Szanowni oczywiście mamy tylko jedna elektrownie węglową Ostrołęka / w tym jeden blok ala OZE współspalanie 50/50 węgla i biomasy zostałt dwie ala dwusetki które uczestniczą w tej aukcji im wyższa cena tym prawdopodobienstwo rentowności Ostrołęki większe ....ma to wpływ na wycenę spółki przez bieglego celem ustalenia ceny w wezwaniu ...czy przy braku wezwania wpływ na przyszłe wtniki spółki które powinny mieć przełożenie na kurs GPW ...oczywiście inne spółki energetyczne mają większy problem bo więcej aktywów i im niższa cena to mniejsza rentowność tych aktywów ...minusem niskiej ceny może być problem z kontynuacją wzrostów przez zawęglone PGE ,TAURON i ENEA co ma wpływ na wycena porównawcza do ENERGA /choć tak jak wielokrotnie posano na forum spółka ENERGA ma inne aktywa i taka wycena porównawcza też nie jest słuszna ....z plusów przez niską cenę z tej aukcji elektrownie węglowe będą zmuszone drożej sprzedawać prąd co powoduje większą rentownośc elektrowni gazowych które dostały wsparcie z rynku mocy po wysokich cenach ...a tymczasem trwa 4 runda cena od 365 zł do 325 zł...przy okazji jeszcze raz przypominam że ja kibicuję aby aktualnie żadnego wezwania nie było bo w cenę 46 zł w wezwaniu z wyceny GG nie wierzę więc drogą do ponadprzeciętnych ztsków są dalsze notowania GPW ....jak kurs na GPW bedzie odpowiednio wysoki mogą robić wezwanie x % powyżej tego kursu ...a jak bedzie przekonamy się niebawem a po ile Wy sprzedawaliście akcje czy po ile sprzedacie czy odpowiecie czy nie na wezwanie po cenie x to Wy decydujecie ...ja tych pieniążków nie potrzebuję i dla zasady w walce dobra ze złem pokazuje gest Kozakiewicza i akcji nie sprzedam ..przy okazji calkiem zapomniano o rozliczeniu tego że MAP sprzedał ENERGA SA za 1/4 wartości że Orlen wtedy dal cenę niegodziwą w wezwaniu ale tematy tabu i brak woli politycznej do wyjaśnienia