Jak widać z danych z tytułowego wpisu elektrownia Ostrołęka miała w 23 roku 575 mln zysku / część zysku to zdarzenia jednorazowe sprzedaż gruntów między spółkami z grupy przygotowujące do sprzedaży spółki do NABE ,przypominając Państwo oferowało 153 mln za przekazanie aktywa do NABE ,spółka ma to aktywo wycenione w bilansie na zero złotych -czy słusznie ̣?
rok 23 wszystkie elektrownie węglowe miały ponadprzeciętne zyski w związku z dużymi wzrostami cen energii a mieli zapasy jeszcze taniego węgla a tą kasę upomniały się Państwa europejskie ustaliły przepisy nakazując oddawanie nadwyżki ze sprzedaży prądu ponad cenę xx / w Polsce jedna z najniższych kwota xx / więc do oddania więcej niż w innych państwach ...PGE się nawet reklamowało i chwaliło że 10 miliardów za cały 23 rok przekaże a w Grupie Energa była to kwota 460 mln w 1 kw 23 r więc za cały rok 23 będzie to kwota może 1,6 miliarda i w Grupie Energa większość tej kwoty przekazała Elektrownia Ostrołęka ...gdyby nie było tej interwencji spółki mogłyby przeznaczyć tą kwotę na transformacje ..Za te wspomniane zyski spółka elektrownia Ostrołęka za zgodą swojego zarządu i na swoim NWZA za zgodą zarządu ENERGA dano zgodę /najprawdopodobniej pod presją polityczną / aby kupić bardzo drogi węgiel który rządzący nakazali węglokoksowi i spółką z PGE sprowadzać aby niby Kowalskiemu nie zabrakło węgla /tylko tutaj uwaga około 20 % tego nadawało się do spalenia w piecach Kowalskiego więc przesiewano a reszta to miał który mogła spalić tylko energetyka ...ceny węgla zaczęły spadać i coś z hałdami należało zrobić ..spółki nie mogły go sprzedać ze stratą bo bezpośrednio stratę musiałoby pokryć państwo więc pod naciskiem politycznym uprzejmie poproszono spółki między innymi elektrownie Ostrołęka aby to kupiły to takich bardzo drogich cenach ...ceny energii spadały więc produkując nawet mało prądu z tak drogiego węgla to elektrownia mia straty w 2024 r dodatkowo koszty stałe /pracownicy podwyżki / przy małej produkcji pensje trzeba płacić i pogłębia to straty ...tak oto część zysków z 22 i 23 roku zostały zmarnowane .Złe są również przepisy nakazujące spółka utrzymywanie określonych zapasów węgla /powinny być zmienione aby bardziej je uelastycznić bo elektrownie produkują mniej/
Przy okazji cały czas byłem i dalej jestem przeciwnikiem sprzedaży tego aktywa do NABE bo uważam że z punktu widzenia finansowego jest szansa że spółka wypracuje więcej zysku niż 153 mln z tytułu ówczesnej ceny transakcji ,dlatego dla mnie to plus że nie będzie NABE /oczywiście nie analizowałem czy brak NABE jest korzystny dla innych spółek /. Jednak proszę wsiąść pod uwagę gdyby nie aktywa węglowe to ENEA nie mogłaby odkupywać energii i zarabiać bez produkcji .Dlatego mam nadzieje że nowy zarząd spółki Elektrownia Ostrołęka też tak będzie robił szukając nadzwyczajnych zysków z posiadania elektrowni i zarabiał bez produkcji prądu odkupując energię z rynku taniej niż wcześniej sprzedana w kontraktach rocznych.
Cały czas uważam że elektrownia Ostrołęka będzie rentowna ..oczywiście należy kupować tanio węgiel może nie zawierać kontraktów długoterminowych na zakup węgla bo jak węgiel tanieje to kopalnie nie chcą renegocjować kontraktów i dawać obniżki a jak podrożeje to wymuszają zmianę ceny w kontraktach na droższą ,może na bieżąco kupować węgiel a jak taniej z kosztami transportu jest przywóz z zagranicy to sprowadzać .Kupować tanio CO2 i drogo sprzedawać energię .
co roku do 25 r Elektrownia dla 3 bloków dostaje łącznie co roku 140 mln dopłaty z rynku mocy -jeszcze dodatkowo cena obowiązku mocowego dla wieloletnich umów mocowych podlegać będzie corocznej waloryzacji średniorocznym wskaźnikiem cen towarów i usług konsumpcyjnych nieuwzględnionej w podanych kwotach wiec kwoty będą jeszcze wyższe .Dodatkowo dopłaty będą przedłużone do 2028 roku dla bloków które wygrają aukcje ...Czy dopłaty wystarczą ...Państwo nawet nie przenosząc tych aktywów do NABE wprowadzi jeszcze inny mechanizm który spowoduje że mogą być rentowne bo bez mechanizmu spółki zamkną bloki i będą braki prądu dopóki elektrownia atomowa nie powstanie .Więc nawet bez przenoszenia tych aktywów tak jak w poprzednich wpisach cytowałem polityków będzie wsparcie dla spółek.Problem jest dużymi blokami bo ala 200 można bez problemu przerobić ,sama spółka elektrownia Ostrołęka przerabia 1 blok na współspalanie 50/50 węgla i biomasy ..zyski to zakup C02 o połowę mniejszy niż z instalacji węglowej ,dopłaty z rynku mocy do 31 roku .Pytanie co robić z pozostałymi dwoma blokami /przerobienie na gaz odpada bo będziemy już mieć nowe elektrownie gazowe / więc zostawić węgiel dywersyfikując wykorzystywane paliwa do produkcji gdyby gaz był drogi to może przy tanim węglu i kara co2 jednak z węgla taniej ..lub jeszcze lepiej przerobić dwa pozostałe na współspalanie węgla i biomasy 50/50 tak jak ten 1 blok ...a może całkowicie przerobić na biomasę tak jak ZEPAK w Koninie ...można też poprostu wyburzyć a na podstawie spółki ZEPAK zysk z cen złomu elementów z rozbiórki jest większy niż koszt rozbiórki ...wtedy zostają grunty do wykorzystania pod przyszły SMR ...przy okazji toczy się postępowanie o wydanie decyzji środowiskowej na 6 SMR na terenach elektrowni Ostrołęka ale tej części A ..Jak do tej pory ani nowy ani stary zarząd nie wyjaśnił jaka rola będzie spółki ENERGA ..grunty infrastruktura ,wyprowadzenie mocy są spółki ENERGA ...a o decyzję ubiega się spółka OSGE właściciele po połowie Synthos i Orlen ,jaka będzie rola spółki ENERGA /może mieć udziały w projekcie w tej lokalizacji/
W nawiązaniu do dzisiejszych spadków spółek z aktywami węglowymi ma to związek z ostatnimi informacjami gdzie prawdopodobieństwo powstania NABE w pierwotnej wersji jest coraz mniejsze /przypominam nie analizowałem czy brak NABE jest korzystny czy nie dla tych spółek -rynek uważa że chyba nie ...jednak ja uważam że dla ENERGA brak NABE jest korzystny dodatkowo jak wynika z tych artykułów dla każdej spółki byłby stworzony inny plan transformacji....Przy okazji warto dodać że ENERGA ma tak małe aktywa węglowe że nawet na początku w ogóle niebyła brana pod uwagę przy tworzeniu NABE ,podobnie jak prywatny ZEPAK ... Poniżej linki do artykułów
https://www.parkiet.com/energetyka/art41531311-weglowa-przecena-energetyki
https://serwisy.gazetaprawna.pl/energetyka/artykuly/9681064,scenariusz-dla-kazdej-elektrowni.html