Forum Giełda +Dodaj wątek

Oponeo vs. Google

Od kilku lat obserwuje wnikliwie rynek e-commerce w zakresie opon. Wg mnie, ich siła polega głównie na tym, że posiadają obecnie na 4 pierwszych miejscach w Google po wpisaniu hasła OPONY swoje sklepy: 1 - opony.com.pl, 2 - oponeo.pl, 3 - opony.com, 4 - 4opony.pl

Ich działalność marketingowa jest oczywiście dużo bardziej obszerna (wliczając profil i silną aktywnośc na Facebook) ale jestem przekonany że nie daje takich efektów jak pozycja na Google. Posiadają również jeden sklep (motostrada.pl) na porównywarkach i czasami powalczą też cenowo ale generalnie nie mają najniższych cen. Z ciekawszych pozycji jest jeszcze jeden sklep na spółkę z nasza-klasa.pl (slkepzoponami.pl) i jeszcze kilka innych satelitarnych (sądzę, że nie ma z nich za dużego obrotu).

Uważam, że geniusz Oponeo polega na od dawna wbetonowanej pozycji na Google, to im daje największą siłę. Poniżej bananie metodą eyetracka, popatrzcie gdzie jest "gorąco" http://farm4.static.flickr.com/3118/2572195187_7dc9731ee4.jpg

Przeczytajcie również to badanie: http://www.seoparty.net/news/artykuly/rozklad_klikniec_w_google

Jak widać, na samej górze wyszukiwarki Google odbywa się cała zabawa, miejsca poniżej piątego nie mają znaczenia. Oponeo zwija cały ruch, który pochodzi z Google a jest to ruch potężny.

Nie wiadomo jednak jaka będzie przyszłość. Google wprowadziło w ostatnim czasie bardzo dużo zmian do algorytmu wyszukiwania, pozycje się mocno tasują. Jeśli moja teza się potwierdzi (przychody Oponeo to głównie pozycja w Google) to co się stanie jak sklepy Oponeo spadną niżej na wyszukiwarce? Czy grono lojalnych klientów jest wystarczające aby utrzymać trend wzrostowy i prognozy sięgające 10mln?

Nie wiem, ale mam nadzieje że tak bo siedze w tej spółce po 12,30 i nie mam póki co zamiaru sprzedawać. Oponeo podejmuje bardzo przemyślane działania, wg mnie jest to spółka skazana na sukces.

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
OPONEO.PL -0,23% 87,00 2025-09-19 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.