Lubię te nocne wpisy. Spokojnie, miło, sympatycznie. Dobry trunek na dobranoc i kilka słów na forum.
Jak co tydzień, przejrzałem to, co należało i chociaż tym razem nie specjalnie mi się śpieszy, aby opisywać obecną sytuację na wykresach ze szczegółami, to jednak mogę pokrótce, kilka słów powiedzieć jakie płyną wnioski z mojej analizy.
Tak naprawdę, jedyną spółką, która powstrzymywała wig 20 przez zwaleniem w piątek było PZU.
Można powiedzieć, że w związku z tym, to właśnie PZU należało poświęcić jak najwięcej uwagi.
W czwartek zapewne na skutek wiadomości, że został sfinalizowany zakup PKO SA, akcje te mocno podskoczyły na początku dnia do góry. Odpowiedzią profesjonalistów, była mocna wyprzedaż, która była prowadzona również następnego dnia.
Co ważniejsze, wig, wig 20, oraz kontrakty na wig 20, doszły do mocnych oporów, które wyznaczyłem już kilka dni wcześniej.
Cała analiza rynku opiera się więc na czterech wykresach, ponieważ dodatkowy czwarty wykres obejmuje, wspomniany już wcześniej kontrakt, z tym tylko, że skala jest 5 minutowa.
Opory są tak mocne i tak jednoznaczne, że nie wyobrażam sobie, aby w nadchodzącym tygodniu rynek mocno się od nich nie cofnął.
Ba, nawet postawiłbym nieśmiało tezę, powrotu do wyraźnego trendu spadkowego. Moim zdaniem bowiem, zakończyła się druga fala
korekcyjna, dominujących obecnie spadków.
W obu przypadkach na średnich rynkowych powstały formacje harmoniczne i każdy średnio zaawansowany zawodnik, pogrywający w te klocki, nie powinien mieć najmniejszych kłopotów z ich nazwaniem.
Oczywiście cuda się zdarzają i być może rynek wykona jeszcze próbę wybicia, ale moim zdaniem w tym tygodniu nastąpi nowy mocny impuls spadkowy, potem niewielka korekta i znowu w dół.
Zgadzam się z posiadaczami akcji Autopartnera, że są to dobre i mocne papiery. Zapewne gdyby nie bessa na rynku, trend wzrostowy nie byłby zagrożony. Nie mniej jednak sytuacja całościowa, że się tak wyrażę, jest zgoła paskudna i tylko zdecydowane wybicie ostatnich szczytów, mogłoby doprowadzić do kontynuacji wzrostu.
Moim zdaniem, pomimo tego, że władze spółki pomagają jak mogą i dostosowują publikacje dobrych wiadomości do odpowiednich okoliczności, w tym przypadku doprowadzą jedynie do niewielkiego podskoku w górę. Byłaby to czwarta kolejna dobra widomość, jaka
moim zdaniem nie uzyska potwierdzenia we wzroście kursu. Aby więc Autopartner mógł pójść znacznie wyżej, najpierw potrzebna jest solidna korekta, tak jak to za każdym razem podkreślam, co najmniej do poziomu, 3.80.
Jeśli mam rację (a to okaże się w nadchodzącym tygodniu), to przed nami naprawdę mocna fala wyprzedaży na całym rynku.
Warto więc zainteresować się kontraktami na krótko, zamiast szukać pojedynczych spółek, mogących przeciwstawić się ogólnemu trendowi.
To co dzieje się na Autopartnerze, to zgodnie z tym co pisałem wielokrotnie, bardzo mądrze robiona dystrybucja. W czasie dnia sprzedawane są akcje znacznie w większej ilości, aby pod koniec sesji, niewielkie zlecenie podbiło kurs.
A może Autopartner jest aż tak silny, że przeciwstawi się ogólnej tendencji na całym rynku ?
Jeśli jest to fala trzecia impulsowa, to akurat na taki scenariusz bym nie liczył.
kolorowy wiatr
No to mamy już poniedziałek imieniny miesiąca 12 grudnia 2016