Witam was koledzy i koleżanki też,
Mamy piękny słoneczny dzień, a mnie się zachciało, a jak mi się chce, to zabieram się za analizę techniczną.
Dzisiaj wybór padł na BOŚ BANK.
Ostatnio psioczyłem na tą spółka tu na forum. Jak wielu się zapewne zorientowało, musiał być ku temu powód.... i był.
Powodem było sprowokowanie waszej reakcji. Reakcji praktycznie nie było. Co mi to dało ?
Dało odpowiedź na pytanie, czy analiza techniczna ma wsparcie ze strony psychologicznej, ponieważ formacja o której tu napiszę
potrzebuje takiego wsparcia. Wasza apatia, brak reakcji na moje podpuszczanie, pokazała mi, że wielu z was jest już wszystko jedno,
co się dalej z BOSiem stanie. Podjęli decyzję, wykopali w ogrodzie pok krzakiem róży dołek i zasypali posiadane akcje, przyklepując mocno nogą. Akcje, które zapewne, mocno straciły na wartości ostatnimi czasy.
Trzeba spojrzeć, czy formacja z jaką mamy obecnie do czynienia na wykresie, potwierdza tą apatię i rezygnację. Jak myślicie ?
Formacje są dwie. Jedna z nich bardzo ważna, oparta o fale Elliotta. O tej nie napiszę ani słowa. Tym zaś co zarzucają mi, że stosuję
teorię fal do wykresu jednostkowej spółki powiem, że stosuje jeśli wykres tak jak w tym przypadku wykazuje cechy harmoniczności.
Zaraz jeden z drugim zawoła, ależ patrz chodzik, co ty wyprawiasz, tu nie ma wcale obrotów, więc gdzie Elliott ?
Elliott ma się dobrze, niczego mu nie potrzeba. Jeśli już to bardziej przywołałbym tu Wyckoffa.
Zdaję sobie jednak sprawę, że dla wielu jedno, jak i drugie nazwisko, to czysta abstrakcja, dlatego przejdę teraz do tej drugiej formacji, o której każdy inwestor nie tylko powinien słyszeć, ale i ją doskonale znać. Powiem jedynie, że to co pokazuje na wykresie
Elliott, ta formacja potwierdza.
Mamy tu do czynienia nie z rewolucją, a bardziej z ewolucją. Jest to formacja odwrócenia trendu głównego, trwającego jak widać na wykresie kilka lat. Nie jest to formacja zapowiadająca korektę. Tworzenia się tego rodzaju wykresu potrzebuje czasu i kształtuje
nic innego jak spodek. Co bardzo charakterystyczne, w środku widać mocny ale krótki wzrost, poparty wysokim obrotem.
Formacja jest rozległa, początek możemy oznaczyć na luty 2017 na poziomie ponad 15 zeta. Jak pamiętacie moje pierwsze założenie, które znakomicie się sprawdziło, było jasno i otwarcie przekazane na tym forum. 9.20 kupuj, a następnie, jak kurs osiągnął szczyt na 15.89 napisałem - sprzedaj spadek dojdzie do wartości jednocyfrowej ......i to była druga prognoza.
To nie były czary moi drodzy, to po prostu lata doświadczenia i znajomość Analizy Technicznej na odpowiednim poziomie, pozwoliła mi założyć taki dalszy przebieg notowań.
Trzecim założeniem było zniesienie zewnętrzne i zastosowanie współczynnika 1.203. Jak widać kurs utworzył wsparcie wcześniej
i bardziej mu się spodobał współczynnik 1.130
Podaż wyschła, moim zdaniem do sucha. Nie ma popytu, ani ani, więc co teraz ?
Teraz koledzy (i koleżanki też) sprawa ma się tak, że przejmuje ją analiza fundamentalna. Tak, nie dziwcie się, bo dziwić się nie ma czemu, wszak analiza techniczna i analiza fundamentalna tu i teraz, przy tworzeniu się odwrócenia w formie spodka, ze sobą zaczynają współpracować.
Wiemy już, że akcje zostały zakopane pod różą. Nowi ewentualni amatorzy tego banku, patrząc na wskaźniki fundamentalne i porównując je z innymi instytucjami o podobnej facjacie, dochodzą do wniosku, że akcje te są niedowartościowane. Wiedząc, że
ostatnimi czasy dosypano do BOSIA wiele grosia, mają nadzieje, że ta kiepska instytucja nie roztrwoni tak szybko tych pieniędzy jak ostatnim razem i zanim się ostatecznie wyłoży, to ruszy pomalutku do góry. Bez pośpiech, bez większego wolumenu, od tak nam zagra jak Orły Nawałki.
Co więc teraz należy ?
Przede wszystkim należy pilnie ten wykres obserwować, wszak moja trzecia prognoza dotycząc spadki do poziomu 7 zeta może się nie zrealizować, współczynnik 1.130 trzyma.
To co dzieje się na szerokim rynku, też moim zdaniem nie pozwoli, aby ewentualne wzrosty w swojej początkowej fazie były dynamiczne. Czy wiem dokąd ewentualnie dojdą ?
No cóż można to już obecnie w pewnym stopniu założyć. Dla tych, co interesuje ich AT, powiem, że szukałbym takiego miejsca,
gdzie na wykresie w spadku powstała jedna z najbardziej znanych spadkowych formacji świecowych.
Pozdrawiam wszystkich
chodzik księżycowy
kolorowy wiatr
polonez as dur
Fryderyk
nie ważne jak go zwał, to ten sam czort.