• Re: Obecna sytuacja Milestone Autor: ~Miras [94.254.160.*]
    Tak to jest z tą naszą giełdą , tym bardziej z NC . Jest wysoce nieprzewidywalna i ciężko czasami to wszystko zrozumieć na logikę .
    Jest dużo spółek które nie mają wiele do zaoferowania a są grane i są obroty .( fajny FF ma Spyrosoft) U nas mamy wszystko co potrzebne do sukcesu i co i nic , obroty jak na warzywniaku . Ale też myślę że do czasu . Ja jestem ciekawy raportu 20 marca . Nie spodziewam się przełomu z naszym urządzeniem Compfulio chyba że zaskoczą nas jakąś informacją że jest przełom w tej sprawie. Ja upatruje inną sytuacje .
    Mianowicie spodziewam się dobrego raportu rocznego a to za sprawą stomatologi . Na forum w stanach co jakiś czas przewija się ten wątek i co niektórzy tam chyba śledzą ten temat . Jakiś czas temu pojawił się komentarz że świetnie sobie radzą i coraz większą popularność zdobywają ich urządzenia w stomatologi . Ostatnio też ktoś o tym wspomniał . Kto wie czy kurs który sobie całkiem nieźle radzi na tle całego rynku idzie w kierunku dobrego raportu . Fajnie by było jakby tym potwierdzili że są w stanie produkować wysokiej jakości urządzenia . Nie mam nic przeciwko temu żeby kurs był w okolicach 3-4 dolców i w tym momencie idzie info o kontrakcie z RedOne byłoby fajnie.
    Lecimy 100-200 % i w tym momencie jesteśmy na całkiem innej pozycji .
    Do 20 marca nie zostało już dużo , chyba że po drodze będzie jeszcze jakieś inne info zobaczymy.

• Re: Obecna sytuacja Milestone Autor: ~dr_wezol [83.168.117.*]
    Miras, z tą stomatologią możesz miec sporo racji. Co prawda sami prezesi od dluższego czasu nie ukrywają, że stomatologiczna spółka córka czyli Wand Dental nie jest- najkrócej mówiąc - przyszłością całego Milestone, bo tą przyszłością jesteśmy my. Dlatego padło tez pare razy z ust Ossera, że żadnych powaznych pieniędzy w stomatologię inwestowac nie będą.

Ale - z drugiej strony -wspominali parę razy, że ta stomatologia poprawia wyniki. Zatem być może rzeczywiście wyniki Milestone Scientific bedą powiedzmy lepsze od oczekiwań. Jeśli wtedy kurs pójdzie jeszcze szybciej w górę, tym lepiej dla nas. Będziemy jeszcze tańsi na tle spółki matki.
    W Stanach wczoraj Milestone w dół, ale cena 2,02 USD to jednak wyżej niż u nas. A przecież ze względu na różnicę w liczbie akcji u nas i u nich (sorry, że tak to powtarzam) powinnismy być wyraźnie drożsi od akcji spółki matki.
  • Re: Obecna sytuacja Milestone Autor: lawyer_mz [31.0.123.*]
    U nas jutro będzie możliwe kupno poniżej piątaka, trochę ponad 700 sztuk już kogoś parzy w ręce, odbiorę towar od cierpiącego w okolicach 3 zł. Wygląda na to, że mamy bessę i pewnie zakotwiczymy jeszcze niżej na jakiś czas aż wirus nie odpuści.
  • Re: Obecna sytuacja Milestone Autor: lawyer_mz [37.248.156.*]
    Bardzo mocne zamknięcie na MLSS, cały dzień boczniak w okolicach 1,7$ i wyciągnęli na 1,85$, ciekawe. Jednak biorąc pod uwagę 10% spadki indeksów jakoś nie widzę jutro pola do aprecjacji, spodziewam się raczej piątkowego nurkowania w rejon 1,55-1,6 i potem w bok. Myślę, że jutro spadki powinny troszkę wyhamować chyba, że mocno skoczą statystyki zachorowań szczególnie w USA lub okaże się, że Trampek podłapał wirusa w Brazylii.
  • Re: Obecna sytuacja Milestone Autor: ~JK [37.47.210.*]
    Bardzo źle zachowują się notowania MLSS. Indeksy amarykańskie mocno w górę a MLSS w dół. Źle to wygląda.
  • Re: Obecna sytuacja Milestone Autor: lawyer_mz [31.0.126.*]
    A ja myślę wprost przeciwnie, MLSS zachowuje się dość stabilnie, nie skacze po 15% w jedną i w drugą. Ja osobiście uważam, że trend wzrostowy został przerwany i teraz już tylko umowy mogą popchnąć notowania dalej, rynek jest rozchwiany a wirus dopiero rozpoczyna zbierać żniwo w USA.Trump rzucił parę haseł i czary mary robimy rajd na północ, to tak nie zadziała, moim zdaniem on daje szansę wycofania się grubszemu kapitałowi, ale to tylko moja skromna teoria.
    https://newconnect.pl/komunikat?geru_id=163387&title=The+Impact+of+the+COVID-19+Outbreak+on+Commercial+Rollout+of+CompuFlo%C2%AE+Epidural+System+and+Financial+Results+in+2020

No, to wiemy tyle, że jeśli dozyjemy czasów "po zarazie" to sporo zarobimy...
    Pytanie, jak bardzo to moze kogos dziś ucieszyc.

BTW - w Stanach spółka, której FDA dała zielone światło dla leku na CV rosła w premarket 700 procemt. Teraz - jakieś 500.

https://finance.yahoo.com/quote/BLPH?p=BLPH
    Raport roczny przyniósł niewiele nowego, jesli cokolwiek. Teoretycznie - z listu do akcjonariuszy - mozna by się cieszyć - spółka odhacza kolejne punkty na trasie do wielkiego sukcesu. I nawet koronawirus tego nie położy, co najwyżej trochę odsunie w czasie.
    Tyle, że dla wielu osób liczy się "tu i teraz" i trudno się temu dziwić.
    W USA - jak dziś patrzę - mocny spadek obrotów, i - mimo fatalnego dnia na rynku- kto wie, czy na koniec na Milestone nie wyjdą na zielono.
    Ale to dziś bez większego znaczenia (jesli w ogóle giełda ma dla kogoś dziś jakies znaczenie. Dla mnie musi mieć, bo jesli będzie jakaś przyszłość, to trzeba będzie z czegoś żyć).
    U nas wczesniej zainteresowanie Milestone było prawie zerowe, teraz jest po prostu zerowe, więc nic dziwnego, że spada. I tak jak ktoś pisał - w Stanach sprzedają, bo zarobili na Milestone, u nas na pewno tez jest parę osób, które nawet przy tym poziomie są ładnie do przodu i chcą oddać, więc oferty sprzedaży pewnie też będą, nawet niżej.
    Trudno. Na razie w medycznych spółkach nawet w USA liczą się tylko te od CV ( a i to nie wszystkie) więc na wzrosty Milestone ani w USA, ani u nas - raczej nie można liczyć.
    Osobiscie czekam na konferencję - teoretycznie koniec marca, początek kwietnia.
    A przede wszystkim czekam na jakieś info o działającym leku na CV. Potem - o szczepionce.

Zdrowia życzę, nam wszystkim. Pieniądze - zwłaszcza na Milestone - powinnismy zarobić.
  • Re: Obecna sytuacja Milestone Autor: ~rzetelny [31.0.35.*]
    Witam Dr ja dziś zakupiłem ontx po 0.30 dość spory jak na mnie pakiet który zakopuje na jakiś czas tzn do wyników fazy 3 stwierdzilem że mimo zawirowań to bezpieczny poziom taka mam nadzieję w ogóle myślę że spadki na rynkach jeśli jeszcze będą to już wygasające . Jeśli jeszcze spuszcza Mlss to dobiorę parę kilo
    Pzdr
  • Re: Obecna sytuacja Milestone Autor: ~ms [89.79.12.*]
    no ja niestety część ONTX sprzedałem coby kupić RTTR.
    no i coś mnie woła na TTOO - duże obroty według mnie trąci kumulacją.Zająłem przyczółek.
    trzymam też DFFN - ale tam może być różnie spadać nie ma gdzie a obecnie czekają na FDA
    Ale to tylko moje typy - przed zakupem proszę rozważyć po swojemu :)

• Re: Obecna sytuacja Milestone Autor: lawyer_mz [31.0.127.*]
    Ms TTOO odpalił w AH po komunikacie, miałeś świetne przeczucie, ja wrzuciłem do obserwowanych ale z braku środków nie kupiłem :( Siedzę od poniedziałku na w MNK, spójrz na nich, spółka po gigantycznej przecenie związanej z aferą opioidową ale wygląda na to, że podnosi się z kolan.
  • Re: Obecna sytuacja Milestone Autor: ~ms [89.79.12.*]
    Co do MNK to ja takie wykresy lubie . spadek na mniejszych wolumenach uklepane dno , duży wzrost volumenu i obecnie kurs na podwójnym dołku z małym obrotem.
    Jak się wyrobię to pewnie poskubię.
    Codziennie śledzę obroty na nasdaq a tylko co kilka dni nyse i to chyba błąd.
    Mi nie wyszło jednak z DFFN. Przesuneli w czasie procesowanie FDA na lek ze względu na CV. Dziwne bo lek generalnie ... podaje tlen , leczy tlenem i firma była typowana do grupy tych, których produkty mogą pomóc. Nie wiem jak tam pójdzie kurs dziś, ale będzę skracał, jak pewnie wielu innych.
    TTOO nie zdążyłem dokupić
    Też ciekawa sytuacja na Kitov Pharmaceuticals Holdings. Też rosną obroty i bujało w AH. Zobaczymy
    Trochę dziwne że cały biotech został tak strasznie zdołowany w ciągu ostatniego roku.

• Re: Obecna sytuacja Milestone Autor: lawyer_mz [31.0.127.*]
    Dziś MNK w przecenie ale ryzyko tam jest spore. Mi udało się wziąć dziś pakiet SPBC po 0,43, w dobie kwarantanny systemy do śledzenia wydają się mieć spore pole do popisu, spółka śmiesznie tania więc może być rajd jak na TTOO, które dziś już jest w stratosferze :D
  • Re: Obecna sytuacja Milestone Autor: ~Zibigen123 [31.0.42.*]
    Uprzejmie proszę o nie zaśmiecanie wątku"Obecna sytuacja Milestone" danymi innych spółek.Dziękuję:)
  • Re: Obecna sytuacja Milestone Autor: ~dr_wezol [37.47.146.*]
    Cała branża medyczna rośnie jak na drożdżach. No, prawie...
    Szkoda, że nie zaczęliśmy jeszcze realizować tego kontraktu z domami opieki dla seniorów w USA. Te urządzenia nasze by im się mogły teraz przydać.
  • Re: Obecna sytuacja Milestone Autor: ~era-1 [188.121.8.*]
    doktorku spolka nam pada ,ostatnie wyniki spółki matki slabe .perspektywy nieciekawe,cały czas rozmawiają ale końca nie widać.jakby to urządzenie bylo takie super i przełomowe to dawno by hulało po szpitalach.jak żyć
  • Re: Obecna sytuacja Milestone Autor: lawyer_mz [37.248.152.*]
    Heh, jeszcze jakieś dwa miesiące temu wszystko było na dobrej drodze do komercjalizacji a dziś już lipa i nie ma przyszłości? Przecież to jasne, że wirus zburzył plan, musi się to wszysko przesunąć o te kilka miesięcy, wszystkie wysiłki obecnie skierowane na walkę z koroną i tyle. Ja miałem plan wchodzić w okolicy 1$ no i dziś odkupiłem połowę pakietu docelowego w cenach 1,01, 0,94 i 0.86 i wcale nie mam pewności, że nie zejdzie niżej np. w okolice 0,5-0,6, mam jedynie nadzieję, że dziś jest dzień ostatecznej paniki i znajdujemy się już przy dnie.
  • Re: Obecna sytuacja Milestone Autor: ~dr_wezol [37.47.190.*]
    Lawyer krótko napisał, ale to co najważniejsze.
    Ja tylko dodam, że nawet w USA cierpi mocno cała masa spółek medycznych - tych nie związanych z koronawirusem. A Milestone w USA cierpi podwójnie: tam wszyscy kojarzą go także ze stomatologią (to prowadzi druga spółka córka - WAND DENTAL. A wiadomo jaki to w erze koronawirusa biznes - stomatologia).
    My ze stomatologią nie mamy nic wspólnego, ale nasze urządzenia muszą jeszcze poczekać na wejście do szpitali. Tego że są tak dobre, jak przedstawia spółka i medyczni eksperci - nikt nawet nie próbował podważyć.
  • Re: Obecna sytuacja Milestone Autor: ~2pac [31.0.69.*]
    Szykuje się emisja w USA co Ty na to Doktorze?
  • Re: Obecna sytuacja Milestone Autor: lawyer_mz [5.172.237.*]
    Dnia 2020-04-09 o godz. 12:35 ~2pac napisał(a):
    > Szykuje się emisja w USA co Ty na to Doktorze?
    -------------------------------------------------------------
    Dr nie odezwał sią ale za to rynek dał ci odpowiedź, MLSS dziś na ten moment ponad 15% do góry, poziomy poniżej 0.9$ były jak widać dość atrakcyjne do zakupów.

• Re: Obecna sytuacja Milestone Autor: ~Jakub [37.47.243.*]
    Po takim spadku z 2.60 na 0.90 to nic dziwnego, że jest odbicie. Oby nie było to odbicie zdechłego kota. I raczej z emisją nic wspólnego nie ma.
    Mniej więcej rok temu Milestone Scientific czyli nasza spółka matka zmuszona po części brakiem kapitału na bieżącą działalność, po części regulacjami amerykańskiej giełdy emitowała akcje po 0,35 USD. Gdzie był kurs na koniec ub. roku czy na poczatku tego - pamiętamy - przebiło 2 USD

Teraz oni pewnie wielkiej ochoty na tę emisję nie mieli, zwłaszcza przy takie sytuacji rynkowej i spadku kursu Milestone o ponad połowę, ale jakies koszty cały czas trzeba ponosić - w związku z komercjalizacją naszego urządzenia Compuflo epidural.
    Pamiętajmy, że spółka matka na razie jedyne przychody ma z działalności Wand Dental - spółki zajmującej się działką stomatologiczną. Pewnie przy koronawirusie handel tam mocno spadł, co za tym idzie - wpływy gotówki.
    Stąd pewnie ta emisja. Akcje po 0,95 USD, warranty 1,2. Zamknięcia emisji spodziewają się we wtorek - 14 kwietnia. Pewnie znajdą chętnych, niewykluczone, że wśród kupujących znów będą - jak przed rokiem - Osser i Trombetta.

Czy znowu zobaczymy rajd z tego poziomu 1 USD na powiedzmy 6-10 USD? Ja bym tego nie wykluczał. W tamtym roku pojechali z tych 0,35 USD na 2 z hakiem na samych wieściach płynących od nas - Milestone Medical i dotyczących naszego urządzenia. Nadal nie było i w zasadzie nie ma sprzedaży. Jak ta się pojawi - a jak się pojawi to pewnie od razu do sieci szpitali - może być bardzo ciekawie. W zasadzie - na pewno będzie ciekawie.

Jedyny warunek - świat za kilka miesięcy poradzi sobie z koronawirusem na tyle, żeby znowu myślec między innymi o znieczuleniach zewnątrzoponowych przy porodach, albo o walce z bólem u seniorów, żołnierzy-weteranów etc. Bo my mamy urządzenia dla takich ludzi. A na razie to świat martwi się, czy wystarczy miejsca w szpitalach dla samych chorych na koronawirusa, czy wystarczy masek, przyłbic, rękawic i środków dezynfekcyjnych. No i respiratorów.

Nasze supernowoczesne urządzenia do znieczulania muszą jeszcze poczekac - dziś do wprowadzania takich innowacji- bardzo potrzebnych, ale niekoniecznie w tej chwili- nikt chyba nie ma głowy. Jesli epidemia wygasnie - wszystko zostanie nadrobione. Na takie urządzenie jak nasze medycyna- co ciągle podkresla Osser- czekała 150 lat, przez ten czas używając stale strzykawki w ręku mniej lub bardziej omylnego człowieka. My mamy urządzenie nieomylne i jak juz ono wejdzie na serio do sprzedaży, będziemy mogli liczyć zyski. Ale kiedy to będzie - nie wiem.

Jedno jest pewne - nasze Milestone Medical w tej sytuacji nabiera dla spółki matki jeszcze większej wartości. I spółce matce jeszcze bardziej zależy na szybkim wprowadzeniu naszych urządzeń do sprzedaży - skoro wpływy ze stomatologicznej spółki Wand Dental spadają.
  • Re: Obecna sytuacja Milestone Autor: ~milos [79.184.234.*]
    Hi! doctore,
    Mam kilka refleksji na temat tej nowej emisji w MLSS, łącznie wyemitują 4,750 mil. akcji, dzielą tą transze na dwie równe części, 2,375 mil. trafi na szeroki rynek po 0,95 $, a druga połowa, objęta warrantem po 1,20 $, coś jakby obligacja, to określony kierunek do, tu nie wiem dokladnie kogo, być może do Ossera i spółki, z gwarancją wykupu.Może we wtorek dowiemy się więcej.
    Najważniejsza sprawa to według mnie to na co przeznaczone zostaną te około 5 mil.$ z emisji, a według informacji ze Spółki, zostaną one w całości skierowane na rozwój naszego MM.i Compuflo. Konkretnie piszą o tym, a więc na 1/ produkcję urządzenia, na 2/ marketing z tym związany, 3/ sprzedaż, 4/dystrybucję. Wygląda na to,że rynek na tą emisje zareagował pozytywnie, akcje wzrosły o kilkanaście %, a wolumen to 1,35 mil. sztuk, kilka razy więcej od sredniej sprzed emisji. Wtorek może być ciekawy. Pozdrawiam świątecznie Ciebie i pozostałych wiernych akcjonariuszy, zyczę zdrowia i doczekania lepszych czasów.

Tak jak piszesz Milos, nowa emisja w spółce matce nie tylko nie spowodowała spadku kursu Milestone w USA, ale wzrost. Dzis ten wzrost został poprawiony o kolejne bodaj 13 procent. 1,3 USD za akcję to sporo wyżej niż u nas 3,5 zł, a pamiętamy dobrze, że oni po tej emisji mają juz grubo ponad 50 mln akcji, a u nas wciąż 22 mln.
    Dziś w USA Milestone zaczęło rosnąc po infie, które dostalismy. Tak jak cele emisji związane były z naszym Compuflo, tak iinfo tez dotyczy naszego Compuflo.
    Jak już wiele razy pisałerm - biorąc pod uwagę znaczenie naszego Milestone Medical dla spółki matki i liczbę akcji u nas i u nich, a także FF - powinnismy kosztować sporo wyżej od akcji spółki matki.
    I tyle.
    Ale wszyscy wiemy, jak to do tej pory wyglądało - zatem nie spodziewam się, że jutro nagle wyskoczymy z kursem w górę. Choć może być i tak, że przy tych poziomach cenowych nie ma już nikogo gotowego sprzedawać. Ostatecznie tak duzo tych akcji w wolnym obrocie nie ma.
    Cześć dr. Dziś w Stanach zamknięcie 1,37$. a więc 5,70 zł. 3,52 zł. to na prawdę nieporozumienie, wartość MM powinna być wyżej od MLSS przynajmniej o 30%, czyli około7,50 zł w tym momencie.. Myślę,że gdy powoli efekt epidemi C19. będzie się wyciszał to bardzo szybko zobaczymy w Stanach 2$ z przodu a u nas 10 zł a kto nie ma akcji, powinien szybko kupić. Na rynku amerykańskim będzie łatwiej niż u nas ze względu na małe ff MM.Na razie na rynku amerykańskim widzę sporo spekulantów, ale przy pierwszych zakupach szpitali, pokażą się poważni inwestorzy,no i wtedy" skay is the limit" Pozdrawiam stałych akcjonariuszy, nowych zachęcam do zakupu, o ile oczywiście ktoś będzie chciał im sprzedac akcje, ale Stany też są dobrą opcją, szczególnie przy tych cenach, trzeba się jednak spieszyć.
  • Re: Obecna sytuacja Milestone Autor: ~aaa [31.182.181.*]
    Te 30 % w polsce to tylko spekulacjaa i pamietajmy ze zawsze mozemy miec swueez out ba akcjach co oznacza ze polskie akcje moga byc wykupione przez glownego akcjonariusza po sredniej z 6 miesiecy
    Dnia 2020-04-16 o godz. 06:24 ~aaa napisał(a):
    > Te 30 % w polsce to tylko spekulacjaa i pamietajmy ze zawsze mozemy miec swueez out ba akcjach co oznacza ze polskie akcje moga byc wykupione przez glownego akcjonariusza po sredniej z 6 miesiecy

A możesz podać jakiś powód, dla którego twoim zdaniem zarząd i jednoczesnie główni właściciele Milestone Scientific mogliby chcieć zniknięcia Milestone Medical, w którym dziś mają prawie 100 procent? Bo jak wysyłali nasz Milestone Medical na NC to mieli m.in. takie powody:

1. Obecnośc na giełdzie w Europie, gdzie małych świetnie rokujących spółek medycznych jest sporo mniej, niż w USA - łatwiej się wyróżnic, przyciągnąć kapitał.

2. Rynek europejski to drugi po USA w hierarchii spółki - bogate kraje z dobrze rozwiniętą opieką medyczną. A my chcemy sprzedawać urządzenia, które mają poprawiać komfort i bezpieczeństwo pacjentów. To nie są tabletki na Ebolę dla krajów środkowej Afryki. Dobrze by było, żeby klienci i pacjenci mieli sporo szmalu.

3. Podarowanie przez spółkę matkę naszemu Milestone Medical wszelkich praw do dwóch pierwszych urządzeń miało pozwolić na zdobycie konkretnej wyceny tych urządzeń - bo w przyszłości być może spółka matka po prostu zechce je sprzedać - sprzedając całą spółkę córkę, czyli nas.

Wykup akcji od nas przez spółkę matkę i wchłonięcie Milestone Medical z powrotem przez spółke matkę oznacza- chyba się zgodzimy- same straty dla spółki matki. Np. gdyby chcieli sprzedać te nasze urzadzenia już mając je z powrotem i po likwidacji naszego Milestone - ile mieliby zarządać od nabywcy? Bez wyceny rynkowej?

Zatem - wrócę do pytania - dlaczego mieliby to robić?

• Re: Obecna sytuacja Milestone Autor: ~aaa [31.182.182.*]
    Witam Dr_Wezol 

ad1. obecnosc papieru na GPW , który nie jest w zadnych indeksach jest bez znaczenia , gdyby byli dumni to by pokazywali te akcje notowania na swoich prezentacjach , to raczej zaszłość historyczna i inny pomysł co do rozwoju polskiego rynku w tamtych czasach .
    ad2. nie trzeba byc notowanym aby sprzedawać leki . urzadzenia na rynku europejskim - według mnie zaden argument

ad3 zgoda, tyle ze teraz podstawowe pytanie : czy kupujacy bedzie chcial posprzataną spolke ze 100% udziałem bez informacji ujawnianych publicznie czy spółke na 98,5% i pozostale 1,5 % "notowane" gdieś w pipidówie na 2 fixingach ( nie wiem czy amerykanie rozumieja ze jest taki typ notowan na rynku akcji) - ja jako np J&J wolałbym aby mi ktos posprzątał . I wtedy kupiłbym sobie 100% . jeden i drugi przypadek oznzcza wzrost dla nas tyle ze jednak squeeze out moim zdaniem jako element transakcji jest bardziej prawdopodobny : 1. unika sie polskiego prawa , KNF , UOIK itp - po prostu łatwiej dla kupujacego i praktyczniej

Sprzatanie czyli squeeze out tez nie jest zły dla nas przy obecnych poziomach , srednia 3 i 6 miesieczna jest wyzej niz obecny kurs .

Ja dzisiaj kupilem 2,5 k do wora na IKE i IKZE ale jednak rynek US jest bardziej perspektywiczny mniej ryzykowny i tam kupowałem w ostatnich 2 tygodniach na normalny rachunek , nie złapałem ponizej 1$ ale swoje pare akcji ponizej 1,30 $ kupiłem .

Pozdrawiam
    takie jest moje zdanie

Cześć aaa - widzę, że z odpowiedzią poczekałeś do końca drugiego fixa :-) Gratuluję zakupów. :-)

Piszesz tak:
    > ad1. obecnosc papieru na GPW , który nie jest w zadnych indeksach jest bez znaczenia , gdyby byli dumni to by pokazywali te akcje notowania na swoich prezentacjach , to raczej zaszłość historyczna i inny pomysł co do rozwoju polskiego rynku w tamtych czasach .

Oni nie mają żadnego powodu - na razie - żeby się naszą spółką chwalić. Cały ich biznes, czyli spółki matki jest w tym momencie skupiony u nas - w Milestone Medical, bo odnoga dentystyczna kulała już wczesniej, a teraz przy koronawirusie - leży. Zatem podkreślanie, że cała przyszłość ich ulokowana jest w spółce zależnej notowanej w Polsce nie jest im w tym momencie na rękę. Dlaczego? Ano choćby dlatego, że trzeba robić kolejne emisje w spółce matce i lepiej, żeby kupujący akcje spółki matki utożsamiali Compuflo ze spólką matką, nie z nami. O zwykłych akcjonariuszach, którzy już mają akcje Milestone Scientific nie wspomnę.

Piszesz tak:
    > ad2. nie trzeba byc notowanym aby sprzedawać leki . urzadzenia na rynku europejskim - według mnie zaden argument

Pewnie, że nie trzeba. Ale zgodzisz się, że lepiej się buduje markę Milestone w Europie mając notowaną w Europie spółkę córkę, która bezpośrednio odpowiada za sprzedaż urządzeń w Europie. O tym, że liczyli na dotacje z Unii już nie wspomnę.

Piszesz tak:
    > ad3 zgoda, tyle ze teraz podstawowe pytanie : czy kupujacy bedzie chcial posprzataną spolke ze 100% udziałem bez informacji ujawnianych publicznie czy spółke na 98,5% i pozostale 1,5 % "notowane" gdieś w pipidówie na 2 fixingach ( nie wiem czy amerykanie rozumieja ze jest taki typ notowan na rynku akcji) - ja jako np J&J wolałbym aby mi ktos posprzątał . I wtedy kupiłbym sobie 100% . jeden i drugi przypadek oznzcza wzrost dla nas tyle ze jednak squeeze out moim zdaniem jako element transakcji jest bardziej prawdopodobny : 1. unika sie polskiego prawa , KNF , UOIK itp - po prostu łatwiej dla kupujacego i praktyczniej

Podchodzisz do tej spółki klasycznie - i ja to rozumiem. Ale pomyśl - tu nie ma jakiejś armii pracowników w Milestone Medical. Nie ma terenu, znaczących nieruchomości. Nie ma produkcji- ta ciagle jest w USA a reszta w Chinach i innych krajach azjatyckich. A obcy akcjonariat (czyli my) to raptem 360 tys akcji. Tu nie ma co sprzątać. Jeśli sprzedadzą Milestone Medical takiemu J&J czy Medtronic to oni od nas kupią tę garść akcji i po kłopocie. Natomiast mając dziś tę spółkę, czyli nas, Milestone Medical, po rozpoczęciu prawdziwej sprzedaży Compuflo epidural a potem Compuflo intra articular - mają prawie pewność, że będą dysponowali spółką wartą powiedzmy przynajmniej miliard złotych.
    I teraz zastanów się jak wyglądają negocjacje z takim gigantem jak J&J w momencie gdy masz po prostu urządzenia i opowiadasz ile są warte, a jak - gdy masz spółkę, która dysponuje wszystkimi prawami do tych urządzeń i jest warta po prostu miliard.

Piszesz tak
    >
    > Sprzatanie czyli squeeze out tez nie jest zły dla nas przy obecnych poziomach , srednia 3 i 6 miesieczna jest wyzej niz obecny kurs

Osser i reszta całe życie dązyli do stworzenia urządzenia, które uczyni z nich i ich dzieci bogaczy. Ani 10 zł , ani 20 zł za akcję naszego Milestone Medical ich raczej nie zadowoli. Nas - myślę o większości posiadaczy- też nie.

Piszesz tak:
    > Ja dzisiaj kupilem 2,5 k do wora na IKE i IKZE ale jednak rynek US jest bardziej perspektywiczny mniej ryzykowny i tam kupowałem w ostatnich 2 tygodniach na normalny rachunek , nie złapałem ponizej 1$ ale swoje pare akcji ponizej 1,30 $ kupiłem .

Jeszcze raz - gratulacje

I na koniec piszesz tak:
    > Pozdrawiam
    > takie jest moje zdanie

Szanuję Twoje zdanie. Widać, że sporo wiesz, na rynku nie jestes nowicjuszem. Jakbym miał krótko napisać, dlaczego uważam, że nie masz racji (to tez tylko moje zdanie, a nie żaden dogmat - nikt nie musi się z tą moją opinią zgadzać) to po prostu napisałbym tak: Milestone Medical to nie jest jakaś typowa spółka, która powstała głównie po to, by coś produkowac, sprzedawać etc. Osser i kumple stworzyli coś, co ma być z jednej strony przynętą na rekina (ot, np. wymieniony przez Ciebie Johnson&Johnson) a z drugiej taką tabliczką z ceną w sklepie - np. "kosztujemy 200 mln USD" .
    I dlatego jestem pewien, że wycofanie Milestone Medical z giełdy przez spółkę matkę nie jest w ogóle brane pod uwagę. Albo będziemy wciąż spółką zależną MLSS produkując i sprzedając urządzenia (i czekając na kupca nas jako całości) albo już na etapie początku sprzedaży urządzeń zostaniemy kupieni przez jakiegos giganta z rynku medycznego.
    A wtedy Osser i reszta będa mieli kupę prywatnych pieniędzy, a spółka matka - duuuuzy zastrzyk kapitału na opracowywanie i rozwój kolejnych urządzeń.

• Re: Obecna sytuacja Milestone do dr_wezol Autor: ~aaa [31.182.182.*]
    Szacun dr_wezol bo to dzieki tobie od roku śledzę papier ale do tej pory mialem tylko kilkaset sztuk na IKE , a ostatnio przyszedł czas na wieksze zakupy .

Ja traktuje jednak polską linie notowań jako przypadek i jakąś próbe w tamtych czasach skorzystania z wysko wycenionego rynku polskiego . Jako finasista uwazam za dla uproszczenia i przejmowaniu biznesu polska linia będzie zdjeta z rynku , pytanie czy przez społke matkę czy przez kupującego biznes? .  

Dlatego dla uproszczenia dealu - polska linia będzie zdjeta z rynku a w szczególności ,że jest to łatwe do wykonania i mniejszościowi nie maja nic do gadania bo to jest wykup obowiazkowy bez zwoływania WZA . Gdybym doradzal przy takiej transakcji tak bym tak doradzil Zarzadowi Milestona . Unikamy wiele klopotów z polskimi instytucjami , nie musimy niczego zgaszac do KNF do UOKu o przejecie itp . To przyspiesza proces przejecia i ułatwia go . Lets make it simple !!!

Nie widze żadnej wartości w spólce wydmuszce przy promocji produktu ani efektu marketingowego bo jest to cos notowane ( to akurat duże słowo biorac pod uwage obroty) w Europie . Idea jest z USA i siedziba polskiej linii w USA wiec notowanie w polsce raczej przypomina ADR inych spólek i nie ma zadnej aktywnosci ze strony spółki .

Kwestia ceny przy squeezu out - jezeli wczesniej przed dealem to pewnie srenia za 6 miesiecy , jezeli w trakcie dealu to moze nawet cena transakcyjna jak dla calego biznesu? Sprawa otwarta . Uwazam ze skupienie sie tylko na polskiej linii notowan jest zbyt ryzykowne jezeli chce sie skorzystac z potencjału milestona

Całe dywagacje oparta jest o założenie że : milestone nie ma pieniedzy ani umiejtnosci aby w pełni skomercjalizowac swój produkt dlatego idea/produkt bedzie przejety prez dużego gracza oby za grube pieniądze.

aaa, zastanawiam się kto Ci to sprzedał po 3,60 zł, ciekawy gość.
  • Re: Obecna sytuacja Milestone Autor: lawyer_mz [37.248.155.*]
    Ja melduję, że również zakupiłem po 3,6 na pierwszym fixingu małe 150 akcji. Cena dobra więc jak jeszcze poniżej 4 zł dadzą to jutro kolejny pakiecik dołożę bo uwolniłem trochę zasobów, chociaż patrząc jak teraz performuje MLSS to może być trudno o tak dobrą promocję.
  • Re: Obecna sytuacja Milestone Autor: ~aaa [31.182.182.*]
    ja na pierwszym jakies 470 akcji na drugim jednak mniej ok 1380 , czyli to ty lawyer "ukradłes mi akcje "

Teraz kupilem 5 k w stanach , no coz powyzej 1,50 :-( , ale chyba chce papier wrocić do 2$

Na pewno wszelkie nowe projekty chwilowo dostana spowolnienia w tym ich super maszynka a szcegolnie ze wloski szpital zajmowal sie ich testowaniem :-(
[x]
MILESTONE 0,00% 1,58 2023-12-18 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.