Witam Dr_Wezol
ad1. obecnosc papieru na GPW , który nie jest w zadnych indeksach jest bez znaczenia , gdyby byli dumni to by pokazywali te akcje notowania na swoich prezentacjach , to raczej zaszłość historyczna i inny pomysł co do rozwoju polskiego rynku w tamtych czasach .
ad2. nie trzeba byc notowanym aby sprzedawać leki . urzadzenia na rynku europejskim - według mnie zaden argument
ad3 zgoda, tyle ze teraz podstawowe pytanie : czy kupujacy bedzie chcial posprzataną spolke ze 100% udziałem bez informacji ujawnianych publicznie czy spółke na 98,5% i pozostale 1,5 % "notowane" gdieś w pipidówie na 2 fixingach ( nie wiem czy amerykanie rozumieja ze jest taki typ notowan na rynku akcji) - ja jako np J&J wolałbym aby mi ktos posprzątał . I wtedy kupiłbym sobie 100% . jeden i drugi przypadek oznzcza wzrost dla nas tyle ze jednak squeeze out moim zdaniem jako element transakcji jest bardziej prawdopodobny : 1. unika sie polskiego prawa , KNF , UOIK itp - po prostu łatwiej dla kupujacego i praktyczniej
Sprzatanie czyli squeeze out tez nie jest zły dla nas przy obecnych poziomach , srednia 3 i 6 miesieczna jest wyzej niz obecny kurs .
Ja dzisiaj kupilem 2,5 k do wora na IKE i IKZE ale jednak rynek US jest bardziej perspektywiczny mniej ryzykowny i tam kupowałem w ostatnich 2 tygodniach na normalny rachunek , nie złapałem ponizej 1$ ale swoje pare akcji ponizej 1,30 $ kupiłem .
Pozdrawiam
takie jest moje zdanie