• Re: Dlaczego wykształceni Polacy nie chcą wracać do kraju? Autor: antonicaracal [89.71.192.*]
    Tesla buduje fabrykę pod Berlinem. Cyrk prawny, kłamstwa Krzywoustego Bankstera i ciągłe plucie sekty PiC
    na EU odstraszają inwestorów ! Ludzie do pracy w Gruenheide będą dojeżdżać z Polski ...
  • Re: Dlaczego wykształceni Polacy nie chcą wracać do kraju? Autor: ~Cib [78.152.207.*]
    Po co Fabrykę tesli budować w Polsce jak jest w Niemczech gdzie Polacy pracują.
  • Re: Dlaczego wykształceni Polacy nie chcą wracać do kraju? Autor: ~Erix [212.7.222.*]
    Bo są wykształceni... i mądrzy... więc nie mają tu czego szukać :p
  • Re: Dlaczego wykształceni Polacy nie chcą wracać do kraju? Autor: koliber_inwestycje [80.233.38.*]
    Chcą wracać i wracają - źle sformułowane pytanie sugreujące odpowiedź.
  • Re: Dlaczego wykształceni Polacy nie chcą wracać do kraju? Autor: ~MidwesternessUSA [68.251.109.*]
    Guzik prawda. Wracaja jedynie ci co musza i nie maja wyjscia albo nie potrafia dostosowac sie do uczciwej etyki cywilizowanych panstw tylko musza kombinowac i oszukiwac bo inaczej nie potrafia.
  • Re: Dlaczego wykształceni Polacy nie chcą wracać do kraju? Autor: midwesternessusa [68.251.109.*]
    Ani wyksztalceni ani nie wyksztalceni. Ludzie, nikt kto zaznal zycia i pracy i nauki i codziennego dnia w cywilizowanym kraju nie bedzie wracal do Polski. Ja naprawde chcialam wrocic. Jestem w Polsce co roku i obserwuje od dekad. Wierzcie, probowalam sie zaczepic w Polsce z moim 30 letnim ponad doswiadczeniem z USA - moimi studiami z USA na super liczacym sie w USA uniwersytecie a o ktorym nikt w Polsce nie slyszal i robili glupie miny jak tumany - i zostalam wysmiana za kazdym razem a wynagrodzenie mi oferowane miesieczne w Polsce to ja tu zarabiam w dwa dni obecnie. Powiedzano mi tez po chamsku ze majac 50 lat to ja jestem za stara. Czy za UW czy za AWS czy za SLD czy za PO-PSL czy za PIS - bez znaczenia w Polsce - Polska pozostaje krajem BEZPRAWIA i NIESPRAWIEDLIWOSCI oraz UCISKU FISKALNEGO i pogardy dla wiedzy i doswiadczenia Polakow z krajow rozwinietych i WSZECHOBECNEGO CHAMSTWA i ORDYNARNOSCI i nic sie nie zmienia w tej degregoladzie mentalnosciowej. Ciagly stres tam w Polsce widze i patrzenie z ktorej strony jaka instytucja sie do ciebie przyczepi jak tylko wyskoczysz w gore i widac ze zarabiasz kase. No, thank you! Sami sie nawzajem niszczycie w Polsce. Taka Korea Poludniowa po 30 latach po strasznej wojnie i zrownaniem z ziemia jest dzis potentatem swiatowym a Polska po 30 latach wolnosci jest montownia i rynkiem zbytu dla korporacji swiatowych a sama Polska nic nie znaczy nigdzie. Zero. A szkoda. Piekny kraj ale tylko na wakacje.
  • Re: Dlaczego wykształceni Polacy nie chcą wracać do kraju? Autor: saalata [5.173.185.*]
    otóż to, następuje niszczenie kraju od środka. Każdy każdego patrzy jak podpierdzielić gdzieś i żeby nikt nie miał lepiej niż my
  • Re: Dlaczego wykształceni Polacy nie chcą wracać do kraju? Autor: ~mroczneśredniowiecz [5.173.17.*]
    Strasznie emocjonalny wątek.

Polska jest krajem w połowie europejskim a w połowie azjatyckim.
    Kto był w Azji - tej środkowej - zrozumie, że z tego materiału nie ulepi się społeczeństwa podążającego w myśl equilibrium J.Nasha.
    Gdzieś wokół Wisły biegnie wyraźna granica.

Urodziliśmy się tutaj, pokochaliśmy wierzby i kwiaty polskie i raczej stąd nie wyjedziemy.
    Mamy na barkach ciężkie społeczeństwo ( ono ma dużo na swoje usprawiedliwienie), które w wolnych chwilach edukujemy, a w zajętych chwilach skalpujemy.
    To najszybsza ścieżka pozytywizmu.

• Re: Dlaczego wykształceni Polacy nie chcą wracać do kraju? Autor: ~PiStoPiC [89.77.186.*]
    Zgadza się ! 100% racji !
  • Re: Dlaczego wykształceni Polacy nie chcą wracać do kraju? Autor: antonicaracal [89.71.192.*]
    Dużo racji ! Wróciłem po 30 latach i tylko obserwuję i żyję obok tego niesamowitego bałaganu !
    Pozdrawiam

• Re: Dlaczego wykształceni Polacy nie chcą wracać do kraju? Autor: ~TKM [89.71.193.*]
    100% racji ! Polska to zapyziały , pełen zawiści, zazdrości i nienawiści kraj ! Kraj rządzony przez wszędobylskie mafijne struktury ! Dzięki przekupionej (500+) ciemnocie udało się sekcie PiC wygrać wybory ! Najlepsze jest to, że guru sekty PiC dr J.K. steruje dosłownie wszystkim, sam nie potrafił założyć rodziny, nie ma syna, córki, nie zasadził drzewka, do niedawna nie miał konta, nigdy nie miał firmy, nie kupił działki ani mieszkania ! I takie toto kieruje tym państwem ! Co prawda włada 3 językami: jeden ma do mlaskania, a dwa w niezasznurowanych butach !!!
  • Re: Dlaczego wykształceni Polacy nie chcą wracać do kraju? Autor: ~ZSNW [31.0.34.*]
    Rozwiązanie.

Zgodnie z prawem i obowiazkiem Obywatelskim kieruje te ważne informacje, które z pkt widzenie powagi państwa są najwyższej rangi.Apeluje do wszystkich Obywateli narodu państwa Polskiego, podaj dalej niech społeczeństwo jest świadome.

Dnia 08.09.2022r. 05.10.2022r .
    14.10 2022r. przesłałem do wiadomości najwyżym urzędnikom państwowym, jak i organom w państwie Polskim udokumentowane dowody na to, że państwo jest nielegalne i niema podstawie do zasadności legalności państwa Polskiego ponieważ zostało ono zbudowane na Oszustwie Art 286 kk a , który przerodził się w długofalowy proceder przestrzępczy urzeczywistniając tym samym rzecz niedopuszczalną tj. zdradę narodu państwa Polskiego.

Kolejne przykłady łamania przez nich prawa Konstytucjnego i ustawowego np: Art 32 konstytucji, który brzmi Wszyscy względem prawa jesteśmy równi..., A którego ust tj (Dz.U.2016. poza.195) złamano, jak również Art. 39 i 54 konstytucji i wiele innych kodeksu karnego np. 286 kk - Oszustwo..

PROSZĘ PAMIĘTAĆ, ŻE KAŻDE ZŁAMANIE PRAWA KONSTYTUCYJNEGO PRZEZ URZĘDNIKA PAŃSTWOWEGO TO JEST ZDRADA NARODU !!

Ja jako Zwierzchnik Suwerena Najwyżej władzy w państwie Polskim, ODWOŁAŁEM władze w państwie i pomimo tego Aktu, uzurpatorzy, okupańci władzy Korzystając z nieświadomości dopuściły się kolejnego łamania prawa, tym razem wprowadzając proceder przestępczy pod tytułem DYKTATURA! tym samym łamiąc całą konstytucję, która trwa po dziś dzień.

NALEŻY PAMIĘTAĆ , ŻE ZGODNIE Z UStAWĄ PRZESTĘPSTWA URZĘDNICZE SIĘ NIE PRZEDAWNIAJĄ !!

Należy dodać że.dzięki najwyższym urzędnikom w państwie wszystkie organy i Administracje im podległe podmioty w państwie Polskim, świadomie lub nieświadomie uczestniczą w tym procederze przestępczym pod tytułem DYKTATURA!

Nadto ofiarami tegoź powyższego jest nieświadomy naród, który w dobrej wierze załatwiając swoje sprawy urzędowe, nie mając pojęcia że przez niektórych urzędników państwowych został wplątany w ten proceder przestępczy pod tytułem DYKTATURA!

ZGODNIE Z KONSTYTUCJĄ KAŻDY OBYWATEL MA OBOWIĄZKI NAŁOŻONE PRZEZ POLSKIE PRAWO

Obywatela nie powinni załatwiać spraw urzędowych, gdyż mogą popełniać nieświadome przestępstwo uczestnicząc w tym procederze przestępczym pod tytuł DYKTATURA!

NIEŚWIADOMOŚĆ NIEZNAJOMOŚĆ PRAWA NIE ZWALNIA KOGOŚ Z ODPOWIEDZIALNOŚCI

Wszystkie większe, mniejsze podmioty, organy w państwie Polskim na mocy tegoż faktu nie mogą legalnie funkcjonować. Każdy obywatel zgodnie z pismem z dnia 08.09.2022r ma obowiązek wypowiedzieć posłuszeństwa DYKTATORSKIEJ władzy. niemniej proszę poinformować rodaków, że działanie wbrew słusznej sprawie, będzie kojażyć się ze Zdradą narodu i konstytucji zapisując się haniebnie w historii państwa Polskiego.

W trosce o dobro narodu państwa Polskiego Proszę przesłać tą wieść dalej po całym kraju w jak najbardziej skuteczny sposób nie dawać wiary nikomu, gdyż są ludzie, którzy robią wszystko aby naród był nieświadomy chcąc czerpać na ich nieświadomości korzyść w różnej postaci dla siebie lub kogoś.

W przeciwnym razie to jest kompromitacja i brak szacunku i hańba narodu Polskiego Suwerena Najwyższej Władzy. Z góry dziękuję,
    Zwierzchnik Suwerena Najwyżej Władzy. Z poważaniem T.Cz
  • Re: Dlaczego wykształceni Polacy nie chcą wracać do kraju? Autor: propanteene [116.203.114.*]
    Because there’s nothing for it. It makes sense to me to go home when I can sit at home and open mystery box . This is a great way to get gifts and become happy!. Try it and PS4 is already in your pocket. Good luck!

• Re: Dlaczego wykształceni Polacy nie chcą wracać do kraju? Autor: ~dorteles [85.194.241.*]
    Pytanie: Kto to jest optymista? Odpowiedź: Bankier inwestycyjny, prasujący sobie pięć białych koszul w niedzielę wieczorem.Pytanie: Kto to jest optymista? Odpowiedź: Bankier inwestycyjny, prasujący sobie pięć białych koszul w niedzielę wieczorem.
    Mężczyzna przychodzi do menedżera swojego banku i mówi: Chciałbym założyć małą firmę. Jak to zrobić? To proste - odpowiada menedżer. - Niech pan kupi dużą firmę i poczeka.
    Pytanie: Jaka jest różnica między bankierem inwestycyjnym a dużą pizzą? Odpowiedź: Pizza wciąż może nakarmić czteroosobową rodzinę.
    Chciałem podjąć pieniądze w bankomacie. Wyświetlił się komunikat: niewystarczające środki. Ciekaw jestem, czy chodziło o mnie, czy o bank?Sam obecnie liczę na siebie i trzymam kase na koncie oszczędnościowym: link 
  • Re: Dlaczego wykształceni Polacy nie chcą wracać do kraju? Autor: ~Obywatel [46.85.91.*]
    Jestem młodym emigrantem.
    Każdemu wydaje się, że tak tu wspaniałe, a ten "raj" okazuje się być biurokratycznym piekłem.
    Najczęściej nie ma po co wracać, bo w Polsce już nic nie masz, a nie chcesz być pasożytem na utrzymaniu rodziny.
    Mam nadzieję, że pomogłem Ci to zrozumieć.
  • Re: Dlaczego wykształceni Polacy nie chcą wracać do kraju? Autor: eriksson [92.223.89.*]
    juz niedlugo euro 2020, jak typujecie kto wygra? Polska wyjdzie z grupy?

terminarz mozna sprawdzic na link 
  • Re: Dlaczego wykształceni Polacy nie chcą wracać do kraju? Autor: ~rafał [95.49.110.*]
    a po co maja wracać? do tego tekturowego złodziejskiego państwa.?
  • Re: Dlaczego wykształceni Polacy nie chcą wracać do kraju? Autor: ~imigrant [37.47.57.*]
    odpowiedź jest prosta - każdy kto ma trochę oleju w głowie i widział co się działo i dzieje w Polsce po 89' nie widzi sensu tzw. odbudowy kraju, skoro komuchy pod nowymi szyldami przejęli dorobek poprzedniego społeczeństwa, tzw. nowe"elity" to ta sama patologia co przedtem, wyprzedaż majątku za "grosze" zagranicznym inwestorom pod przykrywką restrukturyzacji przykład: zakłady papiernicze sprzedane przez Lewandowskiego, przekręt z tzw. funduszami emerytalnymi przez Buzka, za co dostał posadę w Brukseli, za to że jednym swoim podpisem pogrążył Polskę na długie lata, o Tusku szkoda pisać, obecnie straszą nas brakiem emerytur, a patologia mundurowa po 20 latach "opijania się" ma wyższe emerytury niż człowiek uczciwe pracujący po ponad 40 latach pracy, aaaaaaaa jeszcze kasta nietykalnych, to mi.n. powody dlaczego nie wrócę do kraju, bo nie lubię jak ktoś marnotrawi MOJE ciężko zarobione pieniądze
  • Re: Dlaczego wykształceni Polacy nie chcą wracać do kraju? Autor: ~Sanders [185.97.16.*]
    Z tego co widać coraz wiecej Polaków wraca do Polski. W większości jednak nie są to osoby wykształcone ale osoby z zawodami podstawowymi. Jest to spowodowane niejako ekonomią. Na zachodzie coraz trudniej jest znaleźć dobrze płatną pracę wykonując zawody podstawowe. W innej sytuacji są osoby wykształcone, Ci którzy mają konkretne zawody. Oni nie maja problemu ze znalezieniem pracy ani z porządną wypłatą.

Aby zrozumieć sytuację bardziej polecam wczytanie się w nauki polityczne:
    link

Wiele takich pozycji mozna dostać w PWN.  
  • To wyjechali ci co PO-PSL ich oszukalo i okradlo. A taśmy wstydu ze Sowy Autor: ~HujDupaIKamieniKupa [82.132.230.*]
    Pamiętacie?????

A kto wam teraz wróci jak kodziarstwo chce zrobić anarchie w Polsce.
  • dziesiątki tysięcy wróciło z Anglii bo uwierzyli polskiemu rządowi... Autor: czesio1 [86.128.242.*]
    ...nie angielskiemu bo robił ludzi w konia tak jak kodziarstwo i totalna opozycja

Zdecydowanie zabrakło zaufania do rządu brytyjskiego, w przeciwieństwie do rządu polskiego. Konsekwentne komunikaty ministra zdrowia Łukasza Szumowskiego, ogłaszanie kolejnych rozporządzeń… To dawało Polakom poczucie bezpieczeństwa - przyznał w programie Telewizji Republika "W Punkt" Sławomir Wróbel, prezes organizacji Great Poland w Londynie. Rozmowę poprowadziła red. Katarzyna Gójska.

- Bardzo dużo osób skorzystało z programu Lot do Domu. Nie pamiętam dokładnych liczb, ale w oficjalnych statystykach mowa była o kilkunastu tysiącach. Szacuję, że liczba Polaków, która wróciła do ojczyzny z Wielkiej Brytanii, może sięgać nawet stu tysięcy
    - mówił w specjalnym wydaniu programu „W Punkt” Sławomir Wróbel.
    Wskazał jednocześnie, że wiele osób powróciło nie tylko samolotami, ale też transportem własnym. - To był ruch masowy - dodał.
    Gość red. Katarzyny Gójskiej podkreślił, że „w drugiej połowie marca, kiedy koronawirus rozwijał się najbardziej, Polonia patrzyła na informacje z Polski”.
    - To tu działano tak jak powinno się działać. Wielka Brytania była tym państwem, które nie do końca sobie poradziło. Z naszej strony zabrakło zaufania do działań rządu brytyjskiego
    - mówił Wróbel.

Czytaj również
    Kolejne zgony w Wielkiej Brytanii. Bilans wzrósł do 15 464 ofiar koronawirusa 
    - Na jakim etapie Polacy na Wyspach uznali, że na czas epidemii lepiej przebywać w Polsce? - dopytywała gospodarz programu.
    - Zdecydowanie zabrakło zaufania do rządu brytyjskiego, w przeciwieństwie do rządu polskiego. Konsekwentne komunikaty ministra zdrowia Łukasza Szumowskiego, ogłaszanie kolejnych rozporządzeń… To dawało Polakom poczucie bezpieczeństwa. Poza tym, nie bez znaczenia jest fakt, że ci, którzy wrócili, są blisko swoich rodzin
    - odparł gość Telewizji Republika.
    Odpowiadając dalej na pytanie o sytuację Polaków na Wyspach przyznał, że wiele z nich jest obecnie bez pracy.
    - Oczekuje hipotetycznie na zasiłki, które zostały obiecane przez brytyjski rząd. Osobiście jednak nie znam żadnej osoby, która taki zasiłek by otrzymała. Wszyscy na razie czekają. Samozatrudnieni otrzymali informację, że na pierwsze zapomogi mogą liczyć na początku czerwca. Wyraźnie też zaapelowano, by nie dzwonić do urzędów podatkowych
    - relacjonował brytyjskie standardy.
    - Podkreślono też, że pozytywnie rozpatrywane będą wyłącznie te aplikacje, które zostaną złożone z terytorium Wielkiej Brytanii - podkreślił Wróbel.
    Słowa prezesa organizacji Great Poland w Londynie nie uszły uwadze redaktora naczelnego „Gazety Polskiej” i „Gazety Polskiej Codziennie”. Fragment wystąpienia Wróbla zacytował we wpisie na Twitterze:
  • dziesiątki tysięcy wróciło z Anglii bo uwierzyli polskiemu rządowi... Autor: ~nnn [104.236.195.*]
    Polacy wyjechali z kraju przez Platforme bo bylo wielkie bezrobocie.Tak Platforma rzadziła
  • Re: Dlaczego wykształceni Polacy nie chcą wracać do kraju? Autor: ~On [37.248.153.*]
    Mam prostą odpowiedź na pytanie Po prostu za granicą otrzymują lepsze warunki i lepsze płace dlatego nie wracają jak przykładowo u nas mają zarabiać 2500-3000 zł i to przy dobrych wiatrach A za granicą tyle samo albo i więcej w euro to wiadomo co wybrać
  • Re: Dlaczego wykształceni Polacy nie chcą wracać do kraju? Autor: gibi7201 [78.11.145.*]
    Pytanie ilu z rejterujących z własnej ojczyzny z powodów ekonomicznych samych siebie uważa za Polaków.
    Cześć jest niezaradna i liczy na to że ktoś inny za nich będzie myślał i ponosił odpowiedzialność(klasyczna postawa roszczeniowa)
    Niestety każdy nowy wchodzący w dorosłość rocznik jest coraz bardziej roszczeniowy.
    Sami jeszcze z siebie nic nie dali a już wymagają aby ktoś dał im prace ktoś zagwarantował bezpieczeństwo. I nawet jeśli tak się stanie że ktoś to zrobi to roszczeń końca nie widać i każde tam gdzie nas niema będzie lepsze.

nie uczymy dzieci samodzielności. Odnoszę wrażenie że większość młodych oddałaby swoją wolność osobistą za socjalny parasol.

Niestety takie mam zdanie zweryfikowane przez prace z młodymi i wykształconymi ludzmi.
    Typowa wypowiedz to skończyłem to i tamto i nikt mi za to nie chce godnie płacić.
    Smutne bo młodzi wykształceni raczej sami powinni tworzyć miejsca pracy być przebojowi.

A jak się z nimi rozmawia to główne zajęcie polega na wynajdowaniu sobie przeszkód.
    O etosie pracy szkoda mówić. Bo go niema

nikogo to swoich poglądów nie namawiam ale jak każdemu przysługuje mi wolność wypowiedzi to pisze to co widze.
    Nie buduje mnie to ale bardzo smuci.

Pozdrawiam

• Re: Dlaczego wykształceni Polacy nie chcą wracać do kraju? Autor: kapibara_13966 [37.248.213.*]
    Dokładnie, dodatkowo wymagania pracodawców to jest jakiś kosmos. Najlepiej min 3 lata doświadczenia, praca na podobnych stanowisku, a wynagrodzenie to zawrotna najniższa krajowa
  • Re: Dlaczego wykształceni Polacy nie chcą wracać do kraju? Autor: ~Marek [79.220.36.*]
    Dnia 2018-07-03 o godz. 11:47 mavro napisał(a):
    > "Ojczyzna apeluje o powroty" - powtarza każdy kolejny rząd i chce zawracać Polaków z emigracji.
    > Jak i czy w ogóle powinno się przekonywać rodaków, by wracali?
    > Czy warto dziś robić karierę w Polsce, czy nadal bardziej opłaca się do za granicą?
    > Czy sam rozważasz emigrację lub masz ją za sobą?
    > Podziel się swoją opinią, biorąc udział w naszym anonimowym badaniu:
    > https://bankier.polldaddy.com/s/emigracja-planujesz-juz-to-zrobiles-edycja-3

Chcialem na stare lata wrocic po 40 latach spedzonych na zachodzie.I przyjechale.Na dzien dobry bylem swiadkiem karczemnej awantury we wlasnej rodzinie miedzy zwolennikami PO i PiS.Oczywiscie kuzyn,zwolennik PiS,akurat nigdzie nie pracujacy i zyjacy z roznych zasilkow wychwalal partie jemu podobnej patologii.Dalej wszechobecny kosciol katolicki wpychajacy sie we wszystkie dziedziny zycia.Myslalem gdzie ja jestem w jakims sredniowiecznym panstwie czy w srodku Europy.Mam problem z prostata,termin u urologa za dwa miesiace,oczywiscie po oplaceniu w Euro termin byl na drugi dzien,z bardzo kompetentnym i fachowym lekarzem.
    Przerazenie ogarnia,wszedzie mowa nienawisci i zawisci,czy Polacy potracili rozumy?Jak mozna oddac stery rzadow w rece kogos z takim wygladem,toz to przeciez karykatura normalnego mezczyzny,kompleksy i nienawisc zzeraja tego malego czlowieczka bez zony,dzieci,konkubiny czy chocby panienki z agencji.W Stanach nie moglby byc nawet sluzacym prezydenta.W kazdym urzedzie wszystko jest problemem,rzeczy ktore na zachodzie zalatwiane sa od reki tutaj urastaja do toru przeszkod.Niemcy czy USA naprawde nie sa rajem,ale tam przynajmniej mozna normalnie zyc,nikogo nie interesuja sprawy sasiadow czy kolegow z pracy.
    w Polsce nikt na ulicy cie nie pozdrowi,jak mowilem tylko zdawkowe dzien dobry to patrzyli na mnie jak na wariata.Jezyk rynsztoka na porzadku dziennym i to na najwyzszych szczeblach,cos co w takich Niemczech jest po prostu niemozliwe,tam dyrektor czy kierownik nawet nie wyobrazaja sobie ze mozna tak mowic do pracownika.Dlatego dziekuje,wracam do Stanow.W Californi jestem tylko biednym emerytem,ale wole to niz wille z bsenem w Polsce.
  • BO TOTALNA OPOZYCJA NIE DAJE LUDZIOM ŻYĆ Autor: czesio4 [82.132.218.*]
    oto cała prawda
  • Re: BO TOTALNA OPOZYCJA NIE DAJE LUDZIOM ŻYĆ Autor: ~Spec [109.206.201.*]
    W Polsce osoba wykształcona jest skazana na podstawowe zawody, chyba że zapłaci za dodatkowe kształcenie, lub ma znajomości. W jakim celu tutaj wracać, jeśli zagranicą dostaniesz dużo więcej. Wskaźniki pokazują, ze bezrobocie w Polsce nigdy nie zeszlo ponizej 5 procent, co było juz w krajach wiekszych niz Polska i zamozniejszych. Poza tym wiekszość inwestycji szła do Czech. Polacy wrócą, jeżeli Ukraińcy wyjadą i nie będzie wywozu pieniędzy zagranicę.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [197.234.221.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Dlaczego wykształceni Polacy nie chcą wracać do kraju? Autor: darful [46.175.43.*]
    Chyba że wybiorą dobrą uczelnię,jak Akademia Ekonomiczno-Humanistyczna w Warszawie, skrócie AEH
    Wtedy mają perspektywy,praktycznie wszędzie! Odsyłam pod adres link 
  • Re: Dlaczego wykształceni Polacy nie chcą wracać do kraju? Autor: ~Romins [46.242.137.*]
    Moim zdaniem będzie jeszcze bardziej postepowała tutaj cyfryzacja naszej polskiej gospodarki . Wiele firm przerzuca się na pracę zdalną. Likwiduje swoje działy it na miejscu z uwagi na ich wysoki koszt oraz przerzuca się na outsourcing it. Który jest wygodniejszy oraz w większości przypadków o wiele tańszy. O zaletach takiego rozwiązania, polecam poczytać sobie tutaj link
  • Re: Dlaczego wykształceni Polacy nie chcą wracać do kraju? Autor: ~Erix [89.200.167.*]
    Tu nie ma do czego wracać, to co się wyrabia w tym kraju jest chore...
  • Re: Dlaczego wykształceni Polacy nie chcą wracać do kraju? Autor: gamesbx1102 [14.229.146.*]
    Najgorsza strona internetowa, jaką kiedykolwiek widziałem
  • Re: Dlaczego wykształceni Polacy nie chcą wracać do kraju? Autor: todarek12 [109.200.90.*]
    Po powrocie do kraju idealnym rozwiązaniem jest otworzenie własnego biznesu. Można na przykład zająć się przetwórstwem odpadów. Wystarczy zainwestować w maszynę taką jak belownica pionowa i już można działać na pełną skalę.
  • Re: Dlaczego wykształceni Polacy nie chcą wracać do kraju? Autor: ~remembe [185.17.26.*]
    Przewidywania kogo? Rządu? Rząd przewiduje niską inflację od wielu miesięcy jednak nic sie na to nie zanosi. Pieniądza jest dużo, jest ciągle drukowany tak wiec jak niby ma nie być inflacji. Inflacja jest coraz większa na jedzenie oraz podstawowe produkty Jednocześnie oprocentowanie lokat jest niskie tak wiec mało co da się odłożyć.
    Dobrze jest na pewno zastanowic się nad oszczędzaniem na lokatach. Tak aby chociaż trochę ochronić fundusze.

Zerknijcie sobie tutaj:
    link 

Na stronie mozna zobaczyć sobie jak wygladaja obecnie lokaty.
  • Re: Dlaczego wykształceni Polacy nie chcą wracać do kraju? Autor: ~stefek [89.162.112.*]
    Wyemigrowalem 14 lat temu z planem powrotu, a obecnie nawet nie rozwazam takiej opcji na przyszlosc. Udalo mi sie znalezc prace zwiazana z wyksztalceniem na ktora w Polsce bez plecow nie mialbym szans. Mysle, ze daje mi to spory dystans w ocenie sytuacji w kraju, a ta wyglada nieciekawie.
    Kosciol katolicki (jego radykalny polski odlam)stopil sie z polityka tworzac system na wzor muzulmanski. Najsmieszniejsze, ze wladza sama nazywa siebie prawica, wprowadzajac ekonomiczny PRL2. Wszystko pod okiem czujnych sukienkowych, ktorzy nie spoczna dopoki nie wejda z butami do sypialni kazdego Polaka. Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, ze dyryguje tym czlowiek, ktory w zyciu nie przepracowal jednego dnia, bez prawa jazdy, konta w banku, prawiczek(lub zbok) z brakiem kultury osobistej. On nawet w zyciu nie upral gaci czy zrobil zakopow, bo zawsze mama albo sluzaca. Do tego walczyl z komuna zza mamusinej spodnicy, a dzis przypina sobie zaslugi innych.
    Dla mnie sam fakt, ze mieszkalbym w kraju, gdzie z tego czlowieka miliony ludzi zrobilo sobie naczelnika z WLASNEGO DOBROWOLNEGO WYBORU to zbyt wiele.
  • Re: Dlaczego wykształceni Polacy nie chcą wracać do kraju? Autor: orion2013. [94.254.224.*]
    hm
  • Re: Dlaczego wykształceni Polacy nie chcą wracać do kraju? Autor: ~Masala [138.68.181.*]
    maja lepsze perspektywy za granica.

• (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [84.17.55.*]
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [5.173.250.*]
  • Re: Dlaczego wykształceni Polacy nie chcą wracać do kraju? Autor: ~Erix [83.22.255.*]
    Ktoś się serio nad tym jeszcze zastanawia...
  • Re: Dlaczego wykształceni Polacy nie chcą wracać do kraju? Autor: anna_trips [188.163.9.*]
    Warto tworzyć warunki, aby nie wyjeżdżali.
  • Re: Dlaczego wykształceni Polacy nie chcą wracać do kraju? Autor: ~Hillela [94.101.22.*]
    Bo nie dają rady i myślą że tam jest lepiej
  • Re: Dlaczego wykształceni Polacy nie chcą wracać do kraju? Autor: kuba560x [213.5.213.*]
    https://www.sgksa.pl/o-firmie/  Może dlatego że brakuje ciężko dostać hipotekę na mieszkanie?
  • Re: Dlaczego wykształceni Polacy nie chcą wracać do kraju? Autor: ~Karol [5.173.11.*]
    W Polsce życie nocne zaczyna się o 22:30 a kończy jak popadnie: o 3, 4 ... czasem siódmej. Po czymś takim człowiek nie może normalnie funkcjonować. A w pn zaczyna się kołowrotek w pracy. Trudno w takim systemie cieszyć się życiem, podejmować właściwe decyzje w życiu prywatnym, odpoczywać. Postuluję nakaz zamykania lokali dyskotek o 1 szej.
  • Re: Dlaczego wykształceni Polacy nie chcą wracać do kraju? Autor: ~chciwyżyd [146.90.169.*]
    Potrafimy liczyć, 10 lat uczciwej pracy w Polsce w prywatnej firmie na średnim szczeblu dwoje ludzi małżeństwo 2 dzieci, czego się dorobiłem 20 letniego samochodu i mieszkania w kredycie, z dwóch wypłat po opłaceniu wszystkiego zostawało mi na koncie 300 zł,
    to oznacza że zapier1234m za miskę ryżu!!!!!!!!!!!!!! Do czego mam wracać , do poniżającego mnie urzędnika który nie ponosi odpowiedzialności za swoje decyzje, do kraju w którym prawo może być interpretowane jak się panu sędziemu podoba bo ustawa główna jest dziurawa jak ser szwajcarski, do kraju w którym pracodawca może mi nie płacić przez kilka miesięcy tłumacząc się brakiem płynności...
    Trzeba wyjechać żeby zobaczyć ze można żyć godnie, że jest się szanownym za swoja pracę, a jak masz chęć to prowadzenie biznesu nie jest wyprawą przez pole minowe pierdyliona ustaw po to żeby cie udupić tylko urzędnik kłania ci się w pas i robi wszystko aby twój biznes hulał bo wie że żyje z twoich podatków.
    Każdy kto wyjechał, i zobaczył że można żyć normalnie powie "wsadź sobie w d@#e nawet 1000+ " bo tu nie chodzi o kasę tylko o ludzka godność.
  • Re: Dlaczego wykształceni Polacy nie chcą wracać do kraju? Autor: stevehoward [138.59.7.*]
    Tak długo, jak jesteś zadowolony w miejscu, w którym się zatrzymujesz, wszędzie jest w porządku.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [37.248.169.*]
  • Re: Dlaczego wykształceni Polacy nie chcą wracać do kraju? Autor: ~cib [78.152.207.*]
    Nie działa.

• Re: Dlaczego wykształceni Polacy nie chcą wracać do kraju? Autor: ~Co [91.193.18.*]
    Co?