• Re: Śniadanie dla umiarkowanych optymistów. Autor: ~liber9 [62.133.139.*]
    Ale zaniżyli możemy coś z tym zrobić? zgłosić jakiś sprzeciw?? 13,85 to kpina
  • Re: Śniadanie dla umiarkowanych optymistów. Autor: ~kuba [89.79.252.*]
    Ludzie tak najprościej, łopatologicznie, co mam zrobić żeby mi wypłacili hajs za nie według wyceny? Pozdro
  • Re: Śniadanie dla umiarkowanych optymistów. Autor: kwtx [193.105.35.*]
    Info z DM mBank:

Będziemy obsługiwali przekazanie akcjonariuszom Permedii pieniędzy z tytułu przymusowego wykupu akcji. W najbliższym czasie, będziemy wysyłać do Państwa listownie informacje dotyczące sposobu realizacji wypłaty należności. W liście umieszczona będzie informacja dotycząca naszych Punktów Usług Maklerskich w których można będzie złożyć dyspozycję przelewu pieniędzy, wzór takiej dyspozycji oraz przedział czasowy w którym będziemy realizować wkup akcji. Dyspozycja przelewu pieniędzy powinna być podpisana w obecności pracownika Domu Maklerskiego mBanku lub podpis akcjonariusza powinien być poświadczony notarialnie.
  • Re: Sprawozdania finansowe MW Chemie sro Autor: ~Dim [5.172.255.*]
    Do : "Autor: ~Optimianin [188.146.105.*] 2018-02-28 23:14"

Ale tak na temat ? Akcjonariat rozdrobniony. Dwie osoby "MOŻE" mają finansową możliwość działania : posiadać około 7 tyś. akcji i 9 tyś. akcji. Prawdopodobnie na to forum nie zaglądają i o sprawie nie wiedzą bo wygrzewają się "może" w cieplejszych miejscach.

W Spółce prawem kręci: dziekan Wydziału Administracji i Ekonomii z Wyższej Szkoły Ekonomii i Innowacji w Lublinie
    Jak pan komentator chce kogoś straszyć k.k. to raczej proszę zapoznać się ze zdjęciami:

http://www.policja.pl/pol/aktualnosci/150490,KWP-Podpisanie-porozumienia-o-wzajemnej-wspolpracy-pomiedzy-KWP-w-Lublinie-a-WSE.html

Z obecnego ogłoszenia wynika że akcje zostały anulowane "tak sobie to wymyślili w ogłoszeniu" i załóżmy że jeden z powyższych akcjonariuszy wie o sprawie i ma pieniądze na zaliczkę na biegłego rewidenta, jak na dzień dzisiejszy miałby rozwiązać sprawę w sposób PRAWNY.

Ja się do powyższych dwóch akcjonariuszy nie zaliczam ale pana komentarz to trochę "usypianie a gruszki w popiele" i ogólne banialuki.
  • Re: Sprawozdania finansowe MW Chemie sro Autor: ~okidoki [77.20.249.*]
    Dzisiaj jest 02.03 ,wiec zlozenie osobiscie podpisu  jest juz nie mozliwe.Dim kiedy pojawila sie ta informacja?

"W przypadku akcjonariuszy mniejszościowych, których akcje
    zostaną unieważnione w trybie art. 358 ksh, należna im cena
    wykupu akcji nie ulegnie przepadkowi, lecz będzie wypłacana
    na podstawie dyspozycji składanej przez nich w Punkcie
    Obsługi Klienta DM mBanku. W przypadku nieodebrania przez
    akcjonariusza mniejszościowego należności Spółka będzie
    uprawniona złożyć je do depozytu sądowego. Akcjonariusz
    mniejszościowy, w przypadku pobrania z depozytu sądowego
    należnej mu ceny zostanie obciążony kosztami depozytu."
    Z tego wniosek ,ze pieniadze za akcje osoby ,ktora nie zlozyla podpisu beda w depzycie sadu?? No niezle niektorych zalatwili.
    Jest odpowienie przyslowie ale nie zacytuje tutaj , bo moderator usunie wypowiedz.
  • Re: Do okidoki Autor: ~Dim [5.172.255.*]
    Panie okidoki nie wszystko dostaje się na tacy, mógłby pan sprawdzić kiedy się pojawiła osobiście. Ale jeśli jest pan z jakichś powodów ociężały i nie może z tej samej klawiatury w tym samym internecie sprawdzić to pana wyręczę:

Pojawiła się dzisiaj,
    to znaczy w tym samym dniu w którym ją zamieściłem. To sformułowanie wydaje się paradoksalne gdyż nikt z mBanku nikogo o niczym nie informował i lud sobie tak czekał aż coś się stanie ( przez lud rozumiem 2 akcjonariuszy którzy mają najwięcej akcji ) i stało się.
  • Re: Sprawozdania finansowe MW Chemie sro Autor: ~Optimianin [188.146.131.*]
    No cóż - jak widać mój optymizm był nieuzasadniony. Czas na wizytę u adwokata. W 2013 gdy w wezwaniu zaproponowano 7,00 PLN interweniowało Stowarzyszenie Inwestorów Indywidualnych, co skutkowało podniesieniem ceny do 9,45 PLN - czy ktoś z akcjonariuszy jest członkiem SII i może zainteresować Stowarzyszenie sprawą? W obecnej sytuacji każda pomoc się przyda.
  • Re: Do Optimianin Autor: ~Dim [5.172.255.*]
    Wydawało się że pan ma to obstukane bo pisał:

"Co do wniosku do sądu rejestrowego w sprawie wyceny - jeśli uznam, że wycena jest zbyt niska z pewnością korzystając z usług adwokata złożę taki wniosek listownie - koszt nie będzie zbyt duży - porada adwokata czy radcy prawnego w zależności od sprawy to jakieś 150 - 200 PLN więc myślę, że sporządzenie wniosku też będzie w tych granicach. Problem polega jednak na tym, że sąd może skorygować cenę zarówno w górę jak i w dół - więc jeśli biegły wyceni akcje po zadowalającej cenie to trzeba się zastanowić, czy warto ryzykować i swoim zyskiem i zyskiem innych akcjonariuszy."

Jak wymieniał pan jak lekką ręką można wydać 200 zł to aż gul mi podskakiwał, zapewne teraz to wyrzucanie pieniędzy w błoto a nawoływanie łapać złodzieja (czy ktoś z akcjonariuszy jest członkiem SII [...] każda pomoc się przyda) to chyba próba która ma dawać jakieś profity emocjonalne panu ale korzyści finansowych żadnych.

Z tego co pamiętam to odegrał pan doniosłą rolę w powiadomieniu o wezwaniu a resztę zamierzał robić sam, tutaj zapewne oprócz 2 akcjonariuszy mniejszościowych najbardziej obładowanych akcjami nikogo nie stać aby pociągnąć sprawę, jak pan należy do tej dwójki a optymalizował zanim doszło do czego doszło to gratuluję pomyślunku. Teraz to może uratuje pana ślepy los, np. akcjonariusz który ma tylko jedną akcję ale był na tyle głupi aby wydać kilka złoty więcej niż warta jest ta akcja aby uzyskać papiery które dają możliwość wystąpienia z wnioskiem. Pytanie: Kto mu opłaci ten wniosek jeśli taki jest ?

• Re: Do Optimianin Autor: ~liber9 [62.133.143.*]
    To stowarzyszenie Indywidualnych Inwestorów ponoć pomocni ja do nich również nie należę. Co możemy zatem jeszcze zrobić. Ja się przyłączam chętnie wspomogę również finansowo.
  • Re: Do ~liber9 Autor: ~Dim [5.172.255.*]
    Ja już wydałem ze swojej kasy 300 na opłatę i 14,5 na notariusza.

Jeszcze nie znam odpowiedzi i nie wiem czy to dobrze prowadzę (błędy proceduralne mogą wykluczyć sprawę) ale jak przyjdzie większa kwota do pokrycia to mogę tego nie udźwignąć i spasuję, więc jak ma pan dużo do stracenia to odnajdzie pan mój adres na tym wątku i napisze coś o swoich akcjach i ewentualnej partycypacji. (prawdopodobnie już nie pana akcjach ale przepisy są bardzo pokrętne)

Pan Optimianin zdaje się lubi blefować więc ilość tych którzy są gotowi ciągną ciężki wózek jest znikoma.
  • Re: Do ~liber9 Autor: ~okidoki [37.4.254.*]
    Ja tez jestem gotowy przylaczyc sie ze swoimi akcjami bez wzgledu na rezultat.
  • Re: Do ~okidoki Autor: ~Dim [5.172.255.*]
    Na dzień dzisiejszy nikt do mnie nie napisał, więc dziękuję za puste gesty. Może to i lepiej na dzień dzisiejszy gdyż wysłałem list polecony w poniedziałek:

Terminy doręczenia
    Ekonomiczna – przewidywany termin realizacji usługi to trzy dni robocze po dniu nadania (D+3).
    Przewidywane terminy realizacji usługi nie stanowią gwarantowanych terminów doręczenia.

Możecie sprawdzać: 00159007734343202781 Jak ktoś pracuje na poczcie to można się zastanawiać nad deklaracjami swojego przedsiębiorstwa, jeszcze mają kilka godzin do (D+3) potem to będzie przesyłka zaginiona bo jak narazie to jeszcze nie doszła.
    Wspomnę że raz w okresie najdłuższego dnia pokonałem ten dystans w 1 dzień od wschodu do zachodu słońca na rowerze szosowym.

Jednak gdy przyjdzie do zapłaty jakichś pieniędzy które przekraczają moje zapasy to tak jak mówiłem pasuję. Według anglojęzycznego przysłowia: "I do where my mouth is."

Ja mam też trochę drobnych wydatków związanych z tą sprawą więc datki do 30 zł od ?byłych akcjonariuszy? którzy mogą coś więcej stracić, mile widziane. Wiem że efektywny kontakt z innymi to wysiłek więc przeważnie lepiej być ociężałym, może nie zawsze.

• Re: Do ~okidoki Autor: ~okidoki [77.20.249.*]
    Do Dim. Gdy sie tak zastanawiam,to razem chyba trudno to zalatwiac. Ja nie mieszkam w Lublinie,wiec jak mozna razem udac sie do
    sadu i wspolnie poniesc koszty?Dim piszesz,zeby wspomoc finansowo Ciebie. Nawet 30 zl. jest mile widziane od akcjonariuszy. Napisz jak wyslac pieniadze . Czy listem poleconym w kopercie? To potrzebny jest Twoj adres a moze przelew na konto ? Potrzebny Twoj numer konta.Czy bedziesz chcial podac jedno lub drugie? Mialem nadzieje ,ze bedzie okolo 20 za akcje . Jest nizej ,bede chyba musial to zaakceptowac..W tej sprawie nie mam zadnego doswiadczenia. Pozdrawiam

• Re: Do ~okidoki Autor: ~Dim [5.172.255.*]
    Sprawa jest prosta. Jak list którego namiary podałem dojdzie i zostanie rozpatrzony pozytywnie to prześlą mi pismo z kwotą do zapłaty zapewne będzie to duża kwota i nawet nie liczę że tych kilku dobrze wydawałoby się nadzianych w akcje akcjonariuszy chciałoby partycypować. Jak będzie za duża niż moje zaskórniaki to kaput. Mogę dodać że kwota według przepisów jeśli przyzna zostanie słuszność wnioskodawcy zostanie zwrócona jeśli nie przepadnie.

Jak z jakichś "kosmicznych" przyczyn ten list nie dojdzie to jeśli nie mam sobowtóra który robi po cichu działania równoległe, sprawa upada i nie na co się interesować.

Gdy list dojdzie to najpierw trzeba uzyskać 1. kontakt rzez e-list, podałem że już podawałem w tym wątku i jeśli ktoś go nie zajdzie to znaczy że nie ma cierpliwości uczestniczyć w sprawie.
    2. Wysłać list z krótką deklaracją że jest się gotowym w partycypacji finansowo w sprawie jeśli się rozwinie stosownie do swojego subiektywnego zaangażowania.
    3. Jeśli sprawa nie upadnie, wyślę na adres który przyszedł z deklaracją, PDF który dostałem od banku jako potwierdzenie wniesienia opłaty sądowej, gdzie są dane moje wpłacającego i za co i komu.

Do 30 złotych będę traktował jako bezzwrotny datek, a powyżej tej kwoty jako warunkową pożyczkę w sprawie ( jeśli zapłaci ostatecznie Spółka za wyznaczonego biegłego i zwróci pieniądze ja też je będę musiał zwrócić, jeśli nowy biegły poda cenę zbliżoną i tylko trochę wyższą a sąd orzeknie że wnioskodawca ponosi koszty to niestety to jest ryzyko, wtedy nie będzie zwrotu i ja też nikomu nic nie zwrócę) Ale informacje co się dzieje będą przekazywane. Wystarczy zobaczyć na przymusowe wezwanie na dniach PCCIntermodal. Nic specjalnego i jeszcze mieli w ostatnim kwartale który raportowali stratę operacyjną a cena w wezwaniu więcej niż 2 krotność wartości księgowej a o zysku to lepiej nie wspominać czy za 100 lat by wyrobili.

Na razie nic się nie dzieje więc nic nie jest potrzebne ale jak się zacznie dziać to punkt 1. warto mieć przerobiony aby ewentualnie jeśli się ma chęć partycypować uczestniczyć w punkcie 2 i po uzyskaniu pełnych informacji w punkcie 3.

• Re: Do ~.** Adres poczty Autor: ~Dim [5.172.255.*]
    Można znaleźć:

Autor: ~Dim [5.172.255.*] 2018-01-12 21:51
  • Re: Sprawozdania finansowe MW Chemie sro Autor: ~aaa [188.146.107.*]
    Czy ktoś już był w banku po 1 marca i odebrał należność za akcje? Czy już jest realizowany wykup? Cena na poziomie 13,85 zł nie jest rewelacyjna i na pewno poniżej oczekiwań. Sądziłem że może chociaż do 16-17 zł dobijemy. Pewnym pocieszeniem jest fakt że jest to cena i tak wyższa niż ostatnia wycena na GPW - chociaż wiem że to marne pocieszenie i nie przystające do rzeczywistości bo od tamtej pory spółka jednak sie rozwinęła. Szkoda że wysypał się ten akcjonariusz, z drugiej strony nic nie stało na przeszkozie aby się tu samemu organizować sumując mniejsze ilości akcji do kupy. Świeżak a Ty jeszcze z akcjami czy sprzedałeś wczesniej?
  • Re: Sprawozdania finansowe MW Chemie sro Autor: ~Liber9 [94.254.147.*]
    Hej aaa to ja swiezak pod innym nickiem,zostałem z akcjami. Dim tak jak pisałem wesprę finansowo.Moze się zgadamy tel. Pzdr.
    Nie zgadamy się telefonicznie.

Jeśli pan będzie może miał jakiś osobisty interes w partycypacji to napisałem że łatwo się skontaktować, opisałem
    trochę wyżej w wątku:
    Autor: ~Dim [5.172.255.*] 2018-03-11 18:31
  • Re: Sprawozdania finansowe MW Chemie sro Autor: ~Optimianin [188.146.161.*]
    Dwie informacje:
    1. Informacje ze spółki: " (...) zuwagi na dotychczasowe relacje z Akcjonariuszami  Prezes Zarządu Spółki wyraził zgodę na dodatkowe udostępnienie wyceny biegłego dla Akcjonariuszy Spółki w dniach 14-20 marca 2018r.
    w siedzibie Spółki w Lublinie, przy ul. Grenadierów 9, w godz. 9.00-12.00, pokój nr 16
    Na marginesie informuję, że w tych dniach istnieje także możliwość zapoznania się ze wstępną wersją sprawozdania finansowego za 2017r. (które było także uwzględnione w dokonanej wycenie)." - dla mnie podróż do Lublina i z powrotem to cały dzień więc niestety nie skorzystam, ale jeśli ktoś mieszka w pobliżu lub będzie przejazdem....
    2. W dniu wczorajszym do sądu w Lublinie wpłynął mój wniosek o podważenie wyceny akcji i jej podwyższenie zgodnie z art 312 par 8 KSH - zobaczymy jaką decyzje podejmie sąd.
    A gdzie pan zdobywa te wiadomości ze Spółki ? Przeczytałbym te wiadomości w całości bo zacytowany został kawałek.
    Ja jako akcjonariusz na stronie Spółki nic nie znalazłem w Monitorze też nie a innych kanałów Spółka nie wykorzystywała. Ciekawe.
    Może w bezpośredniej korespondencji z panem lub wybranymi akcjonariuszami?

Mój wniosek dotarł w poniedziałek 12 a pana 14 więc sąd będzie miał z czego wybierać, chyba że wybierze według kolejności wpływu albo już o coś tam pyta i dlatego te wieści.

Co do "dotychczasowych relacji" to na ostatnim walnym nie chcieli panu Rumcajsowi udostępnić projektów uchwał przed walnym.

Szkoda moich trzech stów bo tak się pan ustawiał, że byłem pewien że nie kiwnie pan ogonem.

• Re: Sprawozdania finansowe MW Chemie sro Autor: ~Optimianin [188.146.128.*]
    Informacje mam z wiadomości mailowej. Wysłałem prośbę o przesłanie wyceny biegłego i sprawozdania za 2017 rok jeśli jest gotowe lub zestawienia obrotów i sald księgi głównej. Po kilku dniach otrzymałem odpowiedź, niestety bez sprawozdania i wyceny. We wpisie na forum zacytowałem istotny fragment. Kto chce może informacje sprawdzić telefonicznie lub mailowo.
    Co do wniosku do sądu - celowo na forum udzielałem się jak najmniej. Sprawa wbrew pozorom nie jest prosta. Niby zapis w art 312 par 8 KSH jest jednoznaczny, to jednak nie ma określonych prawem szczegółowych procedur, co jest kłopotem zarówno dla prawników jak i dla sędziego i daje sędziemu szerokie pole do interpretacji. Po za tym tego tego typu sprawy nie są zbyt częste z uwagi na małą liczbę niepublicznych spółek akcyjnych a próba podważenia wyceny akcji przez akcjonariuszy mniejszościowych to już zupełny ewenement. Zobaczymy jakie będą efekty.
    Jak zapoznawałem się z tymi zapisami ksh to zorientowałem się że mam do czynienia z "krecimi" zapisami. Czyli coś co przeszło przez legislaturę bo kilku mądrych się zakręciło i stwarza tylko pozory praworządności a tak naprawdę jest stworzone by ograbić mniejszościowych i wyczyścić spółki z wielbłądów którzy już na giełdzie dopłacili sporo do interesu.

Podana cena nie sprawia żadnych trudności w zgadywaniu to aktywa netto na akcję, to co winien otrzymać akcjonariusz gdy sam żąda od spółki odkupu bo widzi że spółka traci kapitał z kwartału na kwartał i chce się jak najszybciej wydostać. Oczywiście tu taki przypadek nie zachodzi.

Ja rozwiązałem sprawę wniosku dość prosto gdyż miałem papier zbiorowy w ręku. Poszedłem do notariusza 1 marca i zrobiłem Datę pewną a potem to jako Potwierdzenie dokumentu. A papier później tego dnia zdałem w DM. Następnego dnia "ustawowe plucie w twarz ogłoszeniem ceny" ale wniosek już wcześniej napisałem aby tylko wysłać. Przelew opłaty i 5 marca stempelek na poczcie. Czyli moje wpłynęło do sądu 5 marca ale dotarło dopiero 12. Najbardziej interesowało mnie jak by sobie poradził ktoś kto nie ma papieru w ręku czyli wszyscy poza mną, bo wydawało mi się że DM mBanku może się wyłgać.

Jak pan to ogarnął w dokumentach i od kogo ?
  • Re: Sprawozdania finansowe MW Chemie sro Autor: ~Optimianin [188.146.98.*]
    Ja też miałem zaświadczenie o posiadaniu akcji Permedii pod ręką. Trochę czasu zajęły mi konsultacje z prawnikiem więc wysłałem wniosek z małym poślizgiem ale, Poczta Polska SA w tym konkretnym przypadku się spisała. Zobaczymy teraz jaka będzie decyzja sądu - teoretycznie sąd ma 7 dni na podjęcie decyzji czy wniosek przyjmie i rozpatrzy, czy poprosi o uzupełnienie lub dodatkowe informacje.
    To w sumie w moim przypadku już teoretycznie winien to zrobić a w pana całkiem niedługo. Jak gdzieś napisano, bez względu na ilość wniosków będzie się rozpatrywać, jeśli sąd podejmie, tylko jedną sprawę.

I tu mnie zawsze bolała głowa odnośnie kosztów i na kogo spadną gdyż groszem nie śmierdzę(więc w moim przekonaniu podjąłem pewne ryzyko):

"Dział VI
    Postępowanie rejestrowe

Art. 694 ^8.

§ 2. Koszty postępowania wszczętego przez osobę, która nie jest upoważniona do
    działania w imieniu podmiotu podlegającego obowiązkowi wpisu do Krajowego
    Rejestru Sądowego, ponosi wnioskodawca, chyba że wniosek jego został
    uwzględniony w całości lub w istotnej części."

Czy zaliczkę na wnioskowanego rzeczoznawcę ponosi Spółka czy wnioskujący a jeśli to który? Czy na odwrót ? I kiedy są wyrównywane koszty i w jaki sposób?

Zdaje się że:
    § 1. Koszty postępowania rejestrowego ponosi podmiot podlegający obowiązkowi wpisu do Krajowego Rejestru Sądowego.
    nie ma tu zastosowania gdyż nie jesteśmy ani zarządem ani prokurentami.
  • Re: Sprawozdania finansowe MW Chemie sro Autor: ~Optimianin [188.146.32.*]
    W związku z wykupem akcji to Spółka ponosi koszty z tym związane:
    w szczególności wyceny akcji przez biegłego, organizacji walnego zgromadzenia akcjonariuszy, publikacji wymaganych prawem ogłoszeń w Monitorze Sądowym i Gospodarczym oraz obsługi procesu przymusowego wykupu przez instytucję finansową. Tak też powiedział mi radca prawny - jeśli sąd uznałby inaczej, to wezwałby to wpłacenia zaliczki na biegłego. Zresztą sąd jeśli przyjmie wnioski do rozpatrzenia to teoretycznie ma cztery możliwości - utrzymać cenę, podnieść ją, obniżyć lub powołać nowego biegłego. Do powołanie nowego biegłego wcale nie musi dojść. Dla nas najkorzystniej byłoby, gdyby sąd samodzielnie podwyższył cenę wykupu - cała sprawa szybciej by się zakończyła, mam nadzieję, że ku naszemu zadowoleniu a pieniądze szybciej trafiłyby na nasze konta.
    Na koniec fragment ciekawego artykułu: "Zdaniem Sądu Najwyższego, jeżeli sąd rejestrowy podwyższy cenę za akcje ustaloną przez biegłego wybranego przez walne zgromadzenie to akcjonariusze większościowi mają obowiązek dopłacić akcjonariuszom mniejszościowym powstałą z tego tytułu różnicę (są związani uchwałą o przymusowym wykupie akcji). Natomiast utrata praw do akcji przez akcjonariuszy mniejszościowych następuje z chwilą uiszczenia przez akcjonariuszy większościowych ceny akcji ustalonej pierwotnie przez biegłego, bez względu na jej późniejszą zmianę dokonaną przez sąd rejestrowy. Sąd Najwyższy zastrzegł jednocześnie, że pomimo utraty uprawnień z akcji przez akcjonariuszy mniejszościowych może dojść do skutecznej zmiany ceny akcji ustalonej przez biegłego zarówno w procedurze przymusowego wykupu, jak i odkupu (które w praktyce mogą toczyć się równocześnie). Oznacza to, że utrata statusu akcjonariusza mniejszościowego nie pozbawia – byłego już akcjonariusza – legitymacji do złożenia wniosku o wyznaczenie biegłego w celu sądowej weryfikacji ceny przymusowego wykupu akcji." Całość artykułu: http://prawobiznesu.com/squeeze-out-kiedy-akcjonariusz-mniejszosciowy-zostaje-skutecznie-wycisniety-ze-spolki/

• Re: Sprawozdania finansowe MW Chemie sro Autor: ~okidoki [77.20.249.*]
    Ja mam pytanie do panow, ktorzy zlozyli wnioski do sadu. Czy pozytywna odpowiedz w sprawie zmiany ceny wykupu akcji bedzie automatycznie dotyczyc wszystkich pozostalych jeszcze niewykupionych akcji ,czy tylko tych bedacych na panow nazwiska.?
    Ja dzisiaj zagladnolem na swoj rachunek maklerski i jakie bylo moje zudziwienie nowa gotowka. Sprawdzilem o co chodzi . Okazalo sie ,ze byl przymusowy wykup WDX . Nie duzo tego mialem ale cena satysfakcynujaca..
    Zacytuje ostatnie wpisy na forum WDX..
    "Dokładnie. Super spółka, najlepsza z jaką miałem do czynienia. 600% przodu na solidnych fundamentach:) Ad dzisiaj już kasa na koncie.pozdrawiam

1 Było do przewidzenia. Podnieśli cenę 14 razy od minimum. Uczciwie grają. Nikt po 14,88 tych akcji nie kupował. Każdy zarabia.
    Chcą wyjść z giełdy, bo ona im na nic.
    Kiedyś skorzystali.
    Teraz to tylko obowiązki sprawozdawcze generuje.
    Jeszcze raz powtórzę. Grają uczciwie.
    Nie zdołowali kursu, a mogli i wtedy ogłosili by wezwanie."

Na WDX uczciwie a na Permedii???
    Pozdrawiam udzielajacych sie tu Panow.

• Re: Sprawozdania finansowe MW Chemie sro Autor: ~Optimianin [188.146.165.*]
    Panie Okidoki - jeśli sąd ustali nową cenę wykupu, będzie ona dotyczyła wszystkich akcjonariuszy. Co do ceny wykupu WDX - cena 14,88 PLN za akcje jest tylko 0,8% niższa od maksymalnej ceny jaką ta spółka osiągnęła na giełdzie (15,-PLN) - to tak jakby za akcje Permedii główny akcjonariusz zapłacił 168,64 PLN (170,00 - 0,8%). Przykład WDX ale i Synthosu pokazują, że są jeszcze spółki w których akcjonariusze większościowi, uczciwie, etycznie i z szacunkiem traktują akcjonariuszy mniejszościowych - mam nadzieję, że zwróci to uwagę i da do myślenia sędziemu KRSu, który zajmuje się sprawą Permedii.
    Panie Dim - o tym czy spółka pokrywa wszystko tak naprawdę zdecyduje sędzia. Zastanawiałem się o co chodzi z tym 300,- PLN w Pańskim wpisie i wydaje mi się, że skorzystał Pan z tabeli opłat obowiązujących w postępowaniu rejestrowym. Postępowanie przed sądem rejestrowym uregulowane jest w ustawie kodeks postępowania cywilnego i dotyczy dokonania wpisu do Krajowego Rejestru Sądowego. Wniosek o wpis składa się na urzędowym formularzu. Składając wniosek, wnioskodawca bez wezwania sądu uiszcza opłatę sądową w odpowiedniej wysokości. Jednak w naszym przypadku nie chodzi o dokonanie wpisu w KRSie więc te przepisy prawdopodobnie nie będą miały zastosowania. W przypadku wniosku o podważenie wyceny biegłego (regulowanej przez KSH) nie ma określonych szczegółowych procedur ani opłat i tu sędzia, posiłkując się podobnymi przepisami (niewykluczone, że również wspomnianą wyżej tabelą opłat), będzie decydował czy opłata za złożenie wniosku jest konieczna a jeśli tak, to w jakiej wysokości i kto ma ją zapłacić - jeśli uzna, że stroną właściwą do wniesienia ewentualnej opłaty jest wnioskujący, to sąd wezwie do jej wniesienia. Takie przynajmniej wyjaśnienie uzyskałem od prawnika. Pana wniosek wpłynął wcześniej do sądu - ma Pan już jakieś informacje na jakim etapie jest jego rozpatrywanie?

Nieszczęśliwie wniosłem tą opłatę zamiast w sposób ostrożny zaczekać na wiadomość od sądu. (Nie chciałem ryzykować nie znając dobrze procedur)

Żadnego pisma z sądu nie otrzymałem. Możliwe że sprawa może się potoczyć teraz całkowicie bez udziału wnioskodawców.

A wynik pojawi się w Monitorze, jeśli gdzieś po drodze się nie "zaklinuje". Nie uczestniczyłem w takich przedsięwzięciach dotychczas sam jestem ciekaw.
    Wynikało by z tego co pan napisał że Spółka pokrywa wszystko. W takim razie wysyłając wniosek wniósł pan opłatę czy nie, te 300 zł ?
[x]
PERMEDIA -15,34% 8,00 2013-12-12 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.