Panie Okidoki - jeśli sąd ustali nową cenę wykupu, będzie ona dotyczyła wszystkich akcjonariuszy. Co do ceny wykupu WDX - cena 14,88 PLN za akcje jest tylko 0,8% niższa od maksymalnej ceny jaką ta spółka osiągnęła na giełdzie (15,-PLN) - to tak jakby za akcje Permedii główny akcjonariusz zapłacił 168,64 PLN (170,00 - 0,8%). Przykład WDX ale i Synthosu pokazują, że są jeszcze spółki w których akcjonariusze większościowi, uczciwie, etycznie i z szacunkiem traktują akcjonariuszy mniejszościowych - mam nadzieję, że zwróci to uwagę i da do myślenia sędziemu KRSu, który zajmuje się sprawą Permedii.
Panie Dim - o tym czy spółka pokrywa wszystko tak naprawdę zdecyduje sędzia. Zastanawiałem się o co chodzi z tym 300,- PLN w Pańskim wpisie i wydaje mi się, że skorzystał Pan z tabeli opłat obowiązujących w postępowaniu rejestrowym. Postępowanie przed sądem rejestrowym uregulowane jest w ustawie kodeks postępowania cywilnego i dotyczy dokonania wpisu do Krajowego Rejestru Sądowego. Wniosek o wpis składa się na urzędowym formularzu. Składając wniosek, wnioskodawca bez wezwania sądu uiszcza opłatę sądową w odpowiedniej wysokości. Jednak w naszym przypadku nie chodzi o dokonanie wpisu w KRSie więc te przepisy prawdopodobnie nie będą miały zastosowania. W przypadku wniosku o podważenie wyceny biegłego (regulowanej przez KSH) nie ma określonych szczegółowych procedur ani opłat i tu sędzia, posiłkując się podobnymi przepisami (niewykluczone, że również wspomnianą wyżej tabelą opłat), będzie decydował czy opłata za złożenie wniosku jest konieczna a jeśli tak, to w jakiej wysokości i kto ma ją zapłacić - jeśli uzna, że stroną właściwą do wniesienia ewentualnej opłaty jest wnioskujący, to sąd wezwie do jej wniesienia. Takie przynajmniej wyjaśnienie uzyskałem od prawnika. Pana wniosek wpłynął wcześniej do sądu - ma Pan już jakieś informacje na jakim etapie jest jego rozpatrywanie?