debealler, od czego ty odpoczywasz nie majac akcji? od bycia mendną forumowa odpoczywales? fakt, od takiego syffu czasami trzeba odpoczac. my, akcjonariusze, piszemy informacje zwiazane ze spolka. czego nie rozumiesz?
5 tygodni zajęło dojście do linii szyi tej formacji i dzisiaj następuje próba jej przebicia. Czy już teraz będzie ten wodospad o którym pisałem?
Sytuacja jaka jest każdy widzi, ale żeby zrealizować gwałtownie wypełnienie tej formacji z zasięgiem 5,7PLN przydałaby się jakaś "mocniejsza" informacja. Ciekawe czy już niedługo nie usłyszymy o przejęciu przez Państwo zysku za 2025 rok?
Przypominam: Tauron planuje przeznaczyć na dywidendę raptem 10% tej kwoty. Pozostałe ok. 3 miliardy PLN leżą i kuszą nie tylko Domańskiego.
Oczywiście jeszcze mocniejszym ciosem byłoby nieuchwalenie dywidendy w ogóle i wyciągnięcie całej kasy ze spółki. Tylko wtedy 5,7PLN to już będzie poziom marzenie do zrealizowania zysków czy ucięcia strat. W takim scenariuszu wrócimy tu na 3PLN na kolejne x lat a umoczeni dalej będą się dziwić, że przecież C/WK = 0,3 więc to musi odbić :D
Pisałem tutaj o tym scenariuszu już przy 10,60-70PLN. Kto się załapał to miał sporo czasu żeby wyjść, a kto się sugerował twoimi bajkami siedzi dalej umoczony. A ci najbystrzejsi od poziomów twojego otwarcia niebios przy 11,75PLN i aktualnie być może przed największą jazdą w dół.
Jeszcze jest szansa na podbitki w ramach tej dystrybucji ale kurs musi zostać dzisiaj wyciągnięty.
Chcesz argumenty? Proszę bardzo. W grudniu 2024 roku Tauron przedstawił strategię rozwoju w której jasno określił kamienie milowe w zakresie przychodów, zysków i ścieżki wypłaty dywidendy. Zrealizował te założenia z naddatkiem i już w tym roku postanowił podzielić się z akcjonariuszami zyskiem w postaci wypłaty dywidendy. Ty piszesz, że to "tylko 10% zysku". Otóż nie... To aż 10% zysku bo tej dywidendy w tym roku miało nie być. To pokazuje w jak dobrej sytuacji finansowej jest ta firma. Przypomnę, że od bardzo dawna tutaj rozpisujesz się tym, że tu nigdy nie będzie żadnej dywidendy, że wszystko wam zabiorą itd, itd. W związku z powyższym ta dywidenda którą zarekomendował zarząd to dla ciebie policzek aby nie powiedzieć ordynarny liść w twarz. Swoją drogą dużo czasu spędzasz na tym forum. Pewnie interesują ciebie akcje Taurona ale ponieważ zostałeś na peronie to marzysz o powrocie do 3 zł. Zmartwię cię... nic takiego nie nastąpi w długiej przewidywalnej przyszłości. A co do formacji o której wspominasz... kompletne bzdury, nie potrafisz posługiwać się wykresem.
To zobacz na siebie dyżurny naganiaczu, teraz to już mam wątpliwości czy to nie jakiś bot. Poziom wyparcia level ekspert :D
Za to ty się znasz na wykresach: "otwarcie niebios", "już nic nie stoi na przeszkodzie", "sky is the limit" przy ATH :D
Ludzie umoczeni i kurs zanurkował prawie 30%.
Aktualnie mocny syndrom wyparcia, kalkulatorek do ręki i molestuje tą wartością księgową.
Na szczęście ludzie już tacy głupi nie są, sporo ludzi już się przejechało i widać to bardzo dobrze po twojej frustracji, że chętni na chwilowy odbiór towaru są tylko przy kluczowych wsparciach.
Ośmieszasz się koleś wymyślając bzdurne argumenty i pogrążasz coraz bardziej robiąc z siebie niepoważnego człowieka. Straszysz ludzi rysunkami i nie jesteś w stanie podważyć argumentów które ode mnie dostajesz. A liczby bronią się same. Mam ogromną przyjemność w obnażaniu na tym forum takich manipulatorów jak ty i dealer próbujących zagrać na psychice inwestorów. Nie podoba ci się Tauron to znajdź sobie inną spółkę i nie trać tutaj czasu.
Pośród tych wszystkich wymyślonych bzdurnych scenariuszy zapomniałeś wspomnieć o wybuchu bomby atomowej niszczącej cały majątek Taurona. To też jest możliwy scenariusz. Wymyślaj dalej, pośmiejemy się z ciebie już w środę po walnym zgromadzeniu akcjonariuszy.
Zblizamy sie sie linii szyi formacji RGR. Jeśli ją przebijemy zapewne SMA50 przetnie od góry SMA200 co wygeneruje krzyż śmierci. Zapanuje rynek niedźwiedzia. W piątek kurs na dziennym ładnie odbił od SMA50 i przebił SMA200. Dzisiaj mamy kolejny dzień spadków w tym roku - kurs spadł aż o 2,44%
Żeby nie okazało się tak jak po powstaniu krzyża śmierci na Tauronie w dniu 01.10.2024 po którym to "krzyżu śmierci" rozpoczął się rajd w górę z poziomu 3.35. Podobnie było jeszcze wcześniej. "Krzyż śmierci" został wygenerowany 12.03.2024 przy kursie 3.10 i również kurs obsunął się jedynie o ok 9% po czym rynek poszedł w górę. Coś nie bardzo te "krzyże śmierci" na Tauronie się sprawdzają. Podobnie na PGE. Krzyż śmierci został wygenerowany na PGE 23.12.2025 przy kursie 8.64 po czym kurs w ogóle nie spadł a wybił się do poziomu 11.36. Zatem jeśli ten twój krzyż śmierci ma nam przynieść skutki w postaci wzrostów tak jak poprzednio to czekamy na ten krzyż śmierci z utęsknieniem. Masz jeszcze jakieś straszydła w rękawie którymi chciałbyś tutaj nas postraszyć?
Pisałem ostatnio, że będzie możliwe jeszcze bujanie w celu dystrybucji papieru i było. Przez ostatnie 6 tygodni w średnim zakresie mniej więcej 1PLN zakończone fałszywym wybiciem w górę.
Dzisiaj mamy kolejną próbę wybicia dołem i możliwe, że właśnie zaczynamy podróż do stacji docelowej w okolice 5.7PLN.
Rynek może i się myli w Twojej opinii, ale z rynkiem nie wygrasz. To jest podstawowa zasada giełdy od zawsze. Rynek dyskontuje wszystko, a rynek sprzedaje. Fundamenty mogą być najlepsze na świecie, ale jeśli sentyment jest negatywny, to kurs będzie spadał. Jeśli handlujesz pod fundamenty, to nastawiasz się na długoletnie inwestycje, bo kiedyś rynek te fundamenty wyceni, a w międzyczasie będą wzrosty i spadki.
Ale co to za inwestowanie, jak ktos kupi tauron po 9-10 PLN, potem spolka zaliczy zjazd na 2-3 PLN i potem znowu wzrosnie na 9-10PLN po czym przebije te 10 PLN i pojedzie na 20 PLN jak ten zjazd i ponowny wzrost na 10 i potem na 20 PLN będzie trwać powiedzmy 5-7 lat. Jak jestes mlody 20+ to mozesz sie tak bawić. Ale lepszym sposobem jest kupowanie gdy jest tanio i sprzedawanie jak jest drogo. Na giełdzie są hossy i bessy. Nie warto trzymac akcji gdy jest bessa lub gdy nadchodzi. Moim zdaniem ci co kupowali po 2-3 PLN a sprzedali w tym roku powyzej 10 PLN zrobili dobry interes. Na swiatowych gieldach szykuje sie korekta - a moze juz sie rozpoczęła kto wie. Jak ty eldeareos wyobrazasz sobie inwrestowanie? Kupiles tauron po ile? po 2 PLN ? Po 3 PLN? A moze udalo sie sie kupic tauron w covidzie po 1 PLN. OK. Masz akcje i kiedy je sprzedaz? Nigdy? To nigdy nie zarobisz? No chyba ze tauron bedzie co rok wypłacać dywidendy. Jezeli kupiles akcje w covidzie po 1 PLN to % będzie bardzo dobrze, ale jak kupiles akcje po 9 PLN to 20 groszy dywidendy to tyle co kot napłakał. Twoja strategia ze trzymasz akcje w czasie bessy jest zła i ja jej nie kupuje. Teraz jeszcze gdy mamy na GPW ETF-y dzieki ktorym mozna zarabiac na spadkach to trzymanie akcji na tauronu, gdy kurs runął w doł... ehh. ale zrobisz jak chcesz to twoje kasa.
jest i nasz niepenosprawny łoren. chcesz powiedziec, ze ci co kupowali po 2-3 kupowali 2 mce temu? no, szacun. nic sie tu nie trzyma logiki, ale tak ma parkitkowy mylyoner. Pamietasz, Okolickiego. Czekam.
Kupuje się jak jest tanio i sprzedaje jak jest drogo... powiedział autor powyższego posta. Zgadzam się. Teraz jest tanio. Nadal tanio. Nie masz żadnych merytorycznych argumentów liczbowych aby obalić tą tezę. Nie ma uzasadnienia do sprzedaży.
Masz prawo uwazac ze jest tanio. Ja uwazam inaczej i rynek uwaza inaczej. Dlatego kurs tauronu zanurkował bardzo solidnie. Tylko nie pisz o wskaźniku cena/WK bo ludzie się zorientują - że mówiąc delikatnie - mijasz się z prawdą!!! Tauron ma Cena / WK 0,70 a kurs spada o 5% a PEPCO ma Cena / WK 23,72 a kurs rośnie o 0,5%
Wychodzi na to, że Jeżyk miał rację, przynajmniej co do formacji RGR. Byłem sceptyczny i miałem inne zdanie, ale, jak widać dziś formacja się zrealizowała i to przy dużych obrotach. Nie zgadzam się jednak z prognozą zasięgu spadku. Moim zdaniem silny opór pojawi się przy 7 - 7,10 zł i nie ma mowy o głębszych spadkach. Na razie wskaźniki nie zachęcają jeszcze do zajmowania pozycji długich, ale w perspektywie 7 - 10 sesji to może się bardzo zmienić.