• (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [31.61.182.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Takie - tam REAKTYWACJA Autor: benitor [178.235.187.*]
    Przypadkowo trafiłem na tekst Niala Fulera, który w większości zgadza się z moimi doświadczeniami i obserwacjami.
    https://comparic.pl/dlaczego-za-wczesnie-zamykamy-pozycje-i-jak-tego-uniknac-nial-fuller/ 
    Jakiejś Prawdy Objawionej nie przedstawia, ale chyba warto przeczytać.
    Zaznaczam, że nie jest to mój idol. Dzisiaj przeczytałem kilka fragmentów z jego publikacji i jakoś nie dowierzam, że dorobił się na giełdzie stosując jedynie przedstawiane strategie. Niemniej to jednak profesjonalista i nie mnie oceniać :)
  • Re: Takie - tam REAKTYWACJA Autor: ~Kalif [92.63.47.*]
    Słuchajcie, mam długoterminową L wziętą po 1770 na początku marca, przetrwałem spadek 120 pkt bez żadnego problemu, bez strachu ale ostatni tydzień ciągłych wzrostów to jest psychiczna męka, każdego dnia walczyłem ze sobą żeby nie sprzedać bo byłem pewny że to musi wykonać korektę. No i jak widać nie musiało, także trzymanie strat i szybka realizacja małych zysków to efekt naszej psychiki.

PS. Trzymam przynajmniej do 3000pkt, zabezpieczenie w akcjach do jakichś 700pkt na wig20, także na lata.
  • Re: Takie - tam REAKTYWACJA Autor: ~radzio [31.61.184.*]
    trzymaj się za ja.a to lepiej na tym wyjdziesz
  • Re: Takie - tam REAKTYWACJA Autor: klapa_ [83.29.175.*]
    @argentarius, trochę przesadzasz odnośnie moich umiejętności, choć istotnie ostatnio dość poprawnie udaje mi się odczytać średnioterminowe zmiany trendu, skuteczność poprawiła się po dodaniu sub-algorytmu liczącego konsolę. Mój algorytm jest dość prosty i szuka miejsca w którym potencjał kupujących przewyższa sprzedających badając w tym celu cenę rachunkiem ciągnionym. Nigdy na sto procent nie ma pewności że to jest ten moment ale są sytuację że warto zaryzykować.

Mogę powiedzieć że miałem w życiu sporo różnych doświadczeń i teraz raczej nie jestem nastawiony tylko na zysk (chociaż niektórzy forumowicze twierdzą inaczej) bardziej interesuje mnie sam fakt wygrania z Grubym, gdyż jeśli wygram to uważam że to właśnie z jakimś tam wielkim bankiem a nie z przeciętnym graczem, bo przeciętny gracz  to i tak wcześniej czy później  spłucze się do Grubego.

Sytuację grających z tzw. ręki znam dobrze bo sam tak kiedyś grałem. Jest to gra jednodniowa lub bardzo krótkoterminowa. Gracz interpretuje rynek tak jakby był w ciągłej konsoli, a więc trochę spadnie to otwiera długą i odwrotnie. W te sposób zalicza kilka trafnych transakcji….ale…..co jakiś czas nadziewa się na mocniejszy ruch kierunkowy, przyzwyczajony do trafień nie godzi się na takie rozwiązanie i najczęściej uśrednia swoją pozycję (wtedy już nie jest krótko-terminowy)  bo przecież to ON musi mieć rację… i tak ruch kierunkowy czyści mu portfel z tego co wcześniej zarobił i trzeba jeszcze dołożyć.

System mechaniczny pozwala w dużej mierze wyłączyć emocje, sam wiem z doświadczenia że najlepsze „strzały” zdarzały się wtedy kiedy zmuszałem się do otwarcia pozycji gdyż umysł się buntował i musiałem na siłę zginać palec.
    Trudno udzielać rad, ale i trudno czasami czytać jak beztrosko zdarza się na forum rysować sytuację a priori.
    Napisałem już mnóstwo postów o grze, powtórzę jedno…nie idzie….zacznij od początku 1,2 kontrakty zarobisz to zwiększysz pozycję, nie – to daj sobie spokój. Masz naturę pioniera – eksperymentuj – może znajdziesz swoją ścieżkę.

• Re: Takie - tam REAKTYWACJA Autor: piobor [176.221.121.*]
    Benitor, Klapa zerknijcie na wykres FW czy mamy do czynienia z formacją ABCD? Punkty A-1682, B-1818, C-1766, D-zakres 1884-1902 ? Z góry dzięki za odpowiedź. Wasze wskazówki są super, ale wdrożyć to w życie ciężko. Jeszcze tak długoterminowo czy luki na W20 z 31.10.2022 i 03.11.2022 mogą być magnesami?
  • Re: Takie - tam REAKTYWACJA Autor: ~no [31.61.184.*]
    gdzie się podział ten co lubi wyzwania
    @pibor
    Formację ABCD zacząłeś rysować od 1682. Nie rozumiem dlaczego nie od 1643 ?
    Gdyby tak zacząć, to właśnie mamy w grze, trzecią falkę wzrostową. Skoro ukształtowały się trzy, to daje szansę na dłuższy trend. Jednak w takiej strukturze (trzy kroki do przodu, dwa w tył) trzeba oczekiwać teraz jakiejś korekty. Jeżeli zacznie się teraz, to przy założeniu obsuwki 50%, to w dwóch falkach korekcyjnych, powinniśmy zejść w okolice 1760.
    To jedno ze spojrzeń. Niestety nic nie jest w życiu pewne.
    Wg. moich prostych kresek, czas na korektę, ale nie tak głęboką. Powinien nastąpić ruch powrotny, po wybiciu średnioterminowego kanału spadkowego. Jednak 1800 powinno się obronić.
    Poniżej obrazek, ilustrujący moje spojrzenie.

https://i.imgur.com/H9KA7BJ.jpg

Co do luk, to wskazane przez Ciebie, są (IMO) zbyt odległe i niewielkie. Potężną (i świeższą) lukę widać 10.03. Można uznać, że była oporem dla wzrostu 3 i 4.04.2023. Jednak nie okazała się specjalnie trwała, pomimo swojej wielkości.
    IMO luki czasem zadziałają, ale są słabym kierunkowskazem. 06.03.2023 też była luka, która w zasadzie została zignorowana.
    Natomiast tzw. luki otwarcia, mają tendencję do domykania, ale na tej samej sesji. I to jest jakiś wskaźnik do wykorzystania (z którego nigdy nie korzystałem).
  • Re: Takie - tam REAKTYWACJA Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Coś tu o mnie było że zaginąłem ?
  • Re: Takie - tam REAKTYWACJA Autor: piobor [79.185.10.*]
    Dzięki Benitor, 1643 jakoś mi nie pasowało na ABCD - potraktowałem to jako wybryk jednorazowy ;-) ale biorąc 1643 jako początek to już mi wychodzi D na poziomie 1920 ale i dłuższy czas do osiągnięcia . A jak zaczynam od 1682 to idealnie dziś wychodzi czas na S i powrót poniżej 1800. Zaczekam do końca sesji.
  • Re: Takie - tam REAKTYWACJA Autor: ~czekaj [31.61.184.*]
    czekaj na 1900 naiwniaku
    Benitor, a jeszcze ostatnia rzecz czy jest możliwe że fala 3 będzie trwała dłużej i wyżej pójdzie? Np do szczytów styczniowych?
    Nie ma rzeczy niemożliwych na GPW :-)
    Jednak nie wierzę w tak długie wspinanie się po "ścianie strachu" (to jeszcze 100 pkt). Wykres dzienny zyskałby dosyć dziwny, stromy kształt (niemniej nie niemożliwy). Powinniśmy się skorygować (albo chociaż wyhamować) żeby mieć impet do ewentualnego łamania styczniowego szczytu.
    Pozostanę dzisiaj BP.
    Bo ta fala, aby zachowała równość z poprzednią to daje na indeksie ok 1885. A jak FW wyjdzie ponad 1900 to już może wszystko się zadziać.
    Benitor zerknij na poziom 1883 na W20. Miejsce dość ładne do odbicia :-)
  • Re: Takie - tam REAKTYWACJA Autor: masturbant [83.20.161.*]
    Benitor-wiecej prosimy. Fajna edukacja live
    Dzisiaj i tak niezła kondycja FW zaskakuje mnie. Sądziłem raczej, że po południu to już będziemy chodzić poniżej 1880. W perspektywie całej sesji widziałem nawet 1860.
    Tak czy inaczej, zamknięcie poniżej 1880 utworzy świeczkę niepewności (piątkowa też jest zwiastunem zawahania). Zejście do 1860 byłoby wyraźnym znakiem.
    Z drugiej strony, zamknięcie w okolicach 1890, może być zaprzeczeniem całemu mojemu wywodowi o korekcie.
    Na razie jestem pod wrażeniem FW20 :-)
  • Re: Takie - tam REAKTYWACJA Autor: ~właśnie [31.61.184.*]
    i psu na budę ta pisanina bo 1900 czeka
    Po prostu u nas nie ma grania w dwie strony - obowiązuje zazwyczaj jakiś kierunk. Albo wóz albo wpier... :-)
    masz w dwie strony tylko ruch dluzej trwa.
    Ciekawe czy ktoś ma S z poziomu 1700? Bo jakoś ciężko było coś zamknąć z zyskiem, a to już blisko 180 pkt. To raczej jednokierunkowo i tylko L.
  • Re: Takie - tam REAKTYWACJA Autor: argentarius [185.224.57.*]
    Zauważyłem, że w każdej serii oprócz ostatniej, Gruby jak się usadowił na jakiejś serii to chce ugrać paręset pkt. Raczej rzadko się zdarza ażeby w jednej serii cena poszła do góry 200-300 pkt a potem spadła do poziomu zero lub niżej na koniec serii. Może tak i kiedyś było, ale ja tego nie pamiętam. Do czego dążę...wydaje mi się, teraz już widzę jaki kierunek obrał Gruby, Gruby w tej serii ma L. Co nie znaczy, że nie będzie jakiś korekt do dołu, ale generalnie ta seria to tylko L. Oczywiście nie ma pewności do tego co piszę, to tylko moje takie luźne obserwacje
    tylko gruby nie jest sam na rynku. musi spogladac na inne,a tam jest juz wysoko i latwiej zrobic minus niz plus w dluzszym terminie.
  • Re: Takie - tam REAKTYWACJA Autor: ~ax [31.61.184.*]
    obserwujesz jak chrum chrum gwiazdy
    Cześć Wszystkim, Benitor ja ustawiłem S po 1889 i nie wzięli, było 1888. Gramy ABC w dół?
    Benitor co mnie dziwi to otwarcie. Bo otwarcie było wyżej niż wczorajszy zamek. A tak książkowo to powinno być otwarcie niżej, atak na szczyt i w dół. Masz na to jakąś teorię? Dzięki
    Wyższe otwarcie to chyba konsekwencja wyższego zamknięcia jankesów wczoraj. Zamknęli 20 pkt wyżej niż byli o 17:00.
    Bardziej dziwi mnie twarda obrona okolic 1880. "Nie chce spadać, ..."
    Jeżeli dzisiaj nie zamkniemy się poniżej wczorajszego min (1873), to zacznę wątpić w mój scenariusz korekcyjny.
    1889 na razie to klucz. Jak pójdą wyżej to 1902-jak przebiją to mamy zachwianie równości fali 2 i 3. Czyli mogą jechać bardzo wysoko na tej 3 fali.
    Ale szczęście, że nie wzięli S po 1889 :-) Tak z historii to RSI na poziomie okolic 80 dopiero generowało sygnał dla brania S-po takiej jeździe w górę. Wygenerował Ci się sygnał L?
    Re: Takie - tam REAKTYWACJA Autor: piobor [79.185.10.*]2023-04-17 12:34 Benitor, a jeszcze ostatnia rzecz czy jest możliwe że fala 3 będzie trwała dłużej i wyżej pójdzie? Np do szczytów styczniowych?

Chyba to chcą zrobić i tam może konsola dopiero?
    No pięknie. 1925 w zasięgu.
    Sprawdziło się porzekadło "nie chce spadać,..."
    Teraz ewentualna korekta do 1870-60 byłaby sukcesem misia. Trudno liczyć na więcej. Chociaż przy takiej sile, korekta może być jedynie płaska.
  • Re: Takie - tam REAKTYWACJA Autor: ~alecwaniaczek [31.61.184.*]
    gostek który lubi wyzwania jest chyba dzisiaj zadowolony ha ha ha
  • Re: Takie - tam REAKTYWACJA Autor: zosia3005 [77.255.195.*]
    Benitor ,
    Piszesz : " Teraz ewentualna korekta do 1870-60 byłaby sukcesem misia. Trudno liczyć na więcej. Chociaż przy takiej sile, korekta może być jedynie płaska."

Co "teraz' tego nie wiem , ale generalnie powiem ,
    że korekta do 1870-60 będzie sukcesem Byczka - bo moim zdaniem
    wkrótce polecimy na złamanie karku .... !!
    Oczywiście za USA ... bo oni polecą ...

Pozdrawiam :-)
    Nie udało się wziąć po 1889 to wzięte 1923-niestety nielubiane S. Ale wzrost 44 pkt to musi się skorygować.
    A ja przeciwnie :)
    Tyle, że wbrew przeczuciom.
    L-ka na takim wzroscie?
    Szaleństwo :)
    Do tego z ogromnym SL. Jak się nie uda, to mnie nieźle sczyści.
    nie za wczesnie?
    taz mysle ze pod koniec dojada S-ki. ale ryzyko duze.
    Benitor, ja bym zaczekał do 14-15 z tymi L.
    Benitor czy dzisiejszą zieloną świecę traktujesz jako pełne potwierdzenie wybicia oporu? Czy za wcześnie jeszcze?
    Benitor patrząc na różne formacje techniczne to punkt D tylko w crabie jest powyżej gdzie jesteśmy, mi wychodzi 1939. A w motylu mi wyszło 1867-co już przelecieliśmy, ale nie sprawdzałem warunków czy są spełnione, tylko liczyłem punkt D. I teraz zerknij swoim okiem czy to ma sens? Ja swoje S zamknąłem na 0 i poczekam na wyżej. Uważam zamknięcie na 0 już za sukces bo kiedyś bym pewnie trzymał i generował stratę :-)
    Ja tylko powtarzam co już pisałem wcześniej. Gruby jest na L, nie będzie żadnej korekty do dołu, będzie korekta płaska ale tylko intraday. Jeszcze parę świec dziennych będzie dynamicznych do góry, dopiero potem zobaczymy co będzie, ale najbliższe dni wzrostowe i to dynamicznie wzrostowe. Ten się śmieje kto się śmieje ostatni. Ostatnio tu był jakiś co się nabijał z mojej teorii z Grubym, ale teraz już widzę, że moja obserwacja lub teoria się sprawdza. Ta seria to tylko L...Dzisiaj wybiło szczyty. Jedyne co mogło by zachwiać moją teorią to fałszywe wybicie szczytów z dnia 07,03,2023, ale wtedy cena musiała by bardzo szybko zejść do dołu ponownie pod te wybite już szczyty. Na razie tego nie widzę.
    Oczywiście popierniczyłem, zasięg to blisko 2050 na FW. Może teraz na zielono ? ;-)
  • Re: Takie - tam REAKTYWACJA Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Według mnie ważniejszy był wczorajszy dzień i klucz tkwi w okolicach 1880 i FIxie. Tak mógł kierownik zawracać a dzisiejszy dzień to może być tylko na wykończenie ruchu. Wycięcie resztki S drobnicy a nowym szczęśliwym byczkom ożenienie jeszcze L.
    Jedna z teorii.
    Tak, to kolejna teoria, ale kto teraz bierze L? Wszyscy się boją. L teraz tylko dla odważnych. Benitor chyba wziął teraz L i dobrze, bo to L jeszcze zarobi. Gruby nie da okazji wejść leszczom teraz w L. Nie da dlatego bo wszyscy czekają na korektę, a korekty nie będzie. To moja kolejna teoria.
    A w ogóle to widzę, że przynajmniej tutaj na forum, wszyscy albo przynajmniej zdecydowana większość wieszczy spadki, albo jakąś spłuczkę do dołu. Chyba tylko ja mówię teraz o jeździe do góry przez najbliższe parę dni bez większej korekty do dołu. Jestem w zdecydowanej mniejszości. A co mówi kolejna teoria? Mówi, że większość nie ma racji. Korekta, spłuczka, to może i tak, ale dopiero w następnej serii kontraktów.
  • Re: Takie - tam REAKTYWACJA Autor: zosia3005 [77.255.195.*]
    No i proszę ... !
    Zejdą i to możliwe, że jutro do 1890, a wtedy po korekt L.
    No to zostałem z L.
    Na razie tragedii nie ma. Ale super też nie jest.
    Jutro nie będę specjalnie aktywny na Forum. Zgodnie z zasadą "postaw zlecenia i zapomnij".
    Pozdrówka dla byków. Rogacizna górą !!!
[x]
FW20 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.