Wznawiam wątek uruchomiony kiedyś przez @klapę. A właściwie otwieram nowy pod podobnym tytułem.
Wątek "Gra z trendem .... " raczej nie miał służyć bieżącym komentarzom, a raczej ogólnym spostrzeżeniom. Nie zamykam go i zapraszam nadal do wpisów, jednak proponuję, żeby użyć go do bardziej uogólnionych spostrzeżeń lub pokazywania swoich pomysłów bardziej strategicznych niż taktycznych.
Według mojego oglądu, jesteśmy w mikrotrendzie wzrostowym. Mikro, ponieważ żyje on od 13 sesji.
Jest on elementem korekcyjnym (na razie) w dłuższym trendzie spadkowym, zrodzonym 11.01. To już 12 tygodni, a więc zasługuje chyba, na miano średnioterminowego (przynajmniej na kontraktach).
Obstaję przy poziomie 1830 (w perspektywie przyszłego tygodnia) jako poziomie utrzymującym przy życiu trend średnioterminowy. Jeżeli nie zostanie złamany, to zakres spadku może sięgnąć poniżej 1600. Osobiście PRZECZUWAM jednak, że do tego nie dojdzie. Wydaje mi się, że damy radę złamać trend średnioterminowy, ale w perspektywie 2 tygodni minimum (bez dołowania poniżej 1700).