• uchwalona emisja z pp brawo! Autor: ~akcjonariusz [208.105.125.*]
    Jako długoterminowy inwestor szukam spółek, które dbają o akcjonariuszy mniejszościowych , bo emisja z pp to możliwość większej płynności a co ma istotne znaczenie stabilizacji kursu, który będzie mniej podatny na spekulantów
  • Re: uchwalona emisja z pp brawo! Autor: ~Anka [207.236.150.*]
    też uważam to za super pomysł dający szansę zwiększenia ilości akcji. Cięcie kosztów i inwestycje powodują że chętnie dobieram w promocji ! :)
  • Re: uchwalona emisja z pp brawo! Autor: ~Pytek [77.253.166.*]
    Anka, powiedz wszystkim jakiego emitenta kupili obligacje, skoro tak fajnie i "zwiększają płynność". Powodzenia.
  • Re: uchwalona emisja z pp brawo! Autor: ~Mirek [109.173.139.*]
    Dobierasz po 10 PLN zaraz cena będzie 5 PLN jak po świętach ludzie doczytają co się stało. Gratuluję wyczucia. Jeśli nie wyjaśnią komu dali pieniądze w postaci obligacji, jeśli nie przywrócą dywidendy jeśli nie zmienią krzywdzącej umowy dzierżawy hoteli to nie będzie to inwestycja tylko czysta spekulacja.
  • Re: uchwalona emisja z pp brawo! Autor: ~Pytek [77.253.166.*]
    Wreszcie ktoś kto też myśli a nie tylko bzdury pisze. Długa droga do odbudowania zaufania....tylko czy wogóle to się uda? Powodzenia.
  • Re: uchwalona emisja z pp brawo! Autor: ~Dan [37.248.209.*]
    Po co odbudowywać zaufanie, skoro kierunek jest jeden= 1zł
  • Re: uchwalona emisja z pp brawo! Autor: ~asia [213.76.35.*]
    no nie wiem kto tu jest spekulantem,obyśmy nie byli dawcami !
  • Re: uchwalona emisja z pp brawo! Autor: ~Ktos [31.0.70.*]
    Ktoś mi powie kiedy ta emisja konkretnie?? I ile trzeba zapłacić za akcję??
  • Re: uchwalona emisja z pp brawo! Autor: ~XX [109.173.139.*]
    20 stycznia ustalenie PP a na resztę danych czekamy. Nie sądzę aby cena emisyjna była wysoka, ale to tylko przeczucie
  • Re: uchwalona emisja z pp brawo! Autor: ~Monika [37.30.48.*]
    widać , że planują ściągnąć do spółki inwestorów instytucjonalnych ale ci wejdą tylko jak będzie co kupić na rynku. Po ogłoszeniu emisji zrobił się większy ruch na akcjach
  • Re: uchwalona emisja z pp brawo! Autor: ~Mirek [150.254.157.*]
    nie sądzę, z tego będzie wydmuszka, a kasa wyprowadzona do nie wiadomo jakiś podmiotów i bez dywidendy nikt nie kupi
  • Re: uchwalona emisja z pp brawo! Autor: ~spek [194.150.197.*]
    Poniżej potwierdzenie moje toku rozumowania w kontekście hoteli oraz certyfikatów.
    1. Tabela z raportu kwartalnego o spłacie zadłużenia za hotele

link

Jak możemy zauważyć już za trzy lata zadłużenie za hotele spadnie o 17 mln (wcześniej topniało wolniej bo jak wszyscy wiemy w pierwszej fazie w kredytach jest spłacana mniejsza część kapitału). Tym samym już za trzy lata zadłużenie długoterminowe pod hotele wyniesie ok. 29 mln natomiast wartość hoteli? już dziś można szacować na 100 mln. I zestawiając to z faktem, że z umowy dzierżawy kredyt 'spłaca się sam' rok rocznie wartość efektu i tak rośnie. (w nadchodzących latach tempo przyspieszy do ok. 5 mln rok!)
    2. Certyfikaty - mój tok rozumowania jest taki, że przy nieruchomościach wartych 150-200 mln obecni inwestorzy nie połakomiliby się na 5 mln! zwłaszcza, że za nimi stoi jeszcze większy kapitał. Do tego dochodzi getback i wyczulenie nadzoru. Stąd odrzucam na ten moment retorykę pesymistyczną i wręcz uważam, że 5.5% w skali roku z 5 mln to ok. 270 tys rocznie dla Efektu a to prawie 1.5% kapitalizacji! (jak dla mnie po odrzuceniu (na bazie własnej logiki) jest to dobrze zainwestowany kapitał
    3. Dywidenda - tutaj też uważam, że na ten moment potrzebne są pewne inwestycje oraz kumulowanie gotówki pod jakieś projekty (dla przykładu gdyby nawet w części terenu Rybitw nie powstały biura (na to pozwala plan) to wybudowanie jednej hali (bazując na informacji z Bronisz) to kosz ok. 45 mln (co prawda jest on w dużej części partycypowany z wynajmującymi, ale i tak w takiej sytuacji efekt potrzebowałby min. 9 mln wkładu).

4. Spółka jest rentowna z C/Z=5 a nieruchomości warte min. 150 mln.

Takie są fakty i na nich podjąłem decyzje o zakupie efektu. Do tego pchnęła mnie informacja o sprzedaży terenu (znacznie, znacznie mniejszego) giełdy praskiej w Warszawie/Ząbki za 38 mln.
  • Re: uchwalona emisja z pp brawo! Autor: ~Enigma [87.205.243.*]
    Wszystko ok ale po co wydzierżawiać hotele??????
    Dlatego, że daje to stabilizacje. Inwestor (sieciówka), który dzierżawi inaczej podchodzi do takiego obiektu (traktuje jak swój). Jego celem jest zarobić. O tym, że trzeba być w sieciówce chyba nikogo przekonywać nie trzeba. Jak rozumiem dyskusyjna jest kwestia czy jakaś forma franczyzy (pod marką sieciówki) czy dzierżawa. I nie rozstrzygając tej kwestii ze swej strony i tak widzę profit w postaci spłaty rat kredytowych co będzie się przekładało na ok. 5 mln wzrostu wartości.
    Tym samym mnie interesuje jako akcjonariusza to czy to aktywo ma wartość i czy zarabia i w moim odczuciu 'samospłacający' się kredyt jest jak najbardziej zyskiem. (czy jest to najefektywniejsze rozwiązanie? ciężko mi z tej pozycji rozstrzygać. Mam zbyt mało danych, ale patrząc na harmonogram spłat kredytów mogę to wycenić na ok. 5 mln rocznie bez uwzględnienia wzrostu wartości nieruchomości)
    Oczywiście można zadać pytanie jak to jest, że dzierżawca widzi zysk a efekt nie potrafił zarobić.

... ale domyślam się, że rozstrzyga się to na poziomie skali, know-how, umów, marketingu itd. (jak najbardziej potrafię zauważyć taka sytuację, że dzierżawca będzie zarabiał a efekt przy swojej skali i braku doświadczenia w tej branży nie)
  • Re: uchwalona emisja z pp brawo! Autor: ~analityk [150.254.157.*]
    Tylko że Efekt zarabiał na hotelach ale miał za duże koszty: zarządów, rad nadzorczych w spółkach zależnych.
    Ja to widzę tak ze za 550 tys miesięcznie sprzedano przychody na poziomie około 1,5 mln
  • Re: uchwalona emisja z pp brawo! Autor: ~spek [5.173.168.*]
    Gdy o mnie chodzi zdecydowanie wolę proste rozwiązania i gdy uznać, że hotele są warte 100 mln a efekt odbiera ok. 6.5 mln w skali roku to przekłada się na ponad 6 procent zwrotu i według mnie to niezły wynik.
    Kupując akcje efektu policzyłem sobie, że gdy kredyt topnieje o 4 mln a do tego spòlka po amortyzacji dokłada drugie 4 zysku netto już po amortyzacji to daje 8 mln wzrostu wartości w skali roku w stosunku do 20 mln kapitalizacji co oznacza zwrot w 2.5 roku(sic!)
    O ile potrafię zrozumieć dlaczego wydzierżawiono hotele (samospłacający kredyt, stopa zwrotu na poziomie 6.5 procent w skali roku) o tyle nie potrafię zrozumieć dlaczego rynek tak przereagował i wycenił nieruchomości w Krakowie warte 150 mln na 20 mln.
    Aby było jeszcze ciekawiej rynek przecenił rentowne aktywa ( spòlka jest rentowna, 7 mln ulokowane jest rentowne i hotele są rentowne, biurowiec efektu też)

Przecieram oczy, oglądam 10 razy i poza wykreowaną retoryką o zagrożeniach z certyfikatami oraz spadku na niskim vol nie jestem wstanie zrozumieć dlaczego w hossie nieruchomościowej rynek GPW wycenia nieruchomości warte 150 mln na 20.
  • Re: uchwalona emisja z pp brawo! Autor: ~Pytek [77.255.69.*]
    To jak poprzecierasz już te oczy odpowiednią ilość razy, to może dojrzysz jakie obligi kupił zarząd, że nie poinformował kto jest emitentem? Rynek kupuje nie tylko to, co jest w spółce ale też jaki jest sentyment do zarządu. A ten ostatni jest KIEPAWY, szczególnie po tym co robi, jak robi, w jaki sposób i co się pisze i mówi o tych osobach w Łodzi....Powodzenia.
    Wolę opierać się na faktach i własnej logice. Fakty są takie, że nikt nie robi wału na 7 mln. gdy do stracenia jest 150 mln. Do tego wyczulenie nadzoru. Nie mam dziś podstaw do negowania tej inwestycji poza jakimiś wpisami na forum, ale i tak dzięki za zwròcenie uwagi na to. 5.5 procent to bardzo dobry zwrot z aktywòw pieniężnych zwłaszcza przy tak dużych kwotach w tym przypadku 7 mln. Jedyny i to duży negatyw, ktòry zauważam to wstrzymanie dywidendy i zarząd chcąc być przejrzystym powinien albo przedstawić politykę dywidendową albo inwestycyjną ( na co kumulują tak dużo gotòwki), ale nie na tyle duży by wyceniać nieruchomości w Krakowie na 1/7 wartości a więc jakieś 15 procent.
  • Re: uchwalona emisja z pp brawo! Autor: ~cieniak [212.160.153.*]
    nareszcie ktos rozsadny wiemy i tez tak myslimy wyploszyli kogo mieli wyploszyc emisja jest pod akcje uprzywiliowane i te zapomniane zobaczymy co dalej
    Takie poròwnanie mi się nasunęło, że gdyby ktoś w Krakowie wystawił mieszkanie za 15 procent wartości spłacone w 2/3 to pewnie kupujący rzuciliby się podbijając cenę. Nikt nie sprzedaje mieszkania w Krakowie za 1.2 tys za metr a część akcjonariuszy efektu tak( co prawda minimalna ale jednak). I tylko dlatego, że ktoś na forum zasiał ferment w kontekście ulokowania przez efekt 7 mln zł. (Już niektòrzy tą kwotę spisali na straty a to nieprawda- od tych 7 mln rocznie spłynie ok 370 tys ekstra i nikt po aferze getbacku nie zaryzykowałby trefnych obligacji, bo wie że wchodzi madzòr a pòżniej smutni panowie, ale i bez tego za zarządem stoi duży kapitał i możecie być pewni, że nikt nie wyłoży się tutaj na 7 mln)

Wracając do sprzedaży metra mieszkania w Krakowie za 1.2 tys zł? Odpowiedzcie mi. Kto tak robi? Według mnie nikt, ale niektòrzybakcjonariusze efektu cisną w rynek akcje efektu za ułamek wartości samych nieruchomości o gotòwce i zyskach już nawet nie wspomimając
  • Re: uchwalona emisja z pp brawo! Autor: ~xxvervo [87.204.58.*]
    kasa i aktywa już są poza spółką
    Mógłbym napisać brutalnie, że kłamiesz, ale napiszę, że się mylisz. Hotele nadal należą do grupy efekt są jedynie wynajęte wraz zarządzaniem nimi a efekt odcina od tego kupony wyższe niż wynosi rata kredytu (bodaj za 7 lat ten kredyt zostanie spłacony, ale już dziś wartość hoteli jest co najmniej dwa razy wyższa niż kwota ktòra została do spłaty)
    Co do ulokowania pieniędzy to też się mylisz. Zasadą papieròw wartościowych jest to, że są władnością. Gdy kupuję akcję lub obligacje to one należą do mnie. Tak więc nie masz racji zaròwno od strony prawnej jak i fizycznej.
    I teraz gdy już Cię o tym poinformowałem nie możesz pisać, że te aktywa nie należą do efektu lub są poza spôlką, bo wprowadzał byś uczestnikòw rynku w błąd.
  • Re: uchwalona emisja z pp brawo! Autor: ~XX [150.254.157.*]
    Myślę że ~xxvervo nie kłamie i nie myli się, ale reprezentuje pogląd grupy akcjonariuszy którzy od długiego czasu obserwują spółkę (być może są akcjonariuszami), którzy dość sceptycznie patrzą na grupę chłopaków z Łodzi. Moim zdaniem to co piszesz na pewno jest prawdą i niska wycena EFEKTU SA jest faktem od wielu lat, co nie przekładało się na wzrost wartości akcji. Poprzedni Zarząd poprzez RN, Zarządy spółek zależnych i zwiększone zatrudnienie wyprowadzał skutecznie kasę ze spółki. Nowy Zarząd niestety nie ma również dobrych notowań i nie stara się zmienić swojego wizerunku. Spółki na Cyprze, przeszłość obarczona dziwnymi inwestycjami, sporo złych opinii w internecie. Największą wartością EFEKT SA była jasna deklaracja i wypłacanie długofalowe dywidendy. To jest konkret, który akcjonariusz dostaje. W obecnym czasie kiedy debilny podatek niejakiego Belki rujnuje giełdę i likwidując spekulantów, a dziwne decyzje sprowadzają WGPW na poziom giełd z krajów III świata, gdzie afera goni aferę a sądy nie działają, dywidenda jest konkretem.
    Doprowadzić spółkę do bankructwa jest bardzo łatwo i co mi z tego że ktoś pójdzie siedzieć jak akcjonariusz jest na samym końcu do podziału majątku. Co z tego że były dobre perspektywy? Ludzie którzy wpłacali pieniądze do AmberGold również mieli dobre intencje. Kupisz obligacje spółki, która dobrze rokuje, a ona upadnie to co powiesz? Taki rynek, ryzyko inwestycyjne. Nie dziw się ludziom, którzy być może już nie raz się nacięli, że są ostrożni.
    Jeżeli Zarząd ma dobre intencje to powinien to jasno zakomunikować. Nasza strategia jest taka, dywidenda będzie taka lub jej nie będzie, dbamy o akcjonariuszy mniejszościowych. A co jest? Walne ustalone na 23 XII o g 17.00 w Warszawie, kiedy wiadomo że większość akcjonariuszy jest z Krakowa, spółdzielców którzy i tak nie przyjadą. Tak nie buduje się wiarygodności.
  • Re: uchwalona emisja z pp brawo! Autor: ~spek [5.173.246.*]
    Dzięki za ten wpis. Jasno wynika z niego, że trzeba poprawy komunikacji ze strony spòłki a że zbliża się okres raportowania za IV kwartał to zarząd już wie na czym stoi i przeważnie jest tak, że gdy ma dobre intencje to wyjaśnia czy chce utrzymać wieloletnią politykę dywidendową a jeżeli nie to powinien przedstawić politykę inwestycyjną.
    Aby nie popadać w skrajności jedno jest pewne, że aktywa hotele, ch rybitwy, biurowiec, gotòwka są w spòłce a nie gdzieś na zewnątrz. Gdy chodzi o retorykę internetową to warto zwròcic uwagę choćby na takie ròżnice jak w tej dyskusji gdzie w moim odczuciu wynajęcie hoteli dzięki czemu spłacany jest kredyt plus lekka nadwyżką jest umową korzystną, bo widzę w tym wzrost wartości każdego roku o 4-5 mln a w oczach kogos innego ta owa jest niekorzystna i ok. takie są prawa rynku natomiast nie ma co się wciągać w dyskusję, że ta umowa spowodowała, że hotele nie należą do efektu. To jest nieprawda. Mając to na uwadze warto takie kwestie rozròżniac aby choćby po to aby nie widać się w jakąś wykreowaną retorykę.
  • Re: uchwalona emisja z pp brawo! Autor: ~okoń [79.186.10.*]
    co stengo ze spółka jest dużo więcej warta skoro już nigdy nie zobaczymy dywidendy
    i stanie się dojną krową dla kilku CW-----W
    Założenie, że nigdy jest błędne, ale trz na też widzieć to, że w ostatnim czasie dywidenda była nadużywana kosztem inwestycji. Że swej strony liczę to tak, że wartość efektu rośnie o ok. 8 mln rocznie 4 mln to zysk po amortyzacji a 4 mln to średnioroczna kwota spłaty kredytu w stosunku do 20 mln kapitalizacji Po dokapitalizowaniu samego ekwiwalentu gotòwki będzie pow. 10 mln plus 150 mln w nieruchomościach. To brzmi wręcz niewiarygodnie, ale takie są fakty. I w moim odczuciu to jest wyjście pod dyskusję i wierzę, że zarząd przedstawi cele.
    Rozumem ~spec że to Ty dzisiaj kupujesz? Ciekawe kto sprzedaje tak dobrą spółkę :)
    Nie ma dla mnie znaczenia kto sprzedaje. W moim przekonaniu akcjonariusze przereagowali i za kilka miesięcy do roku sprawdzę czy moje założenia się sprawdza.
    Ok. Wystarczy pisania.
    Ale walą papier już -10%, i brak popytu makulatura za bezcen idzie
  • Re: uchwalona emisja z pp brawo! Autor: ~Pytek [46.175.111.*]
    Pisałem już kilka razy - coś jest nie tak z tym papierem. Wyszedłem po zmianie zarządu, jak zmienili dywidendę. Poszedłem w Eurotel, Unibep i inne dywidendowe. Tutaj jest naprawdę porażka. Jaki sentyment do zarządu, takie notowania. Pań i Panów pisanie może i ma sens i uzasadnienie ale nie wtedy, kiedy jest brak zaufania i sypania ciąg dalszy. Powodzenia!
  • Re: uchwalona emisja z pp brawo! Autor: ~hanys [150.254.157.*]
    Ci co dzisiaj kupują nie wiedzą że juz nie dostaną PP
  • Re: uchwalona emisja z pp brawo! Autor: ~ccc [93.176.197.*]
    sprzedają bo chcą kupić PP po to są te - 2 dni,
    chyba masz racje 2dni pelne musi byc a ksiegowanie
    Księgowanie jest na trzeci dzień. Dzisiaj jest ostatni dzień notowania przed przydziałem PP.
  • Re: uchwalona emisja z pp brawo! Autor: ~woopp [89.230.211.*]
    Dnia 2020-01-16 o godz. 15:47 ~hanys napisał(a):
    > Ci co dzisiaj kupują nie wiedzą że juz nie dostaną PP

Po co piszesz bzdury; zasada t+2.
    dwa do trzech tysięcy akcji powoduje spadek o 10%.

... a tymczasem info z rynku

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Z-TFI-odplynelo-561-mln-zl-7805038.html

Akcyjne i mieszane już pozytywnie. PPk podobnie.
    Efekt wyceniany na 17 mln. Trzeba czasu i komunikacji.
    Emisja zbiegnie się z wynikami za iV a to słabszy kwartał efektu i być może wielu liczy na kilka zbiegów okoliczności. jednak według mnie nadpłynność (oszczędności poniżej inflacji) nie przegapi spółki ze 150 mln w nieruchomościach.
    Większościowi o tym wiedzą przez co też wiedzą, że nie mogą przechytrzyć w sensie czasu, bo za kilka miesięcy będzie wlew.

Po dokapitalizowaniu samej gotówki i ekwiwalentu (papiery wartościowe) będzie na zbliżonym poziomie co wycena rynkowa.

to takie luźne spostrzeżenie

Z punktu widzenia rynku na jakim jest notowany Efekt w sensie indeksu z racji, że nie jest ani w swig80 ani mwigu40 kapitał omija efekt, ale nadpłynność zrobi swoje i dostrzeże efekt - mogę się mylić, ale takie jest moje założenie.

Tym samym dziś trochę jest tak, że bijemy się z koniem, ale czas powinien rozkruszyć.
  • Re: uchwalona emisja z pp brawo! Autor: ~Ania [150.254.157.*]
    Koniec i kropka kto kupił ten trąba .... a może nieee.... :)
    A gdzie jak nie na GPW bym kupił za 10-15% wartości nieruchomość w Krakowie?

Najwyżej skrzykniemy się w kilku akcjonariuszy i zarekwirujemy kilka pokoi w hotelu w końcu nasze ;-)

odłączam się już definitywnie na jakiś czas
    pozdrawiam i życzę powodzenia
    ~spek napisz do mnie na wzaefektsa@onet.pl
    XX, nie chcę już się w taki sposób angażować. Po prostu zakładam, że mnie tutaj nie wykręcą a jak nie to im więcej się zaangażuję tym gorzej dla mnie.

Póki co nie widzę zagrożeń (co też nie jest dobre) i pewnie jak mi się trochę du.pa zatrzęsie to będę prosił o Twojego maila.
    To ma być ulokowana luźna gotówka, która leży. Na razie się to sprawdza (jest spora dodatnia stopa zwrotu mimo efektu)

Angażowanie już nie.
    Dzięki XX, bo serio widać i czuć, że masz umiejętność dostrzegania pewnych rzeczy i fajnie byłoby pogadać, ale na jakiś czas rozwodzę się z akcjami efektu w sensie emocjonalnym natomiast w sensie fizycznych jak najbardziej zostały w portfelu.

wpis motywacyjny (mam nadzieję, że ostatni ;-)

1. Przedstawiciele firmy Sawillis informują , że najbardziej poszukiwanymi nieruchomościami będą te z najmem długoterminowym! (ma to ogromne znaczenie stabilizacyjne w okresie długofalowym, bo w okresie długofalowym bywają kaprysy rynkowe) - i my tutaj mając wynajęte hotele na 10 lat za ok. 6.5 mln rocznie przy wartości hoteli na poziomie 100 mln wbijamy się w te tendencje - być może dla wielu 6.5% stopy zwrotu to mało, ale w kontekście stabilizacji i budowania księgi inwestorów sam fakt takiej długoterminowej umowy ma bardziej pozytywny wpływ niż 1 czy 2% ew. więcej lub mniej w zależności od rynku.

2. Mało kto tutaj wytrzyma 7 lat , ale jeżeli tak to warto wiedzieć, że po tym okresie Efekt spłaci kredyty za hotele i nawet jeżeli ktoś podniesie jako argument amortyzację, która z nadwyżką jest równana wzrostem wartości nieruchomości to po tym okresie spływ z najmu hoteli będzie już praktycznie na czysto (póki co jest to samospłacający się kredyt plus lekka nadwyżka)

3. informacja z rynku wrocławskiego od elektrotimu o tym, że sprzedali bodaj ok. 1.8 ha we Wrocławiu za 13.5 mln zł (oczywiście wpływ ma też miejscowy plan i lokalizacja, ale pokazuje to, że na rynku gruntów są pieniądze) - to w kontekście 13 ha należące do Efektu dziś zagospodarowane przez ch Rybitwy

4. Rybitwny vs Bronisze - jeżeli zeskalujemy to mamy tutaj 13 ha Rybitwy do ok. 65 ha Bronisz j (tak wynika z informacji prezesa Bronisz) - i tutaj trzeba będzie zdefiniować czy 13 ha to wystarczająco dla regionalnego handlu, za dużo lub za mało.

https://buyandrent.pl/gwarna_12/?gclid=EAIaIQobChMI95mA5fCM5wIVjdWaCh06SAt1EAEYASAAEgK-J_D_BwE

a) i tak gdy okaże się, że za dużo to pewnie droga będzie taka, że Efekt wybuduje nowoczesną halę aby bardziej efektywnie wykorzystać teren (koszt. ok. 45 wzorując się na Broniszach) a część terenu zagospodaruje np. pod e-commerce (np. 3 ha) - patrząc na lokalizację (blisko zjazdu na obwodnicę Krakowa i A4) jest ona idealna dla ostatniej mili

b) jeżeli okaze się, że teren jest zbyt mały to najpewniej w którymś momencie zostanie podjęta decyzja o relokalizacji z wiekszą przestrzenią

c) jeżeli się okaże w sam raz to i tak będą inestycje.

Niezależnie od tego cała infrastruktura wokół daje możliwości reagowania w zależności od sytuacji rynkowej. (jeżeli w większym bardziej opłacalny będzie e-commerce to Rybitwy wydzielą część terenu pod to co przełoży się na stabilność przychodów)
    Krótko mówiąc ten teren jest skalowalny w zależności od potrzeb i trendów rynkowych!

5. Ekwiwalent gotówki powyżej 13 mln a po dokapitalizowaniu zbliży się do 16 mln (gotówka i papiery wartościowe na 5.5% z których rocznie będzie napływać ok. 370 tys zł)

i jako ciekawostka dziś natrafiłem na reklamę inwestycji w hotel! i co ciekawe również w sieci Best Western (sic!). Propozycja 6.5% w skali roku, ale kwotę jaką trzeba by było mieć aby zakupić jeden pokój w takim hotelu to pewnie znacznie powyżej 250 tys (nie posiadam tak dużej wolnej gotówki), a przeliczając liczbę pokoi w dwóch hotelach Efektu można oszacować, że już przy zakupie akcji za 50 tys zł przekłada się to na jeden pokój w hotelu Efektu (ten akapit jest takim luźnym off topic-iem na potrzeby własne, który zakłada ok. 300 pokoi w dwóch hotelach Efektu - z tego co wiem jeden hotel Efektu ma 179 pokoi a drugi bodaj 117 - jeżeli jest inaczej proszę o poprawkę)

6. Spółka jest rentowna!

7. jeszcze biurowiec w Krakowie, który też na siebie zarabia z wynajmu!

8. Aby tylko wytrzymać :-) - ciężko będzie, ale jak popatrzymy na to jak dużo zbiegów okoliczności się tutaj przytrafiło to warto to docenić i po prostu trzymać.

powodzenia! i pamiętajcie, że tutaj jest licząc z dużym dyskontem in minus 150 mln w nieruchomościach i grubo ponad 10 mln gotówki i ekwiwalentu gotówki a do tego rok w rok spółka zarabia.

ciekawe co na to Pytek ladne argumenty by potrzymac z 3lata dziekiiza sensowna wypowidz
    ok. dzięki i jedna poprawka
    *Kompleks Handlowy RYBITWY zajmuje powierzchnię 7,3 ha. 

https://khrybitwy.pl/o-nas.html

ile wartosc rybitw jak myslisz
  • Re: uchwalona emisja z pp brawo! Autor: ~wer [89.230.211.*]
    Dnia 2020-01-18 o godz. 11:37 ~spek napisał(a):
    > wpis motywacyjny (mam nadzieję, że ostatni ;-)
    >
    > 1. Przedstawiciele firmy Sawillis informują , że najbardziej poszukiwanymi nieruchomościami będą te z najmem długoterminowym! (ma to ogromne znaczenie stabilizacyjne w okresie długofalowym, bo w okresie długofalowym bywają kaprysy rynkowe) - i my tutaj mając wynajęte hotele na 10 lat za ok. 6.5 mln rocznie przy wartości hoteli na poziomie 100 mln wbijamy się w te tendencje - być może dla wielu 6.5% stopy zwrotu to mało, ale w kontekście stabilizacji i budowania księgi inwestorów sam fakt takiej długoterminowej umowy ma bardziej pozytywny wpływ niż 1 czy 2% ew. więcej lub mniej w zależności od rynku.
    >
    > 2. Mało kto tutaj wytrzyma 7 lat , ale jeżeli tak to warto wiedzieć, że po tym okresie Efekt spłaci kredyty za hotele i nawet jeżeli ktoś podniesie jako argument amortyzację, która z nadwyżką jest równana wzrostem wartości nieruchomości to po tym okresie spływ z najmu hoteli będzie już praktycznie na czysto (póki co jest to samospłacający się kredyt plus lekka nadwyżka)
    >
    > 3. informacja z rynku wrocławskiego od elektrotimu o tym, że sprzedali bodaj ok. 1.8 ha we Wrocławiu za 13.5 mln zł (oczywiście wpływ ma też miejscowy plan i lokalizacja, ale pokazuje to, że na rynku gruntów są pieniądze) - to w kontekście 13 ha należące do Efektu dziś zagospodarowane przez ch Rybitwy
    >
    > 4. Rybitwny vs Bronisze - jeżeli zeskalujemy to mamy tutaj 13 ha Rybitwy do ok. 65 ha Bronisz j (tak wynika z informacji prezesa Bronisz) - i tutaj trzeba będzie zdefiniować czy 13 ha to wystarczająco dla regionalnego handlu, za dużo lub za mało.
    >
    > https://buyandrent.pl/gwarna_12/?gclid=EAIaIQobChMI95mA5fCM5wIVjdWaCh06SAt1EAEYASAAEgK-J_D_BwE
    >
    > a) i tak gdy okaże się, że za dużo to pewnie droga będzie taka, że Efekt wybuduje nowoczesną halę aby bardziej efektywnie wykorzystać teren (koszt. ok. 45 wzorując się na Broniszach) a część terenu zagospodaruje np. pod e-commerce (np. 3 ha) - patrząc na lokalizację (blisko zjazdu na obwodnicę Krakowa i A4) jest ona idealna dla ostatniej mili
    >
    > b) jeżeli okaze się, że teren jest zbyt mały to najpewniej w którymś momencie zostanie podjęta decyzja o relokalizacji z wiekszą przestrzenią
    >
    > c) jeżeli się okaże w sam raz to i tak będą inestycje.
    >
    > Niezależnie od tego cała infrastruktura wokół daje możliwości reagowania w zależności od sytuacji rynkowej. (jeżeli w większym bardziej opłacalny będzie e-commerce to Rybitwy wydzielą część terenu pod to co przełoży się na stabilność przychodów)
    > Krótko mówiąc ten teren jest skalowalny w zależności od potrzeb i trendów rynkowych!
    >
    > 5. Ekwiwalent gotówki powyżej 13 mln a po dokapitalizowaniu zbliży się do 16 mln (gotówka i papiery wartościowe na 5.5% z których rocznie będzie napływać ok. 370 tys zł)
    >
    > i jako ciekawostka dziś natrafiłem na reklamę inwestycji w hotel! i co ciekawe również w sieci Best Western (sic!). Propozycja 6.5% w skali roku, ale kwotę jaką trzeba by było mieć aby zakupić jeden pokój w takim hotelu to pewnie znacznie powyżej 250 tys (nie posiadam tak dużej wolnej gotówki), a przeliczając liczbę pokoi w dwóch hotelach Efektu można oszacować, że już przy zakupie akcji za 50 tys zł przekłada się to na jeden pokój w hotelu Efektu (ten akapit jest takim luźnym off topic-iem na potrzeby własne, który zakłada ok. 300 pokoi w dwóch hotelach Efektu - z tego co wiem jeden hotel Efektu ma 179 pokoi a drugi bodaj 117 - jeżeli jest inaczej proszę o poprawkę)
    >
    > 6. Spółka jest rentowna!
    >
    > 7. jeszcze biurowiec w Krakowie, który też na siebie zarabia z wynajmu!
    >
    > 8. Aby tylko wytrzymać :-) - ciężko będzie, ale jak popatrzymy na to jak dużo zbiegów okoliczności się tutaj przytrafiło to warto to docenić i po prostu trzymać.
    >
    > powodzenia! i pamiętajcie, że tutaj jest licząc z dużym dyskontem in minus 150 mln w nieruchomościach i grubo ponad 10 mln gotówki i ekwiwalentu gotówki a do tego rok w rok spółka zarabia.
    >

Powyżej kopalnia pozytywnych wiadomości, za które dzięki, bo nie będę już musiał tego szukać.
    W spółce jestem od czwartku (wcześniej nie wiedziałem, że istnieje), wyrzuciło mi ją do obserwacji z powodu gwałtownego wzrostu obrotów w stosunku do średniej (x10). Uznałem za aberrację, że można wyrzucać akcje na -10% z powodu emisji po nominale z pp. Musi tu być bardzo uczciwy zarząd; w większości inni robią takie emisje tylko dla "swoich".
    Dzisiaj poczytałem trochę raporty i widzę, że jednak nie wszystko wygląda tak różowo. Najgorzej wskaźniki płynności: bieżący sugeruje, że Efekt jest na skraju bankructwa, a podwyższony, że zarząd nic nie robi i nie ma żadnego pomysłu na biznes. Z tego co piszesz, zrozumiałem że zamierzają żyć tylko z dzierżawy hoteli i hali targowej. Jakoś nie mogę pojąć ich sposobu na rozwój; może coś o tym napiszesz.
    W sumie jednak myślę, że tu nie da się stracić, bo majątek spółki w stosunku do giełdowej wyceny szokuje, a bieżący po emisji znacznie się poprawi.
    @Cieniak nie jestem znawcą krakowskiego rynku nieruchomości, ale na swoje potrzeby kalkuluję to tak:
    1. licząc wyłącznie po cenie gołej działki przemysłowej to min. 35 mln
    2. Z racji, że jest tam usytuowane największe regionalne (Polska południowa i wschodnia) centrum hurtu (nie hala targowa tutaj informacja do Wer) co samo w sobie jest samonapędzające i jest to biznes dochodowy to licząc dochodowością wartość jest min. 50 mln (patrz. wyniki)
    3. Jednak co rusz dopływają takie informacje jak z linku poniżej

https://www.krakowdlamieszkancow.com/co-robimy/debata-nowe-miasto-rybitwy-walczymy-o-nasza-przyszlosc-podsumowanie/

... a z racji, że Rybitwy mają jedną z najlepszych lokalizacji w tym kwartale (samo skrzyżowanie ulic Christo Botewa i Półłanki) to gdyby sprawy nabrały taki obrót to projekt na 7 ha miałby wartość kilkuset mln w jakieś spółce np. z głownym akcjonariuszem Efektu (CFi)

Z racji, że lubię opierać się na faktach czyli na tym to co jest już dziś to według moich wyliczeń jest to ok. 50 mln a więc pkt 2 a więc dochodowy biznes regionalnego centrum hurtu i drugi fakt, który jest już dziś to bardzo dobrze doinwestowana infrastruktura w tym regionie (te inwestycje odbyły się w ostatnich latach i jest to jeden z najlepiej skomunikowanych regionów Krakowa) - proponuję zerknąć na tą infrastrukturę - tam władowano miliony

@Wer długo by Ci odpowiadać, ale takim wskazaniem niech będzie komunikat z trzeciego kwartału o kupnie dłużnych papierów warościowych za 5 mln.
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/EFEKT-Zawarcie-umowy-w-sprawie-nabycia-papierow-wartosciowych-7724189.html

Widać to porównaczo z drugim kwartałem

podobna do trzeciego kwartału sytuacja będzie w iV kwartale, bo zakupiono papiery wartościowe za kolejne 7 mln.
    łącznie Efekt ma ulokowane 12 mln (patrząc na komunikaty) w papierach wartościowych z których odcina 5.5% w skali roku.

W sensie fizycznym nic tutaj się nie zadziało stąd po pobieżnym spojrzeniu takie Twoje wnioski odnośnie przepływów. Niczego tutaj z emisji nie ma potrzeby dolewać.

Jest jeszcze jedna pozycja, która w księgach generuje koszt a dla przykladu z racji wzrostów cen nieruchomości w ubiegłym roku fizycznie w głowie trzeba liczyć zyski.
    Mam tutaj na uwadze amortyzację.

Zauważ, że w księgach nastąpiła amortyzacja budynków na bodaj 1.9 mln a każdy wie, żę fizycznie w roku 2019 ceny nieruchomości wzrosły i tak naprawdę amortyzacja jest kolejnym (oprócz spłat rat kredytowych) ukrytym zyskiem

W ogóle po zmianie umowy na dzierżawę może być tak, że po amortyzacji i spłacie kredytu księgowo będzie np. 1 mln straty ale w sensie fizycznym każdy doświadczony inwestor wie, że trzeba patrzeć też na zyski a więc kwotę spłaty kredytu oraz wzrost wartości nieruchomości więc każdy doświadczony inwestor wyliczy to sobie i będzie kupował gdy inni będą widzieć księgowe straty.

Co do regionalnego rynku hurtu największego w regionie Polski Południowej to nie hala targowa a dochodowy biznes, którym trzeba zarządzać -patrz wyniki (regionalne Bronisze) - przy czym gdyby zmienił się plan zagospodarowania to najbardziej opłacałoby się przenieść gdzieś poza Kraków.

ps
    w skrócie
    1. w ubiegłym roku wartość nieruchomości w tym hoteli wzrosła o min. 10% a księgowo mamy amortyzację za 9 miesięcy na poziomie 1.9 mln
    2. przeplywy są ok. bo trzeba w nich uwzględnić, że Efekt spłaca kredyt za hotele (przez co roku wartość Efektu rośnie o 4-5 mln) i zakupił papiery wartościowe za 5 mln w IIi kwartale a póżniej za 7 mlnw iV kwartale łącznie za 12 mln i będzie z tego odcnał zyski na poziomie 5.5% rocznie
  • Re: uchwalona emisja z pp brawo! Autor: ~zdziwiony [109.173.139.*]
    @spek zastanawiam się po co to piszesz. Chcesz być przekonywujący i jesteś. Masz w tym interes, czy może jesteś jednym z CFI group którego zadaniem jest teraz odbudowanie autorytet? Bo co teraz ma być jazda do góry?
[x]
EFEKT 0,92% 5,50 2025-12-17 15:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.