Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  12,30 zł , zmiana od tamtej pory: -60,81%

Re: uchwalona emisja z pp brawo!

Gdy o mnie chodzi zdecydowanie wolę proste rozwiązania i gdy uznać, że hotele są warte 100 mln a efekt odbiera ok. 6.5 mln w skali roku to przekłada się na ponad 6 procent zwrotu i według mnie to niezły wynik.
Kupując akcje efektu policzyłem sobie, że gdy kredyt topnieje o 4 mln a do tego spòlka po amortyzacji dokłada drugie 4 zysku netto już po amortyzacji to daje 8 mln wzrostu wartości w skali roku w stosunku do 20 mln kapitalizacji co oznacza zwrot w 2.5 roku(sic!)
O ile potrafię zrozumieć dlaczego wydzierżawiono hotele (samospłacający kredyt, stopa zwrotu na poziomie 6.5 procent w skali roku) o tyle nie potrafię zrozumieć dlaczego rynek tak przereagował i wycenił nieruchomości w Krakowie warte 150 mln na 20 mln.
Aby było jeszcze ciekawiej rynek przecenił rentowne aktywa ( spòlka jest rentowna, 7 mln ulokowane jest rentowne i hotele są rentowne, biurowiec efektu też)

Przecieram oczy, oglądam 10 razy i poza wykreowaną retoryką o zagrożeniach z certyfikatami oraz spadku na niskim vol nie jestem wstanie zrozumieć dlaczego w hossie nieruchomościowej rynek GPW wycenia nieruchomości warte 150 mln na 20.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
EFEKT -3,60% 4,82 2025-10-30 15:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.