• afera GetBack - Podstępne wyłudzenie Autor: ~morka [178.252.19.*]
    Afera GetBack - Podstępne wyłudzenie
    Zbigniew Garncarek

Jestem niezabezpieczonym obligatariuszem spółki GetBack, jednym z dwóch mających 100% frekwencję na wszystkich sześciu, jak dotąd, rozprawach w toczącym się od półtora roku Przyspieszonym Postępowaniu Układowym (PPU). W PPU GetBack wciska nam, z naruszeniem prawa, skandaliczny, rażąco dla nas krzywdzący układ, polegający na umorzeniu 75% długu, 100% odsetek i obietnicy spłaty 25% długu w ciągu 8 lat. Mój krótki artykuł pt. "Afera GetBack - Podstępne wyłudzenie" realizuje tematykę „Owrzodzenie rynku” a z racji mojego zaangażowania w aferze i 100% frekwencji na rozprawach, niesie sobą wiedzę wyniesioną z rozpraw i ducha afery, a nie tylko chłodny jej ogląd.

W pierwszym półroczu 2018 r. pojawiły się w mediach doniesienia o aferze GetBack polegającej na podstępnym wyłudzeniu od ponad 9 tysięcy obywateli ich oszczędności (ok. 2,5 mld zł) na zakup obligacji GB. W kwietniu 2018 r. spółka zaprzestała spłacania odsetek i wykupu obligacji – do wykupu pozostało ok. 2,3 mld zł. długu nominalnego i odsetki od niego.
    Podstęp polegał na:
    • publikowaniu przez GB sfałszowanych przez spółkę i jej głównego właściciela raportów informujących o dobrej kondycji finansowej spółki;
    • zatwierdzaniu sfałszowanych raportów przez audytora;
    • zatwierdzaniu/firmowaniu prospektów emisyjnych ze sfałszowanymi raportami przez KNF;
    • świadomym dystrybuowaniu trefnych obligacji, a więc produktu który nie był dostosowany do potrzeb klienta (misselling), przez wiele instytucji finansowych, w tym banków;
    • nieinformowaniu klientów przez pośredników o wyjątkowo wysokich prowizjach za dystrybuowanie obligacji, np. w Alior Banku 5%, a w Idea Banku nawet do 10%
    • (pytającym o prowizję za dystrybuowanie obligacji odmawiano udzielenia takich informacji chociaż pośrednicy wiedzieli jak wysokie były prowizje i wiedzieli, że gdyby poinformowali o ich wysokości, to potencjalni kupujący odstąpili by od zakupu) co w gruncie rzeczy oznaczało, że pośrednicy świadomie wybrali swoje korzyści i przez to świadomie krzywdzili swoich klientów;
    • dopuszczeniu spółki będącej obligacyjną piramidą finansową na giełdę (liczba osób zatrudnionych w spółce w dziale windykacji była w relacji do liczby osób zatrudnionych w dziale sprzedaży jak 1 do 13 – to wiedza wyniesiona z rozpraw, na których prezes P. Dąbrowski informował, że działalność windykacyjna spółki była tylko przykrywką rzeczywistej działalności jaką było tworzenie i rozwój obligacyjnej piramidy finansowej), a przez to poświadczenie nieprawdy o dobrej kondycji finansowej spółki, za co odpowiedzialność ponoszą oprócz GPW także KNF i UOKiK;
    • tworzeniu bardzo dobrego wizerunku spółki będącej w rzeczywistości obligacyjną piramidą finansową poprzez jej wyróżnianie i nagradzanie przez GPW;
    • niewywiązaniu się przez Premiera RP na czas i w dostatecznym stopniu z obowiązku nadzoru nad KNF, GPW i UOKiK nad którymi sprawuje bezpośredni nadzór.

Przy nabywaniu obligacji pośrednicy podsuwali nam do podpisania obszerną listę ryzyk jakie niesie sobą inwestycja w obligacje. Jednakże podpisane przez nas listy ryzyk nie zawierały żadnego z w/w ryzyk.. Nie byliśmy nawet w stanie wyobrazić sobie, że takie ryzyka istnieją. Podobnie nie byliśmy w stanie wyobrazić sobie skandalicznego przepłacania przy zakupie portfeli wierzytelności banków państwowych („Operacja Czyściciel”- obszerny materiał na ten temat przygotowali posłowie Nowoczesnej Paulina Hennig-Kloska, Jerzy Meysztowicz i Mirosław Suchoń, Którym bardzo dziękuję za Ich trud wniesiony w odszukanie i wskazanie źródeł afery), np. zakup w PeKao portfela wierzytelności za 148 mln zł wycenionego przez Komitet Wierzytelności spółki GB na 66 mln zł czyli za 224% jego wartości (źródło: DGP 6 grudnia 2017). Podobnie nie byliśmy w stanie wyobrazić sobie ryzyka zmiany profilu działalności spółki GB z firmy windykacyjnej na obligacyjną piramidę finansową poprzez zmianę struktury zatrudnienia: w dziale windykacji zmniejszono zatrudnienie do niewiele ponad 60 osób, a w dziale sprzedaży. jednocześnie zwiększono zatrudnienie do ponad 800 osób (źródło: informacja podana przez prezesa P. Dąbrowskiego na rozprawie). Podobnie nie byliśmy w stanie wyobrazić sobie szokująco wielkiego rozstępu przedziału oprocentowania obligacji w emisjach prywatnych, bo od 4,5% do 28% (źródło: raport spółki za rok 2017) w emisjach pozostałych do wykupu - wśród emisji prywatnych już wykupionych były wyżej oprocentowane, a rekord oprocentowania to 12% za obligację miesięczną czyli 144% w skali roku (z doniesień w internecie po wybuchu afery GB).
    Urząd skarbowy poprosił GetBack o wyjaśnienie, co było powodem wyemitowania obligacji z oprocentowaniem powyżej 15 proc. łącznie na kwotę ok. 170 mln zł za które spółka zdążyła wypłacić 15,8 mln zł odsetek (jednocześnie GB emitował obligacje z oprocentowaniem 5%-6%) i według jakiego klucza przydzielano te papiery konkretnym osobom lub firmom, ale GetBack na te pytania nie odpowiedział (źródło: Jagoda Fryc, 14 lis. 2019, Business Insider).
    Zagadką jest kim są beneficjenci najwyżej oprocentowanych obligacji z emisji prywatnych. Bez wątpienia wysokie oprocentowanie obligacji, przewyższające poziom ustalony w ustawie anty lichwiarskiej czyli ok.15% - 16%, jest działaniem na szkodę spółki, a beneficjenci tych obligacji są współwinni powstaniu tej szkody, a także afery GB wraz z beneficjentami wysokich prowizji za dystrybuowanie trefnych obligacji.

• Re: afera GetBack - Podstępne wyłudzenie Autor: ~tadeusz [193.160.10.*]
    Oto pis.
  • Re: afera GetBack - Podstępne wyłudzenie Autor: ~Tragikomedia [37.30.48.*]
    Pytanie tylko ile tych pieniędzy zobaczyli
    Skoro to było wabikiem
    A koniec końcem straci wszystko

Pod koniec 2016 obligacje na12- 24% miało setki klientów i to na 3m
    Ale co z tego jak później te plus nowe pieniądze stracili na nowych emisjach
    To samo posrednicy!
    Oprócz prowizji w obligacje powplqcali majątki życia swoje i swoich rodzin.
    Na palcach jednej ręki można wymienić pośrednika który nie ma obligacji pod korek.
    Więc stracił nieporównywalnie więcej niż zarobił
    O tym się nie pisze, ale dlatego prokuratura ich nie gania, bo wszystko widzi na liście wierzycieli.
    To też wskazuje że wiedzy o kondycji nie mieli żadnej.
    Dodam też że w akcję znów zostali zapakowani pracownicy do samego końca
    Jak Prezes wychodził i mówił kupujcie, okazja życia wchodzi inwestor.
  • Re: afera GetBack - Podstępne wyłudzenie Autor: ~Oxfordczyk [89.66.179.*]
    Od kiedy to Leszek Cz. i Jolanta P. są z PiS.
  • Re: afera GetBack - Podstępne wyłudzenie Autor: ~ŚmierddzącaSprawa [89.185.227.*]
    Przypominam
  • Re: afera GetBack - Podstępne wyłudzenie Autor: ~Załamany [176.32.195.*]
    Ja też vo straciłem kupę nerwów I kasy
  • Re: afera GetBack - Podstępne wyłudzenie Autor: ~Fred [103.108.140.*]
    Jaja sobie robią
  • Re: afera GetBack - Podstępne wyłudzenie Autor: ~SpidiGonzales [83.97.79.*]
    Czas wiać
  • Re: afera GetBack - Podstępne wyłudzenie Autor: ~After [93.170.73.*]
    Afera kolejna
  • Re: afera GetBack - Podstępne wyłudzenie Autor: ~Tencza [5.173.4.*]
    PiS zawiódł, opozycja zawiodła, nawet Hołownię sponsoruje Gieryński. Cała nadzieja w pedałach Biedronia
  • Re: afera GetBack - Podstępne wyłudzenie Autor: ~Prokurator [5.173.26.*]
    Ktos ci lufe do skroni przystawial, zebys nabyl te obligacje ?
    Nudne już są te filozoficze rozważania nie wnoszące nic do sprawy.
  • Re: afera GetBack - Podstępne wyłudzenie Autor: ~NOE [83.7.44.*]
    Tak właśnie pisze złodziej,który okradł ludzi.Tłumaczenie draństwa na zasadzie .Uległeś wypadkowi samochodowemu.Ktoś ci lufę do głowy przystawił ,że musiałeś do tego auta wchodzić i jechać? PRZYJDZIE KARA GANGSTERZY! JEST BLISKOI!
  • Re: afera GetBack - Podstępne wyłudzenie Autor: ~Prokurator [5.173.26.*]
    Nie obrażaj mnie !
    Jak jechałeś pod prąd, to nie dziw się ze ulegles wypadkowi ! Wszyscy normalni ludzie trzymają pieniądze w bankach, a tu się znalazły wielkie inwestory, co im było mało i mało i mało. Zgubiła was wasza chciwość i tyle w temacie. Dalej umartwiajcie się nad swoim ciężkim losem i szukajcie winnych wszędzie tylko nie w swoich pustych główkach.
    Inwestycje w obligacje to normalna rzecz.Nienormalną jest ZAPLANOWANE ZŁODZIEJSTWO NA NIESPOTYKANĄ SKALĘ! przestań się złodzieju kompromitować.NIC ci nie pomoże.BĘDZIESZ SIEDZIEĆ! Co wy sobie q###a myślicie ,że TAKI WAŁ wam przejdzie ! DOŚĆ JUŻ BYŁO CICHO ! TERAZ SIĘ ZACZNIE! WYRZYGACIE UKRADZIONE PIENIĄDZE !

• Re: afera GetBack - Podstępne wyłudzenie Autor: ~der_letzte_Zeuge [5.172.255.*]
    Dnia 2019-12-22 o godz. 14:57 ~NOE napisał(a):
    > Inwestycje w obligacje to normalna rzecz.Nienormalną jest ZAPLANOWANE ZŁODZIEJSTWO NA NIESPOTYKANĄ SKALĘ! przestań się złodzieju kompromitować.NIC ci nie pomoże.BĘDZIESZ SIEDZIEĆ! Co wy sobie q###a myślicie ,że TAKI WAŁ wam przejdzie ! DOŚĆ JUŻ BYŁO CICHO ! TERAZ SIĘ ZACZNIE! WYRZYGACIE UKRADZIONE PIENIĄDZE !
    >

kosciol katolicki uczy ze wszystko dzieje sie z woli boga i on wymierza sprawiedliwosc.
    Ja oczywiscie nie wierze w ich bajki.
    To co oferowal GetBack uznalem, ze to sa bajki jak te od kosciola katolickiego.

>ZAPLANOWANE ZŁODZIEJSTWO NA NIESPOTYKANĄ SKALĘ!

Od >30 lat Polska oszustwem stoi. Te dziwne twory ,które udają, że rządzą, to salidarnościowo-klerykalne watahy, które przypełzły po pieniądze a nie żeby narodowi zrobić dobrze.Tzw. komuniści przy tych szkodnikach, to mały Pikuś. Watykan i solidarność doprowadziły ten naród do ruiny a ponadto zrobili go pośmiewiskiem całego świata. Jeżeli ktoś twierdzi, że jest inaczej to jest albo zdrajcą, albo kretynem. Polska to kołtuński i dziki kraj.A najśmieszniejsze jest to, że sami tych szkodników wybieracie

• Re: afera GetBack - Podstępne wyłudzenie Autor: ~Idiot [45.119.132.*]
    Nie do pomyślenia
  • Re: afera GetBack - Podstępne wyłudzenie Autor: ~Yoda [5.173.10.*]
    Groteskowe jest to straszenie. Nic nikomu nie zrobią. Będzie jak z Amber Gold- jednego posadzili i wyjdzie za trzy lata.
  • Re: afera GetBack - Podstępne wyłudzenie Autor: ~der_letzte_Zeuge [5.172.255.*]
    Dnia 2019-12-22 o godz. 14:51 ~Prokurator napisał(a):
    > Nie obrażaj mnie !
    > > Jak jechałeś pod prąd, to nie dziw się ze ulegles wypadkowi ! Wszyscy normalni ludzie trzymają pieniądze w bankach, a tu się znalazły wielkie inwestory, co im było mało i mało i mało. Zgubiła was wasza chciwość i tyle w temacie. Dalej umartwiajcie się nad swoim ciężkim losem i szukajcie winnych wszędzie tylko nie w swoich pustych główkach.

dokladnie jest i bylo jak mowisz.
    Ludzie nie lubia prawdy i wierza w bajki, np te z bliskiego wschodu i korporacji co z nich zyje - tej z watykanu.
    Pytam, gdzie te wasze milosierdzie? caritas to oszsutwo, gminy placa a oni za wysoka prowizja rodzielaja to co dostana od innych.
    Ludzie opowiadaja:
    Jestem bezdomny,nie piję,nie mam gdzie mieszkać.Spałem różnie w autobusach nocnych ,na klatkach schodowych.Gdy w styczniu przyszły mrozy udałem się do schroniska Feniks na Zamkniętej w Szczecinie.Warunki jakie tam są trudno nawet nazwać chlewem.Po ścianach i suficie stadami łażą karaluchy.Na podłodze i ścianach wszy.Na zgromadzonych tam 160 ludzi są trzy kabiny prysznicowe i 5 kibli.Ludzie leżą na łożkach trzypiętrowych a dla tych co zabrakło miejsca na podłodze.Smród.Kto ma dochody za ten syf musi płacić 120,-zł za miesiąc,za śniadanie i kolację po 2,50.obiad wyceniono sobie na 180 zł miesięcznie i jest jednodaniowy.jest tylko zdezelowany publiczny czajnik.Nie ma ciepłej herbaty chyba że sam sobie taką zdołasz załatwić.
    Ośrodek nawiedziła telewizja i radio aby pokazać jakie to wielkie poświęcenie budżetu a prawda jest taka że kontrola wydatkowania pieniędzy na ten cel jest iluzoryczna.
    Nauki świętej nie poszły w las ,Łódź ulica Struga 90A. Misjonarki miłości parę lat temu dostały od miasta pięknie odremontowany i utrzymany dom. Oczywiście za darmo. Wspólnotę tworzy siedem sióstr: Czeszka (s. Marie Bohuslava Cahova - przełożona), Polka, dwie siostry z Kenii, pozostałe trzy - z Indii, Bangladeszu i Węgier.. Urząd Miasta użyczył nam domu przy ul. A. Struga 90A, gdzie obecnie mieszkamy”.
    Jest to jednopiętrowy budynek dawnej szkoły, odpowiednio przystosowany do pracy, jaką podjęły siostry. Na parterze znajdują się: kuchnia, jadalnia i duża kaplica dla wszystkich, poświęcona przez abp. Władysława Ziółka 18 lutego 2005 r. Na piętrze urządzono  im dwie sypialnie (dla 8 i 3 osób), łazienkę i czytelnię oraz klauzurę i kaplicę tylko dla sióstr. W obu kaplicach na ścianie ołtarzowej znajduje się tabernakulum z Najświętszym Sakramentem, a pod ramieniem krzyża - słowo PRAGNĘ, będące osobistym wezwaniem Jezusa konającego, jakie Matka Teresa usłyszała podczas pamiętnej podróży”.  To na nich płacimy wszyscy.
    Poinformowano je, że na Stokach w altance śpi 2 bezdomnych, było 18 stopni mrozu. Czy ich przyjmą?
    Nie mam miejsca denerwuje się siostrzyczka. A dom prawie pusty.
    W zwyczaju pielęgnowania miłości do biednych nie sa odosobnione, tak samo zareagowali dominikanie z ulicy Zielonej 13 w Łodzi , też dostali od miasta 3 piętrową kamienicę za darmo. Mieszka tu ich zaledwie kilku i też lód w sercu, oni odesłali na Struga 90A :)
    Klasztor mieści się w kamienicy w Łodzi przy ulicy Zielona 13. Budynek użyczył zakonnikom za darmo prezydent miasta Jerzy Kropiwinicki.. Nowy klasztor pod wezwaniem błogosławionego Pier Giorgio Frassattiego zamieszkalo 5 zakonników. Kto jeszcze czerpał całą gębą z nauk świętej? Ano w parafii Maksymiliana Kolbego w Koninie, w Piotrkowie Trybunalskim w parafii nomen omen Miłosierdzia Bożego, w Pabianicach, Sieradzu.
    Wszystkich jednak przebił ksiądz z parafii Świętej Jadwigi z Tomaszowa Mazowieckiego. Na sugestię otwarcia kościoła lub chociażby jakiejś komórki dla bezdomnych odpowiedział : Co u mnie? Niech się zgłoszą do noclegowni, na którą WSZYSCY płacimy.

Od 30 lat Polska nierządem stoi. Te dziwne twory ,które udają, że rządzą, to salidarnościowo-klerykalne watahy, które przypełzły po pieniądze a nie żeby narodowi zrobić dobrze.Tzw. komuniści przy tych szkodnikach, to mały Pikuś. Watykan i solidarność doprowadziły ten naród do ruiny a ponadto zrobili go pośmiewiskiem całego świata. Jeżeli ktoś twierdzi, że jest inaczej to jest albo zdrajcą, albo kretynem. Polska to kołtuński i dziki kraj.A najśmieszniejsze jest to, że sami tych szkodników wybieracie

Dnia 2019-12-22 o godz. 14:33 ~Prokurator napisał(a):
    > Ktos ci lufe do skroni przystawial, zebys nabyl te obligacje ?
    > > Nudne już są te filozoficze rozważania nie wnoszące nic do sprawy.

tez racja, nikt nie podal jakie byly warunki przyjecia propozycji nabycia obligacji i co podpisywali przy tym nabywaniu, do kogo przelewali pieniadze
    Jednym słowem KRADNIJCIE WSZELKIEJ MAŚCI ZŁODZIEJE ! Mam nadzieję,że ciebie cwaniaczku też jakiś sprytny gangster skroi.Nie ma to jak przekonać się na własnej skórze,zanim się innego skrytykuje.
    Dnia 2019-12-22 o godz. 15:28 ~NOE napisał(a):
    > Jednym słowem KRADNIJCIE WSZELKIEJ MAŚCI ZŁODZIEJE ! Mam nadzieję,że ciebie cwaniaczku też jakiś sprytny gangster skroi.Nie ma to jak przekonać się na własnej skórze,zanim się innego skrytykuje.

kradna, oszukuja, tak jest juz od 1988 roku i w wypadku korporacji z watykanu od 1000 + lat
    nic nowego, nie zauwazyliscie?
    Sprobujcie pojsc na wiligie do biskupa

Państwo polskie powinno każdy grasz oddany okupantowi watykańskiemu przeznaczyć na edukację i rozwój technologiczny. Człowiek wykształcony, to człowiek myślący. Człowiek myślący nie może być katolikiem i parafianinem.
    30+ lat po Ustawie o stosunkach państwo-Kościół wiele uzyskanych tą drogą majątków zostało sprzedanych lub wydzierżawionych. Powód jest prosty: zakonni i diecezjalni właściciele nie chcą tyrać na polu, tylko zarabiać pieniądze!
    Moja matka była "religijna" to znaczy wyposażona przez kościół w lęk przed piekłem i w przekonanie, że jak będzie chodzić co tydzien do koscioła, spowiadać się, dawać na tacę i na wypominki i słuchać co jej ksiądz mówi, to pójdzie do nieba. Wyposażyła mnie w ten sam zestaw i długo łaziłem z <\l >tym garbem lęku i nadmiernego zaufania do księży.
    Na szczęście księża zaczęli się ujawniać jako dorobkiewcze, pijacy, piraci drogowi, uczestnbiczący w orgiach geje i pedofile, co skłoniło mnie do poszukiwania głębszych informacji o "moim" kościele. Poczytałem sobie Biblię i historię papiestwa i historię podbojów dokonywanych w imię Boże, a potem już na bieżąco przyglądałem się funkcjonowaniu kościoła .
    Bezczelność kleru przechodzi wszelkie granice. Duchowni nie znają innego słowa niż „daj”. Dawać ma im państwo, czyli my wszyscy, i oczywiście wierni.  Kościół katolicki jest niczym nienasycony potwór, wciąż żądny nowych ofiar. Nie ma w Polsce drugiej tak pazernej, bezwzględnej i bezdusznej instytucji. 
    Wielkość swojego majątku Kościół ukrywa. Jawności i przejrzystości boi się, jak diabeł święconej wody. Wciąż się przedstawia jako biedny i skrzywdzony. Dlatego tak trudno znaleźć informację, że w PRL w pierwszej pięciolatce lat 70. wybudowano 538 świątyń, a w latach 1982–85 państwo wydało pozwolenia na zbudowanie kolejnych 1376 kościołów. Takie to były socjalistyczne prześladowania, za które teraz cały naród płaci miliardy rocznie.
    Kościół żąda zwrotu majątków ziemskich, które miał, ale i takich, których nigdy nie posiadał. Domaga się odszkodowań za majątek utracony w wyniku powojennej zmiany granic, choć przejął majątek innych Kościołów (np. 100 cerkwi prawosławnych w 1945 r., zbory protestanckie na Warmii i Mazurach w latach 70.), a po 1990 r. na mocy ustawy z 1989 r. każdy dom zakonny otrzymał 5 ha gruntów, parafie po 15 ha, diecezje i seminaria po 50 ha. W wyniku realizacji tego zapisu państwo dało kościelnym podmiotom przynajmniej 37 tys. ha gruntów. Wiele parafii natychmiast sprzedawało otrzymaną ziemię i występowało o nowe nadanie.

Nie wierze w bogow i katolikow, ich uczciwosc - to moja obrona przed oszustwami

• Re: afera GetBack - Podstępne wyłudzenie Autor: ~Milioner [103.140.55.*]
    Ciekawe kto to podbija
  • Re: afera GetBack - Podstępne wyłudzenie Autor: ~epk [85.193.210.*]
    O ....ile to już lat? Dwa? Stetryczały der Alzheimer wypisuje codziennie nadal swoje mądrości antyklerykalne i staje w obronie biednego banku i Get Back . Ot taka sfoł.. cz.
  • Re: afera GetBack - Podstępne wyłudzenie Autor: ~Edek [83.97.79.*]
    Szybko zasypują
  • Re: afera GetBack - Podstępne wyłudzenie Autor: ~Adaś [185.66.68.*]
    Będzie kolejna afera
  • Re: afera GetBack - Podstępne wyłudzenie Autor: ~Leszczyński [176.32.195.*]
    Czas przypomnieć
    Mnie tez Lions Bank oferowal te obligacje, ale juz na poczatku odrzucilem ta oferte i nie wiem co to ona byla, czy prywatna i na jaki %. Dostalem po spotkaniu na Domaniewskiej email z licznymi linkami, do ocen okspertow, GPW, GetBacku'u.
    Na spotkaniu powiedzialem, ze mnie ta branza nie interesuje, intereusja mnie te solidne jak firmy zbrojeniowe.

Rzeczywiscie, najciekawsze jest jak poscie:

co było powodem wyemitowania obligacji z oprocentowaniem powyżej 15 proc. łącznie na kwotę ok. 170 mln zł za które spółka zdążyła wypłacić 15,8 mln zł odsetek (jednocześnie GB emitował obligacje z oprocentowaniem 5%-6%) i według jakiego klucza przydzielano te papiery konkretnym osobom lub firmom, ale GetBack na te pytania nie odpowiedział (źródło: Jagoda Fryc, 14 lis. 2019, Business Insider). Zagadką jest kim są beneficjenci najwyżej oprocentowanych obligacji z emisji prywatnych

Przypuszczam - ludzie wladzy.
  • Re: afera GetBack - Podstępne wyłudzenie Autor: ~Buha [195.191.163.*]
    Noe tluk
    Moje zdanie na swój temat znasz.Nie napiszę publicznie bo w niedzielę nie przeklinam.Musiałbym więc czyste pole zostawić.
  • Re: afera GetBack - Podstępne wyłudzenie Autor: ~Wiem [130.0.235.*]
    Będze kolejna afera !!!!!!
  • Re: afera GetBack - Podstępne wyłudzenie Autor: ~pozaniak [89.64.20.*]
    Dobry materiał do Interpolu i organów ścigania.
  • Re: afera GetBack - Podstępne wyłudzenie Autor: ~Tadeusz [193.160.10.*]
    Aleśmy palantów wybrali.Wstyd.
    na cały świat.

• Re: afera GetBack - Podstępne wyłudzenie Autor: ~Filip [5.173.169.*]
    Tak trzymać!
  • Re: afera GetBack - Podstępne wyłudzenie Autor: ~Ech [5.173.10.*]
    A więc Pan to nie Pan Słupek.
    A czy mieliście Panowie wsparcie któregoś ze STOWARZYSZEŃ, czy też stowarzyszenia tylko ściemniają i naganiają do kancelarii z którymi są dogadali ...
  • Re: afera GetBack - Podstępne wyłudzenie Autor: ~morka [178.252.19.*]
    Dnia 2020-03-01 o godz. 17:57 ~Ech napisał(a):
    > A więc Pan to nie Pan Słupek.
    > > A czy mieliście Panowie wsparcie któregoś ze STOWARZYSZEŃ, czy też stowarzyszenia tylko ściemniają i naganiają do kancelarii z którymi są dogadali ...

Nie jestem J. Słupek (był na czterech rozprawach), ale znamy się i wspomagamy.
    Starałem się o to wsparcie dla naszego wspólnego z JS zażalenia (formalnie było to zażalenie JS, bo moje SO oddalił w grudniu, ale za zgodą JS wniosłem do Jego zażalenia poprawione zarzuty z mojego oddalonego zażalenia i dzięki Jego uprzejmości, mieliśmy wspólne i mocne zażalenie - niestety SO oddalił je z powodu braków formalnych) prosząc o nie w moim wpisie na zamkniętym forum - nie otrzymaliśmy go. Żadne stowarzyszenie nie wysłało zażalenia na postanowienie sądu z dnia 06.06.2019 o zatwierdzeniu układu, a jedynym rozpatrywanym zażaleniem było moje. Obecnie, moim zdaniem nie ma stowarzyszenia, które reprezentowałoby nasze, obligatariuszy niezabezpieczonych, interesy. Swoje stowarzyszenie mają tzw. nie-obligatariusze, ale okazało się, że oni są zwolennikami układu, bo jest/był im potrzebny do ustalenia w pozwach wysokości strat (tak piszą na SW). Naganianie na kancelarie nie przejdzie i mam w tym swój udział - zobacz na SW moje wpisy, ale sytuacja jest bardzo dynamiczna i być może i my będziemy musieli rozważyć pozwy indywidualne. Z pojawieniem się prejudykatu UOKiK zrobiło się gorąco, a Kancelaria Radcy Prawnego Beaty Stróżyńskiej (?przepraszam, ale nie jestem pewny czy dobrze pamiętam to sławne już nazwisko) , która wygrała sprawę 06.03.2020, zinterpretowała ten prejudykat: emisje obligacji GB są nieważne. Jeśli tak jest, to układ dotyczący nieważnych emisji obligacji także jest nieważny. Bardzo bym chciał, żeby tak było. Wtedy moglibyśmy poprosić SP o wykupienie naszego długu z umiarkowanymi odsetkami i niech sobie SP windykuje dług od spółki i jej właścicieli.
  • Re: afera GetBack - Podstępne wyłudzenie Autor: ~getbackakcje [37.30.51.*]
    Dodatkowo jasnym powinno być kto miał obligacje nawet te przed zawarciem układu. I czy w takim przypadku jak pisze @ morka wypłata kwoty nominalnej i odsetek zostanie przez zarobionego beneficjenta zwrócona?

Zgodnie z art. 42 ust. 1 ustawy o obligacjach zapis na obligacje lub przyjęcie propozycji nabycia obligacji składa się na piśmie pod rygorem nieważności. Zapis na obligacje lub przyjęcie propozycji nabycia obligacji mogą zostać złożone w postaci elektronicznej, jeżeli emitent w warunkach emisji tak postanowił. Ponadto zgodnie z art. 76a ustawy o obrocie instrumentami finansowymi umowy o świadczenie usług, o których mowa w art. 72, art. 73, art. 74b oraz art. 75, zawarte z klientem detalicznym w formie innej niż określona w art. 58 rozporządzenia 2017/565, tj. w innej formie niż pisemna, są nieważne.
  • Re: afera GetBack - Podstępne wyłudzenie Autor: ~Księgowy [188.47.126.*]
    nie ma się czym przejmować... ci sami chłopcy cały czas kombinują, jak ustawić się w pierwszym rzędzie przy korycie,
    na wypadek niewykonania układu - wtedy z wyrokami o nieważności zawartych umów, będą mieli pierwszeństwo przed pozostałymi obligami...

pod warunkiem uchylenia ukladu, buahahahahahaaa !!!
  • Re: afera GetBack - Podstępne wyłudzenie Autor: ~Księgowy [188.47.126.*]
    cześć morka ! Jak zwykle wszystko,co piszesz ma sens !
    Ale jak unieważnić obligacje obligatariusza, który wziął udział w głosowaniu nad ukladem 22 stycznia 2019 ? Jako kto tam wtedy głosował ?
  • Re: afera GetBack - Podstępne wyłudzenie Autor: ~marian_koniuszko [86.45.75.*]
    Dnia 2020-05-01 o godz. 22:10 ~morka napisał(a):
    > Wtedy moglibyśmy poprosić SP o wykupienie naszego długu z umiarkowanymi odsetkami i niech sobie SP windykuje dług od spółki i jej właścicieli.

a co to jest to SP? solidarna polska zbyszka ziobry? :)

• Kancelaria Radcy Prawnego Beata Strzyżowska Autor: ~morka [178.252.19.*]
    Kancelaria Radcy Prawnego Beata Strzyżowska
    28 kwietnia o 07:53 · 
    DECYZJA UOKIK WS GETBACK - EMISJA OBLIGACJI NIEWAŻNA!
    W dniu 27 kwietnia 2020 r. Prezes UOKiK wydał decyzje w sprawie emisji obligacji korporacyjnych przez GetBack S.A.
    Podczas oferowania obligacji przez GetBack doszło do wielu nieprawidłowości. W efekcie klienci podejmowali decyzje dotyczące dużych sum pieniędzy, których w przypadku uzyskania rzetelnej informacji najprawdopodobniej by nie podjęli. Teraz, również z pomocą mojej Kancelarii, muszą walczyć o odzyskanie zainwestowanych środków, w wielu przypadkach są to oszczędności ich całego życia.
    Podczas postępowania potwierdziły się 3 postawione GetBackowi zarzuty. Każdy z nich dotyczył wprowadzania konsumentów w błąd.
    1. Przedstawiciele spółki sugerowali konsumentom, że inwestycje w obligacje GetBack są bezpieczne, a utrata zainwestowanych środków jest mało prawdopodobna.
    2. Podczas oferowania obligacji konsumenci byli zapewniani, że sytuacja finansowa spółki jest stabilna.
    3. Getback twierdził, iż oferta jest skierowana tylko do wybranych i ograniczona w czasie.
    Decyzja potwierdza wprowadzenie konsumentów w błąd przy oferowaniu obligacji korporacyjnych przez GetBack – tym samym po uprawomocnieniu się będzie stanowiła prejudykat dla sądów - sądy będą związane stanem faktycznym potwierdzonym w decyzji Prezesa UOKiK.
    Prezes UOKiK potwierdził, iż Getback stosował nieuczciwe praktyki rynkowe naruszając tym wielokrotnie ustawę z dnia 23 sierpnia 2007 r. o nieuczciwych praktykach rynkowych. Tym samym emitowanie obligacji Getback było nieważne. Ułatwia to dochodzenie przez konsumentów ich roszczeń cywilnoprawnych, innych niż to, co przewidują postanowienia układu spółki z wierzycielami. Powyższą taktykę procesową, opartą na nieważności wynikającej z naruszenia przepisów innych ustaw, stosuję zresztą już w dotychczasowych postępowaniach sądowych prowadzonych na rzecz moich klientów dochodząc 100% zainwestowanych przez nich środków i takie wyroki dla klientów uzyskuję.
    Zatem odwagi 
  • Re: Kancelaria Radcy Prawnego Beata Strzyżowska Autor: ~SPOG [5.173.19.*]
    To proszę wraz z kolegami z RW, Panami Gembarzewskim, Bukowskim i Dziduszko, skorzystać z oferty Pani mecenas i pozywać, a my poczekamy na kolejny niewątpliwie sukces w Panów wykonaniu.
    Zatem odwagi !
  • Układ, czyli darowizna długu, nieważny. Sprzedajmy dług SP. Autor: ~morka [178.252.19.*]
    Dnia 2020-05-02 o godz. 21:28 ~morka napisał(a):
    >Kancelaria Radcy Prawnego Beata Strzyżowska
    >28 kwietnia o 07:53 · 
    > DECYZJA UOKIK WS GETBACK - EMISJA OBLIGACJI NIEWAŻNA!
    > W dniu 27 kwietnia 2020 r. Prezes UOKiK wydał decyzje w sprawie emisji obligacji korporacyjnych przez GetBack S.A.
    > Decyzja potwierdza wprowadzenie konsumentów w błąd przy oferowaniu obligacji korporacyjnych przez GetBack – tym samym po uprawomocnieniu się będzie stanowiła prejudykat dla sądów - sądy będą związane stanem faktycznym potwierdzonym w decyzji Prezesa UOKiK.
    > Prezes UOKiK potwierdził, iż Getback stosował nieuczciwe praktyki rynkowe naruszając tym wielokrotnie ustawę z dnia 23 sierpnia 2007 r. o nieuczciwych praktykach rynkowych. Tym samym emitowanie obligacji Getback było nieważne. Ułatwia to dochodzenie przez konsumentów ich roszczeń cywilnoprawnych, innych niż to, co przewidują postanowienia układu spółki z wierzycielami. Powyższą taktykę procesową, opartą na nieważności wynikającej z naruszenia przepisów innych ustaw, stosuję zresztą już w dotychczasowych postępowaniach sądowych prowadzonych na rzecz moich klientów dochodząc 100% zainwestowanych przez nich środków i takie wyroki dla klientów uzyskuję.
    > Zatem odwagi 

Decyzja UOKiK po uprawomocnieniu się będzie istotnym poglądem w sprawie. Skutkuje ona nieważnością układu czyli darowizny długu. Odzyskamy status obligatariuszy, a wraz z tym prawa do roszczeń wobec długu i odsetek od niego - podarowany dług wróci do nas. Proponuję, by celem naszym było teraz sprzedanie tego długu (z umiarkowanymi odsetkami) Skarbowi Państwa - dla spółki byłaby to zamiana długu obligacyjnego na państwowy (znacznie niżej oprocentowany), który SP windykował by od spółki i jej właścicieli przez wiele lat. Jestem przeciwny setkom, a może i tysiącom pozwów indywidualnych. Jestem przeciwny zawieraniu ze spółką układu z konwersją. Negocjujmy ze Skarbem Państwa sprzedanie SP naszego długu. Państwo ma znaczący udział w aferze GetBack (zarówno w etapie 1. - wyłudzenie, jak i w etapie 2. wywłaszczenie) i ponosi odpowiedzialność za tę aferę. W etapie 2. Państwo, reprezentowane w PPU przez Sąd Rejonowy, wywłaszczyło nas na salach sądowych 2,9 mld zł - 3,5 mld zł za pomocą programu rządowego Polityka Nowej Szansy (monitorowanego przez Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii) naruszając ewidentnie Konstytucję Rzeczpospolitej Polskiej w Art. 21.:
    1. Rzeczpospolita Polska chroni własność i prawo dziedziczenia.
    2. Wywłaszczenie jest dopuszczalne jedynie wówczas, gdy jest dokonywane na cele publiczne i za słusznym odszkodowaniem.

Na koniec pragnę zauważyć, że dodatkowym argumentem za nieważnością układu jest niewątpliwie jego zawarcie na nielegalnym zgromadzeniu (22 stycznia 2019) z udziałem jednej szóstej kworum.
  • Re: Układ, czyli darowizna długu, nieważny. Sprzedajmy dług SP. Autor: ~getbackakcje [37.30.55.*]
    Księgowy ponoć jest akcjonariuszem tak jak ja.Jakoś nie zauważyłem aby podjął się roli przywódcy akcjonariuszy - mimo ogromnej wiedzy w materii
    Za to dużo pisał o obligatariusza jak być może z korzyścią dla akcjonariuszy .Życie jest takie że każdy kiedyś spotka silniejszego i dlatego potrzebna pokorą i dyskusja .Jeżeli @ morka to się Wam uda to przykro będzie,ale znów sprawdzi się przysłowie Ten się śmieje....
    Tylko nie wiem czy to ze SP się uda a jeśli nie to jest coś zastawione.
  • Re: Układ, czyli darowizna długu, nieważny. Sprzedajmy dług SP. Autor: ~Księgowy [188.47.126.*]
    Pisałem o obligatariuszach, ponieważ to oni o wszystkim mogli decydować. morka uważa, że sąd zdecydował o układzie... Jaki sąd ??? Było ogłoszone głosowanie, ludzie mogli przyjechać i zdecydować o układzie w głosowaniu ! Gdyby sala okazała się za mała, dopiero wtedy trzeba by było szukać większej, ale po co, skoro 90% zdało się na kuratora, bo ten obiecał, że zda się na decyzję RW, której wszyscy bezgranicznie ufali do samego końca, nawet po wymianie składu osobowego...

Kończąc sprawę obligów, to żeby nie skończyło się na pierwszej i zarazem ostatniej wygranej sprawie... Prejudykat UOKIK stanowić może bowiem teraz pierwszą linię obrony IDEA BANKU ! Pomijam tu oczywiście fałszerstwa, podpisywanie się za klientów, itp.

A co do pozywania spółki, to wydaje mi się, że wyczerpująco opisałem stan prawny w cyklu: Prejudykat UOKIK.

PS. Przyp., że niebawem spora grupa obligatariuszy usłyszy, że otrzyma ponad 40 mln zł. (poza układowymi ratami) !!!
    I nie będzie to zasługa żadnego SPOG, OSOG, FB czy grupy z TIKTOKa ... ;-))

Pzdrwm !
  • Re: Układ, czyli darowizna długu, nieważny. Sprzedajmy dług SP. Autor: ~Gtb [5.173.4.*]
    Ja jestem panie ksiegowy w tej grupie, która czeka na wspomniane pieniadze i potwierdzam, że w tym albo najdalej przyszłym tygodniu będzie ogłoszenie pozytywnej dla nas decyzji !!!
  • Re: Układ, czyli darowizna długu, nieważny. Sprzedajmy dług SP. Autor: ~morka [178.252.19.*]
    Dnia 2020-05-03 o godz. 11:35 ~Księgowy napisał(a):
    > Pisałem o obligatariuszach, ponieważ to oni o wszystkim mogli decydować. morka uważa, że sąd zdecydował o układzie... Jaki sąd ??? Było ogłoszone głosowanie, ludzie mogli przyjechać i zdecydować o układzie w głosowaniu ! Gdyby sala okazała się za mała, dopiero wtedy trzeba by było szukać większej, ale po co, skoro 90% zdało się na kuratora, bo ten obiecał, że zda się na decyzję RW, której wszyscy bezgranicznie ufali do samego końca, nawet po wymianie składu osobowego...
    >
    > Kończąc sprawę obligów, to żeby nie skończyło się na pierwszej i zarazem ostatniej wygranej sprawie... Prejudykat UOKIK stanowić może bowiem teraz pierwszą linię obrony IDEA BANKU ! Pomijam tu oczywiście fałszerstwa, podpisywanie się za klientów, itp.
    >
    > A co do pozywania spółki, to wydaje mi się, że wyczerpująco opisałem stan prawny w cyklu: Prejudykat UOKIK.
    >
    > PS. Przyp., że niebawem spora grupa obligatariuszy usłyszy, że otrzyma ponad 40 mln zł. (poza układowymi ratami) !!!
    > I nie będzie to zasługa żadnego SPOG, OSOG, FB czy grupy z TIKTOKa ... ;-))
    >
    > Pzdrwm !

1. Nie biorąc udziału w głosowaniu nad skandaliczną propozycją spółki obligatariusze spowodowali nielegalność zgromadzenia zwołanego w celu głosowania nad układem poprzez brak kworum - w zgromadzeniu uczestniczyła jedna szósta ustawowego kworum.
    2. Już jest wygrana druga. Kancelaria ponownie dochodziła 100% i tyle uzyskała dla swojego klienta/ki w wyroku - tym razem 1 mln zł.

• Re: Układ, czyli darowizna długu, nieważny. Sprzedajmy dług SP. Autor: ~marian_koniuszko [86.45.75.*]
    Dnia 2020-05-03 o godz. 08:19 ~morka napisał(a):
    >Proponuję, by celem naszym było teraz sprzedanie tego długu (z umiarkowanymi odsetkami) Skarbowi Państwa - dla spółki byłaby to zamiana długu obligacyjnego na państwowy (znacznie niżej oprocentowany), który SP windykował by od spółki i jej właścicieli przez wiele lat.

chyba cię wacek świerzbi. mówią że koronawirus atakuje płuca, a tobie na mózg uderzyło. zdajesz sobie sprawę jak się ośmieszasz?

• (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [91.233.18.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: afera GetBack - Podstępne wyłudzenie Autor: ~Marek [83.97.79.*]
    Ja pierdziellle, będze afera
  • Re: afera GetBack - Podstępne wyłudzenie Autor: ~Mewa [31.61.176.*]
    Afera jest od dawna tylko rozliczenia brak
[x]
CAPITEA 2,08% 0,39 2025-11-14 16:49:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać