Słucham i czytam tych na etacie w funduszach jak i tych zupełnie niezależnych.
Pozwalam sobie skopiować i wkleić tu ( chyba to niekaralne) jeden z wpisów internautów na blogu Wojciecha Białka ( oczywiście czytam również blog gospodarza)
"animetal_slave12 maja 2019 o 10:13Zaloguj się, aby móc odpowiedzieć Witam po nieco dłuższej przerwie,
Chciałem przytoczyć jeden z moich ostatnich wpisów, w którym pisałem dla wig20 poziom 2100 do początku czerwca, ale niestety stary blog jest już usunięty. Wydaje się, że ta prognoza ma szansę realizacji. Dodatkowo prognozowałem też, że SPX oraz DAX będą 10% niżej od ich obecnych poziomów – póki co, szczególnie DAX się trzyma, ale jestem optymistą (a więc pesymistą co do zasadnosci jego wycen, kierunek 10,500).
Moje notatki nt. bieżącej sytuacji:
1) Cykle
– Czerwiec powinien zakończyć cykl 40 miesięczny na rynkach rozwiniętych i plus/minus jeden miesiąc, tam upatrywałbym średnioterminowego dołka. W20 może zaliczyć dołek trochę wcześniej.
– Zgodnie z cyklem 12m, maj i czerwiec powinny być słabsze dla W20USD
– USDPLN zmierza w kierunku 4 zł, czy tam dojdzie – nie wiem – ale zbliża się czas na dopełnienie cyklu kitchina i kuznetsa na parach walutowych powiązanych z USD. Na oko: czerwiec-lipiec szczyt obu cykli.
– USD_Index również powinien zbliżyć się do szczytu z 2017 roku, prawdopodobnie na bazie eskalującego konfliktu handlowego z Chinami i ucieczką do safe haven currencies (dollar, yen, swiss frank). Nie sądzę jednak, aby 2017 szczyt był zagrożony.
– Cykl rotacji aktywów premiuje obligacje i faktycznie index globalny obligacji od października pnie się w górę. Klasycznie, ok. 10 miesięcy powinna trwać obligacyjna faza spowolnienia gospodarczego, ale jak wiadomo, na skutek różnych szoków politycznych, cykl może się wydłużyć.
Co mi nie pasowało do obecnej dezinflacyjnej fazy spowolnienia gospodarczego to fakt, że zazwyczaj w trakcie tej fazy trwa akumulacja tanich akcji. Jak wiemy, akcje tanie nie były. Tak więc wyceny powinny się obniżyć i posiadacze obligacji powinni stopniowo przesiadać się na akcje. Myślę, że ten proces dopiero przed nami i prawdziwa hossa zacznie się w 4 kwartale tego roku, choć bessa zakończy się już w 3 kwartale.
Klasycznie nowy wzrost gospodarczy powinien cechować się rosnącymi rentownościami 10-latek USA, wypłaszczeniem wyprzedzających wskaźników koniunktury oraz zwiększonymi flowami do funduszy. Nic z tego nie miało dotychczas miejsca.
2) Surowcowe wskaźniki koniuktury
– Proszę odświeżyć sobie wpis Gospodarza nt. ropy naftowej z października. Osobiście uważam, że projekcja ta sprawdzi się w czasie – ropa zrobiła korekcyjną falę B i być może będzie rozciągnięta, załamana fala C, z dołkiem około $50 w okolicach października 2019
– Miedź również zrobiła falę B, zatrzymała się na oporze $300 i w zasadzie kierunek to min. re-test zeszłorocznych minimów. Nie wiem, czy starczy czasu na coś więcej, podobnie jak dla ropy, może to być załamana fala C z konsolidacją przy minimach do końca roku.
W perspektywie KGHM, uważam, że w tym roku będzie świetna okazja do zakupu KGHM w perspektywie na najbliższe kilka lat.
3) Makro
– Global PMI najniżej od 2015 i jeszcze nie ma oznak osiągnięcia dna. Wojna handlowa zapewne ten proces wydłuży, choć myślę, że wiele niżej już nie będzie. Bottom obstawiam w 3 kwartale tego roku.
– US PMI są mocniejsze niż Global PMI, ale dynamika ich spadku jest też większa – USA zwalniają, mimo lepszych od oczekiwanych danych PKB. Gdyby usunąć zdarzenia jednorazowe z PKB, byłoby ono sporo niższe.
– Rekordowe niskie bezrobocie w USA, spore wykorzystanie mocy produkcyjnych oraz silna, rosnąca presja płacowa, przełożą się – ostatecznie na silną presję inflacyjną. Nie sądzę, aby FED ciął stopy procentowe w takich warunkach.
4) Inne
– Obecna sytuacja techniczna jest bardzo podobna do października 2018. Top 10 spółek w MSCI ACWI stanowi ponad 12% jego kapitalizacji – pokazuje to niezdrowy i skoncentrowy wzrost jedynie wybranych komponentów (sektora IT), natomiast szeroki rynek pozostawał słaby. Nowe szczyty osiągane były coraz niższą szerokością i obrotami. Tak samo jak w Październiku 2018 czy Styczniu 2018.
– Sporo graczy patrzy na SPX oraz Nasdaq jako barometry sentymentu na rynkach. Warto zwrócić uwagę, że o ile te dwa ostatnie indeksy zrobiły nowe szczyty w 2019, to dla MSCI ACWI equal-weighted indexu, o nowych szczytach nie mogło być mowy. Equal-weighted wersja eliminuje wpływ giant-cap stocks, za pomocą których można stworzyć wrażenie hossy.
– VIX Index – maj 2018-październik 2018: konsolidacja w wąskim zakresie, potem wybicie. Styczen 2019-Maj 2019: identyczna konsolidacja, wybicie już nastąpiło.
– Forward earnings yield dla ACWI wynosi 5.8%, sporo poniżej swej średniej.
– Nie widzę jeszcze bottomu w tych indicatorach: OECD Leading Indicator, Global PMI, F-EPS Growth. Dopóki tego nie będzie, dopóty będę niedźwiedziem.
– Osobiście uważam, że od początku maja zaczęło się słabe 10 tygodni na rynkach akcyjnych, co pasuje do modeli ekonomicznych, a nie pasuje do analizy cykli kitchina. Chyba, że kitchin się rozciągnie do 42 miesięcy, a analiza cykli 20-tyg. po prostu się zaburzy.
5) Geopolityka. Wojna handlowa nie jest dla mnie żadnym zaskoczeniem. Ostatnia sekwencja wydarzeń: Iran (sankcje uderzają w Iran oraz Chiny), Konflikt na morzu płd.Chińskim, konflikt na morzu Arktycznym (Chiny-USA), próby Korei Płn. (prowokacja) i wiele innych, to musiało prowadzić do zaostrzenia retoryki USA względem Chin. Tak naprawę, USA ma teraz ostatnią szansę na wywarcie presji na Chinach, inaczej straci swój status światowego hegemona szybciej, niż się komukolwiek wydaje. Trump najpierw obniżył podatki dla korporacji w USA, pozwolił im ściagnąć zagraniczne pokłady gotówki, a teraz równoważy to wzrostem ceł, które i tak przełożą się na zwykłych obywateli. Czyli klasycznie – na koniec, najbiedniejsi poniosą koszty eskalacji wojen militarnych, finansowych, czy geopolitycznych.
Na 2 połowę roku nastawiam sie na kupno tanich akcji KGHM, PGE, PKOBP oraz PZU. Spółki te będą zaliczały dołki w różnych momentach, najbliżej mi do kupna PGE, może już w maju.
Szerokiem łukiem omijałbym CDR, chyba, że do końca wakacji spadnie poniżej 150 zł.
Pozdrawiam,
animetal_slave"