Mamy piękny słoneczny dzień, a mnie się zachciało, a jak mi się chce, to zabieram się za analizę techniczną. Dzisiaj wybór padł na BOŚ BANK. Ostatnio psioczyłem na tą spółka tu na forum. Jak wielu się zapewne zorientowało, musiał być ku temu powód.... i był. Powodem było sprowokowanie waszej reakcji. Reakcji praktycznie nie było. Co mi to dało ? Dało odpowiedź na pytanie, czy analiza techniczna ma wsparcie ze strony psychologicznej, ponieważ formacja o której tu napiszę potrzebuje takiego wsparcia. Wasza apatia, brak reakcji na moje podpuszczanie, pokazała mi, że wielu z was jest już wszystko jedno, co się dalej z BOSiem stanie. Podjęli decyzję, wykopali w ogrodzie pok krzakiem róży dołek i zasypali posiadane akcje, przyklepując mocno nogą. Akcje, które zapewne, mocno straciły na wartości ostatnimi czasy. Trzeba spojrzeć, czy formacja z jaką mamy obecnie do czynienia na wykresie, potwierdza tą apatię i rezygnację. Jak myślicie ?
Formacje są dwie. Jedna z nich bardzo ważna, oparta o fale Elliotta. O tej nie napiszę ani słowa. Tym zaś co zarzucają mi, że stosuję teorię fal do wykresu jednostkowej spółki powiem, że stosuje jeśli wykres tak jak w tym przypadku wykazuje cechy harmoniczności. Zaraz jeden z drugim zawoła, ależ patrz chodzik, co ty wyprawiasz, tu nie ma wcale obrotów, więc gdzie Elliott ? Elliott ma się dobrze, niczego mu nie potrzeba. Jeśli już to bardziej przywołałbym tu Wyckoffa. Zdaję sobie jednak sprawę, że dla wielu jedno, jak i drugie nazwisko, to czysta abstrakcja, dlatego przejdę teraz do tej drugiej formacji, o której każdy inwestor nie tylko powinien słyszeć, ale i ją doskonale znać. Powiem jedynie, że to co pokazuje na wykresie Elliott, ta formacja potwierdza.
Mamy tu do czynienia nie z rewolucją, a bardziej z ewolucją. Jest to formacja odwrócenia trendu głównego, trwającego jak widać na wykresie kilka lat. Nie jest to formacja zapowiadająca korektę. Tworzenia się tego rodzaju wykresu potrzebuje czasu i kształtuje nic innego jak spodek. Co bardzo charakterystyczne, w środku widać mocny ale krótki wzrost, poparty wysokim obrotem. Formacja jest rozległa, początek możemy oznaczyć na luty 2017 na poziomie ponad 15 zeta. Jak pamiętacie moje pierwsze założenie, które znakomicie się sprawdziło, było jasno i otwarcie przekazane na tym forum. 9.20 kupuj, a następnie, jak kurs osiągnął szczyt na 15.89 napisałem - sprzedaj spadek dojdzie do wartości jednocyfrowej ......i to była druga prognoza. To nie były czary moi drodzy, to po prostu lata doświadczenia i znajomość Analizy Technicznej na odpowiednim poziomie, pozwoliła mi założyć taki dalszy przebieg notowań. Trzecim założeniem było zniesienie zewnętrzne i zastosowanie współczynnika 1.203. Jak widać kurs utworzył wsparcie wcześniej i bardziej mu się spodobał współczynnik 1.130 Podaż wyschła, moim zdaniem do sucha. Nie ma popytu, ani ani, więc co teraz ? Teraz koledzy (i koleżanki też) sprawa ma się tak, że przejmuje ją analiza fundamentalna. Tak, nie dziwcie się, bo dziwić się nie ma czemu, wszak analiza techniczna i analiza fundamentalna tu i teraz, przy tworzeniu się odwrócenia w formie spodka, ze sobą zaczynają współpracować. Wiemy już, że akcje zostały zakopane pod różą. Nowi ewentualni amatorzy tego banku, patrząc na wskaźniki fundamentalne i porównując je z innymi instytucjami o podobnej facjacie, dochodzą do wniosku, że akcje te są niedowartościowane. Wiedząc, że ostatnimi czasy dosypano do BOSIA wiele grosia, mają nadzieje, że ta kiepska instytucja nie roztrwoni tak szybko tych pieniędzy jak ostatnim razem i zanim się ostatecznie wyłoży, to ruszy pomalutku do góry. Bez pośpiech, bez większego wolumenu, od tak nam zagra jak Orły Nawałki. Co więc teraz należy ? Przede wszystkim należy pilnie ten wykres obserwować, wszak moja trzecia prognoza dotycząc spadki do poziomu 7 zeta może się nie zrealizować, współczynnik 1.130 trzyma. To co dzieje się na szerokim rynku, też moim zdaniem nie pozwoli, aby ewentualne wzrosty w swojej początkowej fazie były dynamiczne. Czy wiem dokąd ewentualnie dojdą ? No cóż można to już obecnie w pewnym stopniu założyć. Dla tych, co interesuje ich AT, powiem, że szukałbym takiego miejsca, gdzie na wykresie w spadku powstała jedna z najbardziej znanych spadkowych formacji świecowych.
Pozdrawiam wszystkich
chodzik księżycowy kolorowy wiatr polonez as dur Fryderyk nie ważne jak go zwał, to ten sam czort.
Wszystko pięknie ładnie Fryderyku ale ... na nic analiza techniczna, na nic analiza fundamentalna w kraju rządzi PIS. jedyna słuszna analiza to analiza polityczna. PIS nie pozwoli aby BOŚ- owi się coś stało.... niedawno pojawienie się w akcjonariacie Orlenu... nowelizacja ustawy o OZE.... a teraz to... https://www.bankier.pl/wiadomosc/Od-1-sierpnia-nabor-wnioskow-w-programie-Czyste-powietrze-Dla-kogo-dofinansowanie-7599935.html z każdym tygodniem i miesiącem, z każdymi nowymi wynikami będzie tylko lepiej.
taką mam nadzieje.
Pozdrawiam Fryderyku
p.s. świetnie się czyta twoje posty, wielki szacun dla Ciebie.
Dyrekcja lasów i NFOŚiZ trzymają akcje Bosia no tak jak Murapol kupił sobie Widzew, od początku nie chodziło o kasę. Państwowy bank, nigdy wyniki nie miały znaczenie, liczyła sie misja i cel ochrona środowiska. Możliwe, że Boś pomalutku stoczy się na 5zł.
Pracowałem na Wawelskiej przez jakiś czas dyrektorzy byli i ówcześni wpadali do mojej dyrekcji na imieniny... zresztą tam imieniny były bardzo popularne i obchodzili je u nas nawet szeregowi pracownicy... nfos, dglp, mos, i inne państwowe podmioty z siedzibą na wawelskiej jeszcze kilka lat temu to relikty minionej epoki. Nie wiem jak teraz... ale kto z kim przystaje takim się staje... czy boś to relikt minionej epoki odpowiedzieć musicie sobie sami. Ja bym ten bank połączył z innym państwowym molochem i zrobił departament ochrony środowiska... oszczędności na centrali oddziałach i kosztach pałacowych do tego dostęp do taniego kapitału. Bank przejmujący napewno by zyskał. Ale ktoś w fos czy dglp i w rządzie nie ma jaj żeby ten bank zlikwidować i będą w niego pompowac kasę w nieskończoność dopóty dopóki nie będzie kilku miliardów kapitalow własnych więcej niż obecnie... xD nie namawiam do kupna ani sprzedaży. Sam mam akcje tego badziewia i dużo umoczylem. Na szczęście mam ten komfort że akcje mogę trzymać kilka lat...
Witam w poniedziałek i od razu pytam, czy serducho wam jeszcze pika ? No cóż, teraz widać jak na dłoni, że mamy na GPW nic innego jak bessę natury politycznej. Czy tak jak w przypadku ustawy o IPN rząd odpuści sędziom ? Nie odpuści, bo nie cofnie się ani na krok. Skoro tak, to dojdzie do otwartego konfliktu pomiędzy PIS a KE. Co z tego wyniknie ? Tego myślę nikt nie jest w stanie przewidzieć, natomiast jakie to będzie miało skutki dla giełdy i dla naszej gospodarki, to już inna sprawa. Pan Morawiecki ma pewne założenia. Najważniejszym wydaje się budowa jednego z największych portów lotniczych w Europie. Plan ten spotyka się z coraz to większym oporem mieszkańców. Jeśli teraz do najbliższych wyborów przedstawiciel opozycji obieca, że w razie wygrania nowy rząd zrezygnuje z tych inwestycji, to cały ten region, przecież nie mały, zagłosuje przeciwko PIS. Również posiadacze akcji, będą mieli z tym dylemat, bo trudno nie widzieć korelacji jaka się zarysowała, pomiędzy spadkami cen akcji, a tym co dzieje się na scenie politycznej. Ostatnio mówi się otwarcie, że rząd na sfinansowanie budowy lotniska, szuka kapitału chińskiego. Nie wiem czy ekspansja Państwa Środka i uzależnienie się w jakimś stopniu od chińczyków, to dobry pomysł.
Na rynku mamy dzisiaj prawdziwą zapaść i ogromnych rozmiarów lukę spadkową. Jedynie PGNIG wreszcie doczekało się dobrej wiadomości w sprawie kasy od Gaspromu i wystartowało do góry. Reszta spółek leży i kwiczy. Boś się trzyma i tak właśnie być powinno. Pomimo ogromnego nacisku rynku, wolumen jest znikomy i dobrze by było dla posiadaczy akcji, aby taki utrzymał się przez cały dzień. Straty posiadaczy akcji od początku roku są już ogromne i nic nie zapowiada poprawy sytuacji. Jak w piosence, "jeśli nie my to kto ? jeśli nie my to nikt"
Niestety my, nie jesteśmy w stanie tego podnieść. Mam takie wrażenie jakby siły zła sprzysięgły się i każą nam zapłacić karę za nie nasze grzechy.
Cóż odbicie powiadasz ? Uważam, że wig 20 najpierw zejdzie poniżej 1900 punktów. Trzeba również wziąć pod uwagę, że będzie to fala "B" Elliotta, więc trudno będzie przewidzieć jakie spółki wezmą w niej udział, ponieważ rynek jest wtedy wąski. Myślę, że BOŚ podskoczy, bo coraz więcej fundamentów pokazuje, że ten pseudo bank przynajmniej na obecnym poziomie bessy, znalazł dosyć twarde dno. Tak jak napisałem, czynnik polityczny w naszym wypadku trzeba brać pod uwagę. Jeśli nie zabraknie kasy i PISowi uda się wprowadzić w życie obietnice przedwyborcze, to kto wie jak to się wszystko potoczy. Moim zdaniem w kasie widać spód i trzeba pomyśleć jak ten trzos napełnić. Jakaś danina ? Broń boże podatek, bo to się źle kojarzy. Martwi mnie ponad bilionowy dług, to trzeba będzie kiedyś spłacić.
5 lipca czwartek. Powiem szczerze jeśli chodzi o politykę, to takiej walki jeszcze nie widziałem. Można powiedzieć, że wojenka polsko - polska toczy się z coraz większą zaciekłością. Podziały w społeczeństwie są gigantyczne. Jedni twierdzą, że konstytucja nie tyle została złamana, co podeptana, inni zaś, że wszystko jest zgodne z nią. Premier na forum UE twierdzi, że w Sadzie Najwyższym są nadal sędziowie, którzy wydawali surowe wyroki na opozycje w stanie wojennym. Prof. Strzębosz twierdzi, że premier mija się z prawdą i że wyroki takie były i owszem, ale wydawane, przez nieistniejący już sąd marynarki wojennej. Kto więc mówi prawdę ? Można oczywiście przytoczyć tu ogólną regułę, mówiącą, że są trzy prawdy. Moja prawda, Twoja prawda i g... prawda. A co na to wszystko nasz BOS ? Boś czeka i wcale bym się nie zdziwił, gdyby teraz wykres zaczął budować znacznej wielkości płaską bazę. Dlaczego ? Ano dlatego, że będzie czekać na wyniki za pierwsze półrocze, a do tego czasu, sobie tak będzie chodzić, trochę do góry, trochę do dołu. No chyba, że coś z Bosia przecieknie, wszak przecieki u nas występują w znacznej ilości.