• Zmyła Autor: ~Mietek [83.3.37.*]
    Nie wiem jaki kurs uda się ustalić "artystom giełdowym" na tej spółce ale wiem że żadnego heppy endu na Focie nie będzie. Bo w tej spółce oprócz długów już nic nie ma .

Scenariusz jest taki - nic nieznaczącymi informacjami nakręcić kurs - pozbyć się akcji - ogłosić upadłość.

PS - do bajkopisarzy o produkcji VW

Czy mając taką możliwość , ktoś normalny użyje do tego zadłużonej po uszy spółki z rozbitą siecią sprzedaży . To się nawet "kupy" nie trzyma
  • Re: Zmyła Autor: ~Krolgiełdy [188.146.10.*]
    A wiesz Synu ile jest warta tarcza podatkowa?
  • Re: Zmyła Autor: ~Mietek [83.3.37.*]
    Oświeć Ojcze - nie wiem
  • Re: Zmyła Autor: ~andrew [209.44.111.*]
    Mietku obserwuję Twoją aktywność od dłuższego czasu. Myślę, że po prostu masz żal, może i słuszny, że nie jesteś już na pokładzie. Ale może jeśli masz taką wiedzę i kompetencje to zamiast wkładać kij w szprychy spróbujesz się zaangażować w spółkę. Dla wspólnego dobra. Sama nazwa, rozpoznawalność spółki już mają dużą wartość. Odbudowa sieci sprzedaży - nie wiem czy konieczna, nie jestem insiderem. Widzę jak działają warsztaty za to. Dobry system informatyczny plus jedno centrum logistyczne załatwiają robotę tak na prawdę. Mamy taki boom na rynku części, że nie trzeba rozdmuchanej sieci sprzedawców i akwizytorów. Kto wie, może to właśnie będzie przewaga Foty. kilku najlepszych przyciągnąć z powrotem, a nie ponosić kosztów całej administracji skoro biznes i tak się kręci.

jak patrzę na sprawozdania to tam większym problemem jest po prostu brak gotówki. nie mogą złapać trakcji rpzez to mimo że rynek rośnie. Jak ktoś podsypie gotówką to ruszą z miejsca. Rynek części jest teraz tak rozgrzany, że wybacza drobne uchybienia, a za nim dojrzeje oni już wrócą do odpowiedniej kondycji.

• Re: Zmyła Autor: ~xyx [83.24.163.*]
    wreszcie kos tu mądrze napisał i myśli na poziomie.sieci juz ma fota za duzo wystarczy już tylko jedna w województwie,to nie są czasy z przed 5lat a za 5 lat wystarczy 12 oddziałów
    Ja nie mam ani żalu ani zamiaru wkładania kija w czyjekolwiek szprychy - niby jak . Przecież to co piszę nie ma żadnego przełożenia na to co się dzieje w spółce podobnie zresztą jak to jaką obecnie wartość mają jej akcje.
    Tak jestem na rynku części motoryzacyjnych od wielu lat ale działanie dla wspólnego dobra średnio mnie interesuje - ot taki ze mnie dziwoląg , wole dobro własne.
    Nie wiem skąd masz informację o rozgrzanym rynku części samochodowych ? To że bardzo ładne wyniki pokazuje I Cars , Auto Partner , to wynika z ich wieloletniej pracy i rozważnych inwestycji a nie tego że rynek rośnie 20% rocznie . Fota przez ostatnich kilka lat ( nawet przed ogłoszeniem upadłości ) , systematycznie prowadziła restrukturyzację ,jedynym jej efektem było zmniejszanie skali działania , odpływ wyszkolonych pracowników i pogłębiająca się strata.
    Mówisz o rozpoznawalności marki - tak ona jest rozpoznawalna w ostatnich latach głównie z tego że niewiele można w niej kupić .
    Po co inwestować w spółkę z takimi długami skoro na rynku znajduje się co najmniej kilkanaście firm z większym obrotem i bez takich problemów finansowych ?
    Rynek nie zna pojęcia próżni , Fota już dawno została zastąpiona przez firmy konkurencyjne . Pewnie można ich odzyskać - ale jak "coś" się traciło przez kilka lat , to w rok nie jest do nadrobienia i bez handlowców trudno to będzie osiągnąć .
    Operowanie z jednego magazynu - ok. fajne tylko powiedz mi dlaczego klient ma kupić w Fota z dostawą na jutro , skoro w co najmniej kilku firmach ten sam towar w tej samej cenie mogą dostać za 2 godziny ....
    Sory mógłbym tak długo ......
  • Re: Zmyła Autor: ~MECHANIK [83.20.255.*]
    Przeciez to padnie , nikt z nimi sie nie ulozy juz nigdy
  • Re: Zmyła Autor: ~Hans [85.195.110.*]
    Przynajmniej mamy pewność co do Twoich intencji Mietku:)

Rynek rośnie 20% rocznie i twierdzisz, że to nie jest przyczyną dobrych wyników iCars i Auto Partner? Odważna teza.

Dlaczego ktoś chce inwestować w Fota skoro jest tyle firm bez długów? Dlatego, że firmy bez długów są wyceniane na setki milionów bądź miliardy. A poza tym nikt nie chce ich sprzedawać. Tutaj za śmiesznie 10-20 milionów, jest szansa na zdobycie przyczółku na rynku, który rośnie 20% rocznie. Do tego przy takiej niskiej bazie zrobienie większej dynamiki to żaden problem. Wystarczy mieć hajs. A ten duże fundy mają w ogromnych ilościach.

Oni tylko jedno centrum mają? No niech będzie - w takim razie w pierwszych miesiącach będą mieli dostawę w 2-3h tylko w woj. łódzkim i mazowieckim. To już bardzo duża część całego rynku. Spokojnie. Małymi kroczkami dojdą do większego zasięgu i sprawności. Nikt tu się nie spodziewa, że do końca roku będą warci 4 miliardy jak inter cars. 40 milionów spowoduje ekstazę u wielu osób. A to wciąż będzie śmiesznie mało. To będzie 10% tego co mieli kiedyś.

Zgadzam się Mietku z Tobą, że odzyskiwanie dawnej pozycji może im zająć lata. Może nawet trzy - cztery (w tym czasie rynek będzie prawie dwa razy większy, więc będzie to znacznie łatwiejsze). Ale umówmy się tysiąc procent w trzy-cztery lata, to więcej niż genialny wynik.

Nie mówię o cudach, tylko realnych do osiągnięcia rzeczach.
    Upsss przepraszam z tego co napisałem rzeczywiście wynika że rynek rośnie 20% rocznie ...... Rynek według moich informacji rośnie kilka procent rocznie , ale dwie giełdowe spółki rosną zdecydowanie szybciej ponad 20% . I taka była intencja piszącego .
    Co Ty chcesz zrobić na tym rynku za 10-20 mln ? Za tyle można wacikami handlować
  • Re: Zmyła Autor: ~andrew [209.44.111.*]
    Spoko. Jak dla mnie mogą na razie handlować wacikami do wycierania mechanikom potu. Tylko w trójmieście i warszawie. Jeśli te 20 mln obrócą 10 razy w ciągu roku to i tak spółka będzie warta znacznie więcej niż obecne śmieszne 20 mln. Niech będzie, że są krasnoludkiem przy Inter Cars. Wyceniając się na 60 mln dalej będą krasnoludkiem. Ale dla nas to już 200% wzrostu. A mówimy o czymś całkiem osiągalnym, nie o powrocie do poprzedniej pozycji.

Twoje kilka procent rocznie to pesymistycznie mało. Nawet według konserwatywnej analizy PIMOT wartość koszyka rośnia ponad 10%. A wzrost liczby samochodów cały czas utrzymuje wysoką, wręcz rosnącą dynamikę. Rynek części powinien z naturalnych względów utrzymywać jeszcze większą.

Żeby nie było, że wyssałem to z palca: https://piu.org.pl/public/upload/ibrowser/Opracowanie%20PIMOT.pdf
    Wszystko dobrze tylko dane są za 2014 rok . Trochę nieświeże .
    Nie wiem w jakiej branży działasz ale mówiąc o obróceniu 10 razy magazynem w ciągu roku piszesz bzdury
    Mietku, jeśli 10 - 20 mln na obrotówce to dla Ciebie mało to co tu jeszcze robisz? Boisz się, że jednak Fota wróci do gry i zgarnie Twój rynek? Próbujesz zaklinać rzeczywistość żeby tak się nei stało? Spokojnie to wielki rynek, nie zabierzemy ci miejsca. Przecież tylko wacikami handlujemy. I tylko z jednego magazynu.
    Ja jestem spokojny nie mam powodów do niepokoju , to Ty reagujesz bardzo nerwowo. Bierz tą kasę i walcz razem z Fota.

Ja gdybym miał takie pieniądze wolałbym wybudować coś od zera a nie pakować je w taką spółkę
    Wyrażam tylko swoją irytację. Lekarz mi zalecił większa ekspresję żeby mi żyłka nie pękła;-)

A tak serio: na prawdę budowanie od zera biznesu vs. reanimacja trupa to nie jest taki oczywisty wybór. W większości przypadków lepiej bawić się w reanimację. Myślisz, że finansowy, który tam wchodzi nie wolałby budować czegoś od nowa ze swoją kasą - względnie poczekać na syndyka? Widać szybciej zwrot będzie po oddłużeniu i reanimacji spółki.

A ja z kolei widzę sens w podłączeniu się do ich działa. Choćby dlatego, że nie mam 20 mln do zaryzykowania w jednym biznesie. Wole podpiąć się pod większych. A tutaj plan mi się zarysowuje dość optymistycznie. Bardzo przypomina mi historię Monnari, czy TiM, albo pozagiełdowego Stelmetu (teraz już giełdowego).
  • Re: Zmyła Autor: ~Gugu [80.50.136.*]
    Panie i Panowie.

Ja w tej spółce pracowałem 15 lat. Na różnych stanowiskach. Od pół roku biłem się z myślami co dalej robić. Zdecydowałem się na odejście. Nie wiem czy dobrze postąpiłem. Ale czzy lepiej dla mnie było czekac aż sama firma mnie zwolni? Tutaj nie ma dobrych odpwoiedzi. Poniekąd zaryzykowałem. Tak samo jak wtedy gdy kupowałem akcje po 3 czy 4 złote. Pomimo tego, że juz tam nie pracuję to chocby przez to że mam akcje jestem z tą firmą związany. I zycze im jak najlepiej. Może kiedyś wrócę? Ale chyba tam mnie już nikt nie będzie chciał:)W tej firmie był zawsze potencjał.
    Pozdrawiam
  • Re: Zmyła Autor: ~Btmg [94.254.191.*]
    A czy to Ty jesteś tym ordynatorem onkologiem z braster i programistą z I3d? Dobre. Szacun.
[x]
FOTA 0,00% 0,03 2018-01-12 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.