1. mail założony - głównie po to, że niektórzy nie lubią pisać na forum
Podaję mail akcjonariusze_marka@wp.pl 2. Zgodnie z zapowiedzią od jutro konkretne działanie a więc w moim przypadku pobranie świadectwa depozytowego a tuż po tym (pewnie maks dzień dwa) przesłanie pytań do zarządu. 3. Zanim prześle pytania podam je tutaj na forum by ew. każdy mógł coś dorzucić od siebie lub dodać jakieś uwagi 4. Chcę powtórzyć, że nie ma żadnych zobowiązań i żadnych deklaracji odnośnie handlu akcjami w tym włącznie przeze mnie (w każdym razie na tym etapie), Na maila nie przesyłamy póki co danych osobowych a jedynie luźne uwagi i ew. chęć wzięcia udziału w docelowym sojuszu. (jeżeli przez ten czas ktoś z nas sprzeda akcje to nie ma to większego znaczenia) 5. Na tym etapie pytania będą moimi prywatnymi bo inaczej formalnie tego zrobić się nie da ale odpowiedziami będę się dzielił na forum (przypomnę, ze odpowiedzi mogą być na mojego maila skoro są pytaniami prywatnymi) ale jak zauważę/zauważymy, że niektórzy chcą jechać na gapę to nie będę ich przedstawiał w sposób otwarty (nieważne czy masz 1 akcję czy 75 tys akcji ważniejsze jest to, że chcesz zadbać o swoje interesy) 6. Główny cel na ten moment to większa intensywność podawania informacji o strukturze należności (choćby co kwartał) pozostałe cele będą wynikać z pytań i ew. odpowiedzi
Wyciągamy rękę w kierunku komunikacji bo dzisiejsza ogólnikowa jest dla nas niewystarczająca (wręcz jak się przyjrzeć uzasadnieniom raportów miesięcznych są swego rodzaju skrzywieniem/ukryteym fałszem w sensie, że są podkładką pod dobra komunikację a rzeczywistości nie dawają żadnej przydatnej treści) 7. Jutro przedstawię pytania 8. Dobrze by było by w tzw. międzyczasie akcjonariusze potwierdzili zainteresowanie czy to na mail czy na forum.
To nie są słowa rzucone na wiatr. Działamy! Cele nie są wygórowane i zasięgu ręki więc według mnie warto zadbać o swoje interesy. Ten kto nie dba o swoją własność ten jest golony do kości (taki świat)
Na ten moment wstępne zainteresowanie zgłosił 1. Olo 2. Markofan 3. Baza
Koronnym dowodem niech będzie fakt, że dotychczasowa olewka skończyła się kursem na poziomie 20-30 gr! Podejrzewam, że w najczarniejszych snach nie śnił się Wam taki kurs. Kurs jest pochodną wielu czynników w tym zarządzania. 400 tys kosztów zarządzania zobowiązuje. Jednak pamiętajmy o jednym Jak będziemy dbali o swoje interesy tak będziemy mieli!
Jeżeli chodzi o inne cele to są one do ustalenia jestem jak najbardziej otwarty na propozycje. Przypomnę, że nadrzędnym jest próba poszukania sojuszu na NWZA albo na WZA w celu wystawienia członka RN który ma uprawnienia do przeglądania dokumentów (w jaki sposób były udzielane pożyczki, komu, jak były windykowane itd) względnie wyegzekwowanie powołania biegłego rewidenta. Skala odpisów jest przeogromna ale jeszcze nie wszystko stracone dlatego nie możemy pozwolić sobie na dalszą olewkę! bo efekty sami widzicie jakie są a)wyniki b) zdawkowe komentarze do raportów - bez danych (tych kluczowych)
Jutro przedstawię pytania i chętnie dorzucę Wasze ew. po sugestiach zrezygnuję z niektórych.
Jeżeli Markofan i Olo podtrzymują gotowość do jesteśmy blisko 5%.
Są dość neutralne ale tylko dlatego aby wyjść na przeciw uzyskania celu w postaci komunikacji (takiej realnej a nie o opowieści starych karabinach i spychologii)
Wniosek o udzielenie informacji w trybie art. 428 par. 6 kodeksu spółek handlowych.
Wnioskuję o udzielenie informacji w w trybie art. 428 par. 6 kodeksu spółek handlowych. na poniższe pytania. (odpowiedzi mogą być udzielone na e-mail, w systemie EBI, ESPI lub w nadchodzącym raporcie miesięcznym lub kwartalnym)
1. W związku z tym, że spółka w raporcie rocznym informuje, iż aktualizuje strukturę należności w każdym miesiącu a jednocześnie mniejszościowi akcjonariusze taką informację uzyskują raz na rok w raporcie rocznym co skutukuje tym, że w skrajnych datach akcjonariusz jest zmuszony opierać swoją pozycję na informacjach sprzed 1.5 roku (przykładowo: obecna wiedza o strukturze należności jest oparciu na stan z końca 2015 i tak będzie aż do przedstawienia raportu za 2016 r.). Pomijając rażące niedoinformowanie chiałbym też podnieść kwestię nierównego dostępu do informacji, bo zarówno p. Konopka jak i p. Kowalczyk będąc we władzach spółki a jednoczenie są też akcjonariuszami mają szybszy i nierówny dostęp do informacji. Tym samym proszę o zmianę podejścia w stosunku do akcjonariszy mniejszościowych poprzez podawanie informacji o strukturze należności choćby z intensywnością raz na kwartał w raportach kwartalnych (optymalną sytuacją byłoby podwanie takiej informacji w raportach miesięcznych co technicznie nie jest problemem dla spółki - patrz informacja biegłego o aktualizacji należności w każdym miesiącu) Przez strukturę należności rozumiem a. należności bieżące - kwota b. należności przeterminowane od 0-90 dni c. należności przeterninowane od 90-180 dni d. należności przeterminowane od 180-360 dni e. należności przeterminowane powyżej 360 dni Taką informajcę proszę przesłać w odpowiedzi do powyższego zapytania i.lub poinformowania w jaki sposób spólka chce zmienić podejście i w sposób cykliczny będzie informować akcjonariuszy o podstawowych i kluczowych danych niezbędnych do podejmowania decyzji iwnestycyjnych.
2. Spółka w ostatnim czasie zmniejszyła skalę działania o ok. 30-40% w zależności od pozycji i niestety nie poszły za tym cięcia o podobnej skali w związku z tym czy zarząd planuje w najbliższym czasie zwiększyć przychody czy jednak dostosować koszty do obecnej skali w tym zatrudnienie. A jeżeli tak to jakie są plany odnośnie restrukturyzacji zatrudnienia, bo z raportów i wyników jasno wynika, że 70 osób to skala zdecydowanie za duża w odniesieniu do obecnie uzyskiwanych przychodów? (pytanie dotyczy wyłącznie sytuacji w odniesieniu do obecnej ustaw)
3. Jakie projekty automatyzujące procesy wdrożono w ostatnim czasie (konkretnie jakie przełożenie na koszty oraz czy spółka monitoruje i.lub wdraża projekty z tzw. rynku fintech.
4. W jaki sposób spółka dba o należności windykowane (jaka skuteczność procentowa odzysku i jaka kwota dziś jest w pozycji należności windykowane). Jaki model odzyskiwania należności windykowanych? we własnym zakresie? firmy windykacyjne? a może fundusz sekurytyzacyjny i dlaczego do tej pory spółka nie zawiązała takiego funduszu i.lub nie nawiązała współpracy co zwiększyłoby przejrzystość poprzez wycenę takich należności? (proszę o procentwe przedstawienie zarówno ściągalności jak też procentowy udział w formy odzyskiwania należności windykowanych)
5. W raporcie spółka informuje, że jednym z powodów niezrealizowania prognozy jest nie dojście emisji obligacji na zaplanowanym poziomie. W takim razie pytanie brzmi w jaki sposób zarząd chce odzyskać zaufanie rynku obligacyjnego?
6. Na ile zarząd czuje się odpowiedzialny za ogromne odpisy (wiąże się z doborem pracowników), wyniki (zaufanie na rynku obligacyjnym) oraz kurs (polityka informacyjna i komunikacja na niepłynnym rynku)?
7. Jakie są obecnie roczne koszty zarządy i czy również na tej pozycji przeprowadzono redukcję kosztów adekwatną do mniejszej skali (obowiązków)?
I pamiętajcie przypadków, że ludzie, akcjonariusze na GPW byli wyczyszczeni do kości jest sporo! i nie zawsze wynika to z intencji ale też często z kompetencji, olewki, tkwienia w patologicznej sytuacji, braku kontaktu z rzeczywistością dlatego zastanówcie się mocno i długo czy warto zadbać o swoje interesy (nie dbanie w przypadku Marki skończyło się na glebie czyt. kursie 20-30 gr!)
ps wniosek o wydanie świadectwa depozytowego w realizacji teraz kilka dni na zapoznanie się z pytaniami i jeżeli macie jakieś własne to podepnę.
1. Według mnie po pierwsze dowiemy się jakie jest podejście do akcjonariuszy mniejszościowych w kontekście spraw ważnych dla nas a nie tylko tych, które spółka chce podawać (tym samym udzielenie odpowiedzi będzie swego rodzaju papierkiem lakmusowym) 2. Informacja o strukturze należności jest kluczowa w ocenie bieżącej sytuacji spółki zwłaszcza, że należności są dominującym aktywem Marki.stąd nie możemy skazywać się na 1.5 roczną niewiedzę. 3. Będzie to też pierwszy krok w celu zjednoczenia sił (ale tutaj w zależności od chęci i potrzeb) i w zależności od współpracy zarządu (bo obecne podejście jest mimo wszystko kompromisowe) będziemy mogli wnosić swoje sprawy do spółki (głownie od strony komunikacji z rynkiem)
Na ten moment uważam, że i tak będzie to duża zmiana w porównaniu do obecnej sielanki i twórczości w raportach (zwłaszcza miesięcznych). Jeżeli uda się nam to uzyskać to spokojnie stwierdzę, że było warto! Wasze wstępne zainteresowanie jest potrzebne by pokazać siłe naszego głosu (nic nikogo taki ruch nie kosztuje więc tym bardziej warto)
8. Jakie jest oprocentowanie pożyczek w skali roku i czy wszystkie są na tych samych warunkach jeżeli nie to jak się to przedstawia do każdej kolejno? Na przyszłość dobrze by było aby spółka informowała wszystkich akcjonariuszy o oprocentowaniu tak by każdy miał w tym względzie równy dostęp do informacji jednocześnie chcę podkreślić, że pojęcie 'warunki rynkowe' jest co najmniej niewystarczające.
od siebie dorzucam pytanie o szkodowość 9. Jaka jest szkodowość pożyczek z całego portfela oraz jaka jest tendencja na przestrzeni ostatnich miesięcy ? Podobnie jak przy pierwszym pytaniu spółka bez problemu może taką informację przekazywać w raportach kwartalnych a nie tylko w raportach rocznych, które jak już wspomniałem powodują w skrajnych momentach 1.5 roczne opóźnienia w dostępie do bieżących danych.
Poczekam z wysłaniem dwa, trzy dni (maks piątek) a później poprawię literówki i czekamy na odpowiedź
Baza warto też zapytać szczegółowo o działania jakie spółka przeprowadza w celach zwiększania sprzedaży i pozyskania klientów oraz dlaczego nie robili odpisów wcześniej a dopiero teraz? Zapyatłbym też o to dlaczego zarząd nie podaje się do dymisji w związku z obecną sytuacją spółki? Czy istnieje jakiś plan naprawczy?
Baza jestem zainteresowany wprowadzeniem kogoś do RN ale jaki jest plan na zebranie 20%? Przejrzałem akcjonariat. Czy odzywałeś się może do innych akcjonariuszy? Czy może masz wiadomości czy oni są zatrudnieni w spółce? Krzysztof Jaszczuk l.akcji 290 024 % akcji 7,2% l. głosów 435 824 % głosów 9,00% Krzysztof Grabowski 271 600 6,7% 417 400 8,62% Piotr Bołtuć 239 910 5,9% 385 710 7,97% Leszek Matys 178 962 4,4% 292 362 6,04%
Olo dlatego w pierwszej fazie celem jest jak powyżej (poznanie struktury aktywów.należności) a nadrzędny to ew. sojusze. Jest fund i są inni akcjonariusze. Jest też opcja głosowania grupami. Do tego pamiętaj, że w sytuacjach trudnych różne opcje (od strony nawiązania współpracy) są realne.
Niezależnie od tego według mnie trzeba iść po kolei i w pierwszej kolejności musimy dowiedzieć się o stanie aktywów (należności) w drugiej trzeba zebrać 5% (to jest w zasięgu) i ew. w trzeciej (najpóźniej na WZA szukać sojuszu) Póki co nie jesteśmy sformalizowani ale gdy będziemy mieli 5% to można szerzej również przed WZA lub NWZA próbować nawiązywać kontakt (nawiasem mówiąc bankier ma ponad 1.5 mln użytkowników a w pierwszym poście jest adres kontaktowy przypomnę akcjonariusze_marka@wp.pl i być może fund się zgłosi lub inni którzy dziś nie mogą głośno się odzywać)
natomiast odnośnie Twoich pytań jako 10 wstawiam
10. Jakie działania spółka przeprowadza w celach zwiększania sprzedaży i pozyskania klientów? czy istnieje jakiś plan naprawczy, strategia? oraz dlaczego nie robili odpisów wcześniej a dopiero teraz?
Jeżeli chodzi o odpowiedź na 10 pytanie to pośrednio według mnie powodem było 8 mln kapitałów (odpisywanie krokowe amortyzuje zejście poniżej 8 mln) przy czym wątpię czy w odpowiedzi zarząd do tego się przyzna ale ok. wstawiam pytanie i łącze z pytaniem o program naprawczy..
W kwestii pytania o dymisję na tym etapie to mam mieszane odczucia bo tak jak pisałem pierwszorzędnym celem na dziś jest uzyskanie informacji o strukturze aktywów (należności) i tak jak zapowiadałem nasze wyjście jest kompromisowe w myśl zasady na konflikcie tracą obie strony stąd brak ataków ale nie oznacza to, że przy jakimś braku współpracy czy dalszych błedach długofalowo wycofujemy się z podnoszenia kwestii o dymisji?
dorzucam 11 swoje do którego mnie zainspirowałeś.
11. W jednym z raportów biegły wspomina o potrzebie utrzymania 8 mln kapitałów własnych jako zabezpieczenie dla obligatariuszy czy to zabezpieczenie tyczy się wszystkich serii a zwłaszcza serii N na 11.5 mln?
Jeżeli chodzi pytanie o dymisję to chciałbym byś się odniósł do mojej propozycji.
Tak, ja mam świadomość, że pytanie o dymisji jest bez sensu i nic nie wnosi a robi konflikt. Jednak w krótkiej perspektywie należy ten temat wziąć pod uwagę. Bo jak może się zmienić coś w tej spółce gdy nie wyegzekwuje się odpowiedzialności za zarządzanie i doprowadzenie jej do obecnej sytuacji. Chyba nikt w to nie uwierzy, a ja na pewno, że Zarząd nagle dozna olsnienia i nagle zacznie pracować. Sorry ja tutaj widzę ewidentny brak jakichkolwiek kompetencji menedżerskich, brak wizji, brak umiejętności planowania, brak znajomości rynku, już nie wspomnę o intuicji i szczęsciu, które przydaje się również. Przede wszystkim nie widzę jakiejkolwiek pracy (koszty zarządu to 400k) i jakicholwiek jej efektów. Gdzie jest efekt 30 tys wynagrodzenia miesięcznie? Spółk wygląda tak jakby było pozostawiona samo sobie - Niech się dzieje! Mamy większość nic nam nie zrobią! Nie wierzę w ten zarząd i juz njie tylko ja (obligatariusze też). Ok dostaniemy odpowiedź na zapytanie i co dalej? WZA? Nawet jak uda nam się wstawić kogoś do RN czy to poprawi sytuacę w spólce? Moim zdaniem dodatkowo trzeba złożyć, z góry przegrany, wniosek o odwołanie zarządu i mieć nadzieję, że w RN coś ruszy. Baza popieram, przynajmniej coś robisz i sporo czasu poświęcasz tej spółce.
ok dzięki za tą odpowiedź bo potwierdzasz tok rozumowania wielu osób. i dzięki za zrozumienie naszej obecnej pozycji i tego, że trzeba od czegoś zacząć. Struktura należności jest wartością samą w sobie i ew. na tej podstawie też dalsze kroki. Dziś od strony komunikcji teoretycznie spółka buduje sobie alibi no bo strona z raportami aktualizowana na bieżąco a przy tym raporty miesięczne ale cały problem, że w tym wszystkim brak jest treści i stąd według mnie trzeba od tego zacząć bo albo wynika to z nieświadomości potrzeb akcjonariuszy mniejszościowych albo zamierzone intencje (no ale w to nie wnikam ważniejszy jest dla mnie efekt czyli to w jaki sposób odpowiedzą)
odezwę się około piątku i jeszcze jedno kończymy z wzajemnymi podziękowaniami bo rzecz w tym, że każdy każdemu jest obecnie potrzebny (choćby po to by mieć siłę przebicia) I pamiętaj Olo 5% jest w naszym zasięgu a to siła, która nie ma siły sprawczej (bezpośrednio) ale może mieć wydźwięk czyt. mieć siłe sprawczą pośrednio do tego patrz na moment (projekt ustawy też nam sprzyja bo spółki pożyczkowe muszą pokazać pozytywne strony w tym komunikacja z akcjonariuszami mniejszościowymi) Pamiętaj, że nas czytają! również Ci ze związku firm pożyczkowych a to już jest jakaś presja na zarząd Marki. Moment jest ważny i on jest teraz odpowiedni.
Z racji, że w najbliższych dniach będę nieobecny wysłałem pytania już dzisiaj. Jednocześnie uzyskałem potwierdzenie odpowiedzi od p. Beaty Malinowskiej o skutecznym dostarczeniu treści (treść jest podobna do tej na forum z małymi korektami pisarskimi)
Jeżeli ktoś w międzyczasie będzie miał pytania do uzupełnię w poniedziałek lub wtorek. Jak tylko pojawią się odpowiedzi to udostępnię chyba, że będą w raportach ogólnodostępnych to wtedy każdy we własnym zakresie.
Zfp jest dla organizacją bardziej skupiającą się na reprezentowaniu firm fintech. Co prawda z chęcią pewnie otwierają się na offliny niemniej większość członków (jak nie wszyscy) to onlinowycy. Spólka bardzo często czerpie informacje z zfp (i dobrze) niemniej dla niej bardziej docelową jest organizacja kpf. której załozycielem był wspomniany wcześniej provident i w której to większość offlinów jest członkiem. Zresztą znany jest spór zfp z Providentem. Jest dość duża konkurencja pomiędzy on jak off linami jednakże problemy i różnice są dość różne i duze. Może ustawa o kredycie to wspólny interes jednak ostatnie i przed ostatnie kosultacje były przeprowadzane odrębnie i każdy grał w inną stronę.
Konopka idzie na starcie! ktoś kto w tak ignorujący sposób odpowiada niech pamięta, że nosił wilk razy kilka ponieśli i wilka w tym należy podkreślić ew. domagania się konsultacji z Ministerswtem Sprawiedliwości. (no jak Ministerstwo może was traktować poważnie?)
Jak społeczeństwo ma poważnie traktować ludzi którzy mają takie podejście?! Pan Konopka wystawił laurkę branży pożyczkowej ale to nie koniec! (no bo jak takie jest podejście do akcjonariuszy to jakie jest do pożyczkobiorcy? który ma o wile mniejsze możliwości
swoją drogą zobaczymy co w sytuacji ew. propozycji obniżenia kapitałów bo przy obecnym braku woli współpracy z pewnością z mojej strony będzie ew. głosowanie przeciwko!
Pytania 8 nawet nie prostuję (chodziło oczywiście o pożyczki udzielone przez akcjonariuszy dla spółki) bo zakończyłem dyskusję z tymi ludźmi! ale jak ktoś ma ochotę to niech pyta bo akurat na to pytanie odpowiedzieć muszą bo nie ma takiej informacji w raportach.
obecnie są dwie możliwości biegły rewident do spraw nadzwyczajnych jednoczenie sił w sytuacji gdyby zechciano przeprowadzić obniżenie kapitałów na co potrzebują 80%
Jeżeli któryś z dużych akcjonariuszy chce wziąć sprawy we własne ręce to chętnie nawiążę współpracę. akcjonariusze_marka@wp.pl
Odniosę się do odpowiedzi 1 (bo to to pytanie było dla mnie decydujące)
W pytaniu było podniesione, że informacja raz na rok z półrocznym opóźnieniem nie daje rzeczywistej oceny dla akcjonariuszy. Gdyby raport kwartalny dawał obiektywną ocenę to skąd wniosek naprawczy skoro jest 38 mln należności do 34 zobowiązań? Cały problem leży w strukturze należności a ta jest podawana raz na rok i ok. od strony formalnej zarząd mógł w ten sposób odpowiedzieć. No ale to doskonale pokazuje o podejściu do akcjonariuszy nawet w tak trudnej sytuacji.
Dodam tylko, że spółka aktualizuje stan należności co miesiąc natomist akcjonariusze (oprócz Konopki i Kowalczyka) uzyskują informację raz na rok! w połowie czerwca co oznacza, że do połowy czerwca będziemy bazować na strukturze należności z końca 2015 roku!
i to jest ok. panie Konopka? Zasłonił się pan formalnościami ale rynki dziś oprócz formy lubią też interpretować a interpretacja pana odpowiedzi jest druzgocąca! zwłaszcza w obecnej sytuacji.
Dlatego (w tym miejscu zwracam się do akcjonariuszy) oprócz drogi członka RN jest też droga powołania biegłego do spraw nadzwyczajnych i z tego co się orientowałem do przepchnięcia tej kwestii wystarczy 5%
Nawiasem mówiąc skoro zarząd czuje się odpowiedzialny za wyniki i odpisy (przeogromne odpisy) no to chyba wie co zrobić? Wymijająca odpiwiedź nt. 400 tys kosztów ogólnego zarządu i ew. porównania w roku 2016 jest również wymowna! a wystarczyło krótko w formie kilku cyfr.
Oddzielną kwestią jest zapytanie banku spółdzielczego o odpowiedzialność za pieniądze depozytariuszy w sytuacji gdy jego klient zaprzestał spłacanie obligacji. Być może warto wrócić do pomysłu ankiety wśród klientów banku spółdzielczego (przed siedzibą banku) o tą kwestię w kontekście bezpieczenstwa?
Trzecia droga to Ministerstwo Sprawiedliwości i być może warto do konsultacji wtrącić podejście? bo to pokazuje, że interpretacja prawa idzie po cienkiej linii ale nie ma w tym ducha! co pokazuje podejście
Czwarta to związki firm pożyczkowych i ew. ich presja! na właścicieli i zarząd marki.
Ministerstwo Sprawiedliwości uzasadnia (taka jest przesłanka), że trzeba sztywnych ram prawnych by trzymać firmy pożyczkowe za przysłowiowy pysk. Osobiście jestem zwolennikiem swobody gospodarczej bo zakładam odpowiedzialność społeczną no ale podejście zarządu Marki dowodzi, że jednak trzeba trzymać za pysk (czyt. jest potrzeba sztywnych ram prawnych)?