ja jestem, ale nie przyznam Ci się spod jakiego nikcu jestem bo po prostu jest mi wstyd:). Ja mam papier od ponad roku. Czekałem do następnej dywidendy. Myślałem, że pójdzie do góry, a to...gów.. leci w dół. Sprzedałem ten papier ze stratą w grudniu, ale tylko po to by nie zapłacić podatku, a następnie odkupiłem ten papier po 5,25 PLN. Jak patrzę teraz na Niego to brak mi słów. Myślałem by do Synthosa napisać parę niemiłych słów, ale uważam, że nie są tego warci
Witam cię teraz już wiesz o czym pisałem w zeszłym roku przed dywidendą. O ile mnie pamiętasz. Wszyscy na mnie bluzgali a ja nie chciałem żebyście ponieśli stratę. Strata to nie wstyd tylko trzeba umieć ją zaakceptować. Trzeba tylko wyciągnąć odpowiednie wnioski. Pozdro i powodzenia
Pamiętam wszystkie wpisy na pamięć. Nie zadrżała mi ręka kiedy Synthos kosztował 4,30. Myślałem nawet by dokupić i uśrednić wokół 5,45. Wtedy sprzedałbym w grudniu i zarobił trochę, ale nie miałem kasy. Poczciwie czekałem do następnej dywidendy. Miałem zamiar jak ogłoszą ile przeznaczą na dywidendę poczekać aż podciągną kurs o 10-15% i sprzedać jeszcze przez kwietniem. Niestety nic takiego się nie dzieje. Kurs leci w dół lub inaczej-jest trzymany by nie poszedł do góry. Jest to chyba najgorsza i najnudniejsza spółka w tym roku w Wig20, ale ręki sobie nie dam uciąć. Prawdopodobnie poczekam aż podskoczy do 5,30-5,40 i sprzedam bo perspektywy z uwagi na coraz gorsze dane z Chin nie są najlepsze dla Synthosa. Może być powtórka z rozrywki i zjazd w okolic 4 PLN. Szkoda życia na tą spółkę. Powinni ją wyj..ać z WIG 20
Teraz to surowcowe nie są na fali trzeba poczekać, tutaj można spróbować na krótko. Teraz to tutaj coś innego grają ktoś go dołuje domyślam się że chce aby spadło żeby dywidenda była procentowo wyższa do ceny. Może w tym roku to po odcięciu będą ciągnąć do góry po odcięciu. Pamiętasz jak się wszyscy zaklinali że będą trzymać i ze stratą nie oddadzą. Pozdro
rok temu po odcięciu pamiętasz jak poszło w dół??.Właściwie od połowy marca gdzie był szczyt regularnie kurs spadał, po odcięciu trend był dalej kontynuowany. W tej spółce nic nie jest wiadome. Kurs nie szedł do góry pod rekomendacje zarządu dot. dywidendy, tym bardziej nie pójdzie po zatwierdzeniu przez zarząd. To kiedy pójdzie do góry??? Jakaś porażka jest ta spółka. KNF powinien się tym zająć i po raz kolejny o tym piszę. Netia zaproponowała dywidendę-kurs 10% do góry przez kilka dni, Budimex- to samo. Dziś Quercus ogłosił dywidendę-chwilowo bo chwilo, ale kurs poszedł o 5% do góry. To są przykłady spółek, które osberwuje. Mógłym kilka razy na tym samy zarobić (rekomendacje dywidend), ale dużą część kasy trzymam w Synthosie bo ileż ten kurs może spadać lub stać w miejscu. Nieraz było tak, że sprzedałem po wielu miesiącach czy nawet roku i nagle kurs konkretnie tych spółek wystrzeliwał. Więc trzymam tego Synthosa, w sumie już 13 miesięcy i co????. Gówno, a nie spółka. Zarobiłem na takich badziewiach jak Agroton, Coal Energy, Sadowaya, B3System, nawet na Petrolu, również na Handlowym, Kernelu, Eurocash, PKN Orlen, Bogdance etc, a ku..wa na Synthosie jak nie idzie tak nie idzie, a na Nim mam najwięcej kasy. Koszmar
Czyli pora na inwestycje w spółki takie jak Netia, Elektrotim, w powyższych spółkach cena do wartości księgowej jest bardzo atrakcyjna poniżej 1. Natomiast na SYNTHOSIE powyżej 2!!!
SYNTHOS jest troszkę przewartościowany.
Natomiast chcę tu podkreślić, że SYNTHOS dla inwestorów długoterminowych jest dobrą spółką, ale na dzień dzisiejszy tylko dla inwestorów długoterminowych.
Natomiast nie rozumiem pozostawienia akcjonariuszy BARLINKA przez SOŁOWOWA (ogólnie cenię pana Michała, natomiast to co stało się z BARLINKIEM to trochę nieuczciwe).
Proszę o opinię...
ja trzymam ,bo zakup mam bardzo niski i to już 3 moja DD . Zastanawiam się czy po odcięciu DD nie zrealizować zysku i wycofać się. Jakoś przez zagrania p. Michała przestały mi się podobać jego spółki. Co zrobił z ludźmi na Barlinku . Jak Barlinek stanął na nogi, wycofał z giełdy zostawiając inwestorów ze stratą. No i te ucieczki w raje podatkowe .Na syntosie te przepowiadane 3,20 może się ziścić.
Nie wydaje mi sie, ze kurs zleci poniżej 3 zł. A dlaczego? Zapomnieliście o tym, ze tak niedawno jeden z prezesów kupił znaczny pakiet akcji. A oni będąc przy korycie raczej nie tracą kasy. Dlatego uważam ze już niedługo kurs pójdzie w gore tylko tym razem nie przebijemy 6 zł jak niektórym sie marzy. Dużo ludzi zakupiło akcje w okolicach 5,6 zł i będę w d... Mieli DD byle tylko wyjść z tego szajsu. Natomiast jak ktoś ma nadmiar gotówki to Syntek jest idealny do inwestowania długoterminowego. Ja już zalapalem sie na 3 DD ale jestem już zmęczony tym, codziennym analizowaniem jego kursu bo tu wszystkie analizy idą do kosza a teraz jedyna rzecz na która zwracam uwagę do "przepowiednie" rradnego, które sprawdziły sie w 200%! Pełen szacun za to chłopie!
Jasnę, że Cię pamiętam ;) trzymam do dzisiaj, nawet nieco podokupowałem uśredniając na 5,22. Inwestycja miała być długoterminowa i w sumie jest, zachowam tę spółkę na jeszcze rok, może dwa. Potem zobaczymy. Liczę, że jednak w końcu, jak to na giełdzie, kolejka ruszy do góry.
Niezależnie jednak od moich planów, trzeba przyznać, że sprawdziło się w 100%.
Miło mi że ktoś mnie pamięta. A jednak paru was zostało z akcjami przez rok, ale powiem szczerze miło usłyszeć takie zdanie że to co pisałem sprawdziło się w 100%, chociaż nikomu tego nie życzyłem. Powiem szczerze że sam nie wiedziałem że będzie trzymał tę cenę po odcięciu tak długo. Przecież to ulubiona spółka spekulantów. Coś tutaj się stało może to faktycznie ma związek z Michałem bo coś się też podobnego dzieje na Rovese, Michał ma ostatnio mało przewidywalne posunięcia, może dlatego się wycofują z jego spółek.
Miło mi że ktoś mnie pamięta. A jednak paru was zostało z akcjami przez rok, ale powiem szczerze miło usłyszeć takie zdanie że to co pisałem sprawdziło się w 100%, chociaż nikomu tego nie życzyłem. Powiem szczerze że sam nie wiedziałem że będzie trzymał tę cenę po odcięciu tak długo. Przecież to ulubiona spółka spekulantów. Coś tutaj się stało może to faktycznie ma związek z Michałem bo coś się też podobnego dzieje na Rovese, Michał ma ostatnio mało przewidywalne posunięcia, może dlatego się wycofują z jego spółek.
Zawsze się da zarobić tylko że trzeba mieć dużo szczęścia, uśrednianie nie zawsze przynosi efekt. A jak myślisz kiedy uda ci się ten manewr drugi raz ?
Sorki ale nie jestem znawcą Synthosu więc nie pomogę. chciałem wczoraj złożyć zlecenie na fixingu na kupno po 4,89 no i bym kupił ale mielił się przed ustaleniem fixingu pomiędzy 4,92-95 i nie złożyłem. Szkoda no cóż. Teraz to dupa nie wchodzę. Życzę dużych wzrostów abyście odrobili straty z nawiązką. Pozdrawiam
Ja na syntku zarobiłem w ubiegłym roku, choć kupiłem część akcji przed dywidendą na podbitce. Ale poczekałem, dywidende wziąłem i jak odbil to sprzedałem w kilku małych transzach.
A teraz mam plan zakupić troszkę poniżej 5 zł tak dla zabawy, może sie uda??
Co wy na to ??
Witam cię Tom ciebie to pamiętam bo byłeś jednym z tych co potrafili powiedzieć w odpowiednim czasie przepraszam i przyznać mi rację. Miło że wyszedłeś na swoje ale przyznasz że ciężko było. Obserwowałem syntka kontem oka i wiem jaka sytuacja tutaj była. Wyciągnąłeś odpowiednie wnioski z tego z tego co było i z tego co wtedy pisałem? Pozdro
a wiesz, że takie wywyższanie się i gadanie "a nie mówiłem" i pouczanie jest irytujące? Miałeś rację, to się ciesz, ale zbieranie teraz pocałowań w rękę i wymądrzanie się, kto to był mądry na czas, a kto nie, jest irytujące.
Jeśli mnie nie pamiętasz to nie wiesz o co chodzi i zapewniam cię że nie ma to nic wspólnego z wywyższaniem. Wystarczyłoby żebyś poczytał wszystko to co napisałem ze zrozumieniem, to byś tego nie napisał co napisałeś. Pozdrawiam
Nie no, rradnego nie ma co się czepiać. Byłem jednym z Jego oponentów, a może bardziej chciałem wierzyć w spółkę niż w rradnego. Normalna rzecz jak się wpakowało kupę kasy to chce się mieć świadomość, że ma się rację. Jedynego czego rraadny nie przewidział to fakt, że tak długo Syntek szorował w okolicach 4,35-4,80 i ten kurs ciągle był zbijany/blokowany. Jestem ciekaw czy grubasy robią to celowo aby puścić rakietę kiedy zostanie spełniony "warunek" kontraktu, który w ostanich dniach wypłynął
poniżek masz opis kontraktu, a najważniejsza jego treść zawarta jest w ostatnim zdaniu
"Synthos zawarł z Grupą Michelin umowę licencyjną na produkcję kauczuku polibutadienowego w Brazylii. Spółka planuje uruchomić w tym kraju w 2017 r. zakład działający w oparciu o pozyskaną technologię - podał Synthos w komunikacie. Spółka ma także umowy na dostawy kauczuku do zakładów Michelin i Pirelli w Brazylii.
Przedmiotem umowy licencyjnej jest udzielenie przez spółki Grupy Michelin licencji na technologię produkcji kauczuku polibutadienowego w Brazylii oraz przekazanie know-how w zakresie budowy instalacji służącej do produkcji kauczuku polibutadienowego.
"Nabycie licencji i know-how Michelin prowadzić będzie w przyszłości do rozbudowy zdolności produkcyjnych (Synthosu - przyp. PAP) w zakresie kauczuków polibutadienowych w wysokości nominalnej ok. 80.000 ton rocznie" - napisano w komunikacie.
Synthos dodał, że planuje uruchomić w Brazylii w 2017 roku jednostkę produkcyjną działającą w oparciu o pozyskaną technologię.
Umowa zawarta została na okres 20 lat od chwili wejścia w życie.
Synthos podał także, że zawarł umowy z Michelin i Pirelli Tyre na dostawy kauczuków polibutadienowych do zakładów tych koncernów w Brazylii.
Umowa z Michelin zawarta została na okres 20 lat od chwili wejścia w życie, a z Pirelli na 10 lat od chwili wejścia w życie.
Szacunkowa wartość umowy z Michelin to 1,15 mld zł, a z Pirelli 1,55 mld zł.
W przypadku wszystkich wspomnianych umów warunkiem zawieszającym jest wejście w życie umowy na dostawy butadienu ze spółki Braskem, dla której z kolei warunkiem wejścia w życie jest zapewnienie przez Braskem długoterminowych dostaw ropy naftowej do swoich zakładów.
Synthos podał, że na razie ten ostatni warunek nie spełnił się."
no pewnie, że zauważyłem. Pod innym nickiem (w marcu) nakreśliłem scenariusz jak będzie się zachowywał kurs i przewidywałem, że dziś już nie będę miał akcji bo zarobie i sprzedam na zwyżce przed dywidendą. Nie wiem o co do końca chodzi w Synthosie. Ukraina, popyt z Chin, ale i tak uważam, że kurs powinien być przynajmniej 10-15% wyżej niż jest. Żałuję, że tak to wygląda bo za to wzorcowo zachowuje się Netia i Budimex. Po ogłoszeniu planów dywidendy gdybym miał kasę (ze sprzedanego Synthosa)to bym wrzucił w te spółki odpowiednio przy cenie 4,60PLN oraz 126 PLN i na każdej zarobiłbym 15%. Było minęło, jestem skazany na Synthos na dobre i na złe. Odczawam nawet takie absurdalne wrażenie, że ktoś czyta z GRUBASÓW te posty i śmieje się z Nas:)
Pozdrawiam
skoro już jestem to łapię:). Również dlatego, że mam zysk w tym roku na innych spółkach i wolę by mi teraz potrącili podatek:). Po za tym na początku maja wyskakuje z Syntka i wchodzę w Budimex pod dywidendę. Na Budimexie szybciej i lepiej wyjdę niż na Syntku. Chyba, że coś zaczęło by się dziać na Syntku to wejdę pod zarobek 10 -15% i sprzedaję. Po za tym gram na ukraińskich spółkach bo są bardziej przewidywalne niż Synthos:)
Przeczytaj to-Budimex.Zatem dywidenda wynosi 11,85 zł, dzień ustalenia prawa to 6 maj. Najpóźniej musimy kupić akcje 30 kwietnia aby cieszyć się wypłatą 21 maja.Jak sie ma do twego zakupu na początku maja...Piszą, najpózniej -30kwietnia
Nie wiem czy zauważyłeś ale w tym roku ciągnęli go tylko trochę w górę i trzymali do samego końca na jakimś stałym poziomie. Może to znaczyć że szybko odrobi odcięcie czyli te 31 groni albo że ostrożnie wywalali. Dziś trochę go przemielili bo za 14 melona ale to może znaczyć że łapano naiwnych. Jak się przejedziesz w tym roku to chyba go znienawidzisz. Ja się zastanawiałem czy wejść dzisiaj po 5.18 ale powstrzymało mnie jedno: Postawa ING. wiesz o co mi chodzi. Ostatnio się wyzbywali akcji. Nie chcę blokować sobie kasy na pół roku i patrzeć jak coś się mieli. Teraz gram na krótko dobre czasy na taką taktykę Rosja, Ukraina robią swoje i chyba znowu dzisiaj się coś zaczyna. Krew się leje a ja kupuję jak odbija to sprzedaję lepiej troszkę mniej zarobić a niżeli patrzeć jak leci i trzymać do kiedy odbije. Zobaczymy co będzie dalej. Pozdro
mam Synthosa otworzonego codziennie od 1,5 roku, wykres etc.. Jak dla mnie to oni ciągle mielą i mielą aż wymiotuję tym mieleniem. Nic już nie jestem w stanie przewidzieć na Synthosie. W tym roku jest stosunkowo nisko nawet jeśli dywidenda jest ponad dwa razy mniejsza niż rok temu. Może to lepiej bo nie ma tworzonego sztucznego popytu. Liczę, że 5,70 za akcje to jest realny scenariusz. nie mniej zabezpieczam się na...Budimexie. Miałem wskoczyć kiedy kosztował 60-70 PLN, ale denerwowało mnie to, że jest średni obrót i mało się na tej spółce dzieje. Z perspektywy kogoś kto codziennie siedzi na GPW czekanie roku to jest jak wieczność:). A wiadomo było, że to jest dobra Spóła bo najlepiej przetrwała spowolnienie w Polsce, była najsolidniejszą spółką budowlaną, a prezes swego czasu mówił, że skupiają się na ilości, tzn, więcej umów na niższe kwoty niż duże kontrakty za ogromne pieniądze. I to wszystko się potwierdza. Co chwilę czytam od wielu miesięcy o nowych umowach. Już się w nich pogubiłem. Prowadzę sobie własne rankingi i gdybym miał inwestować długoterminowo to zarobiłbym w ciągu rok ponad 300%. teraz mogę sobie pluć w brodę, ale wybrałem drogę inwestycji krótkoterminowych i muszę dalej być konsekwentny. Zrobiłem sobie z GPW źródło utrzymania więc "pieniądz nigdy nie śpi":). Masz rację, pewnie znienawidzę Synthosa, ale jak zleci bez konkretnego powodu do 4PLN to pewnie zatankuje pod korek:)
A zapomniałem ci napisać że w tym roku się nie udzielałem na żadnym wątku. Tylko czytałem i się śmieję z niektórych wpisów. Nagoniło tutaj trochę narybku ale nie tyle co w zeszłym roku. Najlepsze są te wpisy typu:::::: "Jak to jutro odcięcie" itd. Jak można inwestować na giełdzie swoje pieniądze nie znając elementarnych zasad. Pozdro
wiesz rradny, głupio się przyznawać, ale ja na początku inwestowałem swoje niemałe środki opierając się na notowaniach Money.pl (15 min opóźnienia) i to na Petrolu. Człowiek uczy się na błędach i tj dobra szkoła pokory, cierpliwości, samodyscypliny. Nie byłem w wojsku, ale jakieś cechy wspólne, które wynosi się z wojska czy z GPW pewnie bym znalazł:)
rradny mam do Ciebie sprawę:). W zeszłym roku były dwie raty wypłaty dywidendy. po wypłacie drugiej transzy kurs zaczął się wspinać. Czy w tym roku może podobnie to wyglądać??? Mamy jedną transzę do wypłaty, w najbliższy poniedziałek. Być może sprzedają by z tego wypłacić dywidendę????
Jak przebije 4,75 to kolejne wsparcie ma dopiero 4,4. Póki nie zmieni się wyraźnie na trend wzrostowy, to trzeba czekać. Pakowanie się teraz w Synthos to szaleństwo
Nie pomogę ci. Pisałem że w tym roku inaczej się zachowywał przed dywidendą. Chcę w niego wskoczyć na krótko ale dla mnie na razie jest za wysoko. Czekam na to czego ty chcesz uniknąć czyli aż krew się poleje. Pozdrawiam
akurat w tym roku jakoś przeżyję lanie się krwi choć oczywiście wolałbym aby szło w górę, jak każdy kto nabył już akcje. Natomiast jak poleci wodospad to dopakuję się i uśrednię cenę, innego wyjścia nie będzie.
Wstydliwy, teraz jest taki czas że na dużych spółkach z wig 20 trudno cokolwiek przewidzieć a tym samym zarobić. Na gniotach można zarobić coś nieco. Wczoraj przed fixingiem kupiłem Getin po 3,15 a dzisiaj sprzedałem po 3,20-3,22. tylko jest mały problem ze sprzedażą jak się ma większą ilość, musiałem sprzedawać na raty. Ale jakiś zarobek jest. Pozdro