• Przymusowy wykup akcji - pytanie Autor: dobrylibero [83.71.9.*]
    Mam pytanie do osoby kompetentnej i obeznanej w przepisach. Przymusowy wykup akcjonariusze większościowi mogą uchwalić w przypadku:
    - gdy reprezentują nie mniej niż 95 proc. kapitału zakładowego,

- każdy z nich musi posiadać co najmniej 5 proc. kapitału zakładowego,

- musi ich być nie więcej niż pięciu.

W przypadku wezwania, próg ten obniżony jest do 90 proc.

Warunek 2 i 3 są tutaj przez Czechów spełnione, rozmawiamy więc o warunku 1. I tutaj pytanie:
    Kiedy po wezwaniu kończy się czas obowiązywania progu 90 proc.? Czy z chwilą zakończenia wezwania (czyli pocz. lipca 2013), czy jakiś czas po nim? Proszę o kompetentną odpowiedź. Zakładając, że w ostatnich tygodniach wszystkie akcje skupili Czesi, nadal mają max. 87-88 proc. Jedziemy na grubość lakieru, ale gra jest warta świeczki.
    Pozdrawiam
  • Re: Przymusowy wykup akcji - pytanie Autor: ~swiezak27 [62.133.155.*]
    Według mnie pkt.1, muszą posiadać conajmniej 95% ja libero twierdze że najgorsze za nami i powinno być juz tylko lepiej, ale cudów bym sie też nie spodziewał 15zł już wkrótce może okazac sie faktem...
  • Re: Przymusowy wykup akcji - pytanie Autor: dobrylibero [83.71.9.*]
    dzięki świeżak za komentarz. Trochę jeszcze poszperałem w przepisach i wyczytałem, że 95proc. próg dotyczy spółek publicznych. Natomiast spółki niepubliczne mają próg 90proc. Oznacza to, że jak GPW da zielone światło dla decyzji o zniesieniu dematerializacji i PMD zostanie wycofana z giełdy, to automatycznie wchodzą w niższy próg.

Tak jak pisałem we wcześniejszym poście: nawet zakładając, że to Czesi ostatnio zbierali cały papier, to mają max. 88proc. (wydaje mi się, że trochę poniżej). Brakuje im więc ok. 40 tys. akcji. Może też być tak, że to jakiś spryciarz zbierał i ciągle są na 85.5proc. (gdybył miał gotówkę pod ręką sam bym się w takiego spryciarza zamienił).

I tu akapit dla zestresowanych. Jak się patrzy na 88proc. to faktycznie jedziemy na grubość lakieru. Ale patrząc na ilość papieru, która średnio schodzi dziennie (oprócz wczorajszej sesji) to już właściwie dno wyskrobane. Reszta jest w kieszeniach czających o co gra się toczy partyzantów. Te 40tys. to może być dużo.

A w ogóle najlepszy scenariusz to taki, że PMD jednak zostaje na parkiecie (nie wiem decyzja owołana, giełda mówi nie - scenariusze można mnożyć) i wówczas zostajemy z ciekawym papierem w ręku. Nie wiem czy 15pln już niedługo - może masz rację, może mniej, może więcej, staram się nie nakręcać - ale papier jest obiecujący.
  • Re: Przymusowy wykup akcji - pytanie Autor: ~wiarus [83.12.216.*]
    a może tylko sami manipulują popytem by wystraszyć leszczy takich jak my, i nadal mają daleko do 90% akcji.
    Ja trzymam nadal i liczę na nowe dobre info. Nie oddam poniżej wartości księgowej.
    Ciągle się zastanawiam dlaczego czesi tak drogo kupowali pakiet kontrolny i co tu jest grane?
    Wszystko jest możliwe (włącznie z manipulowaniem popytem). W tej całej akcji, którą toczą od pół roku sam mam wiele znaków zapytania i nie do końca wiem co kombinują. Ale jedno nie ulega wątpliwości - przeszkadzamy im, i starają się drobnicę wyciąć.

Natomiast 85,5proc. - które wziąłem z protokołu z walnego, o których pisałem we wcześniejszym poście, tu mój błąd, sorki. To była ilość głosów, którymi na walnym dysponowali. Akcji mogą mieć na teraz więc trochę mniej niż szacowałem - może ok. 84-85proc. po ostatnich skupach.

Czuwaj

zapewne wiele mógłby napisać dawny uczestnik forum ps. akcjonariusz, który ostatnio jest nieaktywny, ciekawe dlaczego?
  • Re: Przymusowy wykup akcji - pytanie Autor: ~bea [178.37.59.*]
    dziwne, chciałam dzisiaj sprzedać akcje po 9,60 i od rana się nie sprzedały. nie wiem o co w tym wszystkim chodzi, niby chcą skupować a nie ma chętnego? może ktoś mi wytłumaczyć dlaczego?
    Nie mam pewnej na 100% teorii. Zauważ tylko, że do ok. 9.45 (cena z wezwania) nabywca się zawsze znajdował. Moja teoria jest taka - na razie sytuacja spółki jest niepewna (o zniesieniu dematerializacji musi się jeszcze wypowiedzieć GPW). Skupują więc od wszystkich do mniej więcej ceny z wezwania, powyżej nie. Bo jeśli uda im się uzbierać 90 procent, a spółka zejdzie z parkietu i ogłoszą squeeze out to i tak będzie on po cenie z wezwania (tu ich przepisy wiążą), ale nie wyżej. A więc po co mają przepłacać teraz (nawet niewiele) - potem i tak to zgarną po 9.45. Ale to tylko jeden z możliwych scenariuszy. Tak jak wielu tu pisze - jest wiele znaków zapytania.

A mam do Ciebie pytanko na koniec - nie chcesz potrzymać tych akcji trochę dłużej? Wiem ryzyko, ale najfajniejsze rzeczy biorą się w życiu z ryzyka :)

Pozdrawiam
  • Re: Przymusowy wykup akcji - pytanie Autor: ~bea [178.37.59.*]
    dziękuję za odp.., co do potrzymania zobaczę jutro jak się sprawa będzie klarować:)
    pozdrawiam
    z moich wyliczeń wynika,że w obrocie pozostało jeszcze 357.904 akcji. Jest to duża ilość akcji. Myślę, że resztówka jest w posiadaniu znaczących graczy, którzy nie sprzedali we wcześniejszym wezwaniu po 104 zeta. Jak myślicie oddadzą je teraz po 9,45 zeta?. Drobnica tutaj się nie sumuje takie jest moje zdanie
    357.904 akcje stanowi 18.3proc. całości, to bardziej optymistyczny wariant niż mój - oznacza, że do progu 90proc. brakuje jeszcze ok. 160tys. akcji - to bardzo dużo. Twój optymistyczny wariant jest zresztą bardziej prawdopodobny, ja tylko z pamięci szacowałem. Też uważam, że większość jest już w rękach większych (i bardziej świadomych sytuacji) graczy.
    Pozdr
  • Re: Przymusowy wykup akcji - pytanie Autor: ~J23 [83.12.216.*]
    a pamiętacie rozgrywkę na Kablach Śląskich? . No może to była firma dużo większa z innym akcjonariatem... ale sytuacja podobna
  • Re: Przymusowy wykup akcji - pytanie Autor: ~swiezak27 [62.133.155.*]
    Scenariuszy może być bardzo wiele według mnie najmniej odpowiedniA CHWILA na sprzedaż akcji jest własnie teraz, z ciekawoscią poczytam co sie stało z tymi sląskimi kabelkami:) PS. ile libero masz akcji PMD jak można wiedzieć??
    Hej, co do Śląskich Kabli, to w szczegółach nie znam sprawy - jestem na giełdzie od niecałego roku. Znam tylko finał sprawy z prasy - no cóż kolejna dobra polska spółka, która została przejęta przez zewnętrzny kapitał. Takie realia - nie ma co narzekać, ale przy okazji pewnie części drobnicy dostało się po tyłku. Ale jak macie jakieś ciekawe spostrzeżenia co do tamtej akcji to piszcie.

Co do akcji PMD - pewnie plasuję się gdzieś po środku drobnych graczy, ale o ilości wolę nie pisać na forum, nawet pod nikiem. Mam wśród znajomych złe doświadczenia co do anonimowości w sieci. Byście się zdziwili jak daleko posunięte metody profilingu. Nie chcę zapuszczać schizy, ale sam jestem ostrożny w necie. Mam w każdym razie taką ilość, żeby mieć motywację do pilnowania tej sprawy.

Pozdr
  • do Dobrego Libero Świeżaka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Autor: ~boss [77.254.14.*]
    Panowie robicie czeski błąd.
    Dla spółek giełdowych i w ogóle publicznych (niekoniecznie giełdowych) próg przymusowego wykupu to 90 % głosów (Art 82 Ustawy)
    Czyli sprawa jest jasna: Wygrys osiąga 90 % głosów i robi przymusowy wykup.

Myslę, że skup akcji dla Wygrys prowadzi biuro maklerskie, bo robi to naprawde zawodowo i nie dopuszcza do podbijania ceny.
    Do osiągnięcia 90 % głosów zostało jeszcze do kupienia ok 40-50 tys akcji.
    I myślę, że Wygrys je skupi bez podbijania ceny. Po prostu cały czas znajdują się chętni do sprzedaży akcji.

Natomiast dla spółek niepublicznych próg przymusowego wykupu to 95 % głosów.
    Permedia po zdjęciu z giełdy będzie miała status spółki publicznej, ale nie giełdowej, więc nadal będzie obowiązywał próg 90 % głosów, ale zasada ustalania ceny będzie inna tzn przez biegłego i w tym przypadku można byłoby liczyć na cenę równą wartości księgowej.
    Dlatego Wygrys chce zrobić przymusowy wykup póki spółka jest jeszcze na giełdzie.
  • Re: do Dobrego Libero Świeżaka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Autor: dobrylibero [83.71.9.*]
    Dzięki Boss za odp. Właśnie zakładając ten wątek liczyłem na tego typu głos - prostujący pewne sprawy. Ale mam kilka pytań:

PYT 1

Sprawdziłem w ustawie na której artykuł 82 się powołujesz - rozumiem, że chodzi o ustawę z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (tekst jednolity: Dz. U. z 2009 r. Nr 185, poz. 1439 ze zm.)

Istotnie próg 90 proc. tam widnieje dla spółek publicznych, a taką póki co PMD jest. Więc zgoda

Piszesz jednak dalej, że PMD po zdjęciu będzie miała status spółki publicznej, ale nie giełdowej. Jeżeli zdjęcie będzie wynikiem zniesienia dematerializacji akcji, to czy aby na pewno możesz nadal twierdzić, że PMD będzie spółką publiczną. Bo jak czytasz definicję spółki publicznej (spółka, której chociaż jedna akcja jest zdematerializowana) - to tu widzę sprzeczność. Sens tego pytania jest taki, czy jednak po zdjęciu z parkietu PMD nie stanie się spółką niepubliczną, a tym samym wskoczy w próg 95% dla squeeze outu.
    Mógłbyś tutaj wyklarować swoje twierdzenie.

PYT 2

Na jakiej podstawie twierdzisz, że do 90% brakuje jeszcze 40-50 tys. akcji. Ja co prawda zupełnie szacunkowo wczoraj w jednym poście też tak stwierdziłem, ale potem odkryłem swój błąd, poza tym Wiarus przytoczył swoje wyliczenia (które po przemyśleniu wydają mi się wiarygodne). Jako punkt startowy do wyliczeń przyjmi info z 29.08 o wykazie akcjonariuszy na walne, gdzie pisze, że Czesi posiadają 1.631.849 akcji. Dodaj do tego te, które zeszły w ostatnich dwóch tygodniach. To według mnie stawia bardziej nas w granicach 150 tys. akcji brakujących.
    A sens tego pytania jest taki, żeby w miarę precyzyjnie ustalić liczbę tych akcji na rynku. Wiesz pójdzie jeszcze 40tys i ludziom puszczą lewary, a okaże się, że niepotrzebnie, bo jeszcze jest zapas. A wszystko tu się rozegra na ścisk, co do tego nikt nie ma wątpliwości.

Poza tym mi się jednak wydaje, że Wygrysowi jednak nie uda się skupić brakującyh akcji. To oczywiście kwestia wyczucia, intuicji, ale gdybym tak nie myślał już bym swoje akcje (i wielu innych) puścił. A nie mam tego zamiaru zrobić. Przyszłość pokaże kto miał rację.

Z góry zaznaczam, że nie jestem prawnikiem, zresztą jak i pewnie większość forumowiczów tu. Tym bardziej dzięki za proste i przejrzyste odp.
    Pozdrawiam
  • Re: do Dobrego Libero Świeżaka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Autor: ~J23 [83.12.216.*]

Z art. 82 jasno wynika:
    1. Akcjonariuszowi spółki publicznej, który samodzielnie lub wspólnie z podmiotami od niego zależnymi lub wobec niego dominującymi oraz podmiotami będącymi stronami porozumienia, o którym mowa w art. 87 podmioty objęte obowiązkami określonymi w przepisach szczególnych, ust. 1 pkt 5, osiągnął lub przekroczył 90 % ogólnej liczby głosów w tej spółce, przysługuje, w terminie trzech miesięcy od osiągnięcia lub przekroczenia tego progu, prawo żądania od pozostałych akcjonariuszy sprzedaży wszystkich posiadanych przez nich akcji (przymusowy wykup).
    2. Cenę przymusowego wykupu, z zastrzeżeniem ust. 2a, ustala się zgodnie z art. 79 kryteria ceny akcji w wezwaniu, wniosek o zgodę na cenę nie spełniającą wymaganych kryteriów, ust. 1-3.
    2a. Jeżeli osiągnięcie lub przekroczenie progu, o których mowa w ust. 1, nastąpiło w wyniku ogłoszonego wezwania na sprzedaż lub zamianę wszystkich pozostałych akcji spółki, cena przymusowego wykupu nie może być niższa od ceny proponowanej w tym wezwaniu.
    3. Nabycie akcji w wyniku przymusowego wykupu następuje bez zgody akcjonariusza, do którego skierowane jest żądanie wykupu.
    4. Ogłoszenie żądania sprzedaży akcji w ramach przymusowego wykupu następuje po ustanowieniu zabezpieczenia w wysokości nie mniejszej niż 100 % wartości akcji, które mają być przedmiotem przymusowego wykupu. Ustanowienie zabezpieczenia powinno być udokumentowane zaświadczeniem banku lub innej instytucji finansowej udzielającej zabezpieczenia lub pośredniczącej w jego udzieleniu.
    5. Przymusowy wykup jest ogłaszany i przeprowadzany za pośrednictwem podmiotu prowadzącego działalność maklerską na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, który jest obowiązany - nie później niż na 14 dni roboczych przed rozpoczęciem przymusowego wykupu - do równoczesnego zawiadomienia o zamiarze jego ogłoszenia Komisji oraz spółki prowadzącej rynek regulowany, na którym notowane są dane akcje, a jeżeli akcje spółki notowane są na kilku rynkach regulowanych - wszystkie te spółki. Podmiot ten załącza do zawiadomienia informacje na temat przymusowego wykupu.
    6. Odstąpienie od ogłoszonego przymusowego wykupu jest niedopuszczalne.
    7. Minister właściwy do spraw instytucji finansowych określi, w drodze rozporządzenia, szczegółowy sposób ogłaszania informacji o zamiarze nabycia akcji w drodze przymusowego wykupu i szczegółowe warunki nabywania akcji, uwzględniając konieczność zapewnienia zbywcom możliwości właściwej oceny warunków nabywania akcji w drodze przymusowego wykupu oraz konieczność ukształtowania tych warunków przy zapewnieniu zrównania uprawnień zbywców akcji.

Z dzisiejszego info wynika, że brakuje WYRWASOWI jeszcze 60.000 sztuk akcji by mieć te 90% a dodatkowo musi odkupić 200.000 by mieć pełne 100%.
    Tylko czy OFE oddadzą za 9,45 PLN kiedy kupowały kilkakrotnie drożej? przecież mogły to zrobić w pierwszym wezwaniu !!!!!!
  • Re: do Dobrego Libero Świeżaka !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Autor: dobrylibero [83.71.9.*]
    Właśnie równo z Tobą wysłałem swój post do Bossa. Pisząc go nie czytałem dzisiejszego infa, więc ono drugie zapytanie moje klaruje - 60tys. akcji pozostało - tak J23 piszesz.

To Boss, gdybyś mógł na Pyt 1 odpowiedzieć
    Pzdr
  • Re: Przymusowy wykup akcji - pytanie Autor: ~boss [178.37.16.*]
    Policzyłem te akcje po dzisiejszym zawiadomieniu. Podana jest w nim data rozliczenia 10.09.2013 tzn chyba chodzi o akcje kupione do dnia 5.09.2013 (rozliczenie następuje po 3 dniach). Czyli po zakończeniu sesji w dniu 5.09.2013 Wygrysowi brakowało3,38 % głosów tzn 66.079 akcji do osiągnięcia progu 90%.
    W dniach 6-13.09.2013 obrót był 31.945 akcji.
    W tej chwili po sesji 13.09.2013 Wygrysowi potrzeba jeszcze 34.134 akcje do osiągnięcia progu 90 %. Może się mylę o kilka sztuk, bo Wygrys podaje procenty tylko z dwoma miejscami po przecinku, ale generalnie odpowiada to stanowi faktycznemu.

Co do pytania dobrego Libero odnośnie sółek publicznych ale nie giełdowych, to owszem są takie spółki. Poniżej link:
    http://www.skarbiec.biz/inwestycje/10_04_12_.htm

Ale w sytuacji jaka jest myślę, że nie ma co dywagować co by było, gdyby Permedia była spółką publiczną, ale nie giełdową. Po prost w ciągu 1-2 tygodni Wygrys skupi pozostałe 34.134 akcje i dokona przymusowego wykupu.
    Część akcji obraca się po cenie nieco wyższej niż 9,45 - to sa albo drobni spekulanci, którzy liczyli na to, że kurs jeszcze urośnie, albo ktoś skupujący akcje dla Wygrysa.

Nie wierzyłem, że Wygrys zdecyduje się na coś tak irracjonalnego jak zdjęcie Permedii z giełdy. Pzy poprawie wyników samej spółki, rosnącej koniunkturze na giełdzie i wracającym sentymencie do małych spółek za kilka-kilkanaście miesięcy mógłby zwiększyć swój majątek kilka razy, sprzedać trochę akcji na giełdzie i miałby powiedzmy 60 %-70% akcji Permedii za darmo. A tak zostanie ze spółką o wartości księgowej 14,- zł kupionej po 9,45. Majątek swój powiększy o tyle ile wypracuje zysku minus podatek.

Dzięki Boss za wyczerpującą odpowiedź. Dużo porządkuje. Może faktycznie dywagacje na temat tego czy publiczna czy nie to nie na tym etapie.

Dwa wnioski z tego co piszesz:

1
    Jesteśmy bardzo blisko urzeczywistnienia się zamiaru Wygrysa. Blisko, ale jeszcze go NIE osiągnął. Wiem, że patrząc na ostatnie dwa tygodnie wygląda tak, że turlamy się sytematycznie w dół. Ale nie jest powiedziane, że tak będzie cały czas. To wszystko pokaże przyszły tydzień, może jeszcze kolejny. Być może już właściwie zebrał wszystko co miał od drobnicy i pozostała mała grupka osób, które czują jaka jest sytuacja. Tego nie wie nikt z nas.

2
    A nie rozważałeś w jakimś własnym scenariuszu, że Wygrys nie chce wycofać PMD z giełdy? Piszesz wiele o zaletach spółki. Przecież on nie jest głupi. Może jednak to blef na wystraszenie. Zauważ, że to tylko na razie wniosek. Spółka nadal póki co jest na giełdzie. Wygrys gra bardzo dobrze psychologicznie. Może po prostu chce zebrać max. akcji, żeby mu nikt nie przeszkadzał na walnych i czuje przyszłą wartość papieru.

Nie zamierzam tu nikogo do niczego nakręcać - to tylko forum wymiany informacji, a o swoich papierach każdy decyduje niezależnie. Ale obiektywnie na tym etapie nie ponosimy jeszcze żadnego wielkiego ryzyka finansowego. Ostatecznie każdy ma już gwarantowaną cenę z wyzwania 9.45, a obecnie wszystko waha się wokół tego poziomu. Ja zostaje niezmiennie przy swojej decyzji i obserwuje sytuację. Póki co idę sobie postrzelać w gierkę.

Pzdr

• Re: Przymusowy wykup akcji - pytanie Autor: ~swiezak27 [62.133.153.*]
    Nie piszcie bzdur bo was ludzie którzy potencjalnie może chcą wejść w papier i tego nie zrobią bo was czytają. Nawet do 90% nie brakuje im 30 czy 40 tys a nawet jakby brakowało to żeby zebrać taką ilosć bez podbitki kursu o 30 -40% jest niemożliwe przynajmniej na tym papierze. Zapytajcie tego magika który przy volumenie ponad 20tys szt. sciągnął conajwyżej kilka tys akcji zapewne nie kilkanascie mieląc i mieląc, pojawiła sie poprostu okazja kupienia kilku tys. i to wykorzystał. A kolega Boss tak dziwnie pisze czyżby sie wysypał???
  • Re: Przymusowy wykup akcji - pytanie Autor: ~J23 [83.12.216.*]
    inteligentni forumowicze, napiszcie kto może posiadać końcowe 10%, przecież nie ma info o tym, że fundusze wyszły ze spółki. Podejrzewam, że są nadal ukryte w rękach 2-3 większych akcjonariuszy działających wespół. Po co zatem zatrzymali ten bezproduktywny badziew?.
    Hej Świeżak
    Nie wydaje mi się, żeby ktoś tu pisał jakieś wielkie bzdury. Tak obserwuję fora innych spółek i na tym dyskusja jest całkiem rzeczowa. O ilości akcji, które potencjalnie mogą być jeszcze do zgarnięcia wg mnie warto pisać, żeby dać ludziom realny obraz, ale nie po to żeby kogoś zachęcić do puszczenia papieru, tylko żeby uniknąć falstartów - kiedy ludziom puszczą nerwy i oddadzą swój papier po aktualnej cenie (o co wszelkimi metodami zabiega Wygrys). Osobiście wolę realne argumenty niż zachęty w stylu: "Wsiadać do pociągu, zaraz odjeżdżamy" albo "Będzie tylko lepiej", których jest pełno na forach innych spółek. Nawet przestałem je czytać.

Jak podkreślam w każdym swoim poście - gra jest warta świeczki. Mimo niewielkiej granicy, nie uważam (w przeciwieństwie do Bossa), że Wygrysowi uda się skupić te akcje przy obecnym kursie. Podbicie go o kilkadziesiąt procent mogłoby zmienić sytuację - np nowe wezwanie. A najlepiej gdyby dał sobie spokój i zostawił PMD na giełdzie. On na tym skorzysta i my drobni - tyle, że ja nie siedzę w jego głowie i nie ja podejmuję decyzje.

Czytam wszystkie posty na tym forum, ale ostatecznych analiz dokonuję sam - nie biorę wszystkiego co ludzie piszą za pewnik. Może już znalazł się ktoś kto wszedł ostatnio w papier, i to nie Wygrys skupuje te wszystkie akcje. Ale warto też rozważać skrajne scenariusze dla realnego oglądu, nie dla zniechęcenia.

A więc swoje trzymam dalej
    Pzdr
  • Re: Przymusowy wykup akcji - pytanie Autor: ~inwestor z katarem [109.243.250.*]
    a może przyczytalibyście statut spółki- par. 10 (kapital docelowy), a nie bili pianę czy Wygrys nazbiera do 90% czy nie. On nie musi zbierać , wystarczy że wykorzysta par 10.
    Możesz rozszerzyć swoje wnioski co do paragrafu 10?
  • Re: Przymusowy wykup akcji - pytanie Autor: ~investor z katarem [31.174.143.*]
    Spółka może podwyższyć kapitał bez uchwały walnego zgromadzenia, bo w statucie ma zapisy dot. kapitału docelowego. Akcje obejmie LU Chemie i w ten sposób osiągnie 90% . Wtedy wyciśnie drobnych akcjonariuszy po 9,45. LU chemie nie ma powodów aby przepłacać za wasze akcje na giełdzie.
    Ok, dzięki za wyjaśnienie. Tylko takie krótkie pytanie - piszesz: "LU Chemie nie ma powodów aby przepłacać za WASZE akcje na giełdzie". Rozumiem, że Ty nie masz żadnych akcji PMD? Podpisałeś się investor z KATAREM - po nicku miałem cichą nadzieję, że należysz do grona tych co trzymają większy pakiet i dlatego wchodzisz z nami - drobnymi w kontakt.
    Pzdr
  • Re: Przymusowy wykup akcji - pytanie Autor: ~boss [178.37.53.*]
    Piszę szczerze co myślę:
    1. W wolnym obrocie jest w tej chwili ok. 230 tys akcji. Jeżeli z tego wygrys sciągnie 34 tys to bedzie miał 90 %. Zawsze się jakieś pajace znajdą, co sprzedadzą papier.

2. Wygrys ściagnie Permedie z giełdy, bo uporczywie dokupuje akcje. Gdyby Permedia miała zostac na giełdzie, to by ten groszowy skup po prostu olał.

3. Jak Wygrys będzie miał 90 % akcji, to nie tylko on może dokonac przymusowego wykupu, ale każdy akcjonariusz może zarządać odkupienia swoich akcji po 9,45 (to działa w obie strony !)
    Nie straszę tych co chcą wejśc w papier. Załóżmy, że ktoś wchodzi po 9,60, a spółka znika z giełdy, albo pozostaje na giełdzie, a kurs wali się na 5 zł. Wtedy delikwent pisze pismo do Wygrysa: proszę kupić moje akcje po 9,45. Jest to cos w rodzaju stop-losa dla tych co chcieliby wejść.

4. Swoje akcje trzymam. Jeżeli Wygrys wycofa spółke z giełdy, to wtedy mogę rządać od niego wykupu po cenie ustalonej przez biegłego tzn prawdopodobnie po 14 zł wg wartości księgowej (bo inaczej trudno wtedy cenę ustalić, taka jest praktyka).
    I mam prawo rozliczyć to w PIT razem z innymi papierami.
    Ale Wygrys głupi nie jest. Zrobi teraz przymusowy wykup, żeby uniknąć droższego wykupu w przyszłości.

Pozdrawiam wszystkich. Napiszcie w co zainwestujecie kasę by odbić sobie PMD.

• Re: Przymusowy wykup akcji - pytanie Autor: ~MAŁY KAZIO [95.40.162.*]
    Ja zainwestuję w MCI. ;-):-)
  • Re: Przymusowy wykup akcji - pytanie Autor: ~swiezak27 [62.133.154.*]
    SERINUS!!!!
    Też się zastanawiam się nad surowce / paliwa - te klimaty, ale jeszcze bez konkretu
  • Re: Przymusowy wykup akcji - pytanie Autor: ~swiezak27 [62.133.146.*]
    Na 9,12 stoi ładny ukryty batonik położyłem dziś przed dogrywką 2800 pkc i go nie przebiło, ruszcie kursem skoro macie ochote na te akcje skneruski jedne:) Serinus pnie sie do góry gorzej dla was po taniej wam oddać nie bede wstanie im serinus droższy tym ja wam drożej oddać będe musiał. Jak ktos ma ochote na malutki hazard to polecam remis bądz zwyciestwo Borussi w Napoli i wygraną chelsea z basel. Pzdr.:))
  • Dwa pytania do Świeżaka Autor: ~boss [178.37.53.*]
    Czołem Świeżak,
    Mam dwa pytania - tylko proszę o odpowiedź serio:
    1. Dlaczego wystawiasz akcje do sprzedaży PKC skoro możesz wystawić po 9,45 i Wygrys Ci je kupi - jęśli nie w tym samym dniu to następnym. Przecież on ewidentnie skupuje i nawet ogłasza o tym w komunikatach. W najgorszym razie dostaniesz 9,45 za akcje w przymusowym wykupie.

2. Co to jest "batonik"? (No dobra, nie śmiej się!) Spotkałem się z tym określeniem pare razy na różnych forach i nie rozumiem co to jest. Czy to jest większa ilość akcji wystawiona po stronie kupna czy sprzedaży? Co to jest ukryty batonik? I co to znaczy, że go nie ruszyło, skoro dałeś sprzedaż PKC?
[x]
PERMEDIA -15,34% 8,00 2013-12-12 11:00:42
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.