Piszę szczerze co myślę:
1. W wolnym obrocie jest w tej chwili ok. 230 tys akcji. Jeżeli z tego wygrys sciągnie 34 tys to bedzie miał 90 %. Zawsze się jakieś pajace znajdą, co sprzedadzą papier.
2. Wygrys ściagnie Permedie z giełdy, bo uporczywie dokupuje akcje. Gdyby Permedia miała zostac na giełdzie, to by ten groszowy skup po prostu olał.
3. Jak Wygrys będzie miał 90 % akcji, to nie tylko on może dokonac przymusowego wykupu, ale każdy akcjonariusz może zarządać odkupienia swoich akcji po 9,45 (to działa w obie strony !)
Nie straszę tych co chcą wejśc w papier. Załóżmy, że ktoś wchodzi po 9,60, a spółka znika z giełdy, albo pozostaje na giełdzie, a kurs wali się na 5 zł. Wtedy delikwent pisze pismo do Wygrysa: proszę kupić moje akcje po 9,45. Jest to cos w rodzaju stop-losa dla tych co chcieliby wejść.
4. Swoje akcje trzymam. Jeżeli Wygrys wycofa spółke z giełdy, to wtedy mogę rządać od niego wykupu po cenie ustalonej przez biegłego tzn prawdopodobnie po 14 zł wg wartości księgowej (bo inaczej trudno wtedy cenę ustalić, taka jest praktyka).
I mam prawo rozliczyć to w PIT razem z innymi papierami.
Ale Wygrys głupi nie jest. Zrobi teraz przymusowy wykup, żeby uniknąć droższego wykupu w przyszłości.
Pozdrawiam wszystkich. Napiszcie w co zainwestujecie kasę by odbić sobie PMD.