Spółka zbankrutowała. Nie była w stanie regulować zobowiązań w kwocie 1,3 mld $ !!! Nie generowała wystarczającego CF żeby przynajmniej obsługiwać odsetki. W związku z tym, zgodnie z prawodawstwem kraju w którym była inkorporowana, decyzją sądu została zawarta ugoda z wierzycielami, zgodnie z którą spółka została zlikwidowana a obligatariusze odzyskali część swoich roszczeń, w tym częściowo poprzez konwersje obligacji na akcje nowej spółki, która przejęła aktywa starej spółki.
Akcjonariusze starej spółki stracili wszystko, bo stara spółka w myśl CH11 decyzją sądu AMERYKANSKIEGO, nie POowskiego jako bankrut została zlikwidowana.
Fakt obrotu częścią tych akcji na parkiecie polskim jest sprawą całkowicie wtórną i bez znaczenia.
Czy wytrawni inwestorzy giełdowi nie są w stanie tego zrozumieć ???
P.S. Ewentualne inwektywy pod moim adresem nic nie zmienią.
Dziekujemy Ci Billy ze Nas tak oswieciles i tak rzeczowo odniosles sie do regulacji prawnych. Mam nadzieje, ze dowartosciowales swoje Ego. Nie znam Cie ale szczerze zycze Ci powodzenia, bys zawsze mial poczucie wyzszosci, skoro jej tak bardzo potrzebujesz piszac do Nas Nieudacznikow.....
Nie ukradł ja tylko pożyczył - jak wspaniale piszesz nachlaj się wódki to będziesz jeszcze lepiej pisał tylko się nie rozpędzcie żeby w rok lub dwa spółka nie pobiła zysków wszech czasów i nagle wszystko super dobrze prosperuje za cudzą kase
A raporty odzwiedciedlały rz eczywistosc I były sporzàdzane z najwyższà starannościà
Zatruta pigułka również była narzędziem, żeby przejàł firmę jedyny sprawiedliwy
Koncert obniżania oferty z 7 dolców na 5 centów rekompensaty i deklaracje w gazetach o sojuszu strategicznym i cały czas strzyżenie grà na krótko....to też zagrywka fair
Gdyby nie wpędził firmy w bankructwo, straciłby na tym, bo by zabrakło akcji do odkupienia, pod te millions shortów... Nikt by mu ich nie odsprzedał...
Zaklinasz rzeczywistość, bo pewnie masz w tym interes...
Tak jak qrwa większość instytucji I gazet w tym kraju... Bantustan....
Ale proszę staraj się.... Klasa średnia już wie, że trzeba głosować na patriotów, bo tym kończà się rzàdy bezideowców I sprzedawczyków...bezprawiem, zniewoleniem, wyzyskiem
Najzabawniejsze jest to że dokładnie to samo co billy próbuje uświadomić "oszukanym" od miesiąca :) Niestety zero zrozumienia. "Oszukani" wciąż żyją w urojonej rzeczywistości. Teraz wydaje im się że pomorze im PIS Obama czy radio maryja. Nikt wam nie pomoże, a dopóki nie zrozumiecie że to wy w pełni odpowiadacie za stratę będziecie zawsze dawcami kapitału. Pozdrawiam Billiego i zapraszam do bluzgania "oszukanych" :)
Dnia 2013-06-19 o godz. 12:10 ~uzi napisał(a):
> Najzabawniejsze jest to że dokładnie to samo co billy
> próbuje uświadomić "oszukanym" od
> miesiąca :) Niestety zero zrozumienia.
> "Oszukani" wciąż żyją w urojonej
> rzeczywistości. Teraz wydaje im się że pomorze im PIS Obama
> czy radio maryja. Nikt wam nie pomoże, a dopóki nie
> zrozumiecie że to wy w pełni odpowiadacie za stratę
> będziecie zawsze dawcami kapitału. Pozdrawiam Billiego i
> zapraszam do bluzgania "oszukanych" :)
UZIL TWÓJ MÓZG CHYBA NIE PRACUJE NA PEŁNYCH OBROTACH , JESZCZE SIĘ DOCZEKASZ KARY ZA SWOJĄ GŁUPOTE Z WYPOWIEDZIAMI , OCZYWIŚCIE TEŻ MAM NA MYŚLI TWOJE BANKRUCTWO TO WTEDY ZMIENISZ POGLĄD JAK BĘDZIESZ DAWCO KAPITAŁU
Uzi juz kiedys wymienilismy Julian zdan nt wartosci. Mimo iz z pokora przyznales mi wowczas racje, to dalej nic Ciebie ta Nasza konwersacja nie nauczyla. Jak chcesz to badz sobie taki debesciak na jakiego tu na tym forum chcesz sie wykreowac. Rowniez i Tobie tak jak Billemu zycze wielu sukcesow, ale nie zajmuj sie juz Naszymi sprawami, skoro one Ciebie nie dotycza. Zapewniam Cie, ze jestem odpowiedzialnym czlowiekiem i za swoje decyzje jakiekolwiek by one nie byly czuje sie byc odpowiedzialny, ale o wartosci, etyke prowadzenia biznesu, prawosc i uczciwosc zawsze bede walczyl. A Ty i kazdy inny mozecie sobie miec odmienne ode mnie zdanie. Pozdrawiam
Dla jasności sprawy. Niezależnie od początkowego maila Spółka czyli Zarząd działali, jak wiele na to wskazuje, nierzetelnie. To ma niewiele wspólnego jednak z późniejszym bankructwem i postanowieniem sądu o anulowaniu akcji. Chociaż w jakimś stopniu z pewnością jest konsekwencją.
Ale tu KNF i inne instytucje w Polsce to raczej niewiele mogą. Co da dla "starych" akcjonariuszy ewentualne nałożenie kary przez KNF ?
W takiej sytuacji, i to na całym świecie, a nie w POwskiej rzeczywistości na którą wielu tu psioczy, tylko mogą mieć sens pozwy cywilnoprawne przeciw staremu Zarządowi, czyli Carey i Biedermann składane przez zainteresowanych. Zresztą wiele pozwów zbiorowych było organizowanych w USA i chyba się toczą, prowadzone przez konkretne kancelarie.
Natomiast też warto powiedzieć, że to nie nierzetelność była najbardziej istotnym powodem bankructwa, a błędne decyzje biznesowe, podejmowane, jak wiele wskazuje, w dobrej wierze. Przede wszystkim "wypad na Rosję" i bardziej generalnie megalomaństwo Careya. Ale to nie przekręty a raczej ryzyko biznesowe. Wiele wskazuje że do takich wniosków dojdzie też sąd. Ale uchybienia i nierzetelność też były.
Dla jasności sprawy nr 2. Na tej spółce straciłem prawdopodobnie więcej niż ktokolwiek na tym forum. Ale to nie przy tej okazji, a dużo wcześniej. Zapomniane i już bez znaczenie.
Widzisz Billy, jest wiele racji w tym co piszesz. Nikt nie bedzie sie licytowal, kto ile stracil. Ja stracilem ponad 100 000 zl. Czy to dla kogos duzo czy malo niewiem. Wiem, ze dla mnie to jest bardzo duzo i szlag mnie trafia bo to byly ciezko zarobione przez ponad 30 pay pracy pieniadze. W dodatku mialy byc wsparciem bym mogl godnie w przyszlosci zyc. Nadto mozna powiedziec, ze stracilem duzo wiecej jezeli moje skladki z ZUS-u przeszly do OFE, a Ci sami widzimy jak zarzadzaja Naszymi pieniedzmi. I teraz Wam wszystkim powiem,ze jedyna rzecza, ktora moge sobie zarzucic to moja latwowiernosc. Niestety czuje sie oszukany poza Zarzadem spolki takze przez ING OFE, ktore bedac posiadaczem znacznego pakietu akcji (6,73%) raport o zmniejszeniu swojego zaangazowania do zera zlozylo w SEC dopiero 19 kwietnia 2013r. Podkreslic nalezy, ze w liscie otwartym do akcjonariuszy (po tej szopce kiedy listy lataly, by kurs akcji sprowadzic do niskich poziomow) spolka zapewniala akcjonariuszy,ze sojusz z RT jest dla mniejszosciowych najbardziej bezpieczny. Nie wspominajac raportu za III Q 2012 na roznych stronach znajdziesz min takie informacje jak: Inwestycja w CEDC bezpieczna (tvn 24) czy CEDC- walory, ktore moga byc hitem 2012r. (Serwis-inwestora.pl) Mozna by tutaj mnostwo przykladow podac na dzialania zachecajace do zakupow akcji CEDC. Oczywiscie, ze byly rowniez i ostrzezenia, ale nie byly to zapewne informacje wynikajace z dzialan w dobrej wierze. Podstepem wprowadzila w blad akcjonariuszy, ktorzy I'm mimo wszystko zaufali. Co tu duzo gadac, czare goryczy musze przelknac, postarac sie zapomniec i jakos zyc. Pozyjemy, zobaczymy - zle nikomu nie zycze, niemniej jednak mam nadzieje, ze w tym przypadku sie spelni stare przyslowie: "jak kto sie bogaci, tak i straci"
Te szulernie to trzeba by wyzamykać - skończyły by się emisje za 10 % czy 15% procent wartości z wyłączeniem dotychczasowych akcjonariuszy można by podawać mase przykładów i to są cwaniaczki którzy ratują firmy produkują akcje alfabetu zaczyna brakować a jak wejdziesz w takie gówno to toniesz sprzedasz przeskoczysz na innne a to jeszcze gorsze kto temu jest winny - możecie sobie czytać statuty , prospekty podadzą ci to co chcą a nikt tego nie kontroluje.... odczego są instytucje które powinny to nadzorować i wyciągać konsekwęcje...
Z poczatku bylem zszokowany jak mozna anulowac tak po prostu akcje. Ale wychodzi na to, ze to zwykla plajta. Co prawda niektorzy nadal by chetnie handlowali tymi akcjami ktore nie mialyby juz zadnego pokrycia w majatku juz nieistniejacej firmy. Jak sie otwiera dzialalnosc gospodarcza to tak samo mozna stracic wszystko co sie w nia wlozylo. Ze sp z o.o. jest tak samo. Akcjonariusze stracili wszystko jako wlasciciele padnietej firmy. I tak powinni sie cieszyc, ze wierzyciele nie beda sciagac pieniedzy od nich - w koncu byli wlascicielami tej firmy, a firma padla.
Mysle, ze jedyny ratunek dla nas to pozwy w USA lub kancelaria Baker & McKenzie, ktora o ile by zechciała to zmierzylaby się z ta bezprecensowa sprawa majac oddzial w Stanach.
Papiery CEDC zostały już wyrejestrowanie z kont prowadzonych przez Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych.
To skutek wejścia w życie planu reorganizacji tej spółki. Zgodnie z nim akcje będące w obrocie anulowano, a właścicielem CEDC został należący do rosyjskiego miliardera Roustama Tariko Russian Standard.
Piguła informacyjna spółki
Operacja była zgodna z prawem amerykańskiego stanu Delaware, któremu podlega spółka. Jednak inwestorzy takim obrotem sprawy są zaskoczeni. Zdają sobie sprawę, że odzyskanie choć części pieniędzy może być bardzo trudne. Jak wskazywał Konrad Konarski, partner w Baker & McKenzie, można dochodzić odszkodowania od spółki lub członków jej władz – o ile zostaną wykazane nieprawidłowości, które doprowadziły do upadłości. Anulowanie akcji dotknęło też inwestorów na rynku NASDAQ. Zdaniem Konarskiego, jeżeli faktycznie w CEDC miały miejsce jakieś uchybienia, to z pewnością znajdą się amerykańscy prawnicy chętni do poprowadzenia sprawy odszkodowawczej.