Prośba do akcjonariuszy o rozesłanie do mediów i do KNFu, czas powalczyć o nasze prawa i wyciągąć konsekwencje.
W sprawie uchwały GPW w Warszawie S.A. nr 382/2013 o zawieszenia a Głównym Rynku GPW
akcjami spółki CENTRAL EUROPEAN DISTRIBUTION CORPORATION.
W związku z naruszeniem przez GPW S.A. przepisów i zasad funkcjonowania obrotu wnoszę o interwencję, która doprowadzi do uchylenia
nieodpowiedzialnej uchwały.
Decyzja o dopuszczenia do obrotu na Rynku Głównym spółki prawa amerykańskiego CEDC w systemie dual listing stworzyło szereg niebezpiecznych
sytuacja dla uczestników rynku, a spółka GPW S.A. kierując się przede wszystki interesem ekonomicznym nie zapwniła bezpieczeństwa obrotu na akcjach
spółki CEDC, przystała na sytuacje w której nie miała żadnego skutecznego instrumentu oddziaływania na spółkę, tak żeby zachowywała się ona
z poszanowaniem polskiego prawa. GPW S.A. i organ nadzorczy nie wykonały żadnej pracy uświadamiającej uczestników rynku o
nieproporcjonalnym w stosunku do spółek prawa polskiego niebezpieczeństwie wiążącym się z inwestowaniem w dopuszczone przez nie papiery
wartościowe. Do takich czynności można by było zaliczyć dopuszczenie spółki do notowań na rynku równoległym lub alternatywnym i dodatkowe
oznaczenie spółki.GPW nie tylko nie zrobiła tego, ale dopuściła spółkę na rynek główny i umiesZczała spółkę w ineksach wśród dużych i stabilnych
spółek prawa polskiego i prawa UE dodatkowo uwiarygadniając spółkę CEDC (decyzja o dopuszczeniu do sWiG40 z dniem 17 maja 2011r. ). GPW S.A. zgodziła się na pozbawienie się środków nacisku na spółkę wynikających z funkcji np. normy z Regulaminu Giełdy &30 ust.1
Funkcją tej normy jest m.in. pośrednie oddziaływanie na spółkę poprzez oddziaływanie na jej akcjonariuszy pełniących nadzór właścicielski poprzez
pozbawienia ich możliwości obrotu akcjami na rynku. Wykonanie sankcji z tej normy w systemie dual listing, gdy spółka notowana
jest na rynku amerykańskim nie tylko nie oddziaływuje w tym przypadku na głównych właścicieli, ale również powoduje naruszenie szeregu elementarnych
zasad funkcjonowania rynku, przepisówi i zasad konstytucyjnych. Wyłączenia spółki CEDC z obrotu prowadzi do podziału inwestorów,
których akcje znajdują się w KDPW na dwie grupy co jest sprzeczne z zasadami równości praw dla uczestników rynku kapitałowego.
Pierwsza grupa to Ci inwestorzy, którzy mogli zapewnić sobie odpowiednią infrastrukturę do obracania akcjami na rynku amerykańskim i polskim i do przenoszenia akcji między rynkami. Druga grupa to inwestorzy, którzy nie mają
możliwości obrotu swoimi akcjami na rynku amerykańskim korzystając z dual listing, gdyż nie są w stanie stworzyć odpowiedniej infrastruktury takiej jak rach. w USA gdzie mogli by przenieść akcje z rynku polskiego.
Taka skrajna nierówność może prowadzić do szeregu nadużyć dotyczących obrotu. W specyficznej sytuacji w jakiej znajduje się w tym momencie spółka
CEDC, gdzie w przeciągu miesiąca może zapaść decyzja amerykańskiego sądu, która na bazie procedury CH11 może doprowadzić do umorzenia wszystkich
akcji, decyzja GPW nr 382/2013, która podzieliła inwestorów na gorszych i lepszych może prowadzić do skrajnego wyzysku inwestorów poszkodawanych
przez inwestorów uprzywiejowanych decyzją GPW.
Najbardziej oczywistym schematem wyzysku jest odkupowanie na podstawie umów cywilnoprawnych akcji po zaniżonej cenie od inwestorów mogących
obracać akcjami od grupy, która została pozbawiona tego prawa. Decyzja GPW nie tylko stworzyła nierówność
na rynku, ale stworzyła sytuację zachęcającą do wyzysku jednych inwestorów przez drugich, co rodzi podejrzenia co do motywacji jakimi kierowała się GPW.
Kolejnym wypaczeniem jest funkcja jaką powinien spełniać art.30 ust.1 Regulaminu Giełdu a jaką spełnia poprzez bezrefleksyjne jego zastosowanie.
Funkcją tego artykułu jest m.in. pośredni nacisk na spółkę poprzez ograniczenie praw jej głównym akcjonariuszom, którzy pełnią funkcje właścicielskie.
W zaistniałej sytuacji główni akcjonariusze nie zostali dotknięci sankcją, w związku z tym, wykonywanie artykułu 30ust.1 nie spełnia funkcji represyjnej
czy wychowawczej, bo spółka nie odczuwa negatywnych konsekwencji z wyłączenia obrotu na GPW.Brak funkcji represyjnej i wychowawczej w decyzjach podejmowanych przez
Zarząd GPW ma swoją doniosłość dla obecnych i byłych akcjonariuszy CEDC.Należy przypomnieć, że spółka CEDC została już zawieszona w obrocie decyzją
Zarządu GPW S.A.i podobnie jak w przypadku aktualnej decyzji,poprzednia dycyzja nie spełniała funkcji jakie powinna spełniać . Nie trudno sobie wyobrazić, że
gdyby GPW S.A.i organ nadzorczy zachowały się poprzednio adekwatnie do sytuacji i ukarały spółkę w sposób spełniający funkcję represyjną i wychowawczą np. korzystając z
art180 Regulaminu Giełdy, prawdopodobnie
uchroniłyby akcjonariuszy przed dużymi stratami, które wynikały z dalszego poczucia bezkraności spółki CEDC na polskim rynku, czego wyrazem było m.in. ponowne
nieopublikowanie raportu.
Decyzja GPW może tworzyć kolejne wypaczenie i paradoksalną sytuację, w którym, główni
akcjonariusze mogą naciskać na Zarząd spółki co do dalszego nieprzestrzegania zasad funkcjonowania na polskim rynku, bo ograniczanie praw innych
akcjonariuszy, może być w ich interesie. Sankcja, która została wykonana uchwałą GPW dotyczy tylko mniejszościowych akcjonariuszy polskich i to tylko tych
najbardziej bezbronnych, którzy nie mogą przenieść akcji na rynek amerykański. GPW swoją dycyzją stworzyła absurdalną sytuację ponownego karania ofiary a
,w tym przypadku inwestorów, którzy ponieśli już ekonomiczne konsekwencje związane z niepublikacją raportu przez spółkę.
Stosowanie Artykułu 30ust1 Regulaminu Giełdy jest fakultatywne
dla Zarządu Giełdy i można logicznie przyjąć, że konstrukcja nieobligataryjności została stworzona właśnie dla takich sytuacji jak ta, po to, żeby Zarząd nie
działał automatycznie tylko podejmował decyzje fakultatywnie baczać na istotne zasady funkcjonowania rynku i na chronę jego uczestników.
Jeśli chodzi o funkcje art.30ust1punk2 mówiącym o ochronie interesów i bezpieczeństwa uczestników obrotu na, którą powoływał się organ nadzorujący przy ostatnim zawieszeniu. Zawieszanie obrotu w oparciu artykuł 30ust1pkt2 jest w tej konkretnej sytuacji
skrajnym działaniem na szkodę akcjonariuszy posiadających akcje i jest to działanie podejmowane w sytuacji, w której inwestorzy wcześniejszymi błędnymi
decyzjami GPW i organu nadzorującego m.in.o dopuszczeniu spółki do obrotu na GPW zostali pozbawieni innych praw akcjonariuszy mniejszościowych za pomocą,których
mogliby oddziaływać na spółkę. Giełda i organ nadzorujący posiadają szereg innych instrumentów pozwualających chronić interesy i bezpieczeństwo uczestników
obrotu nie godząc przy tym w prawa innych uczestników rynku.Działania te są niezgodne z Art.64ust2 Konstytucji Rzeczpospolitej mówiącym wyraźnie,
" Własność, inne prawa majątkowe oraz prawo dziedziczenia podlegają równej dla wszystkich ochronie prawnej."
GPW chroni prawa majątkowe jednych uczestników kosztem innych.
W tej specyficznej sytuacji na akcajch na których
funkcjonują arbitrażyści mogący kupować w Polsce a sprzedawać w USA, można sobie wyobrazić sytuację, w której wszyscy uczestnicy rynku przy odpowiedniej
roli GPW i organu nadzorującego mogliby być chronieni przy jednoczesnym nie wyłączaniu spółki z obrotu.
W tak doniosłej dla inwestorów decyzji, która może doprowadzić do pozbawienia ich mienia, GPW powinna stosować na zasadzie dobrej
praktyki, idąc za zasadą vacatio legis stosowanej w prawie powszechnie obowiązującymi, praktykę informowania
uczestników rynku z wyprzedzeniem o swoich zamiarach. Tym bardziej, że w związku z działalnością arbitrażystów wcześniejsze poinformowanie rynku o takiej decyzji
mogłoby odbyć się tylko z korzyścią dla uczestników rynku polskigo.(stroną sprzedającą byliby inwestorzy w Polsce,kupującą arbitrażyści,którzy sprzedawaliby
zakupione akcje w giełdzie amerykańskiej). Trudno o logiczne wytłumaczenie dezycji o natychmiastowym wyłączeniu, dlatego ponownie należy zapytać jaką motywacją kierował się Zarząd GPW?
Działalność GPW w kontekście spółki CEDC to pasmo pomyłek, począwszy od prospektu emisyjnego spółki, gdzie nie były zawarte wystarczające informację dotyczące
ryzyka związanego z faktem, że spółka podlega prawu amerykańskiemu, przez szereg zaniedbań związanych z nieodpowiednim nadzorem nad spółką oraz z fatalnymi decyzjami dotyczącymi zawieszania obrotu na spółce.
Mam nadzieję, że upowszechnienie tego pisma będzie miało funkcje, których zabrakło wykładni stosowanej przez Zarząd GPW, czyli zadziała prewencyjnie i wychowawczo. Jeśli jednak tal się nie stanie, jestem przekonany, że pismo zadziała uświadamiająco i pomoże w wyciągnieciu odpowiedzialności w formie roszczenia finansowego wyrażonego w pozwie zbiorowym.
Z wyrazami Szacunku
pozew_cedc@yahoo.com
Szanowny Panie,
jestem gotowa z Panem powalczyć w słusznym Naszym interesie.
Proponuję a zarazem uprzejmie proszę Pana o przygotowanie tak profesjonalnego pisma do Sadu w Deleware. Może - jak przed posiedzeniem - Sędzia otrzyma Nasze maile, to weźmie pod uwagę prawa własności mniejszościowych akcjonariuszy, którzy pozbawieni są możliwości bronienia swoich interesów.
Czy można się z Panem w tej sprawie kontaktować poza forum bankiera na wskazany przez Pana mail?
Pozostaję z wyrazami szacunku......
cyt. W związku z naruszeniem przez GPW S.A. przepisów i zasad funkcjonowania obrotu
a ja się zgadzam z tym stwierdzeniem, to należy natychmiast równolegle złożyć zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa do warszawskiej prokuratury.
Uważam, że nawet wówczas gdy GPW odbije pałeczkę, że to tylko zawieszenie i nic więcej, może wywrzeć to na tych pajacach coś w rodzaju nacisku na jakiekolwiek działanie, gdyż jestem przekonana, że nie robią nic w tej sprawie.
Nie posiadam akcji, ale jezeli jest mozliwosc wsparcia w w/w sprawie, zlozenia jakiegokolwiek podpisu lub inna mozliwosc wsparcia jestem gotow do walki. Mam dosc lamania prawa przez KNF, zarzadu gieldy, Dodatkowo dodam, ze chce zmiany prawa skierowana do prezesow spolek i zarzadow i pociagniecia ich do odpowiedzialnosci materialnej lub karnej w przypadku dzialania na niekorzysc akcjonariuszy mniejszosciowych i samej spolki, wprowadzania ich w blad, emisje bez pokryc, zatajania faktycznej sytuacji finansowej, falszowanie sprawozdan finansowych, medialne i jawne wystapienia prezesow spolek oklamujacych akcjonariuszy ( rejestrowane rozmowy ).
trzeba,powinno się, należy... bardzo dużo inicjatywy w tych słowach, tylko wyrażonej w formie oczekiwań w stosunku do innych. Proponuje niech każdy pisze co zrobił,a nie co należy zrobić.
Ja również. Wychodzi na to, że Tariko z proponowanych pierwotnie 7 $ za akcję, chce nam dać 0$. Złodziej. Jeżeli nie będziemy jakoś reagować - media, prokuratura itd. to się tak stanie. Zobaczcie gdzie pracował jeden z powołanych niedawno dyrektorów CEDC - w sądzie Deleware ! Wszystko jest już ustawione pod klepnięcie ... Jak nie nagłośnimy tego złodziejstwa to dupa blada. Firmę o takim kapitale, sieci sprzedaży i zyskach oddać dla ruskiego mafiozy za darmo... To się po prostu nie mieści w głowie!
tak was czytam i nie wiem o co wam chodzi. gdzie knf zlamal prawo? jesli podacie paragraf ktory zostal zlamany to podajcie go. jesli rzeczywiscie prawo zostalo zlamane to jestem gotow jakos prawnie pomoc(nie ja osobiscie ale kancelaria ktora reprezentuje moja firme). wiec prosze o paragraf ktory zostal zlamany.hehe
lol...pewnie nie da się znaleźć odpowiedniego paragrafu (nie jestem prawnikiem i nie mam ich biegłości). Moim zdaniem problem polega na tym, że akcje notowane w PL powinny podlegać naszym wymogom prawnym. Przyznam szczerze, że jak inwestowałem w CEDC nie czytałem prospektu emisyjnego (ciekawe jaki procent przeczytał), ale dzisiaj nie mogę znaleźć informacji, że akcje podlegają wyłącznie prawu USA.
Dobrze wiesz, że nie od razu było wiadomo, że akcje mogą zostać anulowane. Pierwotne propozycje Tariko czy Kaufmanna dotyczyły w najgorszym przypadku dość mocnemu rozwodnieniu. Dopiero jak już było na groszówkach pojawiła sie informacja o anulowaniu.
Jeśli KNF ma dobrze spełniać swoją rolę w tym momencie powinien przekazać informację o tym, że akcje mogą być anulowane. I to jest moim zdaniem wina KNF...
Jeśli natomiast w prospekcie emisyjnym nie było informacji, ze akcje podlegają wyłacznie prawu USA to już chyba przestępstwo - wprowadzenie w błąd akcjonariuszy. Nie wiem jaki na to jest paragraf.
Pewnie jak zwykle w tym kraju ktoś nam zaśpiewa...Polacy nic sie nie stało....:(
nie chce byc zlosliwy ale:
"pewnie nie da się znaleźć odpowiedniego paragrafu"-to jak chcecie skladac pozew? jestescie dziecmi nie rozumiejacymi zasad?
" Moim zdaniem problem polega na tym, że akcje notowane w PL powinny podlegać naszym wymogom prawnym."-co znaczy powinny? bo tak ci sie wydaje?
" Przyznam szczerze, że jak inwestowałem w CEDC nie czytałem prospektu emisyjnego"-rece opadaja.
"Dobrze wiesz, że nie od razu było wiadomo, że akcje mogą zostać anulowane."-naprawde dla ciebie robi to takie znaczenie czy beda anulowane? ostatnie zamkniecie to 21 groszy. dla ludzi ktorzy kupowali kilka miesiecy temu to juz nie robi roznicy. a ci ktorzy kupowali niedawno wiedzieli jak moze byc. a jak nie wiedzieli to nie powinni inwestowac w akcje bo nie maja wiedzy.
"Pierwotne propozycje Tariko czy Kaufmanna dotyczyły w najgorszym przypadku dość mocnemu rozwodnieniu."-chapter 11. patrz 1 punkt. pisalem ze bedzie chapter 11. mogliscie doczytac co sie z tym wiaze.
"Jeśli KNF ma dobrze spełniać swoją rolę w tym momencie powinien przekazać informację o tym, że akcje mogą być anulowane. I to jest moim zdaniem wina KNF... " -taa. i powinni tez informowac codziennie ze inwestycja na gieldzie wiaze sie z ryzykiem? powazny jestes?
"Nie wiem jaki na to jest paragraf. "-to na jakiej podstawie chcecie zakaldac pozew?
z mojej analizy wynika ze wszystko jest zgodne z prawem. pretensje mozecie miec tylko do siebie.hehe
Piszecie jakieś dyrdymały których żaden sąd nie weźmie pod uwagę. Skąd wiecie czy akcje nie mają wartości ujemnej tzn. długi CEDC nie są większe niż jego majątek? Jeżeli tak to może każdy właściciel akcji zostanie zobowiązany do zwrotu długu przypadającego proporcjonalnie na posiadane akcje. Na wasze szczęście prawo tego nie przewiduje. Spółka miała w 2011 monstrualną stratę przekraczającą 18$ na jedną akcję, rok wcześniej ok 2$ czyli razem ok 64zł/akcję. Za 2012 zdaje się nie było raportu rocznego więc nie wiadomo ale wszystko jak widać mozliwe. Wszedłem na chwilę w te akcje ale widząc co się dzieje zwiałem bez większych strat. Giełda to nie przedszkole, nikt tu nie ma obowiązku prowadzić was za rączkę, jesteście dorośli, umiecie czytać więc nie szukajcie teraz winnych w KNF, sądach, Tarikach i wszystkich świętych.
Lolek, Ty się nie naśmiewaj z ludzi tylko im doradź. Jeśli masz link do prospektu emisyjnego to go podaj bo ja nie mogę go znaleźć.
CEDC weszła na GPW w grudniu 2006 więc pewnie prospekt był wcześniej. I co uważasz, że do usranej śmierci chętny gracz ma go szukać i się z nim zapoznać?
Kładę łapę pod topór, że w prospekcie nie ma ani słówka o olewaniu przepisów polskiej giełdy.
Ten prospekt podlega zatwierdzeniu przez KNF i jeśli tam nic nie ma to niech skulą uszy i myślą.
Poza tym jaki był powód zawieszenia notowań? Dbałość o moją kasę? Niech nie robią z siebie wała. Jak tak dbają o moje pieniądze mogli zawiesić 16 marca.
"Lolek, Ty się nie naśmiewaj z ludzi tylko im doradź."- teraz juz nie ma nadziei. jedyne co moge doradzic to niech osoby ktore stracily kase przeanalizuja swoje decyzje inwestycyjne. i dla 90% byloby najlepiej aby zrezygnowalo z gieldy. taka jest smutna prawda. a rada jest jedna:
inwestowac w spolki o stabilnych fundamentach, a at niech wskaze kiedy. tutaj fundamentow nie bylo.
"CEDC weszła na GPW w grudniu 2006 więc pewnie prospekt był wcześniej. I co uważasz, że do usranej śmierci chętny gracz ma go szukać i się z nim zapoznać? "-no ale czyja to wina? jesli inwestor nie znalazl wszystkich potrzebnych informacji to nie powinien inwestowac. to dosc proste.hehe
"Poza tym jaki był powód zawieszenia notowań?"-brak raportu. wszystko zgodnie z prawem. jak sie nie zgadzasz na zasady gry to w ta gre nie graj! proste.hehe
a dlaczego mielby wychodzic? przeciez to tylko kasa emerytow. pewnie odkupili od spolki-matki papier cedc na gorce. ta sama sytuacja byla na hbp/pbg. czy do was nie dociera ze ofe to najprostszy sposob transferu kasy polskich emerytow do spolek matek? calkowicie legalny. ale wy lemingi bronicie ofe jak niepodleglosci.hahaha
Może pochwal się lol na której spółce umoczyłeś najwięcej ? Kim Ty jesteś ? Zwykłym leszczem jak my tutaj wszyscy. Kogo obchodzi co Ty pisałeś ? Za kogo się uważasz ? Za guru giełdowego ? Masz własne zdanie jak każdy z nas, tylko zauważ, że nikt się nie produkuje poza kilkoma nawiedzonymi osobami. Poczekaj do 13 maja, nie krytykuj, sam przecież nie wiesz jak to się skończy. Po co próbujesz dołować właścicieli akcji ? Odpowiedz na powyższe pytania i przestań pisać dyrdymały o których nie masz pojęcia. Twoje spostrzeżenia nie mają się nijak do tego co planuje Tarik. Chapter 11 itd. może być jeszcze różnie. Może faktycznie skupują akcje, a jeśli nie to bedziesz piał nad sobą po 13 maja, teraz wrzuć na luz. Pełno mądrali na tym forum, a tak naprawdę nikt nie wie co będzie w maju.
"Może pochwal się lol na której spółce umoczyłeś najwięcej ?"-najwiecej umoczylem w 2008 roku na calym portfelu. ale jakie to ma znaczenie?to chyba forum cedc.hehe
"Kim Ty jesteś ? Zwykłym leszczem jak my tutaj wszyscy."-nie masz pojecia kim jestem i nie ma to zadnego znaczenia.
"Masz własne zdanie jak każdy z nas, tylko zauważ, że nikt się nie produkuje poza kilkoma nawiedzonymi osobami."-to kiedy ostatniop pisalem o cedc?
"Poczekaj do 13 maja, nie krytykuj, sam przecież nie wiesz jak to się skończy."-ja wiem jak to sie skonczy. od poltora roku wam pisalem i jest dokladnie tak jak pisalem.
"Odpowiedz na powyższe pytania i przestań pisać dyrdymały o których nie masz pojęcia."-poszukaj moich postow z zeszlego roku. ja w przeciwienstwie do was plotki wiem jak to sie skonczy.hehe
reszty twojego belkotu nie komentuje bo nie w nim zadnej merytoryki.hahaha
Lol współczuje Twojej rodzinie, mają prze..ne w domu z Tobą. Ty wszystko wiesz i jesteś najmądrzejszy. Naprawdę współczuje Twoim najbliższym. Twoją merytorykę wsadź sobie wiesz gdzie w .... Jeszcze nie piejesz, że spada kurs dzisiaj w USA ? Pajac. Przydałoby się takim mądralom jak Ty powrót do czasów komuny, siedziałbyś w jakimś PGR i czytałbyś sztandar ludu. Niestety demokracja pozwala na wypowiadanie się tez tym, którzy powinni dla dobra ogółu siedzieć cicho, ale i tak nie wiesz o co mi chodzi. Pisz więc dalej te swoje mądrości, przecież skaczesz po wielu spółkach i się produkujesz.
lol niestety okazał się jedynym myślącym na tym forum wzajemnego uwielbienia i naganiaczy na wzrosty , w tamtym roku już ostrzegał przy 20 zł że to ścierwo i bankrut , ja zagrałem parę razy i ostatecznie pozbyłem się akcji po ok 15 zł ,po kursie widać że już jest pozamiatane więc nie ma sensu dziamolić.
zaczalem interesowac sie cedc jak bylo troche ponizej 20zl. po wejsciu tarika liczylem na szybka restrukturyzacje. tej nie bylo wiec od razu widzialem ze spolka idzie do piachu.hehe
lol wyszlo na twoje
:-):-):-):-)
no ale to cokalmuk robi a robi to celowo i z premedytacja i calkowicie bezkarnie wola o pomste
urzedasy oczywiscie zadowolone z siebie bo w papierach sie zgadza
a powinni gnoja ukarac za dzialanie namszkodemspolki
albo do pierdla wsadzic to by bylo najllepsze
tarik robi co chce bo ma sztab prawnikow. tak naprawde nic mu zarzucic nie mozna. ale przypominam 1 wazny punkt o ktorym pisalem:
struktura akcjonariatu. cedc nie mialo wiekszosciowego wlasciciela. cala firma zarzadzal koles z 5% udzialem, z pomca kolegow oczywiscie.hehe
przyznaj ze kalmucka restrukturyzacja rozni sie od tej w sobieskim
odkad tatar jest czlonkiem zarzadu odpowiada za spolke przynajmniej w teorii
notoryczne naruszanie terminow sprawozdawczych jakrowniez odpisy jakie zapowiedzial moga swiadczyc o dzilaniu na szkode spolki i innych akcjonariuszy
pewno mu noc niemzrobia a jak sprobuja to pokaze takiego wala z kalmucji lub kremla znanych ostoi praw obuwatelskich i biznesowych
swoja droga to wiekszosc zarzadu cedeku powinna siedziec
mam nadzieje ze sad sie nie zgodzi na jegomwarunki lub zaskarzy to skutecznie interesariusz z odpowiednimmzapleczem
kalmuku za ural won
Osobiscie wolalbym odrzucenie przez sad oferty i splate wierzycielom z majatku. Pewnie na niekorzysc akcjonariuszy, ale lepiej zeby przegral, chociaz I tak zabezpieczyl majatek w rosji I skupil troche tych obligacji. Ale.to tylko pobozne zyczenia. Mogliby zrobic niekorzystna oferte dla niego zeby zaczal tracic plynnosc, w rosji za.rok dwa bedzie mial ciezko, szara strefa go wykonczy I konkurencja, hehhe,
Pisanie o stratach rzędu kilkudziesięciu złotych można sobie w dupę wsadzić, wystarczy kilka zabiegów księgowych i ma się gigantyczną stratę (patrz np Elektrim).
Tutaj była strategia wrogiego przejęcia cierpliwie realizowana przez wiele miesiecy i nawet nie do końca wrogiego bo Zarząd po cichu prawdopodobnie lizał dupę Tarkowi juz dawno,
Nikt im nie kazał się pchać do Rosji z buciorami, to było ukartowane od początku, a o to własnie chodziło żeby tak namieszać zęby się okazało ze to bankrut w momencie jak obligacje są już kontrolowane.
drobni faktycznie poza burtą, ale dobrze jest sprawę nagłośnić chociażby po to żeby drugi raz taki bajzel się nie zdarzył.
A prześmiewcy niech się śmieją. Śmiech to zdrowie. Tutaj na bankierze sami specjaliści przecież są i guru.
Dnia 2013-04-22 o godz. 22:18 ~Leon napisał(a):
> Pisanie o stratach rzędu kilkudziesięciu złotych można
> sobie w dupę wsadzić, wystarczy kilka zabiegów księgowych i
> ma się gigantyczną stratę (patrz np Elektrim).
Ignorowanie twardych danych finansowych, "wsadzanie ich sobie w d....." kończy się właśnie tak jak się kończy. Nie wiem co trzeba było mieć w głowie by kupować albo trzymać akcje CEDC ze świadomością, że przy cenie nominalnej 1 cent (3grosze) strata w latach 2010-2011 wyniosła 64zł na jedną akcję.