• rekomendacja Autor: ~pako [194.146.217.*]
    Obserwuję spółkę od jakiegoś czasu i do dziś śledziłem forum bez angażowania się, ale zaciekawiła mnie rekomendacja Łukasza Rosińskiego w pb. W raporcie Top Pick , LUG jest wskazany jako perspektywiczna spółka z wysokim ratingiem.Zastanawia mnie co sądzicie? Osobiście uważam spółkę za interesującą, z dobrymi fundamentami i pomysłem na przyszłość. Jak zauważono na jednym z forów, spółka słusznie nie zaangażowała się w największe inwestycje pod Euro 2012 dzięki czemu nie musieli schodzić do zerowych marż tylko po to by mieć na koncie prestiżowy kontrakt. Zamiast tego zrobili fajne rzeczy w ramach inwestycji uzupełniających. Chętnie podyskutuję merytorycznie.
    Aaa sprawdziłem, że raport z rekomendacją spółka zamieściła też na swojej stronie więc można podejrzeć.
  • Re: rekomendacja Autor: ~karliczek [93.154.251.*]
    Nie wiem czy znajdziesz tu za wielu chętnych do merytorycznej dyskusji. Dużo tu wróżbitów..... dzięki za wskazanie artykułu. Warto też poczytać forum na stocwatch.pl gdzie przedstawiciek zarządu komunikuje się z czytelnikami. Na bazie tej dyskusji łatwiej dostrzec bzdury wypisywane przez niektórych pseudo wieszczów na temat spółki. Ja zainwestowałem środki- przekonuje mnie perpektywa rozwoju, nowoczesny sektor, zyski. Nie jestem spekulantem i mogę poczekać na wzrosty.
  • Re: rekomendacja Autor: ~pako [83.3.13.*]
    Masz rację, ostatnio ciężko o dobry poziom dyskusji na forach. Stock Watcha również śledzę i zamieściłem podobny wpis również na tamtym forum.
    Nie mam dużego doświadczenia w inwestowaniu, ale osobiście nie mogę zrozumieć dlaczego firma z takim doświadczeniem, takimi wynikami i takimi perspektywami nie może wybić się z kursem. I to nie przez aktywność spekulantów, ale fundamentalnie. Według mnie przykładają się, realizują wyniki, dotrzymują słowa, komunikują się z inwestorami, robią spotkania. Nawet to, że czasem spotkania z inwestorami indywidualnymi nie są co kwartał uznaję za pozytyw – bo jeśli nie ma wielkich newsów, wszystko idzie zgodnie z planem, a narzędzia komunikacji elektronicznej mają opanowane to cięcie kosztów jest sensowne. Bawi mnie gdy ktoś zarzuca, że ich eksport nie przekroczył wciąż 50%, bo skoro dynamika jest dodatnia to nie ma się czym martwić. Widocznie rynek w Polsce nie jest tak słaby jak wszyscy wróżyli i LUG sam siebie zaskakuje. Dział handlowy powalczył trochę i nie chce oddać pierwszeństwa. Z doświadczenia wiem, że handlowcom w takiej sytuacji potrzebna jest dobra motywacja i potrafią zdziałać więcej niż przypuszczali.
    Właściwe tylko z tym rynkiem regulowanym nie udaje im się spełnić obietnicy, ale to system naczyń połączonych, jak kurs nie ruszy to będzie ciężko.
    Ucieszyła mnie rekomendacja Rosińskiego, cenię go i pamiętam jak pracował jeszcze dla AmerBrokers. Zawsze sensownie wypowiadał się w TVN cnbc.
    Brak pomysłów co jeszcze mogliby zrobić by ruszyć kurs?
  • Re: rekomendacja Autor: ~maro66 [145.237.82.*]
    Wklejam, bo znacząca częśc "piewców" spadków nie pofatyguje sie żeby samemu znaleźć.

Analitycy Infinity8 umieścili LUG S.A. na liście polecanych spółek, doceniając dużą dynamikę wyników, innowacyjność produktów oraz plany budowy nowego zakładu produkcyjnego.

Jak donosi Puls Biznesu (z dnia 20.08.2012r.) analitycy Infinity8, autoryzowanego doradcy ASO starającego się o licencję domu maklerskiego, w drugim numerze autorskiego raportu „TOP PICK” wskazali jako swoich faworytów 3 spółki z rynku NewConnect: Plasma System, Synektik i LUG.

Pozytywne aspekty, które przesądziły o tym wyborze to innowacyjność oraz duży potencjał wzrostu spółek i rynków, na których działają. Dodatkowo w przypadku LUG, analitycy podkreślają pozytywne znaczenie planów związanych z budową nowoczesnego zakładu produkującego komponenty LED, a także innowacyjność produktów i obserwowaną dużą dynamikę wyników.

Całkowity rating przyznany LUG to 5. Składają się na niego ratingi szczegółowe w następujących kategoriach: innowacyjność – 4,5; doświadczenie Zarządu – 5; płynność akcji – 5; wskaźnik Altmana – 4.

• Re: rekomendacja Autor: ~maro66 [94.40.27.*]
    Im wiecejj pojawia sie po stronie K, tym po stronie S topnieje podaż
  • Re: rekomendacja Autor: ~Nagi [46.113.203.*]
    Jak ktoś chcę teraz kupić tylko dla dywidendy (1 grosz) to od razu radzę wystawić sprzedaż 1 grosz wyżej...pozdrawiam
  • Re: rekomendacja Autor: ~gracz [87.205.42.*]
    coś ci powiem kolego: spółka jest niedowartościowana. Zagrywki są różne - spekuła nie ma tutaj co robić, bo za powazna ta spółka do tekich zagrywek. Masz wszystkie przesłanki co do dalszych wzrostów wartości spółki i nie mylić mi tutaj z kapitalizacją!!!!
    Spółka ma perspektywy stabilnego wzrostu - a nie jak myślą spekulanci jednostkowego wyskoku... Spółka obiecała coroczną dywidendę? Co ci potrzeba więcej INWESTORZE? Przy obecnej cenie coroczna dywidenda na poziomie co najmniej 7% + ładny i stabilny wzrost sprxzedaży i zysków czyli dywidenda ma być szanśe co roku większa... Kurs w końcu podąży w górę!!!! Tylko tacy jak ty muszą wyjść ze spółki.... Bo widzisz w tej spółce wzrost kursu to dodatkowa premia! W przypadku corocznej wypłaty dywidendy zainteresuje się spółką więcej funduszy - chocby pod względem dodatnich przepływów z działalności (kasa z dywidendy) i stabilnego wzrostu wartości spółki....
    A jak nie wierzysz to wystaw z kilka - kilkanaście mln akcji na sprzedaż po 14gr to zobaczysz jak zejdą. Ale tego nie zrobisz bo nie masz ani takiej kasy ani takiej ilości akcji. Miałeś? Sprzedałeś? Straciłeś!!! Myślisz, że ci co powoli skupują teraz (a skupuje się powoli, żeby nie windować zbytnio kursu w górę) stracą? Bo ja myślę, że nie!
  • Re: rekomendacja Autor: ~Nagi [46.112.108.*]
    Coś Ci powiem kolego Graczu...wyjdź Pan w końcu z tej piaskownicy....to jest warssssawska giełda - parkiet niżej! I zapamiętaj sobie czym poważniejsza spółka tym lepiej dla spekuły - a nie ma ich tutaj gdyż obroty na Lugu są niepoważne..."wystaw kilkanascie milionów akcji"??!!!!...Chłopcze a co by było jakbym wystawił i kurs spadłby na 0,08-0,1 zł - pewnie juz byśmy nie zobaczyli tutaj Twojego nicka... zdradzę Ci jedną rzecz-nie mów o czymś o czym nie masz zielonego pojęcia....ale książki czytaj dalej - będzie coraz lepiej! ;) pozdrawiam

ps. i nie sprzedawaj Luga - ja tez jutro nie sypnę - nie bój się ;)
  • Re: rekomendacja Autor: ~Nort [62.179.0.*]
    Obserwuję tą spółkę od miesięcy, sorry ale kupowania i powolnego zbierania akcji tu po prostu nie ma. Tu są minimalne obroty przedzielone dniami że ktoś już nie wytrzymuje tego siedzenia na tych akcjach i w pewnym momencie wysypuje się (najczęściej ze stratą jak widać po wykresie). Problemem dla tej firmy poza zerową płynnością są też plany co do nowego zakładu produkcyjnego (czytaj duży projekt inwestycyjny na który będą potrzbne środki - czy trzeba będzie się zadłużyć czy inne rozwiązanie?). No i pytanie jakie będą tego efekty i kiedy? Kto wie, wiele światowych firm dużo zainwestowało i jak na tym wyszli? (Patrz CEDC. Rovese (dawny Cersanit) czy Polcolorit) No i kwestia kapitalizacji i FF i uzależnionego od tego przejścia na rynek główny GPW? Jak to może być rozwiązane? Ewentualny resplit załatwiłby tylko sprawę płynności ale nie załatwiłby odpowiedniej kapitalizacji. I tu jest właśnie cały problem, bo to mogłaby załatwić najprawdopodobniej nowa emisja (najlepiej jak uzasadniona potrzebami kapitałowymi na nową inwestycję - na ten zakład produkcyjny). Jest wtedy piękne uzasadnienie że nie trzeba się zadłużać, emisja ma cel i załatwiona jest sprawa wzrostu kapitalizacji i FF co da możliwość wejścia na główny. Zaznaczam że to tylko moje przemyślenia i domysły, dlatego uważam że trzeba poczekać do decyzji i rozwiązania tych kwestii. Jak ktoś chce kupić dla dywidendy to tak naprawdę załatwi sobie to kupując grosz niżej i sprzedając grosz wyżej, wyjdzie na to samo. Po co zabawy w podatki od dywidend, czekanie na kasę itp.
  • Re: rekomendacja Autor: ~dudek [77.115.69.*]
    Nort ciekawe czy na miejscu głównego akcjonariusza robiłbyś nową emisję i rozwodnił się poniżej 50%?
    Kupowanie takiej spółki dla dywidendy i zaraz potem sprzedaż jest jak strzał w kolano. Chyba, że ktoś nastawia się na inwestycję długookresową i kieruje się konkretną strategią inwestycyjną, to co innego – może to być dobry moment.
    Co sądzicie o dywidendzie? Mnie osobiście podoba się, że Zarząd zapowiedział zmiękczanie polityki dywidendowej i tak też zrobił. 1 grosz to nie krocie, ale przy takiej wycenie akcji stopa dywidendy i tak satysfakcjonuje.
    @Nort: Mam podobne przemyślenia. Re-split ok, ale wszystkiego nie załatwi, a emisja problematyczna bo pytanie czy główny akcjonariusz na to pójdzie? Trochę mnie zniechęca to czekanie, ale z drugiej strony widzę że spółka robi co może i wywiązuje się z wszystkiego.
    Mam nadzieje, że zarząd ma "asa w rękawie", odnośnie jak pozyskać kapitał na nowy zakład. Przecież mogliby nie wypłacac dywidendu i z tego 1 grosika uzbierałoby się troszku kasy, a do inwestorów przekazeć informacje, że w związku z budową nowego zakładu nie rekomendowano wypłaty dywidendy.......................................i raczej wszyscy przyjeli by to ze zrozumieniem. POzdrawiam
    Maro ale dywidenda jest wypłacana z zysku za lata poprzednie. Jest jeszcze zysk za 2011 który wcale nie jest mały, trochę dozbierają i pewnie wystarczy.
    pokrecilem z ta dywidenda...
    zgodnie z uchwałam walnego jest wyplacana z zysku spółki matki (LUG SA) za 2011 i za lata poprzednie, wiec zgodnie z tym zostaje jeszcze zysk spółki zależnej LLF za 2011
    To nie ma większego znaczenia...........................ja myślę, że jeśli nie mieliby "pomysłu" na to skąd wziąć kasę, to poprostu ładnym, zgrabnym komunikatem napisali by, że w tym roku nie będzie dywidendy w związku z budową zakładu.....................
    Odpowiadając, to rzeczywiście emisja byłaby problemem bo albo zmniejszenie udziału głównego akcjonariusza (czyli bez PP i kierowana do jakiegoś prywatnego inwestora), albo z PP ale wtedy główny akc. musiałby dużo kasy dołożyć. Albo przed tym musiałby większość udziałów pchnąć w rynek a przy takiej płynności i kursie jak teraz to skończyłoby się na pojedyńczych groszach chyba - to raczej wykluczony scenariusz. No sytuacja jak na razie jest patowa dlatego jest taki kurs i dlatego wejście na główny teraz to duży problem i daleka droga. Jedyna metoda jak się wydaje to organiczny wzrost spółki, przychodów, zysków, wzrost kursu itp itd. ale to może trwać bardzo długo i jest uzależnione od koniunktury w gosp. światowej i polskiej. Pat i stoimy w miejscu.
  • Re: rekomendacja Autor: ~gracz [77.253.38.*]
    co ty opowiadasz? Jaki pat? Jakie stanie w miejscu? Nie rób wody z mózgu: do czego im potrzebne przejście na rynek główny? Po co inwestorom przejście na rynek główny? Przecież masz obszerne wyniki co kwartał - mało która spółka z NC takie cos pokazuje. Ktoś wcześniej napisał, że spekuła bawi się w poważne spółki - no chyba jesteś po jednym głębszym - ja już widzę jak spekuła bawi się akcjami kghmu....
    Kurs jaki jest każdy widzi, siedzą tu z nami inwestory mające grube miliony i ujadają na spółkę a równocześnie czekają na sypanie akcjami - a kto sypie? Za czyją sprawką był resplit? I kto narysował długotrwały trend spadkowy? Może WDM? Pamiętajcie, że fundamentalnie spółce nic zarzucić nie można - a dywidenda powinna przyciągać fundusze i nie będzie im przeszkadzać, że spółka z NC - bo powtórzę raporty kwartalne mają rozbudowane i widać, że nie mają nic do ukrycia.
    Pytacie z czego będą budować nowy zakład? Wg mnie z kredytów i rozbiją amortyzacją na kilka lat. Dzięki temu wzrośnie jeszcze bardziej wartość księgowa i kurs pójdzie w górę - bo stabilne rosnące zyski i wypłata dywidendy przyciągnie poważny kapitał. WG mnie to jest najlepsza droga do poprawy kapitalizacji spółki i w efekcie przejście na gpw niż emisja akcji... Oczywiście mogą wypuścić obligacje zamiast kredytu - jeszcze taniej.
    Wg mnie jak zarząd poważnie myśli o wzroście kapitalizacji to emisja akcji jest wykluczona...
  • Re: rekomendacja Autor: ~Kierownik [89.228.23.*]
    panowie jeżeli chcecie zarobić prawdziwą kasę i wyrwać się z biedy to brać INFOSYTEM !!!
  • Re: rekomendacja Autor: ~dudek [46.76.201.*]
    Decyzja kredyt czy obligacje wymaga poważnego przemyślenia. Obligacje zrobiły się ostatnio popularne, ale nie oszukujmy się, teraz żeby je uplasować trzeba uwzględnić w kosztach wysokie oprocentowanie i koszty przygotowawcze. Spodziewam się, że taka spółka jak LUG ma dobrze poukładane relacje z bankami i jest w stanie dostać kredyt na lepszych warunkach.
    gracz, to weź sobie odpal wykres dostępny na co 2 stronie o giełdzie i tam zobaczysz czy na LUG-u mamy długotrwałe i stabilne wzrosty kursu czy raczej kurs stoi miesiącami w miejscu z lekkimi wybiciami w górę lub w dół ale z coraz większą tendencją w dół - to nie jest objawem pata? To już od 2,5 roku leci w dół bo od początku 2010r. ja widzę kurs coraz niżej, nie wiem jaki wykres oglądasz ale ja widzę długoterminowy trend spadkowy. Pytasz do czego im potrzebne wejście na główny? Nie wiem, to nie ja chcę tam wchodzić, jak poczytasz to sam zauważysz że od dawna się o to starają. A inwestorom po co? To weź popatrz na kurs EkoExport, to też firma która weszła z NC na główny, jakbyś tam kupił i trzymał nawet do dziś (przy lekkiej zwale) to nie musiałbyś chyba długie lata pracować. Weź czasem pomyśl zanim coś napiszesz.
    @maro666:
    Dokładnie, skoro wypłacają dywidendę to znaczy, że mają pomysł na pozyskanie środków na budowę nowego zakładu.

@gracz:
    Mnie również zadowala porcja informacji jaką dostarczają w raportach. Na stockwatchu trochę czepiają się LUGa, że za mało danych, za mało wyjaśnień. Pewnie, im więcej tym lepiej, ale zastanawiam się ile spółek z NC pokazuje dodatkowo wyniki spółki zależnej czy regularnie pokazuje dynamikę kraju i exportu? No właśnie, niewiele. Mimo wszystko starają się na tamtym forum rozmawiać z tymi malkontentami, którym ciągle mało i odpowiadać na coraz bardziej dociekliwe pytania tak aby nie łamać żadnych obowiązków informacyjnych.

@Nort:
    Podajesz za przykład EkoExport, a spójrz na inne spółki które przeszły. Np.Centrum Klima? Euroimplant? I parę innych. Już nie wygląda tak kolorowo. Wydaje mi się, że nie można stawiać znaku równości pomiędzy przejściem na GPW a wzrostami. Generalnie nie ważne gdzie, byle w górę ;-)

Śledzę też sytuację w branży i zastanawiam się w jakich warunkach przyjdzie LUGowi realizować prognozy. W wielkie projekty na EUO nie poszli i brawo im za to. Gdyby podobną taktykę zastosowali w Brazylii i zrobili kilka mniejszych obiektów realizowanych pod mundial i olimpiadę to można by się było spodziewać dobrych wyników. Słyszałem że MSZ teraz mocno wspiera polskie firmy w Ameryce Południowej i robi jakieś misje gospodarcze. Jakby się załapali to też plus.
  • Re: rekomendacja Autor: ~gracz [83.14.135.*]
    Brazyli to może być "as w rękawie" - wiadomo, że będzie tam coś takiego jak u nas przed euro12 - dużo roboty. Gdzieś czytałem o dużym projekcie rządowym (Brazylia) budowy autostrad...
    Nort to ty sobie odpal wykres - ale nie byle gdzie, tylko tam gdzie jest on zniwelowany i nie uwzględnia resplitu akcji w sposób jednej pionowej krechy w dół... pomogę ci np stooq...
    I teraz co widzisz? Nagi a ty co widzisz? Oczywiście oprócz trendu spadkowego! Nic???
    No to wam pomogę chłopaczki: min kursu to 11 gr, pierwszy dołek po debiucie to 17gr. Po wyrobieniu dołka historycznego na poziomie 11gr (grudzień/styczeń) poszło odbicie i doszło do 17gr (nawet podeszło do 19gr ale został po tym tylko cień świeczki) czyli do oporu wyznaczonego dołkiem po debiucie. A co macie teraz? oczywiście zjazd ale wybroniony na poziomie 12gr - czyli nawet nie próbowało zejść poniżej wsparcia i idzie w górę - powoli bo powoli i tak ma być. teraz będziemy testować opór na poziomie 17gr. Owszem będzie to trochę trwało i dopiero wyniki za 3Q spowodują wybicie ponad 17gr i pozostanie na tych poziomach a wyniki za 4Q powinny wynieść kurs powyżej 20gr.
    Oczywiście na wszystko trzeba czasu - taka jest moja teoria odnośnie zachowania się kursu bo na to mi wygląda. Oczywiście jakieś zdarzenie negatywne i niespodziewane może przekreślić pozytywne zachopwanie kursu od początku tego - ale od czego sa stoplossy???
    gracz tak się składa że akurat na stooq-u oglądam ten wykres nie wiem co ty chcesz tam zobaczyć innego niż widzą wszyscy? Walczysz z wieloma osobami na tym forum ale ja zupełnie nie rozumiem dlaczego. Odpowiem ci po raz ostatni i nie będę z tobą dyskutował bo chyba masz jakieś problemy emocjonalne. Patrz na wykres jak na całość, nie wycinaj kawałków z niego by pasowało do twojej teorii. To co napisałeś o wybronionych dołkach itp. to równie dobrze mogę z tego samego podać ci obawlający twoje myślenie przykład:
    po pierwszym dołku po debiucie czyli po17gr można powiedzieć że wsparcie 20gr było bronione wielokrotnie, najpierw w czerwcu i lipcu 2010r. potem w sierpniu 2010r. a potem w maju i czerwcu 2011r. i czy o czymś to świadczy? Wg. tego co ty napisałeś powyżej to powinno już odbić, przebić linie trendu spadkowego i iść do góry? No to dlaczego nie poszło i dlaczego w końcu przebiło to 20gr w dół i dlaczego teraz uważasz że dołek na 11gr to absolutne minimum? Bo tak ma być?
    Ja nie wiem jak będzie ale wcale nie twierdzę że pójdzie w górę lub w dół, nie znam przyszłości. Stwierdziłem że mamy tutaj ewidentny pat i wykres o tym świadczy nic więcej. Jak chcesz rysować życzeniowe formacje na wykresie to możesz się tak pobawić teoretycznie, ale nie twierdz że to się na pewno stanie. Bez odbioru.
    Oki pako, nie ma reguły że tam to już tylko będzie rosło, ale płynność i ilość inwestorów na pewno byłaby zupełnie inna wiem że wielu jest takich którzy z założenia nie intersują się spółkami z NC.
    Natomiast co do dywidendy to się nie zgodzę, dywidenda nie jest dowodem generowania cashu przez firmę, tak samo jak wykazywanie zysku netto nie jest tego dowodem. Dywidenda najczęściej wypłacana jest pod naporem dużych udziałowców lub wręcz samego Zarządu który ma większościowy pakiet. To taka nagroda za trzymanie akcji bo i tak nie mogą ich sprzedać. Były też takie firmy (w USA) że jeszcze chwilę przed upadkiem płaciły dywidendy (regularnie od kilkudziesięciu lat wstecz i to była taka reguła że dywidenda co roku ma być mimo groźby upadku)
  • Re: rekomendacja Autor: ~gracz [77.255.95.*]
    macie racje: kurs nie wyrysował podwójnego dna, wszystko co robi spółka jest złe i przynosi i będzie przynosiło straty a wypłata dywidendy spowoduje ogłoszenie upadłości likwidacyjnej na początku października...
    Wiecie co znaczą wasze słowa? Są potwierdzeniem, że nastapiła zmiana trendu na wzrostowy (ogólne znieczęcenie do spółki) - prawdziwe zwyżki zaczynają się gdy nikt (prawie) w nie nie wierzy, a gdy uwierzy to będzie to kolejna fala zwyżek!
  • Re: rekomendacja Autor: ~Nagi [109.243.76.*]
    heh....no i znowu nie doczytałeś do końca....w każdym razie trafna uwaga - te parę osób tutaj stanowi ogół handlujących aktualnie na Lugu (spójrz na wolumeny na Stooqu ) i póki to się nie zmieni z trendu wzrostowego nici.
    Osoby tu piszące dostrzegły w tej spółce potencjał jednak nie myślą życzeniowo a starają się realnie oceniać sytuację. Sam wierzę, że ta spółka może być perełką i nie będzie mi przeszkadzać jeśli dokupię akcje po 0,25 czy 0,50 jeśli tylko spełnione zostaną warunki trendu wzrostowego..nauczyłem się jednego - nigdy nie szukaj dołka - nawet jeśli spółka kosztuje 0,01pln (Swarzędz). Pozdrawiam wszystkich.

• Re: rekomendacja Autor: ~Mexo [78.88.239.*]
    Ale na LUG-u nie ma obrotów.
    Tylu forumowiczowych dyskutantów,a kto w ogóle kupuje ten papier ???
    Obrót od 0 (zera) do kilku/kilkunastu tysięcy ???
    Ktoś wali w rynek na poziomie 13 gr i koniec. A może jakieś BM wali akcjami jak się
    tylko pojawi popyt. Myśleć.
    Nie ruchu ze strony Zarządu (brak ekscytujących informacji) więc stoi kurs po nos
    w błocie i ruszyć się mu ciężko.
    Z moich obserwacji wygląda to tak, że właścicielom większościowym w ogóle nie zależy
    na podniesieniu kursu i przejściu na rynek główny. Wręcz odwrotna sytuacja jaka miala miejsce z EEX. Można więc domniewywać, że właściciele już się nachapali kasą wchodząc na NC i zapał się skończył. Przecież mają firmę i stałą pensję i co tam z akcjonariatem na FF. Co nas to obchodzi.
    Zalecam więc nie podniecać się bo 12-14 grosików to może być jeszcze i ze 2-3 lata.
  • Re: rekomendacja Autor: ~gracz [77.253.182.*]
    Mexo masz całkowitą rację! Kto wejdzie to już nie wyjdzie albo będzie czekał długie lata na zysk z akcji.
    hahaha
    najbardziej mnie rozśmieszyło w twoim wywodzie, że Wtorkowski mając akcje lug o wartości ponad 9 mln zł wchodził na NC tylko po to żeby mieć stałą pensję....
    Nie kupujcie luga bo wasza kasa pójdzie na pensję prezesa...
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałeś "graczu"

Właściciele są wynagradzani co miesiąc za swoją pracę. Czy to Prezesostwo, czy też Dyrektorstwo. Masz 100% akcji i wypuszczasz w rynek NC 40% z nich. Zachowujesz stanowisko z pensją i masz kasę z FF. Firmą sterujesz jak zawsze, na tym samym stanowisku więc po co to zmieniać. Masz kasę ze sprzedanych akcji i stanowisko.
    Żyć, nie umierać. Jest świetnie więc po co to zmieniać i ładować się na rynek główny.
    Po co. Dla mnie idealne podejście do normalnego i spokojnego życia.
    A co przyniesie w przyszlości kurs akcji LUG-a na NC to się zobaczy. Luuuz.
    Jak będzie wysoki to puści się w rynek nową emisję dla podbudowania porfela.
    Całkiem zdrowe podejście, bo ja tak bym zrobił.
  • Re: rekomendacja Autor: ~gracz [213.238.90.*]
    Mexo może tak - ale warto swoje stanowisko argumentować np. przez podanie czy w pp sprzedano akcje nowej emisji czy akcje sprzedali starzy większościowi.
    Z tego co napisałeś wynika, że przed wejściem nie było emisji tylko starzy odsprzedali posiadane akcje. Dobrze rozumiem?
    Nie wnikam w formę wprowadzenia akcji w rynek.
    Ja patrzę na spółkę całkiem inaczej.
    Państwo Wtorkowscy posiadają pakiet kontrolny i zarządzają swoja firmą.
    Część udziałów ze 100% poszło w rynek (nie jest istotne jak i komu), ale pakiet kontrolny został zachowany więc ogólnie rzecz ujmując nic się nie zmieniło.
    Czy zachodzi więc przymus do sięgania wyżej np. do rynku głównego.
    Odpowiedź brzmi "nie".
    Chyba, że są kosmiczne plany rozwoju firmy i chęć pozyskania pieniędzy. Wtedy "tak"
    Czy w LUG-u są plany na kosmiczny ruch ? Nie widzę. Brazylia jest dobrym kierunkiem, ale to nie jest ruch życia.
    A może chodzi o rozwinięcie firmy w sposób spokojny i bez-stersowy a potem jej opchnięcie za dobrą kasę. To możliwe bo ja tak bym zrobił. Ale kiedy to może nastąpić ??? Np. za 5 lat
  • Re: rekomendacja Autor: ~gracz [87.205.187.*]
    Nie rozumiem Cie w ogóle: 99% spółek na NC ma większościowego udziałowca, zazwyczaj osobę fizyczną. Co więcej na GPW są firmy, w których rządzą podmioty posiadające śmieszną liczbę akcję - najlepszm przykładem spółki z udziałem SP. Nikomu to nie przeszkadza - nie chcesz nie kupujesz.
    Wiesz jest tak, że w większości czasu spółki na giełdzie są albo niedoszacowane albo przeszacowane, równowaga czy optymalna wycena trwa chwila. Ja jestem zdania, że na chwilę obecną Lug jest niedowartościowany...
    I ja również podzielam Twoje zdanie. LUG wg mnie jest jedną z ciekawszych spółek na NC, które produkują, a nie zajmują się wirtualnym konsultingiem/ doradztwem.
    LUG jest w sferze mojej obserwacji i nie ukrywam, że mam chrapkę na niewielki zakup.
    Chciałbym i oczekuję większych ruchów ze strony wlaścicieli. Musi być z ich strony "show informacyjne". Ta spółka musi zaistnieć choćby w TVNCNBC. Tak było z EEX i oni tam robili małe show informacyjne i poszło z 1 zł na 23 zł (rewelacja)
    LUG ma wszelkie predyspozycje do zrobienia dobrego PR np. Brazylia, a tak jest w miarę głośno tylko na forum i to tylko bankiera.
    Zarząd jednak śpi celowo lub nieświadomie. To mnie boli patrząc pod kątem gościa, który chciałby zarobić juz teraz na akcjach, a nie czekać kilka lat na 50% wzrost.
    Pozdr.
    no bo to nie jest aż tak "dynamiczna" spółka.... Spokojnie "powoli" robią co mają robić - może dynamika wzrostu nie powala, ale 25% wzrost (planowany) zysku 2011/2012 jest niezłe.... Podam Ci inny przykład: PGSSof - długo się kisiło chociaż wyniki rosły, nie ma spektakularnych wrostów 100-200% w dzień, ale spokojnie jest trend wzrostowy długoterminowy. Jak Lug utrzyma swoją dynamikę rzędu 20-25% rocznie to kurs pójdzie w tym samym kierunku...
  • Re: rekomendacja Autor: ~ziom [95.41.25.*]
    Mexo co wedlug Ciebie oznacza show informacyjne w tvn cnbc? tak się sklada ze sporo wiem o funkcjonowaniu mediów i nie bardzo rozumiem co lug mialby jeszcze zrobic w sprawie brazylii? temat byl kilka razy na antenie tvnu, byl w parkiecie i pulsie, jest na wszystkich portalach dla inwestorów. Moze nie huczy na forach, ale dwie sensowne dyskusje - tutaj i na stokwatchu sie tocza. Na watchu nawet sam LUG sie wypowiada i komentuje. była nawet rekomendacja Rosińskiego. A wiecej... mozna zrobic sponsorowane artykuły, ale dla mnie to jest kasa w błoto - bo nie media, portale i portaliki liczą sobie grube tysie to jeszcze powazni inwestorzy maja gdzies wszystkie informacje opatrzone podpisane "artykul sponsorowany". wiec pytam się co jeszcze?
    Oh, cuda można robić, ale ja nie jestem od udzielania rad co Zarząd ma robić.
    Są specjaliści od PiaRu i to do nich należy kierować to zapytanie.
    Gdybym ja był właścicielem, to już bym wiedział co zrobić, aby o mojej firmie było znacznie głośniej. Tym bardziej, że jest to firma prawdziwa, logiczna i przynosząca zyski. To największy skarb na NC i GPW. Firma LUG daje zyski.
    Słowo "show" użyłem nie przez przypadek. To powinno być show informacyjne,a resztę mają zrobić PiaRowcy.

P.S. Warto podpatrzeć kilku giełdowych show-menów, którzy dają radę i wpychają akcje w rynek jak w ciasto drożdżowe. I o dziwo idą te akcje. Ale jest show.

Pozdr.
  • Re: rekomendacja Autor: ~Gracz [83.14.135.*]
    Mexo - i tutasj się zapętliłeś! Nie ma show bo zarząd do tego nie przywiązuje wagi, tzn do tego żeby dzięki show upychać swoje akcje. No i masz dowód na to, że jednak Wtorkowski nie chce upychać swoich akcji w NC - stąd brak show. Robi natomiast co innego - wartość spółki wzrasta, walczy o coraz lepsze marże i chce rozwijać biznes (nowa fabryka i oddziały w perspektywicznych rejonach świata jak chocby Brazylia).
    Więc doszliśmy do tego, że szumu medialnego Wtorkowski nie robi co dobrze świadczy, bo szum medialny zawsze kojarzył mi się w chęcią sypania akcjami i ubieraniem...
    No właśnie. Nie ma szumu tylko spokój i cisza. Natomiast ja wypowiadam się jako jeden z wielu co chciałoby zarobić na LUG-u. Wielu z nas widzi bardzo pozytywnie firmę. Ty zapewne też. LUG jest teraz w takiej sytuacji, że można podgonić kurs do 80 gr a nawet 1 zł w pół roku.Właśnie teraz, jak są zyski, dywidenda i Brazylia warto jest robić show, bo to wyróznia tą firmę w dobie kryzysu. Jak ruszy hossa to show będą robić wszyscy. Nawet spółki w upadłości.

Tyle dobrego sie dzieje w społce i cisza.
    A może tak ma być ze strony Zarządu jak juz wcześniej pisałem. Może to jest celowe i zamierzone. Luuz i spokój.
    Pożyjemy, zobaczymy.
    Pozdr.
  • Re: rekomendacja Autor: ~gracz [87.205.180.*]
    Pamiętaj, że nic tak fundamentalnie nie rusza kursu jak wyniki. Drugie półrocze prawdopodobnie wykaże zysk 3 razy większy niż pierwsze półrocze! Gdyby brać pod uwagę wyniki za 2011 r. wynik powinien być lepszy niż zakładane 4 mln zł zysku. Drugi kwartał potwierdził to nad czym większość narzekała: marża. Marża leko drgnęła w górę, dodatkowo dynamika kw/kw wygląda świetnie, oczywiście pomijając kurs euro (czyli patrząc na dynamikę liczoną w euro).
    Potwierdzeniem dobrego roku dla LUG będzie 3Q - jeśli będzie ktoś dobrze poinformowany kurs pójdzie na północ jeszcze przed ogłoszeniem wyników za ten kwartał. Oczywiście jako dobrze poinformowanaego mam na myśli tego, który potrafi sobie oszacować branżę w której działa LUG i jego udział w rynku - jednym słowem jakiś fund lub tfi lub inny podobny podmiot... Potwierdzeniem mogą być również wyniki Leny - choć teraz nie wiem kiedy są publikowane...
  • Re: rekomendacja Autor: ~ziom [77.114.55.*]
    Pewnie LUG mógłby robić show, zapłacić setki tysięcy jakiejś agencji PR i pozwolić im rozwijać przed nami super wizje. Ja za takie show osobiście dziękuję, bo po 1 wolę jak te te setki tysięcy zainwestują w rozwój, po 2 nie wszystko złoto co się świeci - jak jest za głośno i za kolorowo to trzeba się mieć na baczności. Poza tym oni i tak wyróżniają się komunikacyjnie - są na konferencjach, robią spotkania, są w tv, są na forach. No może powinni silniej zaistniej na jakiś portalach społecznościowych, ale to pewnie tylko kwestia czasu.
    Czekam na wyniki za 3Q z optymizmem i bez spinania się, może nie jestem tak zachłanny jak niektórzy... albo głupi... czas pokaże ;-)
    Czyli trzeba się liczyć z tym, że bedzie to nadal mała, sympatyczna i miła rodzinna firma, która sobie po ciuchutku rzeźbi w lampach. Nie bedzie noska wysuwać spod kołderki i nikt jej nie będzie zauważał. No bo w oczy sama się rzucać nie ma zamiaru.
    Tak sobie cichutko będzie siedzieć na NC a kursik po troszku przez 10 lat dojdzie do 50 gr.
    Może być i tak, ale wtedy na szybki zarobek na kursie akcji nie ma co liczyć.
    Kupić za 100.000 zł akcji i zapomnieć. Zobaczyć kurs za 5 lat , 10 lat.
    No to jak jest taki inwestor, który tak chce zrobić to LUG pod tym kątem jest świetną inwestycją. Długoterminową.
    Osobiście nie mam nic przeciwko takiej formie. Tylko, że mało jest takich inwestorów (może TFI, UFK ale pod warunkiem, że LUG wejdzie na rynek główny) i ze świecą ich teraz szukać.
    Pozdrowienia i to już koniec z moimi wypocinami.
    Dużo zdrówka życzę
  • Re: rekomendacja Autor: Uv* [193.19.165.*]
    Ja znam złoty sposób na podniesienie kursu akcji przez spółke a jest nim... Skup akcji własnych mysle ze dałby duzo lepsze efekt od dywidendy spółka zostałaby szybko zauwazona bo wiele osob postrzega to tak ze jezeli spółka skupuje z rynku papier to akcje faktycznie musze byc mocno niedowartosciowane ( a nie sa to tylko puste słowa prezesa ) a po drugie zmniejszylo by to troszke ff a wiadomo ze im czegos mniej tym staje sie to bardziej wartosciowe.
    Podsuncie pomysł prezesowi i moze to przemysli mysle ze zysk z jednego roku mozna byby zaryzykować i zamienic dywidende na skup :)
    Pozdrawiam
[x]
LUG 3,15% 2,62 2025-11-17 16:33:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.