Spokojnie juz było. Teraz kurs uderzył w linię trendu i podaż łatwo nie odpuści.
Albo zamykacie pow. 4,5 na widłach i z bańką obrotu, albo odwrót i lipa.
Techniczne jest moment na wyjście, spekulacyjnie nigdy nie wiadomo...
powodzenia i pozdro!
... bez urazy ...
ale gadasz jak ci z TVN Biznes - będzie albo plus albo minus - no może jeszcze byc zero ...
wez powiedz - będzie 2 zł w czerwcu albo 4 w maju i postaw na to jakieś 10 000 zł.
Gledzic każdy potrafi - nie jestem jakimś znawcą ale przez te kilka lat zauważyłem że Ci którzy gadają o kreskach, liniach itp zazwyczaj po jakimś czasie znikają - tak było na skotanie, petrolu czy nawet KGHMie ... i wielu innych spółkach - ...
Pisałeś jakiś czas temu że papier musi przejśc w silne ręce - tzn co sugerujesz że obecni akcjonariusze mają sprzedac akcje innym a ci z kolei już będą wiedziec co zrobic - ja uważam że 11 mln jest w rękach silnych akcjonariuszy.
Jeśli chodzi o kreski itd to ... wystarczy że ktoś wystawi na sprzedaż 20 tyś szt akcji i kurs zleci o kilkanaście % a odwrotnie też może nieźle zamieszac...
Kolejna sprawa ... Euro ... twierdzisz że nie ma znaczenia - powtórze - to co ma napędzac gospodarkę jak nie taka impreza ?!
... więc proszę Cie wez pod uwagę że forum czyta sporo osób które biorą sobie do serca takie wypowiedzi - jakby nie było to piszesz bardzo ładnie - i dajesz im powody do zmartwień - wg mnie niesłusznie
P.S. ja obstawiam - że zanim rozegrany zostanie mecz otwarcia kurs będzie powyżej 6,5 zł - i mogę postawic to 10 000 zł - więc jak będzie ? Przyjmujesz zakład ? Twoja 2,5 i moje 6,5 - ten który będzie bliżej zgarnia kase !!
Pozdrawiam
Gdyby można grać krótko na IPO to otwierałbym wczoraj krótką. Zakładać się nie będe z anonimowym uzytkownikiem forum z oczywistych względów. Gram na codzień na walutach i FW20, więc hazardu mi wystarcza. Pisałem juz o tym nieraz, według mnie kurs nie przebije 4,5 do EURO. Mocny opór na tygodniowym i brak fundamentalnych przesłanek do wyższej ceny. Poza tym część (większość) gra pod EURO. zgodnie z giełdowym porzekadłem kupili plotki i chcą sprzedać fakty. By nie zostać tu zakiszonym na zawsze każdy będzie chciał wyskoczyć z papiera przed innymi i przed euro. Zwłaszcza dotyczy to tych z większą liczbą akcji, bo gdy minie euro szał ciężko będzie sprzedać nawet 10k, nie mówiąc o większych ilościach. Gdy okaże sie, że większa liczba graczy załozyła sobie podobny moment wyjścia, który zbiegnie sie w czasie, może być nieciekawie i przy małej płynnosci nie ma bezpiecznych wsparć.
To, że podkreślam, iż moge się mylic, to pokora do rynku, której zdążyłem się nauczyć. W przeciwieństwie do tych, którzy są pewni na 100%, że będzie 10 czy 20zł ja niczego na giełdzie nie jestem pewien.
Jak każdy facet lubie mieć rację, nie będę jednak chamsko naganiał zapierając się przy swoim i naprawde Wam kibicuję. Gdy mój scenariusz nie sprawdzi się, z przyjemnoscią ukłonie się Bykowi i innym chyląc czoła przed lepszymi.
Tymczasem nie przyjmuję żadnego poziomu w czerwcu za pewnik. Uważam, że nawet jesli kurs zejdzie ponizej 3zł to na krótko, bo póki EURO piłka w grze to ciągle będa sie pojawiac spóźnialscy, lub ci, którzy sprzedali wyżej i na 20-30% warto zagrać paroma akcjami.
Sam ostatnio czekałem kilka dni przy 2,8, ale nic nie wpadło.
Jeśli juz mam przyjąć jakis przedział cenowy to do czerwca konsola między 2 a 4,5zł.
Jeżeli chodzi o kreski to jesteś w błędzie. 20k akcji może zamieszać na nieznaczących poziomach. W przypadku ważnych wsparć i oporów trzeba kupić/sprzedać dużo więcej by ruszyc kursem.
ps. Daję powody do zmartwień, a może głos rozsądku niektórym? Jak się poczuje Byku, czy inni, którzy zapewniając kilkaset % zysku nagonili niezdecydowanych, gdy zamiast krociowych zysków będą zamykać stratę rzędu 50%?
Kazdy decyduje sam, a według mnie na forum powinny sie pojawiać nie tylko głosy zapakowanych po uszy w akcje. Mi takie głosy rozsądku z forum bankiera pozwoliły uratować sporo kapiatału na giełdzie.
pozdrawiam
Dnia 2012-04-12 o godz. 19:11 ~spekulant napisał(a):
> Gdyby można grać krótko na IPO to otwierałbym wczoraj
> krótką. Zakładać się nie będe z anonimowym uzytkownikiem
> forum z oczywistych względów. Gram na codzień na walutach i
> FW20, więc hazardu mi wystarcza. Pisałem juz o tym nieraz,
> według mnie kurs nie przebije 4,5 do EURO. Mocny opór na
> tygodniowym i brak fundamentalnych przesłanek do wyższej
> ceny. Poza tym część (większość) gra pod EURO. zgodnie z
> giełdowym porzekadłem kupili plotki i chcą sprzedać fakty.
> By nie zostać tu zakiszonym na zawsze każdy będzie chciał
> wyskoczyć z papiera przed innymi i przed euro. Zwłaszcza
> dotyczy to tych z większą liczbą akcji, bo gdy minie euro
> szał ciężko będzie sprzedać nawet 10k, nie mówiąc o
> większych ilościach. Gdy okaże sie, że większa liczba
> graczy załozyła sobie podobny moment wyjścia, który
> zbiegnie sie w czasie, może być nieciekawie i przy małej
> płynnosci nie ma bezpiecznych wsparć.
To, że podkreślam, iż
> moge się mylic, to pokora do rynku, której zdążyłem się
> nauczyć. W przeciwieństwie do tych, którzy są pewni na
> 100%, że będzie 10 czy 20zł ja niczego na giełdzie nie
> jestem pewien.
Jak każdy facet lubie mieć rację, nie będę
> jednak chamsko naganiał zapierając się przy swoim i
> naprawde Wam kibicuję. Gdy mój scenariusz nie sprawdzi się,
> z przyjemnoscią ukłonie się Bykowi i innym chyląc czoła
> przed lepszymi.
Tymczasem nie przyjmuję żadnego poziomu w
> czerwcu za pewnik. Uważam, że nawet jesli kurs zejdzie
> ponizej 3zł to na krótko, bo póki EURO piłka w grze to
> ciągle będa sie pojawiac spóźnialscy, lub ci, którzy
> sprzedali wyżej i na 20-30% warto zagrać paroma akcjami.
> Sam ostatnio czekałem kilka dni przy 2,8, ale nic nie
> wpadło.
Jeśli juz mam przyjąć jakis przedział cenowy to do
> czerwca konsola między 2 a 4,5zł.
Jeżeli chodzi o kreski to
> jesteś w błędzie. 20k akcji może zamieszać na nieznaczących
> poziomach. W przypadku ważnych wsparć i oporów trzeba
> kupić/sprzedać dużo więcej by ruszyc kursem.
ps. Daję
> powody do zmartwień, a może głos rozsądku niektórym? Jak
> się poczuje Byku, czy inni, którzy zapewniając kilkaset %
> zysku nagonili niezdecydowanych, gdy zamiast krociowych
> zysków będą zamykać stratę rzędu 50%?
Kazdy decyduje sam, a
> według mnie na forum powinny sie pojawiać nie tylko głosy
> zapakowanych po uszy w akcje. Mi takie głosy rozsądku z
> forum bankiera pozwoliły uratować sporo kapiatału na
> giełdzie.
pozdrawiam
Cóż za dobroduszny człowiek się znalazł który nas ostrzega :) hehe Skoro napisałeś tyle tekstu to musisz mieć w tym ładny interes. Jako obserwator byś tego nie napisał. Chcesz kupić to kup, a nie naganiaj !
Jeśli chodzi o IPO to wystarczy jedno kluczowe słowo EURO. Nic dodać nic ująć :))
Pisanie nie stanowi dla mnie problemu, w przeciwieństwie do wielu tu obecnych.
Widząc merytoryke i poziom wypowiedzi zastanawiam się teraz czy te pare minut było warte zachodu.
Chyba czas spadać z tej piaskownicy. Poza nielicznymi wyjątkami same "polaczki", gotowe drugiego w łyżce wody utopić dla paru złociszy. Najgorsze jest jednak to, że uważają, iż kazdy myśli w ten sam sposób...
Wiedz Januszu, że nie kazdy w tym chorym kraju cieszy sie z czyjejś straty. Zrozum tez, że sa i tacy, którzy mogą podzielic sie doswiadczeniem i nic z tego nie mieć. Ztersztą... Ty i tak nie zrozumiesz...
Pozostaje mi zacząc krakać jak te wrony
LECIM NA 500 ZETA!!!
EURO EURO EURO!!!!
$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
A ja jak na prawdziwego Byka przystalo hehe dalej trzymam sie swojej wersji i obstawiam w wakacje 20zł (lipiec sierpien) -a dzis mysle ze po malej korekcie bedzie na koniec sesji zielono.
Ależ się dobrodziej znalazł ;) - nie chce byśMY stracili kasę.
A na poważnie w tej chwili to co mamy na IPO wśród ,,kumatych gości,, nazywa się roller coaster -- góra-dół-góra-dół tak się robi by słabi-leszczy wyrzygali akcje , nieraz przerabiane na innych spółkach .Ewidentnie KTOŚ bardzo fachowo skupuje, nie rzucając
się w oczy.A ile będzie w czerwcu/lipcu/sierpniu to od nas nie zależy ale na BANK będzie to znacznie więcej niż 4 zł.
zadziwia mnie mała wiedza wypowiadających się .... co z tego, że spadek dziś o prawie 7%...ale porównajcie obrót z wczoraj....większy gracz mocno zbierał...do tych obrotów co są dziś...naprawdę dalej nie rozumiecie, że same wzrosty upadki bez analizy wolumenu są mało wydajne w paro tygodniowej może nawet dniowej perspektywie...??? raczej powinno cieszyć, że mamy "powolny" wzrost a nie idiotyzm jak na resbudzie z prezd paru dni...jasne jesli ktoś marzył o 100% w tydzien to się załamuje...jeśli jednak ktos analizuje pod euro, wyniki roczne...powiem krótko niezleżnie ile jutro wzrośnie to będę kupował dalej....pogadamy we maju, czerwcu a później na koniec roku....ff + cena emisyjna + cena maksymalna (przy dużo gorszych, duuuuuuuuuuuuużo gorszych wynikach....) wrócę tu tak jak mówiłem i możemy konfrontować moje przewidywania :)
A czy czytał ktoś z was pozycję pt. "Jak wygrałem dwa miliony dolarów na giełdzie" Darvasa? Taka moja refleksja apropo tej książki mnie naszła:) Mianowicie pisze, iż jego główną zasadą było to, że nikogo nie słuchał, nie rozmawiał z maklerami, nie czytał wiadomości. Opierał się głównie na swoim zdaniu i wyliczonych przez siebie tylko wskaźnikach. Jedyne informacje jakie makler mu przekazywał to cena otwarcia, zamknięcia, maksimum i minimum dzienne. Na tej podstawie grał i podejmował decyzję. Także uważam, że to nie jest miejsce do kłótni, bo leszczem jest ten, kto sugeruje się tymi wpisami tutaj, na tym forum i zdaniem innych graczy. Ja raczej czytam to z ciekawości i z przyjemnością się tutaj udzielam czasem ale nie wyciągam stąd żadnych wniosków. Raczej poszerzam swoje horyzonty o to, co myślą inni. Nie dajcie się wyleszczyć, tzn. nie sugerujcie się niczyim zdaniem tylko swoim. Miło byłoby właśnie powymieniać się z innymi swoimi przwidywaniami, prognozami itd. Zaiste kto uważa, że na giełdzie jest czegoś pewien, jest głupcem, iż tutaj niczego nie można być pewnym. Pozdrawiam i liczę zysków:)
PS: A tak z innej beczki to siędzę na papierze z ładną sumką i na pewno nie puszczę do końca EURO... co najmniej ;)
a ile przydusiłeś sztuk akcji IPO? może sprobujmy zliczyć ile mamy akcji? forum temu może służyć... w wolnym obrocie jest 2,4mln akcji... zatem? wpisy proszę
... ja mam chyba śmieszne 14 700 szt -
tak na marginesie to ... do Pana "spekulanta"
jesli mój post został odebrany przez Ciebie jako atak to przepraszam -
sporo straciłem na giełdzie przez osoby które ostrzegały o korektach i spadkach -
wiem każdy ma swój rozum ale to tak trochę działa na czytelnika
Jeśli chodzi o IPO to może będziesz miał rację ale oby nie :)
Pozdrawiam serdecznie
No cóż.... rekinem nie jestem... mam 40k.
Też dużo straciłem na giełdzie, nawet bardzo dużo bym powiedział.... ale też dużo zarobiłem - dużo więcej niż straciłem :D teraz moja strategia jest bardzo ostrożna i gram tak, żeby nie tracić. IPO jest moim zdaniem bezpieczną spółką, w którą zinwestowałem prawie wszystko. Wiem, że popełniłem w ten sposób strategiczny błąd, bo nigdy nie inwestuje się wszystkiego w jedną spółkę, ale tak wyszło :D nie martwię się bo moim zdaniem i podkreślę to jeszcze raz - MOIM zdaniem nie ma opcji, żeby na dzień dzisiejszy można było tutaj stracić. Za chwilę znowu się odbije i będzie 4,50. Jeśli ktoś rzetelnie śledzi spółkę, to pewnie pamięta jak w ciągu jednej sesji z 4,20 poleciało na 3,61 i na dogrywce było 4,26. Świadczy to głównie o tym, że trzeba przycisnąć ten papier, a tu po prostu widać, że jest dużo ludzi już zarobionych po 100% czy więcej i sobie odpuszczają, bo ktoś się rozmyślił, albo widzą, że poruszamy się w tych samych ramkach i chcą gdzieś na szybko się przerzucić a myślą, że wrócą na EURO. Ja właśnie czekam na ten powrót i już racjonalnie podchodząc do tematu oczekuję kwoty wyjściowej tj. 8PLN za jedną akcję. A jeżeli obstawiamy i strzelamy ja w ruletce - bo poker jest strategiczną grą - to MOIM zdaniem możemy oczekiwać tych 6.50PLN za jedną akcję w czerwcu.
W Optimusa tez wlozylem wszystka kase kupujac od 1.20 do 4 zl i dobrze na tym wyszedlem hehe moim zdaniem wszystko mozna wlozyc w spoke w ktora sie wierzy w 100% z normalnym zarzadem z normalnym Prezesem i z normalnym biznesem .Mam 20 tys , czasem pare kilo mniej czasem wiecej ale te 20 tys .trzymam conajmniej do wakacji.