Gdyby można grać krótko na IPO to otwierałbym wczoraj krótką. Zakładać się nie będe z anonimowym uzytkownikiem forum z oczywistych względów. Gram na codzień na walutach i FW20, więc hazardu mi wystarcza. Pisałem juz o tym nieraz, według mnie kurs nie przebije 4,5 do EURO. Mocny opór na tygodniowym i brak fundamentalnych przesłanek do wyższej ceny. Poza tym część (większość) gra pod EURO. zgodnie z giełdowym porzekadłem kupili plotki i chcą sprzedać fakty. By nie zostać tu zakiszonym na zawsze każdy będzie chciał wyskoczyć z papiera przed innymi i przed euro. Zwłaszcza dotyczy to tych z większą liczbą akcji, bo gdy minie euro szał ciężko będzie sprzedać nawet 10k, nie mówiąc o większych ilościach. Gdy okaże sie, że większa liczba graczy załozyła sobie podobny moment wyjścia, który zbiegnie sie w czasie, może być nieciekawie i przy małej płynnosci nie ma bezpiecznych wsparć.
To, że podkreślam, iż moge się mylic, to pokora do rynku, której zdążyłem się nauczyć. W przeciwieństwie do tych, którzy są pewni na 100%, że będzie 10 czy 20zł ja niczego na giełdzie nie jestem pewien.
Jak każdy facet lubie mieć rację, nie będę jednak chamsko naganiał zapierając się przy swoim i naprawde Wam kibicuję. Gdy mój scenariusz nie sprawdzi się, z przyjemnoscią ukłonie się Bykowi i innym chyląc czoła przed lepszymi.
Tymczasem nie przyjmuję żadnego poziomu w czerwcu za pewnik. Uważam, że nawet jesli kurs zejdzie ponizej 3zł to na krótko, bo póki EURO piłka w grze to ciągle będa sie pojawiac spóźnialscy, lub ci, którzy sprzedali wyżej i na 20-30% warto zagrać paroma akcjami.
Sam ostatnio czekałem kilka dni przy 2,8, ale nic nie wpadło.
Jeśli juz mam przyjąć jakis przedział cenowy to do czerwca konsola między 2 a 4,5zł.
Jeżeli chodzi o kreski to jesteś w błędzie. 20k akcji może zamieszać na nieznaczących poziomach. W przypadku ważnych wsparć i oporów trzeba kupić/sprzedać dużo więcej by ruszyc kursem.
ps. Daję powody do zmartwień, a może głos rozsądku niektórym? Jak się poczuje Byku, czy inni, którzy zapewniając kilkaset % zysku nagonili niezdecydowanych, gdy zamiast krociowych zysków będą zamykać stratę rzędu 50%?
Kazdy decyduje sam, a według mnie na forum powinny sie pojawiać nie tylko głosy zapakowanych po uszy w akcje. Mi takie głosy rozsądku z forum bankiera pozwoliły uratować sporo kapiatału na giełdzie.
pozdrawiam