• donek Autor: donek [148.168.127.*]
    xyz i vava i jak tam wyniki dobre co jak zwykle niestety
  • Re: donek Autor: ~Kadafi [89.231.111.*]
    Ufff... dobrze, że wyszedłem...
  • Re: donek Autor: donek [148.168.127.*]
    niestety to standart w ergisie nie martwcie się i dalej wierzcie w świetlaną przyszłośc firmy.A zerknijcie w tranzakcie z jednostkami powiązanymi.Jest oszczędność Doradztwo przemysłowe TN sprzedało swoje usługi tylko za 421 tys a w zeszłym roku za 430 tys czyli oszczedność na doradztwie Prezesa:)
  • Re: donek Autor: ~xyz [77.91.63.*]
    -donek ja wiem ze liczyliśmy na więcej ale podsumowując w tych trudnych czasach spółka zarabia a że mniej niż chcieliśmy to cóż widać takie czasy. Wysoka baza z ubiegłego roku robi swoje a jak sobie teraz przeglądam raporty innych spółek (jago, ntt, centrozap, lubawa) to się cieszę że mam ergis
    pożyjemy zobaczymy
    pozdrawiam
  • Re: donek Autor: donek [87.96.25.*]
    są spólki które miło zaskakują i taką spółką jest np.stalprodukt ergis niestety do nich nie nalezy
    Pozdrawiam
  • Re: donek Autor: donek [178.56.72.*]
    Ok juz nic nie mówie ale radzę wam ściagnijcie rózowe okulary
  • Re: donek Autor: donek [178.56.72.*]
    w tej chwili kazda cena powyżej 3 zł jest nieuzasadniona a jesli ktoś patrzy na wk czy c/z to niech sie zastanowi czy to cokolwiek daje dla akcjonariusza czy tylko dla zarządzajacych.Dopóki nie nastapi jakis przełom w zarządzaniu i wynikach to cały czas pozostanie najbardziej niedowartościowaną spółką na GPW i cały czas bedzie niedowartosciowną.Podsumowując macie znów 3 miesiące do nastepnych wyników żeby się łudzic i pocieszać.Wrócę tu jak cos się zmieni ale nie sadze że natąpi to szybko.
    Pozdrawiam cierpliwych z rózowymi okularami a kto w końcu pójdzie po rozum do głowy to bedzie miał mniej stresów:)
    P.S.
    Mówiłem xyz wychodz w okolicy 4:(
  • Re: donek Autor: ~kupiec [83.12.169.*]
    A JA BYM TAK ZNOWU NIE MARUDZIŁ. jEST CAŁKIEM DOBRZE A ŻE BAZA PRZED ROKIEM BYŁA B. WYSOKA TO NIE ŁAS ZAUWAZYĆ?
  • Re: donek Autor: ~paaulinka [77.253.242.*]
    Przyznam,że wyniki mnie równiez mocno rozczarowały,co nie zmienia mojego założenie,ze trzymam akcjie do 2012 roku ,do czasu spłaty kredytu,i decyzji o wypłacie dywidendy.Nie jestem natomiast zaskoczona zachowaniem się kursu.Proszę spojrzeć na wykres -http://stooq.com/q/?s=eef&c=1y&t=l&a=lg&b=0.Od pewnego czasu,mamy wzrosty przed podaniem wyników,i potem gwałtowny zjazd,i to niezależnie od tego,czy są dobre,czy słabe.Zatem o kondycji spółki nalezy rozmawiać myślę porównując raporty roczne,niż kwartalne.
    Pozdrwaiam
    patrząc na te wyniki to uważam ze spółka powinna się mocno zastanowić czy nie należy pozbyć się tych 2 fantastycznych firemek w Niemczech. Nie dość ze drogo kupione to jeszcze nierentowne
  • Re: donek Autor: ~Dołek [79.187.45.*]
    Dnia 2010-09-01 o godz. 10:44 ~xyz napisał(a):
    > patrząc na te wyniki to uważam ze spółka powinna się mocno
    > zastanowić czy nie należy pozbyć się tych 2 fantastycznych
    > firemek w Niemczech. Nie dość ze drogo kupione to jeszcze
    > nierentowne

należałoby się pozbyć jeszcze osób, które podejmują decyzje z kosmosu, za które płacą akcjonariusze... i biorą za to 140 tys. zł miesięcznie
  • Re: donek Autor: ~vava [83.16.168.*]
    Kol. donek:Przyznaję, że miałeś rację. Przed chwilą wywaliłem gniota PKC i pobiegłem na Orco.Pozdrawiam
    a tak ładnie to w prasie wygląda-)

Producent wyrobów z tworzyw sztucznych, spółka Ergis-Eurofilms miała 6,11 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w I poł. 2010 roku wobec 7,85 mln zł zysku rok wcześniej, podała spółka w raporcie.
    Zysk operacyjny na poziomie grupy wyniósł 11,35 mln zł wobec 24,09 mln zł zysku rok wcześniej.

Skonsolidowane przychody wyniosły 286,58 mln zł wobec 277,75 mln zł rok wcześniej.

W ujęciu jednostkowym, w I poł. 2010 roku spółka miała 6,71 mln zł zysku netto wobec 3,03 mln zł zysku rok wcześniej.
  • Re: donek Autor: ~vava [83.16.168.*]
    Nie mam czasu aby tu siedzieć. Wyniki mnie rozczarowały. Przyjąłem na klatę stratę 10% i podziękowałem. Wkurza mnie Spółka, która nie potrafi policzyć i podać czy lepszy jest dla niej mocny złoty (zarabiają wtedy na kredytach i imporcie) czy słaby złoty (zarabiają wtedy na sprzedażyeksportowej ale tracą na kredytach i imporcie). Na orco i techmexie czuć puls giełdy i adrenalinę a tu będzie dryfowanie dopóki nie zwiększą mocy produkcyjnych (przełozyli inwestycję na 2011/2012)Bo niby z czego ma się wziąć wzrost? Liczyć że ceny surowców spadną to za mało...Pozdr.
    no cóż, nie będę ukrywał ze po dzisiejszej sesji jestem mocno skonfundowany...

patrząc na wyniki wielu spółek w rożnych branżach zaczynam zauważać pewną prawidłowość mianowicie:
    - nieważne ile się zarobiło, ważne aby był to wynik lepszy niż w poprzednim kwartale;
    - lub nieważne ile się straciło, ważne aby ta strata była mniejsza niż w poprzednim kwartale

Idąc dalej tym tokiem myślenia doszedłem do wniosku że lepiej mieć akcje spółki która jest nierentowna, ale zmniejsza swoje straty niż spółki która jest dochodowa, rentowna ale zarobiła mniej niż oczekiwano.
    Podsumowując najlepiej kupować bankruty i wierzyć w to że dadzą sobie radę, niż posiadać akcje normalnych niedowartościowanych spółek.

Wiele spółek przedstawiło dużo gorsze wyniki niż oczekiwano a mimo to właśnie ergis był najbardziej sponiewieranym papierem na dzisiejszej sesji, mimo to że całe półrocze zakończył zyskiem ponad 6mln i wyraźnie komunikował że zeszły rok był rekordowy i ciężko go będzie w obecnych warunkach makro szybko powtórzyć.

Wiem -donek, że zaraz powtórzysz to co pisałeś wcześniej, ale niemniej jednak sytuacja ta jest bardzo dziwna i potwierdza tylko że giełda nie ma nic wspólnego z inwestowaniem ale wyłącznie jest czystą spekulacją i wyłącznym graniem pod dobre informacje a wszystkie c/wk, c/z można miedzy bajki włożyć, bo jak inaczej wytłumaczyć rosnący optimus o wskaźniku c/z powyżej 70 !!! i spadający ergis gdzie c/z wynosi 10 razy mniej.
  • Re: donek Autor: donek [148.168.40.*]
    Miałem juz nie pisac wiecej na tym watku ale jeszcze raz odniosę sie do Twoich wypowiedzi.Włożyłes do worka wszystko i troche masz racje a troche nie bo wymieszałeś.Co do spółek śmieci zawsze były sa i bedą bo różne izolacje,ergi,plastboxy,skotany,petrolinvesty,optimusy i inne pomysły zawsze będą to jest fakt .Dawniej było ich nawet więcej i jak dobrze pamietasz każda emisja z prawem poboru windowała kursy do nieba/chociaz z ekonomicznego punktu widzenia to wtedy kurs powinien spadać/.W czasie bessy sytuacja wróciła do bormy gdyż wszystkie śmieci zostały bardziej ukarane niż dobre spółki.Teraz jest trend horyzontalny i co jakiś czas są skoki na różne śmieci co przypomina ruletkę.Ale...tu własnie sie z toba nie zgadzam ,że jest duza częśc spółek ,która jest traktowana zgodnie z wynikami i ewentualnie przyszłymi wynikami.A gdzie jest ergis no właśnie...Nie zgadzam sie że jest silny fundamentalnieBo..:
    1.Wartość ksiegowa jest dla mnie sztuczna gdyż majątek trwały jest bardzo ale to bardzo mizerny/wystarczy zobaczyć oławę ich sztandarowe zakłady-nie wiem czy byłes ale nie jest to super nowoczesny zakład-ktoś powie nie ważne co na zewnątrz wazne co wewnątrz bez komentarzy,podobnie w wąbrzeźnie się sytuacja prezentuje,firmy niemieckie bez komentarzaa ich zyskowność,nie polecam zakładu w wojciechowie bo to dopiero jest super zakład -polecam akcjionariuszom żeby sie wybrali/
    2.Przychody owszem są przyzwoite ale cóż z tego jak trudny rynek i trzeba walczyć co skutkuje jedna z najmniejszych rentownosci na rynkuprzychody 500 mln zysk jak dobrze pójdzie 15 mln czyli około 3%.
    3.Wszystko byłoby dobrze gdyby jakąś wymierna korzyść mieli drobni akcjonariusze ale co mają:
    ciągłe obietnice ,dobrze wynagradzanego Prezesa mieszkającego trochę w Polsce trochę we Francji.Jaką on ma motywacje jak ma prawie milion na rok,i wszystko do dyspozycji byle tylko spółka nie upadła i to jest jego najwazniejsze zmartwienie.Jak groził jej upadek to nawet chciał emitowac akcje ponizej 2 zł.A teraz co sytuacja stabilna szans na wzrost brak szans na upadłośc w najbliższym czasie brak jak to mówił Giertych ciamciaramcia.I zastanów sie akcjonariuszu co z tego masz/a Prezes ma/.Paulinka pisze że czeka do 2012 i co bedzie cud /raczej prędzej koniec świata:)/.Dywidendy nie zobaczysz bo Prezes wie lepiej jak zainwestować pieniądze właśnie od 4 lat to pokazuje.Tak czy owak zastanówcie się posiadacze akcji co z tego macie/dywidendę?no way,wzrost kursu no way?skup akcji no way dlaczego bo Prezes wie jak zainwestowac pieniądze.
    Powiem szczerze ,ze też kiedyś liczyłem że w końcu się coś zmieni ale niestety.juz nie liczę.
    Piszesz o wynikach pamietaj że 2 kwartał gdzie kurs euro był wysoki spółka kończy stratą podkreślam jeszcze raz STRATĄ.To że w półroczu jest zysk nie znaczy nic gdyż w waznym kwartale z wysokim kursem euro pojawia się STRATA.To znaczy ze jest gorzej niż źle bo w takim razie kiedy bedzie zysk?
    Tak więc ergis w/g mnie nie jest niedoszacowany tylko przeszacowany a co do smieci to jest inna bajka o której szkoda czasu pisać bo tu powinienes sie zgłosić na lekacje do Kakrosika,Moski,Patrowicza i innych mistrzów ceremonii i tam faktycznie nie ma mowy o inwestowaniu tylko o manipulowaniu ale to inna sprawa.Już nie meczę Was ergisem życzę zdjecia różowych okularów a dla tych co lubia różowe okulary i są z nimi związani aż do końca to wytrwałości w akceptacji poczynań ergisu.
    Oczywiście to jest moja ocena subiektywna i nie może być brana pod uwagę w podejmowaniu decyzji inwestycyjnych ostrzegam.Nie mam monopolu na mądrość i tez często się mylę w swoich ocenach/na szczęście cześciej mam rację:)/
    A ijeszcze jedno nie nazywam się REDAKTOR:)
  • Re: donek Autor: redaktor [83.14.170.*]
    Donku nie musisz podkreślać, że nie nazywasz się redaktor - bo, to zauważy każdy - biorąc pod uwagę ubóstwo Twoich wypowiedzi i olbrzymie problemy z pisanym językiem polskim.
    Cieszę się, że o mnie pamiętacie; mimo, że tak dawno mnie tu nie było.
    Ale ad rem.
    Nic się nie zmieniło. Od trzech lat piszę, że nie warto mieć akcji ERGISa. Kiedyś wyszczególniłem to dokładnie w punktach. Nadal uważam, że zakup niemieckich spółek to nieporozumienie. I nadal uważam, że gdy te akcje spadną poniżej 1 zł, to też lepiej ich nie dotykać. Szczególnie wtedy.
    Widzę, że starej gwardi już nie ma ( czyżby, gdy już przestali mnie wyzywać - zastanowili się jednak nad moimi argumentami?), ale jak wiecie to niekończąca się opowieść - tak więc, witam nowych marzycieli na ERGISie.
  • Re: donek Autor: donek [148.168.40.*]
    Przykro mi, że jezyk polski podobnie jak angielski jest dla Ciebie obcy.Podobnie zresztą inwestycje giełdowe redaktorku.Kiedyś śledziłem Twoje wypociny na różnych wątkach i miały jedną wspólna cechę .Zawsze było inaczej niż pisałeś.Ale trzeba Ci przyznać że co do ergisu troszkę miałeś rację , nigdy jednak nie potrafiłeś tego wyjasnić.Piszę,że troszkę miałeś rację, bo Twoje prognozy kursu były tyleż zabawne co żałosne.Ciekawe co Cię sprowadziło na forum bo dawno nie dawałeś znaku życia.Może masz jakąś kaskę znów do stracenia.Powiedz w co inwestujesz tozrobię odwrotnie niż Ty.Wiem ,że nie kupisz ergisu i ja niestety też nie mam zamiaru więc tylko tutaj mamy zbieżność.Mimo wszystko Cie pozdrawiam:)
  • Re: donek Autor: ~inwestor [83.12.169.*]
    A ja akurat kupiłem spory pakiet wczoraj po bardzo dobrej cenie. I cieszę się, że było tylu sprzedajacych. Zapewniam Was, że dużo lepiej jest mieć akcjie Ergisu niż np. Bytomia czy Advadisu. Bo to jest prawdziwa produkcja i prawdziwy majatek. Tych co widzieli wszystkie fabryki pozdrawiam a ci co nie widzieli i piszą to radzę zrobic rekonesans i zobaczyć jaka jest prawdziwa wartość ksiegowa. Nie Prezes decyduje o spółce tylko główny akcjonariusz a to są fundusze więc nie jest tak , że każdy z Zarzadu robi co chce bo fundusz ma władzę wiekszościowa. Sprawa jest podstawowa. Spółka nie jest na granie na króką metę. Jak ktoś chce zarobić parę groszy niech idzie za Karkosikiem ,Moską itp. Jak ktoś ma miliony to niech inwestuje w spółkach z bazą majątkową, która kilkukrotnie przewyższa wskazniki ityle. Pozdrawiam.
  • Re: donek Autor: donek [148.168.127.*]
    To ża ktoś nie chce mieć Bytomia czy Advadisu to nie oznacza ,ze powinien mieć ergis.Kupiłeś to się ciesz i czekaj ale moim zdaniem jesli kupiłeś za 3,50-3,70 to nie zarobisz tylko w najlepszym razie wyjdziesz na zero ale prawdopodobnie stracisz.Co do funduszu to sprawdź sobie kto jest akcjonariuszem Finergisu i kto decyduje.Powodzenia w inwestowaniu w ergis...szczególnie długoterminowym.
  • Re: donek Autor: ~inwestor [83.12.169.*]
    Oczywiście, że wiem większościowym udziałowcem Finergisu jest fundusz niemiecki DBG, czy może nie doczytałeś %. Pozdrawiam
    poczytajcie sobie raporty innych spółek

Polska Grupa Energetyczna (PGE) miała 1499,47 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w I poł. 2010 roku wobec 1794,65 mln zł zysku rok wcześniej

Spółka Mostostal Zabrze - Holding (MOSTALZAB) miała 3,16 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w I poł. 2010 roku wobec 25,49 mln zł zysku rok wcześniej

Spółka NTTSystem miała 8,13 mln zł skonsolidowanej straty netto w I poł. 2010 roku wobec 3,39 mln zł straty rok wcześniej,

Spółka ABMSolid miała 0,44 mln zł skonsolidowanej straty netto przypisanej akcjonariuszom jednostki dominującej w I poł. 2010 roku wobec 0,28 mln zł zysku rok wcześniej

Spółka Arctic Paper miała 85 tys. zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w II kw. 2010 roku wobec 29,92 mln zł zysku rok wcześniej

spółka Seco/Warwick miała 3,19 mln zł skonsolidowanej straty netto przypisanej akcjonariuszom jednostki dominującej w I poł. 2010 roku wobec 1,42 mln zł zysku rok wcześniej

Dom Maklerski IDMSA miał 5,02 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w II kw. 2010 roku wobec 14,57 mln zł zysku rok wcześniej
    (WSiP) miała 11,22 mln zł skonsolidowanej straty netto w I poł. 2010 roku wobec 6,00 mln zł straty rok wcześniej

Zakłady Tłuszczowe Kruszwica miały 16,78 mln zł jednostkowej straty netto w II kw. 2010 roku wobec 16,00 mln zł zysku rok wcześniej

Advadis miała 10,38 mln zł jednostkowej straty netto w I poł. 2010 roku wobec 1,42 mln zł zysku rok wcześniej

Spółka Bomi miała 16,59 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w I poł. 2010 roku wobec 23,10 mln zł zysku rok wcześniej,

Spółka Kopex, producent maszyn i urządzeń dla przemysłu wydobywczego, miała 20,82 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w I poł. 2010 roku wobec 51,68 mln zł zysku rok wcześniej

Spółka spożywcza Elstar Oils (ELSTAROIL) miała 2,87 mln zł skonsolidowanej straty netto przypisanej akcjonariuszom jednostki dominującej w I poł. 2010 roku wobec 9,88 mln zł zysku rok wcześniej

ATMGrupa miał 1,29 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w I poł. 2010 roku wobec 1,72 mln zł zysku rok wcześniej

(GASTELZUR) miała 2,26 mln zł skonsolidowanej straty netto przypisanej akcjonariuszom jednostki dominującej w I poł. 2010 roku wobec 2,54 mln zł zysku rok wcześniej

Spółka Jago miała 10,85 mln zł skonsolidowanej straty netto przypisanej akcjonariuszom jednostki dominującej w I poł. 2010 roku wobec 0,35 mln zł straty rok wcześniej

Spółka Mercor, producent biernych systemów przeciwpożarowych, miała 5,78 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w I poł. 2010 roku wobec 15,63 mln zł zysku rok wcześniej

Spółka Centrozap miała 54,97 mln zł skonsolidowanej straty netto przypisanej akcjonariuszom jednostki dominującej w I poł. 2010 roku wobec 15,23 mln zł straty rok wcześniej

Spółka Pronox Technology miała 36,12 mln zł skonsolidowanej straty netto w I poł. 2010 roku wobec 36,47 mln zł straty rok wcześniej

Spółka Mostostal Export (MOSTALEXP) miała 11,37 mln zł skonsolidowanej straty netto przypisanej akcjonariuszom jednostki dominującej w I poł. 2010 roku wobec 5,06 mln zł straty rok wcześniej

Spółka odzieżowa Vistula Group miała 1,05 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w II kw. 2010 roku wobec 24,84 mln zł zysku rok wcześniej,

Spółka Energoinstal (ENERGOINST) miała 7,54 mln zł skonsolidowanej straty netto przypisanej akcjonariuszom jednostki dominującej w I poł. 2010 roku wobec 13,27 mln zł zysku rok wcześniej

Spółka odzieżowa Bytom SA miała 16,42 mln zł skonsolidowanej straty netto przypisanej akcjonariuszom jednostki dominującej w II kw. 2010 roku wobec 3,61 mln zł straty rok wcześniej

Trion miała 12,99 mln zł skonsolidowanej straty netto przypisanej akcjonariuszom jednostki dominującej w I poł. 2010 roku wobec 1,79 mln zł zysku rok wcześniej

Spółka Ferrum miała 7,60 mln zł skonsolidowanej straty netto przypisanej akcjonariuszom jednostki dominującej w I poł. 2010 roku wobec 2,29 mln zł zysku rok wcześniej

itd końca nie widać. Na tle tych wyników ergis prezentuje się bardzo dobrze, ale to niestety właśnie tu nastąpiło największe tąpnięcie
  • Re: donek Autor: donek [79.162.9.*]
    xyz dalej się pocieszaj ja już odpadam z tego watku ale niech mnie nikt nie prowokuje:)a szczególnie redaktor
    ale pięknie wywalają, może za darmo będą oddawać ?
    chyba sporo osób weszło na tym wybiciu i teraz sypia niemiłosiernie
  • Re: donek Autor: ~Budrys [85.198.255.*]
    Wywaliłem. Więc pewnie teraz się odbije ;-) Pozdrawiam
  • Re: donek Autor: ~Klee [77.245.241.*]
    Ale robią tych żółtodziobów na szaro, aż niemiło patrzeć
    co masz na myśli ?
    hmmm powiedział co wiedział...
  • Re: donek Autor: ~Kr [89.74.11.*]
    Hah, piękne wyciągnięcie na koniec :D mordka mi się cieszy. Dobrze jeeest!!!
[x]
ERGIS 0,26% 3,86 2019-12-12 16:25:43
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.