• Jak to jest z tym zadłużeniem? Autor: ~Nowik [83.23.169.*]
    Jak to jest że media informują, że Columbus zredukował swoje zadłużenie o 98%, a z drugiej strony czytam na różnych forach, że zadłużenie Columbusa to jest (nie pamiętam dokładnie) plus minus 100 milionów złotych. Owszem, teoretycznie jest możliwe, że nie ma tu sprzeczności i te pozostałe dwa procent zadłużenia to jest 100 milionów złotych, ale nie wydaje mi się żeby to było to. Stąd moje pytanie, kto kogo tutaj robi w ciula? Jaka jest prawda?
  • Re: Jak to jest z tym zadłużeniem? Autor: ~20zikoColumbZaFriko [77.65.101.*]
    Jak chcesz się coś więcej dowiedzieć to poczytaj stare tematy i posty deuseta i kolumba - chyba najbliżej są i najciekawiej piszą.
    Jak dla Ciebie to za dużo to jest marcinek i joe z prostym przekazem - chyba najpopularniejsi tutaj :)

• Re: Jak to jest z tym zadłużeniem? Autor: deuset [77.222.243.*]
    Tyle nowych wątków, że ciężko się odnaleźć. Jeżeli o mnie chodzi, to nie ma problemu mogę powtórzyć raz jeszcze jako podsumowanie (a rozprawkę można tworzyć). Moje wnioski: CLC zostawiło sobie dług 100 mln, gdyż nie mogło przenieść wszystkiego na spółkę Ruby01A (100% we władaniu Gemstone ASI, gdzie również Pan Dawid jest prezesem). W mojej ocenie zrobił, to z dwóch powodów:
    - nie mógł pokazać powiązania finansów Ruby01A z programem, gdyż automatycznie tracą możliwość prefinansowania i wsparcia z programu, gdyż spółka z długiem nie wykaże odpowiedniej płynności finansowej, co jest jednym z warunków dofinansowania.
    - drugi powód, to by wykazać zysk. Aktywa (ZCP) wycenili na sumę o 87 mln wyższą niż dług na spółce SPV (bo taka jest funkcja Ruby01A) w kwietniu, ale uwaga nie sprzedali, tylko wykazują to jaki przyszły zysk, co potwierdza opcja call dla wierzyciela DC24 do końca grudnia 2030.

W raporcie półrocznym mamy już spadek różnicy na ZCP do 75 mln ze względu na 7 mln odsetek z długu na ZCP + 5 mln na opłaty (w raporcie też wyszczególnione). Czyli mamy do czynienia z zastawem, który generuje papierowy zysk (ujęty później w zyskach z zaniechanej działalności), jednak struktura budzi wątpliwości prawne. Prezes wyraźnie podkreślił, że użył lewara finansowego by oczyścić bilans na clc, co nie może być celem spółki SPV i tu powinien wkroczyć KNF. Poza tym jak można jeszcze ujmować ten pseudo zysk w działalności zaniechanej skoro 100% zysku ze sprzedaży idzie do CLC, a w zasadzie DC24, bo muszą najpierw ich spłacać, tak jest w umowie.

Odsetki płacą standardowe i wyliczyłem, że spada potencjalny zysk (bo ktoś jeszcze musi kupić po cenie, którą sobie ustalili, jak w lombardzie - nikt tyle nie da, ale nieistotne, to nie był ich cel, tylko wyczyszczenie bilansu na CLC by pozyskać kolejne środki) 7 mln na Ryby01A oraz 1 mln na CLC (tam było pod 7% odsetek). Czyli obecna papierowa różnica ZCP to jakieś 60 mln już.

W ostatnim raporcie do działalności zaniechanej czyli 168 mln wliczyli sobie jeszcze aktywa/operacje w Brnie, gdzie instalacją okazała się porażką i można znaleźć oficjalne wypowiedzi na stronach czeskich o braku kompetencji, fuszerce i braku odpowiedzi. Podobne komentarze znajdzie się na mediach polskich. Z Ukrainy raczej też środków nie odzyskają. Technicy po odchodzili, wynajmowali podwykonawców i mieli straty operacyjne.

Zrobili wielki reset, ale są w ciężkiej sytuacji i przez to działają już jak sprzedawcy garnków, handlowcy, na to też jest pełno przykładów. Przy okazji, zapisany byłem na webinar odnośnie Zenera, gdzie podkreślali, że nie jest to oferta handlowa, ale jednak się ze mną skontaktowali :). Niestety wykazali w ostatnim kwartale tylko 4 mln zysku operacyjnego, co nawet nie pokrywa sumacyjnych odsetek z dwóch spółek.

Ich nowe dziecko Zenera, idea zacna, ale warunki drakońskie, firmy działające jako agregaty energii mają stawki rzędu 5-25%, a nie 50% i to po dłuższym czasie, fakt oferują 0 zł opłat, jednak wraz z wejściem CSIRE i tak dofinansowany prosument będzie miał możliwość sprzedaży/ wyboru opcji, które powinny podlegać regulacją właśnie ze względu na dofinasowanie i tu całkowity bez sens jest w określeniu warunków, a raczej podpisywaniu umów, gdyż nie mogą robić tego bez zgody URE i OSD - zasób nadwyżki z dofinansowanych instalacji nie należy do prosumenta. Czyli chcą wykorzystać czas przejściowy i podpisać jak najwięcej umów tylko jako wspomniałem, obecnie mogą tylko z osobami, które nie były finansowane z programu (tu też zgoda potrzebna, ale nie ma regulacji).

Poprzednie inwestycje, działanie w myśl prezesa zjeść ciastko i mieć ciastko już pokazały, że zignorowali podstawy rozwoju technologii i ekonomii, pewnie z powodu sukcesu. Nie wiem czy im się uda wyjść z tego dołka, jest wiele informacji, które inaczej przedstawiają niż jest w rzeczywistości. Oczywiście kurs na giełdzie może popłynąć swoim nurtem, ale wysokie pułapy bez pokrycia w faktycznych pieniądzach zawsze nurkują później niżej. Ja tu nadal nie widzę poważnego inwestora, kasę zabiera DC24, a przyszły system ma ogromną konkurencję w postaci CSIRE i innych firmach zajmujących się agregacją z lepszą sytuacją finansową, tydzień temu było 16 takich firm i jedna już działa operacyjnie bez własnej infrastruktury (i dlatego tak narzucają tempo, a o błędy w takich sytuacjach nietrudno). Wejdzie ktoś z kasą z gotowym systemem, a może i CSIRE przyśpieszy po umowie z Hiszpanami. Jak mówią duże ryzyko, duży zysk albo strata, ja osobiście nie widzę powodu ponoszenia ryzyka teraz, jest za dużo czynników negatywnych i niewiadomych. Zabawa dla traderów i osób, które lubią adrenalinę, bo wszystko na granicy prawa/przepisów.

7 mln na ZCP i 1mln na CLC co dwa miesiące, to dość istotne. W skali roku 48+ mln, w zależności od naliczania odsetek.
  • Re: Jak to jest z tym zadłużeniem? Autor: ~Jac [37.31.144.*]
    To może ja teraz parę słów komentarza .
    Oczywiście pan Deuset mijał się z prawdą wielokrotnie wcześniej odnośnie szczegółów . Ale to nie istotne . Gra toczy się teraz pod uzyskanie finansowanie i uruchomienie środków na realizację czystego powietrza . Czekamy na oficjalne info i potwierdzenie . Z moich informacji wynika że klienci są od 1 listopada informowani iż to Boś finansuje - przelewa należności a sam ściąga już od NFOŚ. To mega uwiarygadnia CLC , skoro bank tak zdecydował .
    A co do majątku ZCP , to columbus udowadniał już wielokrotnie że potrafił sprzedawać takie inwestycje z zyskiem .
    Dodatkowo Prezes w lipcu i sierpniu udostępnił finansowanie Columbusowi na 30 mln zł .
    To też o czymś świadczy . Teraz liczy się zasada „kupuj plotki - sprzedawaj fakty „
    Pozdrawiam
    Jac
    Podaj te wielokrotne przyklady... Podane informacje są w raportach, co Tobie tu nie pasuje, to podam linka. Wytłumacz lepiej po co prezes przelewa 30 mln między spółkami skoro 4 mln inwestują w Zenerę, a mają zysku 100 mln?
    Tu masz numer, z którego dzwonili 48519218145, każdy może sobie sprawdzić jak nie handlowy byl webinar... Oni prawie wszędzie jedno piszą, a drugie jest prawdą lub ładnie przykrywają prawdę. Dlaczego nagle raporty połączyli, dlaczego piszą o zyskach sprzedaży, która ma niby być do grudnia tego roku, a opcja call jest do końca grudnia 2030? Opcja warunkowa ciężka do wychwycenia. Dlaczego chwalą się udziałem w projekcie czeskim... Teraz w mediach wszędzie się promują pomijając istotne fakty, typowy marketing i nic więcej.
  • Re: Jak to jest z tym zadłużeniem? Autor: ~Ryszard [37.248.215.*]
    czyli ze bardziej 5 czy 25 w niedalekiej przyszlosci ???
  • Re: Jak to jest z tym zadłużeniem? Autor: ~Wig [185.21.87.*]
    Dioda Zenera i zjawisko tunelowe.
    • W niedalekiej, to jest ciężkie do określenia, rynek i współczynnik wiary zadecyduje. Ja patrzę ze swojej perspektywy, osoby, która nie siedzi non-stop na giełdzie i na tę chwilę jest za dużo negatywnych, ryzykownych czynników. Sam prezes pisze o latach modernizacji i to jest bardziej trafna ocena. Ja ma zastrzeżenia, co do sukcesu ich planów ze względu na dług i dodatkowe koszty, które muszą ponosić, obecnie bardziej przypominają pośrednika i muszą wciskać swoje usługi.

https://www.biznesradar.pl/a/140862,dawid-zielinski-columbus-energy-przed-nami-lata-monetyzacji
      Kapitały własne: +30 mln zł (z -79 mln zł na koniec 2024 r.)
      Zysk netto: 109 mln zł
      Skorygowana EBITDA: 217 mln zł
      Redukcja długu: z 487 mln zł do 11,7 mln zł
      Przepływy operacyjne: stabilne 11 mln zł

Nawet jak uznamy, że uda im się uzyskać ten papierowy zysk, to kapitał 30 mln, a zysk operacyjny 4 mln w ostatnim kwartale do 68 mln akcji... Może bezpieczniej 68 773 650, bo zaraz znowu zarzucą mi mijanie się z prawdą w szczegółach. Zrobili skok z Ebidą ze względu na działalność zaniechaną, jednorazową. Ja tu stwierdzam, że i tak nie uda im się tych księgowych pieniędzy uzyskać w całości. Aktywa trwałe spadły z 459 786 tys do 50 172 tys, obrotowe większe niż rok temu (o 60 mln) i pewnie stąd zysk 4 mln w porównaniu ze stratą zeszłoroczną. Nadal to jest słaba skuteczność, przecież jak weźmiesz sam kapitał do akcji to masz 0,43 zł, to już spółka ma wysoki współczynnik wiary. Z czego teraz zrobią skok w kolejnym roku? Nadzieja w Zenra, ale znowu wskazuje konkurencję w postaci CSIRE i innych firm agregujących (16 było jak ostatnio sprawdzałem na stronie URE, ale formalności trwają 2 tygodnie). Podkreślam, że podział 50% zysku i to po jakimś czasie dopiero nie wpisuje się w normy w Europie i na świecie (od 5 do 25%) i po prostu widzę, że u nich to wynika z długów, braku infrastruktury, czyli muszą działać jako pośrednik. Faktem jest, ze CSIRE jeszcze oficjalnie nie potwierdziło form sprzedaży nadwyżek, ale nadal te z dofinasowanych instalacji będą podlegać pod regulacje, a nie ustalenia CLC, oni muszą uzyskać zgody. Pomysł dobry, warunki słabe, konkurencja w każdej chwili może się pojawić (takie systemy są gotowe), rząd podjął współpracę z Hiszpanią, a oni mają rozwiązania pro prosumenckie (bez szczegółów, agregatorzy też zarabiają, ale niższe marże o ponad połowę więc są i chętni, a u nas mentalność wiadoma jaka jest). Odsetki roczne na CLC i SPV 48 mln, sam oceń, jak dla mnie tylko chwilowy hipe i nagonka traderów. Nadal prezes może zmienić podejście i jak postawi lepsze warunki w Zenera, faktycznie sprzeda ZCP, pokaże ile uda się odzyskać z zaniechanej, to wtedy i ja uwierzę. Popatrz jak się poustawiali na kursie, nic tylko naganiają by zaraz sprzedać i robić kółeczka. W mojej opinie poczekaj, aż faktycznie będą odpowiednie przesłanki ku inwestycji, ale oczywiście każdy ma swój poziom ryzyka i formę grania na giełdzie - może lubisz tradować. Przyszłość mega niepewna, też ze względu na tę granice prawne, osoby które pilnie nie śledzą wiadomości czy kursu lepiej niech unikają, bo mogą zawisnąć później na długo.

Deuset to przedstawiciel strony pesymistycznej .
    Zawsze tak jest że spółki spekulacyjne obarczone są dużym ryzykiem oraz zarobkiem …
    Cały problem i jednocześnie ogromną szansą Columbusa jest program „czyste powietrze „.Niestety są zatory płatności NFOŚ.
    Tutaj szansa na odblokowanie jest finansowanie bankowe , lub sprzedaż ZCP a wtedy instalacje ruszą i zrobią przychody . Finansowanie już załatwione , więc jeśli tylko dadzą komunikat będzie super …
    Co do ZCP , udowodnili już w lipcu 2024 że umieją sprzedawać takie projekty za 130 mln zł.
    Z webinaru wynikało że ZCP to bardzo intratna inwestycja i chyba Zieliński nie zamierza jej szybko sprzedawać .
    Jeśli do tego dodać Zenerę , którą nie rozumiem dlaczego mieliby wstrzymać 50/50 , to szanse są duże . Tutaj nie ma konkurencji , a tylko ona decyduje o parytecie …
    Ale trzeba oczywiście trzeba być na bieżąco .

Pozdrawiam
    Jac
  • Re: Jak to jest z tym zadłużeniem? Autor: ~Ryszard [37.248.215.*]
    no ale pod cos te 20 % w 2 dniu uroslo,,
    Pod finansowanie mega uwiarygadniające oraz Zenerę
    Raczej faktów, ale każdy sam oceni. W ubytku aktywów trwałych masz też ZCP, to powiedz jak cena aktywów nagle po przeniesieniu wzrosła, by wykazać zysk na 87 mln w kwietniu, co dziś jest 60 mln, odsetki lecą, już pół roku na SPV Ruby01A. Tu się zgadzam, że raczej nie planował od początku sprzedaży, sam wskazał o działaniu na rzecz dofinansowania i tu z tego powodu mamy tak:
    UE nr 596/2014 (MAR – Market Abuse Regulation, manipulacji informacyjnej i pozornych transakcji), Ustawa o rachunkowości (Dz.U. 1994 nr 121 poz. 591 - zakaz pozornych operacji księgowych), Ustawa o finansach publicznych (Dz.U. 2009 nr 157 poz. 1240, rzeczywista sytuacja finansowa i operacyjna), Kodeks karny – Art. 286 §1.
    Tylko proszę nie pisać z tekstem, ze KNF by się już przyczepił, bo oni działają z opóźnieniem i sam NIK to wykazuje.
    130 mln - też dało skok jednorozowy na ebida, ale nadal nie masz informacji, co z resztą inwestycji na Ukrainie, zero, a chwalą się chętnie, tylko wskazują na zaniechaną - 168 mln i tylko dzięki temu uzyskują dofinansowanie, a wskazuje, że już nie dokończą projektów, co zawsze kończy się dodatkowymi stratami.

Konkurencja jest, już pisałem, że nie są pierwsi i już jedna bez infrastruktury działa operacyjnie. To w sumie mało istotne, bo ich głównym konkurentem jest OSD i CSIRE/rząd. Nie mogą sobie po prostu określić, że wezmą 50% zysków nadwyżek z dofinasowanych instalacji, gdyż po podpisaniu umów prosumenci podlegają pod regulacje więc muszą dostać zgody URE i OSD.
    Wątpię by dostali zgodę na 50% z dofinasowanych, tu opinia publiczna ich zjedzie właśnie ze względu na standardy w EU i na świecie. Co do reszty instalacji, to pojawi się konkurencja z gotowymi rozwiązaniami i lepszą sytuacją finansową, czyli i mniej sobie naliczać będą. Oni tu dają 3 miesięczne wypowiedzenie, to jest umowa cwaniaka, nikt już nie stosuje takich praktyk.
    Na bieżąco, nie bądź śmieszny, wiele krajów już działa, a w Polsce proszę, pierwsze z brzegu - Eniga i tam piszą o opłatach w standardach europejskich, koło 15%. Wirtualna elektrownia, współpracująca z jakimś agregatorem...
    https://calma.pl/eniga-fakt-czy-mit-czy-rzeczywiscie-oferuje-korzystne-rozliczenia-energii/

A Columbus miał niby zacząć 1 czerwca, nie wiem czy nie dostali zgody czy po prostu właśnie ich sytuacja finansowa wszystko opóźnia, ale wpisani byli wcześnie na listę jednak start inne firmy zaliczyły.

Tu masz link do strony URE, już 17 agregatorów, a tydzień minął. Photon i Verda też już działają, o tych wiem, reszty nie sprawdzałem.
    https://bip.ure.gov.pl/bip/rejestry-i-bazy/wykaz-agregatorow/4713,Wykaz-agregatorow.html

Ja już Tobie pisałem że mylisz się strasznie Deuset !
    To nie jest przeniesienie ZCP tylko sprzedaż , z terminem płatności do 31 grudnia .Kropka
    Kupiła go spółka RUBY, w której oczywiście ma udziały Zieliński ale to bez znaczenia . Nie masz racji ,znów.
    A ja pisałem, że opcja call jest do grudnia 2030 i sprzedaż jest warunkowa, spłacenie DC24, co było w raporcie, którego fragment cytowałeś. Jakby mieli kasę, to by nie potrzebowali pożyczek i 30 mln od Gemstone ASI.
  • Re: Jak to jest z tym zadłużeniem? Autor: ~Robek [46.112.215.*]
    Kolego Jac daj sobie spokój z demonizowaniem kół.Deuset,bo co meritum ma rację.P.Ziel. to cwaniak który wraz z dc24 stworzyli wspaniały wehikuł do zarabiania pieniędzy czytaj państwowej kasy pod pr.czyste powietrze.Czar prysł gdy przyszła nowa władza.Zeby nie było że hejtuje,na columbusie mam bilans dodatni ,co nie znaczy że mam patrzeć przez różowe okulary.Dla mnie spółka bez przyszłości, czysto spekulacyjnie.Ale to tylko moja opinia i każdy ma prawo do swojego zdania.Pozdrawiam.
  • Wszystko w temacie - raport raczej nie kłamie Autor: ~Bystry [84.40.156.*]
    www.biznesradar.pl/wskazniki-zadluzenia/COLUMBUS-CAPITAL
  • Re: Wszystko w temacie - raport raczej nie kłamie Autor: deuset [77.222.243.*]
    Co ma raport na CLC do spółki SPV we 100% należącej do Gemstone ASI. Zrozum, że tu opcje call są powiazaniem i sam prezes. Dlatego cały czas piszę, że to jest przeniesienie, nie sprzedaż. Zastaw, wrzucili sobie dług z zabezpieczeniem, tylko, że dług cały czas rośnie w postaci odsetek 7 mln na dwa miesiące. Faktyczna sprzedaż daje zysk, ale to znowu przy założeniu, że dostaną wyliczoną kwotę. To z kolei jest mało prawdopodobne co do zasady kupna zastawu, który sam wyceniasz. Ilość spadku aktywów stałych na clc nie pokrywa się z ceną ZCP. Dosłownie jak widmo spółka i dlatego podaje konkretne przepisy prawne/regulacyjne.
  • Re: Wszystko w temacie - raport raczej nie kłamie Autor: ~Jac [37.31.144.*]
    Jeszcze jedną rzecz istotna, Zener i jej oferta to nie tylko układ 50/50 ale również ZERO rachunków za prąd które gwarantuje Columbus . Oczywiście o tym nie pamiętasz …
    Na koniec , niech każdy sam sobie odpowie, czy jeśli Bank wykłada kasę chce inwestować czy nie w te akcje .
    Ja znam odpowiedź .
    Bez odbioru .
    Jac
  • Re: Wszystko w temacie - raport raczej nie kłamie Autor: deuset [77.222.243.*]
    Przecież, to są hasła reklamowe, jako dojdzie do OWU konkretnego, to zaraz będą warunki i trzeba będzie znowu dokładnie czytać i okaże się, co musisz spełniać by te zero faktycznie było. Przez 3 lata będą brać 100% nadwyżki, to jest pewne, a później dzielić się 50/50. Czy ktoś ma wzór takiej umowy? Ja znalazłem wzór niby tej od Zenera, ale opłaty tam są, ciekawi mnie ta produktowa, za wirtualny magazyn. Wszystko jest w cenniku prosumenta, do którego dostępu nie mam.

https://obrot.columbusenergy.pl/wp-content/uploads/2024/04/WZOR_Umowa-kompleksowa-Dynamiczne-bilansowanie.pdf
    Dobra, gdzie ta informacja o pieniądzach z BOŚ, bo widzę tylko ramową kontynuację wsparcia. Jeżeli dostali zadanie wykazać bilans i tak zrobili, to pewnie i gotówkę dostaną. Pamiętaj, że udzielanie kredytu na progrmay jest proste i wystarczy odpowiednie pokrycie/odpowiedni bilans, np. 30 mln z Gemstone ASI :) Nie będę tu snuł jakiś teorii, czas pokaże. Tylko zatoczyliśmy koło, bank nie analizuje sytuacji spółek SPV, które nie są powiązane finansowo z programem, czym argumentowałem podział długu między CLC i Ruby01A (wy mówicie sprzedaż, ja nie). To jest ten lewar finansowy, o którym pisał prezes, tylko na chwilę obecną nikt tego nie sprawdza.
  • BILANS Autor: ~Bystry [84.40.156.*]
    https://www.biznesradar.pl/raporty-finansowe-bilans/COLUMBUS-CAPITAL,Q,0
  • Re: Jak to jest z tym zadłużeniem? Autor: ~Kolumb [37.47.179.*]
    To ja też się wtrącę.
    I Deuset I Jac dla mnie mają rację.
    Ale zacznijmy od tego że nadal jest to spekulacyjna spółka. SPEKULACYJNA!
    Dla tych co chcą ponadprzeciętnie zarobić jak się dobrze trafi albo nie boją się stracic jak tu "jebnie".
    Szacunek dla deuseta za tak wnikliwe analizy sytuacji dla mnie personalnie wow. Aż chce się dowiedzieć co masz w portfelu za spółki jak tak analizujesz :)
    Ja widziałem tylko ze przekręciłeś słowa prezesa odnośnie tego że teraz jest monetyzacja czyli czas zacząć cashować coś nad czym pracowali a nie czas modernizacji jak napisałeś. Ale może to literówki nie czepiam się.
    Jako że oczywiście mam akcje i jestem ambitna osoba to staram się dotrzeć jak najbliżej bo to jednak moje pieniądze.
    Potwierdzam to co piszesz ze to kreatywną księgowość aby ukryć wszystko i mieć zdolność ale dużo firm tak robi.
    Gdyby nie zrobili tego to mogą się pakować. A tak mają jakieś opcje przed sobą.
    Potwierdzam też to co Jac pisał że firma się rozwija. Jest coraz więcej handlowców, wymieniają górę na nowych zarządzających.
    Umow jest z miesiąca na miesiąc więcej.
    Finansowanie też jest i myślę że pod to info są aktualne wzrosty.
    Dla mnie minusy to :
    - sytuacja finansowa gdzieś z tyłu głowy te wszystkie wałki z firmami krzakami
    - większość oparta na dotacjach i jak pokazało czyste powietrze to może w każdej chwili się zmienić.
    Plusy :
    - To dotacje które z roku na rok są większe i do 2030 jak będą dobrze działać mają strumyk do zgarnięcia.
    - dotychczas wypłacone zostało ok 9% wszystkich dotacji jakie są więc zobaczcie jaki tort jest jeszcze duży
    -Columbus działa non stop i obojętnie jak o nim piszą są liderem i mają ok 50% rynku dla siebie w tej chwili ale jak to wykorzystają to inna sprawa.
    Podsumowując:
    Deuset ma rację rozbierając spółkę na części pierwsze ale też Jac patrząc na perspektywy.
    Juz nie raz pisałem że dla tych co myślą że tu będzie nawet i 100 zł - no nie będzie nigdy już. Ale jak się kupowało z 5 z przodu to widzę jakąś szanse na fajny zarobek. Co będzie to nie wiem. To tylko i aż giełda.
    Zarobicie albo stracicie - dopiero jak sprzedacie.
    Pozdrawiam
  • Re: Jak to jest z tym zadłużeniem? Autor: ~gru [185.116.118.*]
    Komentarz odnośnie finansowania z BOŚ
    - finansują do 60% kwoty dotacji którą klient ma otrzymać i na którą czeka wykonawca
    - wypłacają na podstawie nowych umów w Czystym Powietrz gdzie dodane są ich rachunki wirtualne (nie finansują starych umów już złożonych lub w realizacji) a te rachunki można dodawać dopiero po podpisaniu z nimi umowy
    - finansują na podstawie faktur dostarczonych przez wykonawcę (więc najpierw trzeba ponieść koszty)
    - limit finansowania jest przyznawany indywidualnie (do 120M na jedną firmę) ale BOŚ jest konserwatywny więc żadna firma dużego limitu (zwłaszcza na start) nie dostanie - pewnie realne jest 10M.

Konkluzje:
    - jak będzie umowa z BOŚ to dopiero wtedy zacznie się dopisywanie ich rachunków wirtualnych do nowo składanych wniosków o dotację
    - od złożenia wniosku o dotację do umowy beneficjenta z funduszem mijają teraz ~3 msc (w niektórych WFOŚiGW szybiciej, w innych dłużej)
    - po umowie jest realizacja, po realizacji faktury i dopiero potem ten kredyt się uruchamia.
    Czyli: Jak podadzą informację że mają finansowanie z BOŚ, to realnie cośtam popłynie po 6+msc.

BOŚ ma jeszcze uruchomić jakiś produkt żeby zrefinansować stare umowy już zrealizowane, ale nie wiadomo kiedy.
    Mazur i team leader? Trochę tak mi się Twoja wypowiedź skojarzyła, ale nosek, który próbujesz wcisnąć, to już bardziej południe :) Dzięki za konstruktywną krytykę
    Nie przewidziałem zbieżności nazw, w temacie była monetyzacja. Ale mi chodziło o fragment związany z modernizacją. W mojej głowie wyglądało to inaczej, skrót myślowy, pisanie na szybko, i wyszedł trochę klops.
    Chciałem raczej powiedzieć, że ja widzę całość jako proces modernizacji w kierunku rozwiązań bardziej systemowych, czyli Zenery i że właśnie tu tkwi potencjał, ale wracamy do tych złych warunków, zadłużenia, haseł reklamowych i przede wszystkim braku transparentności.
    Spółka nadal traktuje klientów jak naiwnych odbiorców, zamiast budować model bardziej opłacalny długoterminowo stawia na reklamę i ukryte opłaty (jak ta produktowa), zamiast na jawność i partnerskie podejście.
    Nigdzie nie przedstawiono sytuacji nadwyżek z instalacji dofinansowanych, jak regulacje wpływają na ten zasób w wirtualnych magazynach. Wystarczy spojrzeć, w jaką stronę idą rynki: krypto, nieruchomości, płace — jawność będzie w cenie i to nie tylko jako wartość etyczna, ale jako przewaga konkurencyjna. Trochę dinozaury nie widzące zmiany pokolenia i przez to mogą zostać sprzedawcami garnków. Niby AI, nowatorski system, ale z tą otoczką umów i warunków raczej 300 hindusów udzielających odpowiedzi :) Zobaczymy jak będzie, obym się mylił, ale nadal nie widzę w najbliższym czasie jakiś gwałtownych wzrostów. 

Odnośnie krycia długów, tak, wiele firm tak robi, ale nie piszą, że robią to by uzyskać dofinasowania publiczne, to jest strzał w kolano. Do tego stosują raczej jedną opcję, przeniesienie do SPV lub zysk z zaniechanej. Tu clc ma pozorne podwojenie aktywów przez połącznie obu opcji z powiązaniem podmiotu zależnego umowami,
    Czyli aktywa A, B, C z jakąś stratą/długiem dają razem do SPV wykazując przyszły zysk, a różnicę z A, B, C i stratami na nich też liczą jako zysk zaniechany i ostatecznie w sumie masz 2x64 (bo taki stan po odjęciu odsetek na wrzesień) = 128 mln, plus, jak dobrze pamiętam, 40 mln odpisu aktualizowanego (chodzi o ten skonsolidowany na koniec września) i magicznie mamy 168 mln. W szacunkach miałem 7 mln na dwa miesiące czyli te 87mln z kwietnia minus 12 mln do czerwca (7 odsetek 5 opłat) i minus 3 razy (lipiec, sierpień, wrzesień) 3,5 mln = 64,5 mln, wziąłem 64, ale w raporcie było 7,14 mln czyli jeszcze 3 x 0,14 = 0,42 i dlatego bardziej 64, zresztą i tak wszystko szacunkowo bo tam było 40,26 mln skonsolidowanego chyba, ale Ty Kolumb z pewnością zrozumiesz.

W sumie oszukałem Pana Jaca, bo miałem w szczegóły wartości łącznych nie wnikać i pewnie wypomni mi teraz te 30 mln. Oczywiście będzie miał rację pisząc, że to tylko zbieg okoliczność, że moje dane przed raportem 31 października wpasowały się w kalkulację, a ja wyssałem, to z palca, gdyż bez wglądu w dokładne dane finansowe, to tylko domysły. Również zbiegiem okoliczności jest, że CLC zmieniło raportowanie i nie mamy raportu jednostkowego, który by wyjaśnił źródła zysku zaniechanego - tu znowu wychodzi wspomniana jawność.
[x]
COLUMBUS -2,98% 6,51 2025-11-07 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.