- W niedalekiej, to jest ciężkie do określenia, rynek i współczynnik wiary zadecyduje. Ja patrzę ze swojej perspektywy, osoby, która nie siedzi non-stop na giełdzie i na tę chwilę jest za dużo negatywnych, ryzykownych czynników. Sam prezes pisze o latach modernizacji i to jest bardziej trafna ocena. Ja ma zastrzeżenia, co do sukcesu ich planów ze względu na dług i dodatkowe koszty, które muszą ponosić, obecnie bardziej przypominają pośrednika i muszą wciskać swoje usługi.
https://www.biznesradar.pl/a/140862,dawid-zielinski-columbus-energy-przed-nami-lata-monetyzacji
Kapitały własne: +30 mln zł (z -79 mln zł na koniec 2024 r.)
Zysk netto: 109 mln zł
Skorygowana EBITDA: 217 mln zł
Redukcja długu: z 487 mln zł do 11,7 mln zł
Przepływy operacyjne: stabilne 11 mln zł
Nawet jak uznamy, że uda im się uzyskać ten papierowy zysk, to kapitał 30 mln, a zysk operacyjny 4 mln w ostatnim kwartale do 68 mln akcji... Może bezpieczniej 68 773 650, bo zaraz znowu zarzucą mi mijanie się z prawdą w szczegółach. Zrobili skok z Ebidą ze względu na działalność zaniechaną, jednorazową. Ja tu stwierdzam, że i tak nie uda im się tych księgowych pieniędzy uzyskać w całości. Aktywa trwałe spadły z
459 786 tys do
50 172 tys, obrotowe większe niż rok temu (o 60 mln) i pewnie stąd zysk 4 mln w porównaniu ze stratą zeszłoroczną. Nadal to jest słaba skuteczność, przecież jak weźmiesz sam kapitał do akcji to masz 0,43 zł, to już spółka ma wysoki współczynnik wiary. Z czego teraz zrobią skok w kolejnym roku? Nadzieja w Zenra, ale znowu wskazuje konkurencję w postaci CSIRE i innych firm agregujących (16 było jak ostatnio sprawdzałem na stronie URE, ale formalności trwają 2 tygodnie). Podkreślam, że podział 50% zysku i to po jakimś czasie dopiero nie wpisuje się w normy w Europie i na świecie (od 5 do 25%) i po prostu widzę, że u nich to wynika z długów, braku infrastruktury, czyli muszą działać jako pośrednik. Faktem jest, ze CSIRE jeszcze oficjalnie nie potwierdziło form sprzedaży nadwyżek, ale nadal te z dofinasowanych instalacji będą podlegać pod regulacje, a nie ustalenia CLC, oni muszą uzyskać zgody. Pomysł dobry, warunki słabe, konkurencja w każdej chwili może się pojawić (takie systemy są gotowe), rząd podjął współpracę z Hiszpanią, a oni mają rozwiązania pro prosumenckie (bez szczegółów, agregatorzy też zarabiają, ale niższe marże o ponad połowę więc są i chętni, a u nas mentalność wiadoma jaka jest). Odsetki roczne na CLC i SPV 48 mln, sam oceń, jak dla mnie tylko chwilowy hipe i nagonka traderów. Nadal prezes może zmienić podejście i jak postawi lepsze warunki w Zenera, faktycznie sprzeda ZCP, pokaże ile uda się odzyskać z zaniechanej, to wtedy i ja uwierzę. Popatrz jak się poustawiali na kursie, nic tylko naganiają by zaraz sprzedać i robić kółeczka. W mojej opinie poczekaj, aż faktycznie będą odpowiednie przesłanki ku inwestycji, ale oczywiście każdy ma swój poziom ryzyka i formę grania na giełdzie - może lubisz tradować. Przyszłość mega niepewna, też ze względu na tę granice prawne, osoby które pilnie nie śledzą wiadomości czy kursu lepiej niech unikają, bo mogą zawisnąć później na długo.