Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  7,05 zł , zmiana od tamtej pory: 0,00%

Re: Jak to jest z tym zadłużeniem?

• W niedalekiej, to jest ciężkie do określenia, rynek i współczynnik wiary zadecyduje. Ja patrzę ze swojej perspektywy, osoby, która nie siedzi non-stop na giełdzie i na tę chwilę jest za dużo negatywnych, ryzykownych czynników. Sam prezes pisze o latach modernizacji i to jest bardziej trafna ocena. Ja ma zastrzeżenia, co do sukcesu ich planów ze względu na dług i dodatkowe koszty, które muszą ponosić, obecnie bardziej przypominają pośrednika i muszą wciskać swoje usługi.

https://www.biznesradar.pl/a/140862,dawid-zielinski-columbus-energy-przed-nami-lata-monetyzacji
    Kapitały własne: +30 mln zł (z -79 mln zł na koniec 2024 r.)
    Zysk netto: 109 mln zł
    Skorygowana EBITDA: 217 mln zł
    Redukcja długu: z 487 mln zł do 11,7 mln zł
    Przepływy operacyjne: stabilne 11 mln zł

Nawet jak uznamy, że uda im się uzyskać ten papierowy zysk, to kapitał 30 mln, a zysk operacyjny 4 mln w ostatnim kwartale do 68 mln akcji... Może bezpieczniej 68 773 650, bo zaraz znowu zarzucą mi mijanie się z prawdą w szczegółach. Zrobili skok z Ebidą ze względu na działalność zaniechaną, jednorazową. Ja tu stwierdzam, że i tak nie uda im się tych księgowych pieniędzy uzyskać w całości. Aktywa trwałe spadły z 459 786 tys do 50 172 tys, obrotowe większe niż rok temu (o 60 mln) i pewnie stąd zysk 4 mln w porównaniu ze stratą zeszłoroczną. Nadal to jest słaba skuteczność, przecież jak weźmiesz sam kapitał do akcji to masz 0,43 zł, to już spółka ma wysoki współczynnik wiary. Z czego teraz zrobią skok w kolejnym roku? Nadzieja w Zenra, ale znowu wskazuje konkurencję w postaci CSIRE i innych firm agregujących (16 było jak ostatnio sprawdzałem na stronie URE, ale formalności trwają 2 tygodnie). Podkreślam, że podział 50% zysku i to po jakimś czasie dopiero nie wpisuje się w normy w Europie i na świecie (od 5 do 25%) i po prostu widzę, że u nich to wynika z długów, braku infrastruktury, czyli muszą działać jako pośrednik. Faktem jest, ze CSIRE jeszcze oficjalnie nie potwierdziło form sprzedaży nadwyżek, ale nadal te z dofinasowanych instalacji będą podlegać pod regulacje, a nie ustalenia CLC, oni muszą uzyskać zgody. Pomysł dobry, warunki słabe, konkurencja w każdej chwili może się pojawić (takie systemy są gotowe), rząd podjął współpracę z Hiszpanią, a oni mają rozwiązania pro prosumenckie (bez szczegółów, agregatorzy też zarabiają, ale niższe marże o ponad połowę więc są i chętni, a u nas mentalność wiadoma jaka jest). Odsetki roczne na CLC i SPV 48 mln, sam oceń, jak dla mnie tylko chwilowy hipe i nagonka traderów. Nadal prezes może zmienić podejście i jak postawi lepsze warunki w Zenera, faktycznie sprzeda ZCP, pokaże ile uda się odzyskać z zaniechanej, to wtedy i ja uwierzę. Popatrz jak się poustawiali na kursie, nic tylko naganiają by zaraz sprzedać i robić kółeczka. W mojej opinie poczekaj, aż faktycznie będą odpowiednie przesłanki ku inwestycji, ale oczywiście każdy ma swój poziom ryzyka i formę grania na giełdzie - może lubisz tradować. Przyszłość mega niepewna, też ze względu na tę granice prawne, osoby które pilnie nie śledzą wiadomości czy kursu lepiej niech unikają, bo mogą zawisnąć później na długo.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
COLUMBUS 6,33% 7,05 2025-11-04 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.