Raczej faktów, ale każdy sam oceni. W ubytku aktywów trwałych masz też ZCP, to powiedz jak cena aktywów nagle po przeniesieniu wzrosła, by wykazać zysk na 87 mln w kwietniu, co dziś jest 60 mln, odsetki lecą, już pół roku na SPV Ruby01A. Tu się zgadzam, że raczej nie planował od początku sprzedaży, sam wskazał o działaniu na rzecz dofinansowania i tu z tego powodu mamy tak:
UE nr 596/2014 (MAR – Market Abuse Regulation, manipulacji informacyjnej i pozornych transakcji), Ustawa o rachunkowości (Dz.U. 1994 nr 121 poz. 591 - zakaz pozornych operacji księgowych), Ustawa o finansach publicznych (Dz.U. 2009 nr 157 poz. 1240, rzeczywista sytuacja finansowa i operacyjna), Kodeks karny – Art. 286 §1.
Tylko proszę nie pisać z tekstem, ze KNF by się już przyczepił, bo oni działają z opóźnieniem i sam NIK to wykazuje.
130 mln - też dało skok jednorozowy na ebida, ale nadal nie masz informacji, co z resztą inwestycji na Ukrainie, zero, a chwalą się chętnie, tylko wskazują na zaniechaną - 168 mln i tylko dzięki temu uzyskują dofinansowanie, a wskazuje, że już nie dokończą projektów, co zawsze kończy się dodatkowymi stratami.
Konkurencja jest, już pisałem, że nie są pierwsi i już jedna bez infrastruktury działa operacyjnie. To w sumie mało istotne, bo ich głównym konkurentem jest OSD i CSIRE/rząd. Nie mogą sobie po prostu określić, że wezmą 50% zysków nadwyżek z dofinasowanych instalacji, gdyż po podpisaniu umów prosumenci podlegają pod regulacje więc muszą dostać zgody URE i OSD.
Wątpię by dostali zgodę na 50% z dofinasowanych, tu opinia publiczna ich zjedzie właśnie ze względu na standardy w EU i na świecie. Co do reszty instalacji, to pojawi się konkurencja z gotowymi rozwiązaniami i lepszą sytuacją finansową, czyli i mniej sobie naliczać będą. Oni tu dają 3 miesięczne wypowiedzenie, to jest umowa cwaniaka, nikt już nie stosuje takich praktyk.
Na bieżąco, nie bądź śmieszny, wiele krajów już działa, a w Polsce proszę, pierwsze z brzegu - Eniga i tam piszą o opłatach w standardach europejskich, koło 15%. Wirtualna elektrownia, współpracująca z jakimś agregatorem...
https://calma.pl/eniga-fakt-czy-mit-czy-rzeczywiscie-oferuje-korzystne-rozliczenia-energii/
A Columbus miał niby zacząć 1 czerwca, nie wiem czy nie dostali zgody czy po prostu właśnie ich sytuacja finansowa wszystko opóźnia, ale wpisani byli wcześnie na listę jednak start inne firmy zaliczyły.
Tu masz link do strony URE, już 17 agregatorów, a tydzień minął. Photon i Verda też już działają, o tych wiem, reszty nie sprawdzałem.
https://bip.ure.gov.pl/bip/rejestry-i-bazy/wykaz-agregatorow/4713,Wykaz-agregatorow.html