Dane z 28/10 ; ogółem short pozycje 12,197 mln spadek z 12,198 mln ; CTB 2,73%, wzrost z 2,65% ; UTIL 98,07%, spadek z 98,34%; DTC 24,08 dni , spadek z 24,23 d ; wartość short pozycji 1,82 mld, wzrost z 1,71 mld ; short pozycje- 22,93 % z ff wg Ortex ; 85,78/100 Short score, wzrost z 85,74/100
My się tu będziemy bili przez najbliższe pół roku, może nawet rok.
Te 12 milionów akcji które pożyczyli na pewno nie zostanie zwrócone w miesiąc albo dwa. Pewnie te mniejsze fundy odpadną gdzieś po drodze ale w tej spółdzielni siedzi kilka wielkich ryb, a one się szybko nie poddadzą dopóki nie wyjdą na swoje.
Przed nami jeszcze wiele bitew, najważniejsze to zachować zimną krew.
~ka, czy rzeczywiście dane na Ortex maja kilkudniowy poślizg, jak twierdza tu niektórzy? Zawsze byłem ostrożny z teoriami spiskowymi, wiarą we współdziałanie shortów itp. Uważałem, że rola shortów jest przeceniana, a zjawisko short squeeze uważałem za niezmiernie rzadkie. Może to mój wrodzony optymizm, poza tym wciąż wierzę przede wszystkim w fundamenty, więc moim zdaniem kluczowe będą wyniki podane w przyszłym tygodniu... ale w przypadku dobrych wyników, to rzeczywiście może być gorąco. Arkusz zleceń po stronie sprzedaży jest niemal pusty, popyt na kilkadziesiat tysięcy akcji mocno podbija kurs. Util jest prawie 100%, koszt pożyczek jest dosyć wysoki. Znaczna część krótkich pozycji została otwarta poniżej 160 zł. Te otwarte powyżej 200 już w znacznej części zostały zamknięte. Trudno mi sobie wyobrazić bardziej sprzyjające warunki do short squeeze. Słyszaem oczywiście o short squeeze na Volkswagenie czy na Tesli, ale czy wydarzyło się kiedyś w Polsce na akcjach spółki z WIG20? Wiadomo, że zwykle cała akcja kończy się równie gwałtownym i mocnym spadkiem. Zwykle równe mocnym i gwałtownym jak wzrost. A wszystko może trwać ledwie kilka dni. Przy braku podaży akcji kurs może wzrosnąć nawet o 1000%. Jakoś nie chce mi sie wierzyć w taki scenariusz na GPW. Choć skala zaangażowania shortów w CCC jest porównywalna do tego co było na Tesli, czy Volkswagenie (oczywiście zachowując proporcje w wielkości spółek). Czy rzeczywiście zdazyło sie kiedykolwiek coś podobnego na GPW na akcjach spółki z WIG20? Pamiętam bardzo szybkie i gwałtowne zmiany kursu na Lubawie, czy Mercatorze, ale nie wydaje mi się, żeby tam działały shorty.
Nie wiem, czy nie było shortów. To oczywiste, że kurs wzrósl przez Covid, ale dla wystąpienia short squeeze musi wystąpił trigger, który wybije kurs w górę. I wymusi paniczne zamykanie krótkich pozycji, co zwielokrotnia wzrost kursu. W przypadku CCC moze to być dobry raport za Q3. Przy braku podaży akcji, wystarczy popyt na kilkaset tysięcy akcji ze strony TFI, czy OFE, żeby kurs wzrósł o kilkanaście procent. A wtedy jeśli pęknie jeden short wywoła lawinę. I kurs może wystrzelic w górę nawet o 1000% w ciągu 2-3 dni, z notowaniami zawieszanymi na większą część sesji. Dlatego, tak na wszelki wypadek, już złożyłem zlecenie sprzedaży po 800 zł. Wolałbym nie przespac takiego wystrzału. Nie wiem, czy zajdzie takie cudo na CCC, ale lepiej się zabezpieczyć. To byłoby jak wygrana na loterii.
Mój dziadek non stop Mi gadał o tym, jak byłem nastolatkiem :))))
Ale do rzeczy, jeden ze znanych traderów, ostatnio wspominał, że mniej więcej rok temu na buCCCikach siedzieli shorty. Jeszcze mało kto miał program Ortex i mógł sprawdzać, czy faktycznie byli. To pioner w szerzeniu wiedzy o shortach wśród drobnych graczy. Mówił, że shorty z buCCCików wychodzili "schodkowo" i można było to zaliczyć short squeeze na polskiej giełdzie. I teraz też może być podobnie.
Dnia 2025-10-29 o godz. 17:35 ~Delaware napisał(a): > "lepiej się zabezpieczyć" > > ### > > Mój dziadek non stop Mi gadał o tym, jak byłem nastolatkiem :)))) > > Ale do rzeczy, jeden ze znanych traderów, ostatnio wspominał, że mniej więcej rok temu na buCCCikach siedzieli shorty. Jeszcze mało kto miał program Ortex i mógł sprawdzać, czy faktycznie byli. To pioner w szerzeniu wiedzy o shortach wśród drobnych graczy. Mówił, że shorty z buCCCików wychodzili "schodkowo" i można było to zaliczyć short squeeze na polskiej giełdzie. I teraz też może być podobnie.
## Do jesieni zeszłego roku wychodzili z 4 mln shorta i w dodatku po dwuletniej akumulacji i popatrz— z ~30 zł do ~240 zł dojechało, to chyba teraz takie 12 mln shorta ze ~130 zł powinno dać ~3.120 zł :))) ;-) i tak niektórzy w arkuszu zleceń są powpisywani, a nawet przezornych po 4.000 zł widać. :))
Na tym forum dane o tym kiedy short się przestał skracać, a zaczął rozbudowywać przed tą korektą jesienią 2024 r szanowne grono też miało podane na tacy, bo miałam apkę i sprawdzałam, ale faktycznie inspiracją do zainstalowania tego gadżetu była sytuacja jaka się zrobiła na JSW.
Dnia 2025-10-29 o godz. 16:47 ~Antoni napisał(a): > ~ka, czy rzeczywiście dane na Ortex maja kilkudniowy poślizg, jak twierdza tu niektórzy? Zawsze byłem ostrożny z teoriami spiskowymi, wiarą we współdziałanie shortów itp. Uważałem, że rola shortów jest przeceniana, a zjawisko short squeeze uważałem za niezmiernie rzadkie. Może to mój wrodzony optymizm, poza tym wciąż wierzę przede wszystkim w fundamenty, więc moim zdaniem kluczowe będą wyniki podane w przyszłym tygodniu... ale w przypadku dobrych wyników, to rzeczywiście może być gorąco. Arkusz zleceń po stronie sprzedaży jest niemal pusty, popyt na kilkadziesiat tysięcy akcji mocno podbija kurs. Util jest prawie 100%, koszt pożyczek jest dosyć wysoki. Znaczna część krótkich pozycji została otwarta poniżej 160 zł. Te otwarte powyżej 200 już w znacznej części zostały zamknięte. > Trudno mi sobie wyobrazić bardziej sprzyjające warunki do short squeeze. Słyszaem oczywiście o short squeeze na Volkswagenie czy na Tesli, ale czy wydarzyło się kiedyś w Polsce na akcjach spółki z WIG20? Wiadomo, że zwykle cała akcja kończy się równie gwałtownym i mocnym spadkiem. Zwykle równe mocnym i gwałtownym jak wzrost. A wszystko może trwać ledwie kilka dni. Przy braku podaży akcji kurs może wzrosnąć nawet o 1000%. Jakoś nie chce mi sie wierzyć w taki scenariusz na GPW. Choć skala zaangażowania shortów w CCC jest porównywalna do tego co było na Tesli, czy Volkswagenie (oczywiście zachowując proporcje w wielkości spółek). > Czy rzeczywiście zdazyło sie kiedykolwiek coś podobnego na GPW na akcjach spółki z WIG20? > Pamiętam bardzo szybkie i gwałtowne zmiany kursu na Lubawie, czy Mercatorze, ale nie wydaje mi się, żeby tam działały shorty.
### Jeśli na Ortexie maja poślizg to jest to poślizg wynikający z raportowania i przekazywania danych, a nie w publikacji. Dzisiejsze dane masz z dopiskiem „Updated: Wednesday - Data as per previous close ’’, czyli dotyczą zamknięcia dnia sesyjnego we wtorek.
„Trudno mi sobie wyobrazić bardziej sprzyjające warunki do short squeeze” - takiej sytuacji jaka jest obecnie na CCC, to ja nie pamiętam. Brakuje chyba tylko reklamy w socialach i może by się udało… Ten raport Ninja, to tak naprawdę tylko się przysłużył longom—zrobił się szum medialny, dziesiątki publikacji i programów - algorytmy to czytają jednoznacznie, jako zainteresowanie.
„Te otwarte powyżej 200 już w znacznej części zostały zamknięte.” - raczej nie, bo te podmioty, które się meldowały na początku, dalej mają te pozycje otwarte co widać w rejestrach, ale mogą mieć uzbierany zapas akcji do oddania i odwrócone pozycje, bo wolumenów na spadkach i na dnie nie brakowało. Taki bufor bezpieczeństwa, którym można zamknąć pozycje oddając akcje lub zagrać je ponownie sprzedając - zależy od tego co wysmarują w tych raportach i jaka będzie reakcja rynku. Jak wyniki będą w wersji Optymistycznej +, DM wyciągnie jakiegoś wspomnianego asa z rękawa i dodatkowo „akcjonariat 190” nabierze wiary w to wszystko, to strefa podażowa się rozpłynie jak smuga kondensacyjna w 2 minuty, a te nisko rozprowadzające się podmioty mogą mieć problem. Tylko jeszcze jakaś Long Wieża Kontroli Lotów musiałaby jeszcze w te bajki uwierzyć, a to już wydaje się dużo trudniejsze. :)))
Jestem zdania, że hedge fundy stawiają na niepowodzenie strategii czy jej komponentów. Jeden dobry raport kwartalny nie zmieni o 180 stopni przekonania o przewartościowaniu i nie spowoduje masowej ucieczki z wzajemnym tratowaniem przy zamykaniu pozycji.
Z tyłu głowy mam to samo co powiedział Móchamed i że po wynikach przyczepią się do "jakiegoś komponentu" raportu, jak zwykle zresztą. Z drugiej zaś strony jestem optymistą i wierzę, że pewne zachowania analityków, rynku, inwestorów się zmienią i jeśli raport okaże się w większości bardzo dobrym , to nie będą się "czepiać" i szukać na siłę minusów,a wykażą się większą wiarą w przyszłość spółki,a SHORTY zajmą się uwalaniem firm, które rzeczywiście na to zasługują.
Móchamed, zapewne masz rację. Tym bardziej, że taki short squeeze to niezwykle rzadkie zjawisko. Ale tak na wszelki wypadek, lepiej wystawić sprzedaż po kilkaset zł, gdyby się jednak wydarzyło.
Wczorajszy dzień 29/10/25: Ogółem short pozycje 12,147 mln , zejście z 12,198 mln ; 22,83% z ff, spadek z 22,93% ; DTC 23,78 dni spadek z 24,08 ; CTB 2,78%, wzrost z 2,73% ; UTIL 97,97%, spadek z 98,07% ; Short score 85,79/100, wzrost z 85,78/100 ; Wartość shorta 1,87 mld, wzrost z 1,82 mld
Trele-morele. To tylko jeden z brokerów przekroczył bufor bezpieczeństwa (za dużo wypożyczył !!!) i musiał wezwać shorta do oddania.
Ps. Trader podał, że XTB anulowało wszystkie zlecenia wystawionych akcji i nie przywróciło. Trzeba to zrobić ręcznie. Jeśli kto ma konto na XTB, powinien sprawdzić i ponownie złożyć zlecenie na wysoką cenę.
Dnia 2025-10-30 o godz. 14:12 ~Delaware napisał(a): > „Czyli próbują schodzić” > > ## > > ~ka podała: > Oddane 62.144 szt > pożyczone 12.183 szt > > różnica : 49961 szt. > > ### > > Trele-morele. > To tylko jeden z brokerów przekroczył bufor bezpieczeństwa (za dużo wypożyczył !!!) i musiał wezwać shorta do oddania. > > Ps. Trader podał, że XTB anulowało wszystkie zlecenia wystawionych akcji i nie przywróciło. Trzeba to zrobić ręcznie. > Jeśli kto ma konto na XTB, powinien sprawdzić i ponownie złożyć zlecenie na wysoką cenę. > ## Zrzucanie zleceń, to ich stały numer znany z JSW… do tego jest koniec miesiąca i w niektórych bankach część zleceń dziwnym trafem spada z automatu, co natychmiast widać po UTIL - shorty mają większą dostępność i taniej. Pilnujcie tego wystawiania po ile tam kto chce, byle było zablokowane.
Jak zostało wspomniane wyżej - 50 tys. oddanych akcji to nawet nie jest 0,5 proc całości pożyczonych, więc nie wyciągałbym z tego żadnych wniosków. Uważam, że shorty planują jeszcze zrzut po wynikach jakie by one nie były, zawsze można się do czegoś przyczepić. Oprócz wyników kluczowe będzie to co powie prezes na konferencji, jeżeli przekonana duży kapitał to całkiem prawdopodobny jest scenariusz grany w sierpniu ubiegłego roku, czyli zrzut po wynikach a następnie odrabianie strat po konferencji i rajd na północ w kolejnych dniach.
Dnia 2025-10-30 o godz. 14:15 ~olo napisał(a): > żeby tylko Dariusz cyframi za 3Q nie popsuł to będzie super.
DM raz niech milczy, a do tego wszyscy analitycy piszą jak najniższe prognozy ze sporą garścią defetyzmu. Swoją drogą to pierwszy raz w życiu na tej ostatniej konferencji widziałam, żeby dział RI ośmielił się hamować DM i zwracać mu uwagę jak chciał się mimowolnie rozpędzić z tematem wyników w 3Q. Tego jeszcze w tym kinie nie grali. A tym wrześniem użytym jako przykład, to tak ’zakręcił’, że do teraz część osób na forum myśli, że był słabszy niż rok temu.
Dane z 30/09/25 Ogółem 12,189 mln , wzrost z 12,147 mln , czyli powrót , +42 tys dołożone CTB 2,89%, wzrost z 2,78% - pożyczki dzienne śmigały nawet po 8,81 %
UTIL 97,7%, spadek z 97,97%
Ogółem short pozycje 22,91 % z ff wg Ortex , wzrost z 22,83%
No ciekawe, czyli cały czas walczą i dokładają do gry. Czy ktoś może wyjaśnić czy te akcje pożyczone są rozpatrywane jako tylko pożyczone czy jako pożyczone i wrzucone na rynek?
Bo to jest diametralna różnica i pytanie czy te 12 milionów już krąży czy krąży mniej a reszta czeka na kontach funduszy w celu dalszego pogłębiania?
~Bart, to było już omawiame i rozkminiane kilka razy w różnych wątkach. Na Ortex są dane o akcjach pożyczonych, niekoniecznie wrzuconych w rynek. Ale prawdopodobnie fundusze nie trzymają pożyczonych akcji dłużej niz kilka dni przed ich sprzedażą. Z cała pewnością nie jest tak, że duża część z tych 12 mln nie została jeszcze sprzedana. Prawdopodobnie w sumie nie może to byc więcej niż kilkadziesiąt tysięcy akcji. Takie były wnioski na podstawie porównań zmian pozycji na Ortex, w raporcie KNF i wielkości dziennego volumenu. Ale to tylko przypuszczenie i wnioski ludzi z forum, choc nie tylko z tego forum.
> ~Bart, to było już omawiame i rozkminiane kilka razy w różnych wątkach. Na Ortex są dane o akcjach pożyczonych, niekoniecznie wrzuconych w rynek.
Dzięki za wyjaśnienie, przepraszam że pytam o takie rzeczy ale wątków tutaj jest tyle że ciężko się połapać w tym wszystkim i kto gdzie kiedy napisał :/
Dnia 2025-10-31 o godz. 12:30 ~ka napisał(a): > Dnia 2025-10-30 o godz. 14:15 ~olo napisał(a): > > żeby tylko Dariusz cyframi za 3Q nie popsuł to będzie super. > > DM raz niech milczy, a do tego wszyscy analitycy piszą jak najniższe prognozy ze sporą garścią defetyzmu. Swoją drogą to pierwszy raz w życiu na tej ostatniej konferencji widziałam, żeby dział RI ośmielił się hamować DM i zwracać mu uwagę jak chciał się mimowolnie rozpędzić z tematem wyników w 3Q. Tego jeszcze w tym kinie nie grali. A tym wrześniem użytym jako przykład, to tak ’zakręcił’, że do teraz część osób na forum myśli, że był słabszy niż rok temu. > > Dane z 30/09/25 > Ogółem 12,189 mln , wzrost z 12,147 mln , czyli powrót , +42 tys dołożone > CTB 2,89%, wzrost z 2,78% - pożyczki dzienne śmigały nawet po 8,81 % > > UTIL 97,7%, spadek z 97,97% > > Ogółem short pozycje 22,91 % z ff wg Ortex , wzrost z 22,83% > > Oddane 7.266 szt > Dopożyczone 49.296 szt
Suplement: DTC 23,92 dni, wzrost z 23,78 dni short score 85,86/100, wzrost z 85,79/100
Już 10, a nie 12 miejsce ‚w kolejce’ w tabeli Short Extremes- dane z całej Europy. Volvo nadal dwa miejsca przed CCC, ale widać szansę na przeskoczenie o jedną pozycję w przyszłym tygodniu.
Dnia 2025-10-31 o godz. 12:59 ~ka napisał(a): > Dnia 2025-10-31 o godz. 12:30 ~ka napisał(a): > > Dnia 2025-10-30 o godz. 14:15 ~olo napisał(a): > > > żeby tylko Dariusz cyframi za 3Q nie popsuł to będzie super. > > > > DM raz niech milczy, a do tego wszyscy analitycy piszą jak najniższe prognozy ze sporą garścią defetyzmu. Swoją drogą to pierwszy raz w życiu na tej ostatniej konferencji widziałam, żeby dział RI ośmielił się hamować DM i zwracać mu uwagę jak chciał się mimowolnie rozpędzić z tematem wyników w 3Q. Tego jeszcze w tym kinie nie grali. A tym wrześniem użytym jako przykład, to tak ’zakręcił’, że do teraz część osób na forum myśli, że był słabszy niż rok temu. > > > > Dane z 30/09/25 > > Ogółem 12,189 mln , wzrost z 12,147 mln , czyli powrót , +42 tys dołożone > > CTB 2,89%, wzrost z 2,78% - pożyczki dzienne śmigały nawet po 8,81 % > > > > UTIL 97,7%, spadek z 97,97% > > > > Ogółem short pozycje 22,91 % z ff wg Ortex , wzrost z 22,83% > > > > Oddane 7.266 szt > > Dopożyczone 49.296 szt > > Suplement: > DTC 23,92 dni, wzrost z 23,78 dni > short score 85,86/100, wzrost z 85,79/100 > > Już 10, a nie 12 miejsce ‚w kolejce’ w tabeli Short Extremes- dane z całej Europy. Volvo nadal dwa miejsca przed CCC, ale widać szansę na przeskoczenie o jedną pozycję w przyszłym tygodniu. >
Jakby dobrze ten temat rozpropagować w biznesowych zagranicznych mediach, to short squeeze byłby murowany.
Dnia 2025-10-31 o godz. 13:07 ~Pax napisał(a): > Dnia 2025-10-31 o godz. 12:59 ~ka napisał(a): > > Dnia 2025-10-31 o godz. 12:30 ~ka napisał(a): > > > Dnia 2025-10-30 o godz. 14:15 ~olo napisał(a): > > > > żeby tylko Dariusz cyframi za 3Q nie popsuł to będzie super. > > > > > > DM raz niech milczy, a do tego wszyscy analitycy piszą jak najniższe prognozy ze sporą garścią defetyzmu. Swoją drogą to pierwszy raz w życiu na tej ostatniej konferencji widziałam, żeby dział RI ośmielił się hamować DM i zwracać mu uwagę jak chciał się mimowolnie rozpędzić z tematem wyników w 3Q. Tego jeszcze w tym kinie nie grali. A tym wrześniem użytym jako przykład, to tak ’zakręcił’, że do teraz część osób na forum myśli, że był słabszy niż rok temu. > > > > > > Dane z 30/09/25 > > > Ogółem 12,189 mln , wzrost z 12,147 mln , czyli powrót , +42 tys dołożone > > > CTB 2,89%, wzrost z 2,78% - pożyczki dzienne śmigały nawet po 8,81 % > > > > > > UTIL 97,7%, spadek z 97,97% > > > > > > Ogółem short pozycje 22,91 % z ff wg Ortex , wzrost z 22,83% > > > > > > Oddane 7.266 szt > > > Dopożyczone 49.296 szt > > > > Suplement: > > DTC 23,92 dni, wzrost z 23,78 dni > > short score 85,86/100, wzrost z 85,79/100 > > > > Już 10, a nie 12 miejsce ‚w kolejce’ w tabeli Short Extremes- dane z całej Europy. Volvo nadal dwa miejsca przed CCC, ale widać szansę na przeskoczenie o jedną pozycję w przyszłym tygodniu. > > > > Jakby dobrze ten temat rozpropagować w biznesowych zagranicznych mediach, to short squeeze byłby murowany.
### Był kiedyś taki raport najpopularniejszych, najbardziej rozpoznawalnych spółek na GPW, takich najchętniej granych przez ‚ulicę’, pamiętam, że CCC było na samej górze rankingu.
Ciekawy jest wątek ile realnie akcji może być w obrocie poza dużymi graczami. Biorąc pod uwagę to co jest w na stooq i w zagranicznych fundach to realnie akcji w obiegu może być grubo poniżej 10mln. Dlatego ja uważam ze nawet skromy skup typu 150mln mógł by zabrać kolejne krzesełko w tej zabawie kto szybciej siądzie. Zobaczymy, może prezes cos o tym powie.
> Biorąc pod uwagę to co jest w na stooq i w zagranicznych fundach to realnie akcji w obiegu może być grubo poniżej 10mln.
Ja myślę że ulica ma grubo poniżej tych 10 milionów i myślę że dlatego tak słabo im idzie uwalanie kursu. Bo pożyczyli o wiele więcej niż mają słabe ręce, kto z leszczy się przestraszył ten się przestraszył i oddał akcje. Natomiast cała reszta która ma te 60-70mln akcji, zagranicznych fundów, naszych TFI i OFE siedzi, trzyma akcje i ani myśli ich oddać.
Dlatego tutaj jest tak mały obrót i zawalanie kursu mała ilością akcji bo to jest tylko wycenianie kursu między szorciarzami. Skup akcji które wpuściły fundusze został przeprowadzony przez twarde ręce i oni wiedzą że 140 zł to mało, trzeba wyskoczyć z lepszej kasy żeby BlackRock albo Vanguard chciał oddać akcje ;)
Ponoć wg ortex tam jest okolo 10mln w rękach funduszy z zagranicy. Generalnie to wychodzi ze ulica i inna gldtobnica może mieć od 4 do okolo 8 mnl papieru. Biorąc pod uwagę że nie nikt tam nie wywalał dużej ilości papieru w październiku. Zobaczymy, jeszcze tydzień ale juz od środy pewnie będzie sie działało.
stooq pokazuje ~62 mln akcji w rękach polskich TFI i OFE a morningstar dodatkowe 8-10 mln w rękach zagranicznych funduszy więc wychodzi że ulica ma ~5-8 milionów akcji.
Czyli wychodzi że szorty pożyczyły prawie dwa razy tyle co ma ulica ;)
Dane z 31/10/25 : Ogółem short pozycje 12,17 mln , kosmetyczny spadek z 12,19 mln ; CTB 3,41%, wzrost z 2,89% ; DTC 23,9 dni ; Short score 86,13/100 wzrost z 85,86/100 ;
Dnia 2025-11-03 o godz. 13:34 ~ka napisał(a): > Dane z 31/10/25 : > Ogółem short pozycje 12,17 mln , kosmetyczny spadek z 12,19 mln ; > CTB 3,41%, wzrost z 2,89% ; > DTC 23,9 dni ; > Short score 86,13/100 wzrost z 85,86/100 ; > > nowopożyczone: 9.701 szt ; > oddane 28.900 szt
Dnia 2025-11-03 o godz. 14:51 ~Heizz napisał(a): > Mega duży wzrost kosztu pożyczki - dobry prognostyk. ## W czwartek były brane nawet z oprocentowaniem do 8,81 %, to znacząco podbija tą podawaną średnią dla całości Piątkowa średnia to 4,65%.
Lepszym prognostykiem jest DTC (liczba dni potrzebnych do odkupu całego shorta wg dziennego obrotu) liczone dla dwóch tygodni, a nie to podawane ogólnie dla średniej z trzech m-cy. Days to Cover wzrósł skokowo w ciagu trzech ostatnich sesji z 14,26 dni do 27,72 dni.