~ka, czy rzeczywiście dane na Ortex maja kilkudniowy poślizg, jak twierdza tu niektórzy? Zawsze byłem ostrożny z teoriami spiskowymi, wiarą we współdziałanie shortów itp. Uważałem, że rola shortów jest przeceniana, a zjawisko short squeeze uważałem za niezmiernie rzadkie. Może to mój wrodzony optymizm, poza tym wciąż wierzę przede wszystkim w fundamenty, więc moim zdaniem kluczowe będą wyniki podane w przyszłym tygodniu... ale w przypadku dobrych wyników, to rzeczywiście może być gorąco. Arkusz zleceń po stronie sprzedaży jest niemal pusty, popyt na kilkadziesiat tysięcy akcji mocno podbija kurs. Util jest prawie 100%, koszt pożyczek jest dosyć wysoki. Znaczna część krótkich pozycji została otwarta poniżej 160 zł. Te otwarte powyżej 200 już w znacznej części zostały zamknięte.
Trudno mi sobie wyobrazić bardziej sprzyjające warunki do short squeeze. Słyszaem oczywiście o short squeeze na Volkswagenie czy na Tesli, ale czy wydarzyło się kiedyś w Polsce na akcjach spółki z WIG20? Wiadomo, że zwykle cała akcja kończy się równie gwałtownym i mocnym spadkiem. Zwykle równe mocnym i gwałtownym jak wzrost. A wszystko może trwać ledwie kilka dni. Przy braku podaży akcji kurs może wzrosnąć nawet o 1000%. Jakoś nie chce mi sie wierzyć w taki scenariusz na GPW. Choć skala zaangażowania shortów w CCC jest porównywalna do tego co było na Tesli, czy Volkswagenie (oczywiście zachowując proporcje w wielkości spółek).
Czy rzeczywiście zdazyło sie kiedykolwiek coś podobnego na GPW na akcjach spółki z WIG20?
Pamiętam bardzo szybkie i gwałtowne zmiany kursu na Lubawie, czy Mercatorze, ale nie wydaje mi się, żeby tam działały shorty.