• Zakończenie emisji- sukces Autor: ~Ghost [83.7.222.*]
    Emisja powiodła się w 90% . Super, mamy kasę na zakończenie gry :)))
  • Re: Zakończenie emisji- sukces Autor: ~MutenRoshiSama [185.16.144.*]
    To jest kluczowe info. Jest kasa można działać. Teraz wszystkie kolejne aspekty które padają na forum wielokrotnie więc nie będę ich przytaczał. Ruszamy
  • Re: Zakończenie emisji- sukces Autor: ~GamingEnjoyer [31.182.250.*]
    Świetne wieści, jest paliwo do przełamania w tym tyg 1,7
  • Re: Zakończenie emisji- sukces Autor: ~Mmm [31.61.250.*]
    Jeśli grę pokażą na gamescomie i chwyci to tu nas czeka nie 1.7, a co najmniej połowa kapitalizacji Bloobera, czyli 5-6zl. Moim zdaniem mają lepszy produkt niż Cronos , ale diabeł tkwi w szczegółach , więc zobaczymy za miesiąc jak odbiór graczy. Sytuacja finansowa Oml uległa zmianie , ale moim zdaniem będą potrzebować jeszcze małej emisji na kilka mln akcji , ale już pewnie po kilka zł za akcję. Inną ewentualnością jest oczywiście deal z Sony lub Microsoftem. Pozdrawiam
  • Re: Zakończenie emisji- sukces Autor: ~Free [93.159.17.*]
    Mogliby w ramach miłego gestu zrobić emisję tej liczby akcji co nie udało im się sprzedać drobnym po tej samej cenie. Myślę, że spokojnie znaleźliby się chętni a przy okazji mieliby więcej hajsu w kasie:)

Mają pieniądze na przetrwanie co najmniej do wiosny wraz z uruchomieniem kosztownego marketingu. Wydaje mi się, że liczą na to, że kolejną emisję będą mogli uplasować - w optymistycznym scenariuszu- po co najmniej 3 zł za 1 sztukę. Będzie to już po revealu gry i myślę, że głęboko wierzą, że to będzie gamechanger. Ja zresztą też wierzę. Myślę, że to będzie widowiskowy trailer Cgi. Zrobili prywatną emisję z chętnymi , których mieli "pod ręką" , żeby było.taniej- koszty bliskie 0. Przy szerszej emisji mogłoby to kosztować od 0.7 do 1 mln złotych. Od roku takie są niej wiecej koszty... Przy emisji wartej 10mln nie było.sensu...
  • Re: Zakończenie emisji- sukces Autor: ~Ghost [83.29.195.*]
    Jest naprawdę super, gra zapowiada się rewelacyjnie, kasa jest , gamescom blisko. Myślę że w najbliższym czasie zobaczymy niezły rajd pod Cyber Slash , choć na gamescom zapewne pojawi się już docelowy tytuł gry. Przyszły rok będzie również ciągnął gaming CDPROJEKT , więc naprawdę robi się ciekawie. Za rok kurs w okolicy 6 -7 zł to minimum
  • Re: Zakończenie emisji- sukces Autor: ~Swanson [83.23.126.*]
    Niesamowite jest to, że rynek potrafi wycenić Bloober na ponad 600 mln czy Cig na ponad 500 mln a jeśli chodzi o kompetencje i zdolności to OML im nie ustępuje co udowodnił tworząc GhostRunner, spółka miała po prostu pecha o była zmuszona do podpisania niekorzystnych umów, ale tak często bywa na początku biznesu, żeby wystartować itd. Dla OML właśnie rozpoczyna się nowy rozdział.
    Tak jak zauważyłeś ,z Ghostrunner były podpisane niekorzystne umowy, IP nie było wlasnaoscia OML, a gry sprzedały się bardzo dobrze , natomiast przy CyberSlashamy IP należący do OML, kasa na stworzenie gry , gra dwa razy większa. Sprzedaż w okolicach 1,5 mln do 3 mln CyberSlash wydaje się realna . Zyski powinny wywindować kapitalizację do 500 mln spokojnie.
  • Re: Zakończenie emisji- sukces Autor: ~GamingEnjoyer [31.182.250.*]
    Nie no, bez przesady. Bloober i CIG to półka wyżej jeśli chodzi o same gry. Pisze to z perspektywy wieloletniego gracza
  • Re: Zakończenie emisji- sukces Autor: ~Swanson [83.23.126.*]
    No nie do końca, tak jak jeszcze zgodzę się, że Cig z Lords of the Fallen 2 również pokazał, że potrafi tak Bloober póki co nie dowiózł żadnego hitu poza bardzo udanym remake SH2. Rynek daje dużą premię za Cronos, który moim zdaniem jest nudny po tym co zobaczyłem na zaprezentowanym Gameplay.
  • Re: Zakończenie emisji- sukces Autor: ~Maniek [89.151.21.*]
    Nie zapominajmy o tym, że CIG wydał 200 mln PLN na LOFT a CyberSlash ma mieć budżet 40 mln PLN więc nie do końca są to porównywalne gry i spółki a także kapitalizacja.
    Nie można porównywać budżet gry do kapitalizacji spolki . To ze jakąś gra ma kosmiczny budżet Nie oznacza ze musi mieć duża kapitalizację. Wystarczy spojrzeć na 11bit studiów gdzie przy niskich budżetach produkcyjnych kapitalizacja osiągnęła poziom ponad 1mld zł . Budżet 40 mln to koszty , które spokojnie mogą przynieść sprzedaż gry w granicach 1 mln egzemplarzy, ale to są takie ostrożne kalkulację biorąc chociażby pod uwagę jak się sprzedal ghostrunner (2,5 mln szt)
    @Maniek to, że Cig wydał 200mln na Lotf - obecnie już pewnie trochę więcej, to pół biedy. Gorzej, że dołożył 100mln na marketing. Ta gra nigdy się im nie zwróci. Patrząc na ich obecny bilans mam spore obawy czy dociągną. Tuż przed premierą Lotf mieli lepsze cyferki, a tu jeszcze rok niemałych kosztów do premiery. Oby mieli dobrą umowę z Epikiem.
  • Re: Zakończenie emisji- sukces Autor: ~OMG [88.156.138.*]
    Moim skromnym zdaniem jako punkt wyjścia do jakichkolwiek analiz OML zauważyć należy, że obecna sytuacja studia jest niemożliwa do porównania z sytuacją przed wydaniem Ghostrunner 2. To są dwa różne światy okoliczności: przejęte IP vs. pełne prawa do IP, umowa wydawnicza z 505 vs. self-publishing, finansowanie zewnętrzne 505 vs. finansowanie z emisji akcji, marketing 505 (nomen omen bardzo slaby lub w praktyce brak) vs. własne plany studia na kampanię marketingową.

Wiem, że giełda nie jest logiczna bo jest dużo gry na emocjach, szczególnie w krytycznych momentach - na gamingu głównie przed ważnymi eventami odkrywajacycmi szczegóły na temat gry i przed samą premierą gry, ale jakby na to nie patrzeć na chłopski rozum, to CyberSlash dla OML będzie albo trampoliną do zupełnie innej ligi gamedevu albo gwoździem do trumny. Oni sobie z tego zdają doskonale sprawę, że sukces sprzedażowy ustawi ich na lata do przodu, a porażka będzie ciężka do sfinanoswania i położy się cieniem na standingu firmy w kilku kolejnych latach. Mają tego pełną świadomość, co widać z wywiadów z Członkami Zarządu firmy. Jeśli chcą się wstrzelić w punkt, to na pewno mają pełny plan marketingowy i wydawniczy już opracowany, daty premiery przenalalizowane pod kątem konkurencji i przebadaną listę eventów targowych oraz branżowych, na których kampania marketingowa po prostu musi być mocno obecna.

Możemy sobie trzaskać tu analizy AT i się nimi podniecać, ale przy tej płynności na walorze, a przede wszystkim w obecnym punkcie rozwoju Spółki OML, głównym narzędziem powinna być analiza fundamentalna. A fundamenty firma ma solidne jak nigdy wcześniej. Moment jest przełomowy w jej histori i mam nadzieję, że go wykorzystają. Jakkolwiek wyglądał będzie wynik końcowy, przed premierą CyberSlash z pewnością nie będziemy widzieli już dawno obecnych poziomów cenowych za akcje.

Dobrej niedzieli.
  • Re: Zakończenie emisji- sukces Autor: ~Maniek [89.151.21.*]
    Jestem z wami na pokładzie, głośno myślę, jaki jest realny zasięg kapitalizacji i kursu przed i po premierze. Nie chce mojej powtórki z GR1 i GR2 gdzie miałem nadzieję, że kurs zostanie na poziomie premiery i będzie rósł ale jak wiemy było inaczej i zawisłem. Obecnie uśredniam, mam środki aby dokupować ale nie mam planu do jakiego poziomu czekać ze sprzedażą akcji.
  • Re: Zakończenie emisji- sukces Autor: ~kr [91.192.199.*]
    Dnia 2025-07-27 o godz. 18:28 ~Maniek napisał(a):
    > Jestem z wami na pokładzie, głośno myślę, jaki jest realny zasięg kapitalizacji i kursu przed i po premierze. Nie chce mojej powtórki z GR1 i GR2 gdzie miałem nadzieję, że kurs zostanie na poziomie premiery i będzie rósł ale jak wiemy było inaczej i zawisłem. Obecnie uśredniam, mam środki aby dokupować ale nie mam planu do jakiego poziomu czekać ze sprzedażą akcji.

Nikt nie wywinduje kursu do absurdalnych 20pln tak jak to miało miejsce przy GR1. Przy drugiej czesci kurs słabiutko bo wiadome było ze GR2 nie osiągnie sukcesu jedynki. Nie sądze że 10 pln bedzie osiągalne no ale trzeba być cierpliwym. Z reszta i tak nic na razie nie wiadomo co z gra bo nic nie pokazali a może akurat będzie złoty strzał kto wie.
  • Re: Zakończenie emisji- sukces Autor: ~warren_muppet [83.9.177.*]
    Ja myślę, że tutaj przewidywania użytkowników co do kapitalizacji są oparte o wycenę innych spółek. Należy jednak pamietać o tym, że aktualne wyceny 11bit, cig są po ogromnych przecenach. Pod tym względem onemorelevel nie odstaje jeśli chodzi o ich skalę. Takie spółki jak creepyjar i cd projekt się wyłamały z tej dużej konsolidacji, jednak widać, że trzeba było na to czasu. OML, 11B, CIG spadły z konia długi czas później, więc jak sie złoży wiele czynników to wydaje mi się, że wszystkie będą w stanie odbić. Tylko OML ma większy potencjał przez mniejszy market cap, a do tego grę, która może być bardziej atrakcyjna dla graczy niż Cronos (Bloobera też mam). Tak więc jeśli inne sektory stracą paliwo, a cd projekt jeszcze bardziej napędzi sektor gamingowy, to może być tak, że kapitalizacje spółek tak odlecą, że już nie będziemy przyrównywać oml do spółek o kapitalizacji 0.5 mld, a do spółek wycenianych bliżej 1 mld. A możliwe, że ten lepszy grunt pod wzrosty zbiegnie się z czasem między trailerem, a premierą
  • Re: Zakończenie emisji- sukces Autor: ~kr [91.192.199.*]
    Dnia 2025-07-27 o godz. 18:48 ~warren_muppet napisał(a):
    > Ja myślę, że tutaj przewidywania użytkowników co do kapitalizacji są oparte o wycenę innych spółek. Należy jednak pamietać o tym, że aktualne wyceny 11bit, cig są po ogromnych przecenach. Pod tym względem onemorelevel nie odstaje jeśli chodzi o ich skalę. Takie spółki jak creepyjar i cd projekt się wyłamały z tej dużej konsolidacji, jednak widać, że trzeba było na to czasu. OML, 11B, CIG spadły z konia długi czas później, więc jak sie złoży wiele czynników to wydaje mi się, że wszystkie będą w stanie odbić. Tylko OML ma większy potencjał przez mniejszy market cap, a do tego grę, która może być bardziej atrakcyjna dla graczy niż Cronos (Bloobera też mam). Tak więc jeśli inne sektory stracą paliwo, a cd projekt jeszcze bardziej napędzi sektor gamingowy, to może być tak, że kapitalizacje spółek tak odlecą, że już nie będziemy przyrównywać oml do spółek o kapitalizacji 0.5 mld, a do spółek wycenianych bliżej 1 mld. A możliwe, że ten lepszy grunt pod wzrosty zbiegnie się z czasem między trailerem, a premierą

Oby tak było jak mówisz. Zobaczymy co OML pokaże przy tym projekcie. Tutaj premiery były zawsze na jesieni więc jeszcze sporo czasu nam zostało do finału.
    Czy jutro przebijamy 1,7zł. Info o sukcesie emisji i zapewnieniu finansowania bardzo dobre wiec powinno być wybicie, zobaczymy
  • Re: Zakończenie emisji- sukces Autor: ~rsi [181.214.206.*]
    zostało niecałe 4 tygodnie do gamescom, czas na wzrosty
[x]
ONEMORE -5,68% 2,58 2025-09-29 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.