Do ewakuacji, jeśli będzie się odbijać od tego poziomu do wybicia to będzie moment kupna,w przeciwnym razie trend spadkowy do 13,80. Jutro wszystko się okaże jaki kierunek.
Dnia 2025-05-29 o godz. 00:13 ~makrelgieldowy napisał(a): > Do ewakuacji, jeśli będzie się odbijać od tego poziomu do wybicia to będzie moment kupna,w przeciwnym razie trend spadkowy do 13,80. Jutro wszystko się okaże jaki kierunek.
Coś analiza nie pykła tym razem. Tak to jest, że nikt nie ma recepty na zarabianie i trafne przewidywania. Co prawda przyszły tydzień może przynieść spadki, no ale to już inna historia, analiza krótkoterminowych spadków do 13,8 legła w gruzach.
Nie do końca, jeśli dzisiejszy dzień był celową podbitką,aby umożliwić wyjście na 16,70. Zobaczymy czy wynik wyborów nie będzie triggerem do ukarania całej giełdy, nadal podtrzymuje poziom 13,80.za realny,zwłaszcza po wyborach w poniedziałek. Warto też przypomnij o wyroku sądu w Lichtensteinie z cofnietą sukcesją CPS a do tego 9 lipca wchodzi temat taryf celnych,które chyba jednak będą wprowadzone wzajemnie, prze UE na USA oraz odwrotnie. Wierzycielami weksli na pozycję złota w Europejskich bankach w gronie EBC są Amerykanie,którzy mogą w ramach zemsty poprosić o swoje sztabki
Czyli widzisz same negatywy, a moze wymiensmisz też pozytywy?
Dlaczego nie podasz, ze inflacja spada mocniej od oczekiwań? Ze ure mocno scial ceny gazu? I ze z prądem pewno będzie podobnie. Co oznacza, ze stopy powinny spadać mocniej i szybciej niż wszyscy uważają, dlatego pojawiła sie podaż, a że tak to ustawili. To ładnie się wyrysowało dno i pozytywne info. Twój scenariusz mial rację bytu przy inflacji wyższej od prognoz, ale nie poszło.
Życzę.wam zarobku przy kursie 38zl.Nie.jestem waszym wrogiem,tylko przy dużej ilości pozytywnych wpisów podjąłem te negatywne aspekty geopolityczne. Osobiście wstrzymuję się z inwestycją i czekam po wyborach a nawet 9 lipca czyli wojny celnej usa- europa-chiny . Niemniej życze wam aby kurs nigdy nie dotarł do 13,80 a jak będzie to czas pokaże,Pozdrawiam
Nie, no chwila. Masz wątek założony, że zejście poniżej 16,5 na zamknięciu oznacza zejście do 13,8. Było zamknięcie poniżej wczoraj. Tymczasem dziś od minimum do maksimum była złotówka w górę i jest znów powyżej 16,5. No to pykło czy nie pykło?
Raz Ci się udało trafić w górkę na forum i troszkę Cię euforia poniosła. Dobrze dostać pstryczka w nos na takim przykładzie bez dźwigni niż pomylić się na złocie z dźwignią razy 20.
A to czy w przyszłym tygodniu będą spadki to inna bajka. To już nie jest scenariusz z Twojej analizy po dzisiejszym wzroście.
Czuwaj.
Dobrze że nie posłuchałem maklergieldowy i załadowałem 20000 akcji poniżej 16.
Czułem że jest to celowe zejście poniżeń 16,5 bo nie zdążyli odkupić akcji. Za mocna była obrona na 16.6
Moim zdaniem. Ci co bronili kursu przy 16.6 zaczęli wielki skup poniżej 16 i nie dają za wygraną gotowi pogonić szorta wyżej. Było widać to na dogrywce w piątek
Rozsądny, na pewno każdy ci uwierzy,że w małym zakresie 15 minut gdy kurs spadł poniżej 16 i odrazy zaczął rosnąć kupiłeś akcje w tej cenie jaką deklarujesz,zwłaszcza gdy nie było żadnego wypłaszczenia tylko chwilowe zejście poniżej i odrazy mocny skok powyżej 16. Jesteś mitomanem, z zerową wiarygodnością. Nadal twierdzę, że piątkowy wzrost był celowym ubieraniem na wyższym poziomie , wszystko się okaże ,nadal twierdzę że przywitamy 13,80 a podbitka była chwilową ucieczką przed wojną celną dla wybranych, do tego kwestia sukcesji cofniętej przez sąd Lichtensteinski, taka jest moja opinia,oczywiście nie musisz się zgadzać, zaczekajmy dwa dni ,okaże się kto był bliżej prawdy
Ja kupiłem parę milionów poniżej 16, no była okazja, to żal było te parę groszy nie wydać. Jeszcze tacie powiedziałem, to se 700k zgarnął z arkusza po 15,8.
Tak, pisałeś w wątku: "Zejście poniżej 16,50 na zamknięciu to ważny znak Do ewakuacji, jeśli będzie się odbijać od tego poziomu do wybicia to będzie moment kupna,w przeciwnym razie trend spadkowy do 13,80. Jutro wszystko się okaże jaki kierunek."
Okazało się, że było zamknięcie pod 16,5, a więc zgodnie z Twoją prognozą czekamy teraz na 13,8. Już sprawdzam kurs - jest 16,8. Gratuluję trafnej analizy, wstydu nie masz, że się jeszcze udzielasz w tym wątku?
nie ma,. bo kurs jest tutaj gdzie chciał po sprzedazy na 19, więc aby odebrać papier, musi teraz "zachecic" do sprzedaży tych, co nie sprzedali. tak uważam.
To że kurs zbili to jedno, teraz trzeba ten papier na tym poziomie odebrać.
Moja prognoza nadal jest aktualna ,ponieważ tylko raz spadło dwa razy, pierwszy poniżej 16, drugi na 16,22 więc przed nami jeszcze jeden zjazd jeśli się nie utrzyma to nadal uważam swój wpis za aktualny. Weźcie pod uwagę wyrok Lichtensteinu o sukcesji niedawno, oraz nowe cła 9go lipca przez USA na UE. Jednak jeśli kurs na boczniaki utrzyma sie powyżej 16,5 to znowu będziemy atakować 19 PLN. Jeśli jednak nie utrzyma ostatni raz.16,5 na zakończeniu to będzie sygnał, że pomimo obrotu średniego to jednak lecimy niżej
Napisałem że jak spadnie trzy razy.poniżej 16,50 to nie utrzyma tego kursu. Jak dotąd tylko raz spadło niżej i wróciło powyżej 16,50, ale.bez mocnego impulsu do wzrostu. Podtrzymuje swoje przypuszczenie że trwa pozycjonowanie na tym oporze, być może nawet wymiana elektoratu, ale obroty nie są wielkie.Być może własnie o to chodzi aby potrzymać kurs z podbitkami do 17.00 w trendzie bocznym. Dopiero gdy ten proces się skończy zobaczymy jaki będzie kierunek. Chyba że wydarzy się to co napisałem,czyli kurs spadnie trzy razy poniżej 16,50 to będzie wyraźny sygnał do kursu w dół. Dostajecie ode mnie głupcy takie cenne informacje, nic tylko korzystać, a wy mnie obrażacie, nie wiem po co..Osobiście nie mam akcji ale nawet gdyby CPS spadł.to nie kupię już do czasu aż prawnie nie ustalą kto jest sternikiem,czy Zygmunt a może jednak dzieci.Życze wam wzrostu na 25 i dużego zysku,ale po prostu logicznie tłumacze jakie mogą być warianty, rozgrywania tego waloru.Naistostniejszym triggerem będzie 9 lipca i cła USA na UE.
O raju, nawet trole na forum XTB nie są tak bezczelne. Jakie trzy razy się odbije, masz swój pierwszy post, zejście na zamknięciu poniżej 16,5 to spadek na 13,8. Dzień 30 maja miał zadecydować o kierunku. No i poszło odwrotnie. Tak po ludzku radzę Ci więcej pokory. Przyznawanie się do błędów jest bolesne, ale chroni przed wieloletnim wiszeniem na haku lub wyzerowaniem depozytu.
No to mamy trzecie zejście poniżej 16,50 ,więc zgodnie z moją teorią powinno już stopniowo spadać w kierunku 13,80. Teraz mnie oceniajcie,czy mam rację czy gadam głupoty. Spełnił się warunek trzykrotnego nie utrzymania oporu na 16,5 .
Napisałem o trzykrotnym zejściu poniżej 16,50 ,że jest to sygnał dla niedźwiedzi na silne granie na spadki kursu.Pisałem że 16.50.to.istotny poziom dla trendu dla CPS nie oczekuje od was że przyznacie mi rację, ale to skłoni was do samodzielnego myślenia,że żaden walor nie jest twoim przyjacielem,mają cały wachlarz zagrywek aby nas oskubać z pieniędzy na GPW . Napisałem też o poziomie 13.80 że jest kolejnym ważnym poziomem, więc jeśli kupujecie akcje zastanówcie się czy postępujecie zgodnie z trendem na własciwym poziomie kursu gdy chcecie dokonać ruch. To oczywiście są moje luźne dywagacje oparte na analizie technicznej, to nie porada, ani zachęta,lecz tylko.suche fakty wynikające z wykresu oraz pochodnych wskazników.Pozdrawiam
"Na Twoje" wyszło tylko i wyłącznie dlatego, że Nawrocki wygrał wybory, i się wszystko sypło, były osoby, które pod to grały i im wyszło... No cóż. wyborcy zagłosowali, to inwestorzy dostaną.
Dodatkowo jeden z gorszych msc. w roku mamy.
ehh, także, ja przyznaje Ci rację, ale tylko dlatego, że wyborcy mnie zawiedli. ale tak to jest na giełdzie, że każdy z nas gra pod coś... A dla typowego wyborcy Nawrockiego, ważne było, aby nie wygrał pe...d..ał.. no cóż..
Ale nic nie wyszło na jego. Analiza się nie sprawdziła. Teraz kolejna próba i znów pudło, bo zamknięcie nad 16,5. Rynek nic sobie nie robi z tego poziomu i przebija go w obie strony bez przeszkód. Zobaczymy co będzie dalej, ale jako opór i wsparcie nie sprawdza się w ogóle.
Zresztą to takie zabawy krótkoterminowe bez znaczenia. Piszę tu tylko bo denerwują mnie pyszałkowate teksty kogoś, kto spudłował z analizą a wciska, że miał rację
@dimmu3, myślałem, że tylko na xtb siedzisz. ale w sumie to się cieszę, że tu jesteś. tak jak zawszę cieszę się gdy spółka która jest w kręgu moich zainteresowań (w tym konkretnym przypadku zainteresowań "czynnych", że tak to wyrażę), budzi zainteresowanie któregoś z myślących forumowiczów.
To powiem wprost, wyniki że sprawozdań CPS są fatalne, zysk operacyjny EBiT -10%, zysk netto -50% , do tego kwestia sukcesji podważonej przed sąd w Lichtensteinie, legislacyjnie prawno spraczka w Polsce, próba wywrócenia wyborów przez Tuska, do tego kwestia celnej wojny od 9go lipca znowu będzie grana. Na wszystkich walorach GPW sztucznie podtrzymywane są poziomy ale to tylko pod dystrybucję i ucieczkę, na Allegro zrobili ABB bo wiedzą co się może dziać w kwestii wojny handlowej USA UE Chiny. Przestań zaklinać, że perspektywy są fantastyczne pod kolejne ATH, bo nie są. To może być wielką pułapka na byki i ulice, pokazali nowe szczyty,zjechali 20% a teraz sugerują że kurs na pewno tam wróci... Niech ulica kupuje jak najwięcej akcji na GPW. Banki są do redukcji o 60% wartości, a powiązania są kluczowe. Nie chcę nikogo straszyć, tylko poddaje pod wątpliwośc ten optymizm.
Jego wcześniejsza analiza, którą wyśmiałem, sie sprawdziła, spadek z 19 na 16.5.. nie jest mi to na korzyść, bo straciłem na tym sporo zysku, ale liczyłem na wygrane wybory.
Teraz sie konsolidujemy w okolicach 16.5, i jak przyjdzie trigger do wzrostów to będą wzrosty, a jak do spadków to spadki. Proste. Przy trzaskowskim byłby spokoj polityczny i prosta droga do wzrostów, wg mnie.teraz mamy ryzko min.2.5 roku wojen, kłótni itp. A w konsekwencji nawet i 5 lat rządów pis i mentenza. Jak pisałem wcześniej, giełdy nie lubią ich. 8 lat rządów pis i brak rekordów na GPW to tylko potwierdza. Wątpię, aby teraz glapa byl skłonny do obniżek stop.. będą grać na rozbicie koalicji. Siedzę tutaj już chyba 2 lata.. I ciągle słyszę, jeszcze msc jeszcze 2 i ostre obniżki stóp. I co? I ludzie wybrali znowu pis... każdy może zmienić zdanie, dlatego ja zredukowałem Cps, i cały portfel GPW zredukuje, coraz więcej wyprzedaży na dużych spółkach poprzez ABB.. To ktoś upycha sporo papieru. Nawrocki już powiedział, ze Tusk to najgorszy premier od 89r. Także współpraca będzie "pomyslna". Mogę sie w tym wszystkim mylić. I może za pisu wig20 pójdzie na 3500pkt. I za pisu uda sie pobić rekordy nowe. Można i w to wierzyć. Zamiast wybrać spokoj dla kraju wybrano wojnę przez kolejnych kilka lat. Giełda "uwielbia" taką niepewność.
Nie opowiadaj bajek, platforma miała już swojego prezydenta Komorowski się nazywał i wiesz co....nic. Oprócz straszenia pis nie ma tam widocznie niczego, puste szafy z ustawami, taka miała być naprawa państwa i jest co było tzn głównie marketing polityczny. Nie ma ustaw bo po co je pisać skoro długopis zawetuje. Ale jak do tej pory zawetował niewiele. Czytales artykuły urzędników oczywiście anonimowe? Tam nie ma niczego a żeby to przykryć szykuje się zmiana i rekonstrukcja ....i wiesz co? Po tej rekonstrukcji już napewno coś ruszy...sadzisz? Nie jestem zwolennikiem pis ale po można zawdzięczać nic nierobienie którego efektem byl spokoj. Czybto dobrze nie wiem. USA już dawno dało do zrozumienia ze dla nich opcja 'najwrockiego' jest preferowana. Polsat też miał być propisowski ale jakoś nie urósł po wyborach. Jak będą kupować to będzie rosło a jak sprzedawać to spadnie i tyle i aż tyle, nie ma co się doszukiwać, to tylko banan i zagrywki z kasyna.
2011 kwiecień, giełda blisko 2900 pkt na WIG20 później spadek, ale i tak kurs w przedziale 2300-2600
Dojście do władzy PISu., WIG20 runął do ok. 1700 pkt.. Później, przez 8 lat rządów PIS, WIG 20 nie był w stanie nawet przebić pułapu 2500 pkt, latał po 2100 2200 itp., Covid odsuniemy od wykresu.
Odsunięcie PISu od władzy i giełda w pierwszym roku poszybowała na 2800 a WIG na rekordowe 100 tys. a WIG20 z wizją ataku 3000 pkt na WIG20
Tłumacz sobie to jak chcesz, możesz mówić, że czarne jest białe i na odwrót, Twoje pieniądze i Twój wybór.
Byliście przy urnach i daliście ciała.. i teraz będzie płacz. Gratuluje.
Kto były dla rynku lepszy? Co Kuczyński usłyszał od ............... ?https://www.parkiet.com/inwestycje/art42441811-piotr-kuczynski-di-xelion-nadejdzie-cicha-wyprzedaz-polskich-akcji
Ale moze juz sprzedaliśmy, i też chcemy kupić taniej? Przecież mówię, ze trzymałem, ale dzięki wyborcom, i wygranej z pisem, zredukowałem, mogą zbic na dół, to odkupię, gdyby wygral trzaskowski, to bym nie sprzedal, ale dane historyczne same mówią za siebie, moze sie mylę...
Ale jak to mówią, lepiej stracić okazję niż pieniądze. Wydaje mi sie, że wybicie nastąpi z niższego poziomu i później. Wszystko dzięki wyborom. A potwierdzeniem tego, będzie brak obniżek stop w lipcu. Jak obniżą, i moja teoria sie nie sprawdzi, to odkupię. Minął ponad tydzień, a ja dalej nie mogę ogarnąć, jak mógł wygrac ten człowiek....
Ja też tak uważałem. Inaczej mówiąc, gdyby wygrał Trzaskowski, no to moglibyśmy zobaczyć reakcję taką, jaką widzieliśmy w Rumunii, kiedy w ciągu dwóch tygodni indeks rumuński wzrósł o prawie 13 proc. To tak, jakby WIG20 sięgnął 3100 punktów i to byłby plus.
Tak samo uważałem. Ale wyborcy zafundowali nam spadki zamiast nowych rekordow.. no cóż..
Nie wprowadzajcie na forum polityki To nie to forum. Czuć rozżalenie że nie wygrał odpowiedni kandydat. Cps rósł na długo przed wyborami i spadł przed ostatecznym wyborem. Śmieszą mnie te nagłówki jak to rynek niezadowolony z wyboru a dopiero później się okazuje że Trump wyskoczył z taryfa celna. Może gdyby trzaski wygrał to by urósło a może by się amerykanom niespodobal (a mamy też inwestorów na bananie z USA) Nie ma żadnego przełomu w ustawodawstwie i Tusk ten nie obiecywał superustawy która trzaski podpisze a najwrocki by zawetował. Gdybyśmy na podstawie danych historycznych lub zachowania rynku w innych państwach mogli przewidzieć zachowanie naszej giełdy to bylo by za proste. Wygrał by trzasku to pojawiły by się głosy że najwrocki lepszy i dlatego nie rośnie ehhh Każdy coś dla siebie znajdzie i coś wynajdzie by uzasadnić swoje tezy. Czekamy na wiedzmy, patrzymy na glape, przyglądamy się trumpowi, stan zdrowia Zygmunta, wojna w Ukrainie i negocjacje, wojna o Tajwan itp a prezydent? Wpływ minimalny lub zaden. GPW zwala nie przywitała po wynikach więc i wzrosty przy trzasku są opowieściami z papieru.
Coraz mniejsze obroty na walorze CPS , ciekawe czy grany jest wariant skupowania od ulicy, czy jednak boczniak z dystrybucją na tym poziomie.Jak myślicie? Macie jakieś spostrzeżenia? Ja już nie wiem sam,ale do 9 lipca nie wykonuje żadnych ruchów, zobaczymy jak skończy się wojną celną UE z USA
Ja odpuściłem, skupiłem sie całkowicie na zepaku.
Jak glapa obnizy stopy w lipcu, i będzie golebi, to wrócę. Na ten moment, zarobek z zepaka, nadrabia mi z nawiązką cps, nawet ten spadek z 19. A czerwiec to i tak słaby miesiąc dla giełdy. Nie wiem, jakie info musiałoby tutaj pójść, aby to poszło z 20-30% do góry, dodatkowo, chat gpt zasugerował mi ,żeby sie wstrzymać z odkupem do poziomu 15.50-16. I dodatkowo dopiero po wynikach za Q2 podjąć decyzję zakupową, co mi tam, zaufam AI.
Posłuchaj sobie wypowiedzi Tuska o nowym prezydencie, uważasz, że to co on wygaduje jest dobre dla giełdy i przyszłej współpracy z demokratycznie wybranym prezydentem?
Kiedy Tusk odda pieniądze po tym jak podał publicznie fałszywe informacje o transformacji Rafako w brojeniówke? Ludzie kupowali ale ,tylko na chwilę skoczyło z 50gr na 1,80 tak grube ryby oddawały akcje , a teraz zjazd do bazy na 27 gr. To wszystko tylko w trzy tygodnie odkąd Tusk publicznie oszukał inwestorów. Za to chyba grozi kryminał co? Zresztą tam ma największe poparcie
kiedy była mowa że rafako będzie jako firma istniała dalej jako spółka giełdowa bo ja słyszałem że zakład i ludzie zostaną zatrudnieni przez inną firmę bez zadłużeń jako zakład zbrojeniowy. zresztą ostrzegali was że Rafako jest w stanie upadłości i tylko spekuła ryzykowała tak jak w kasynie.
Jeśli inwestowanie w spółki rekomendowane publicznie oraz desygnowanee do branży zbrojeniowej jest ryzykowną spekulacją, to kim jest premier Tusk? Krupierem? Naganiaczem na 3 kubki? On to powiedział publicznie... Tylko po to aby wycofać się z własnych słów po wyborach... Nazywanie inwestorów głupcami, po komunikacie Premiera jest co najmniej wątpliwe.
Powtórzę ostatni raz i kończę, bo już nie chce mi się tego Wam tłumaczyć.
To że politycy "grają" na giełdzie to norma, grał PIS np. NABE, PO i będą grać kolejni, wchodzi jeden i drugi i przypadkiem jakieś spółki pompują lub niszczą, tak było jest i będzie, nieistotne to jest. Nie powinno tak być, ale jest.
Istotne jest to, że na GPW gra zagranica, i to ma 50% obrotów? Takie Goldmany itp ustawiały się pod wygraną Trzaskowskiego, i eksperci rynkowi mówili, że jak wygra Trzaskowski to giełda do góry, a jak Nawrocki to w dół. i tak też się dzieje.
Nie słyszałem żadnego eksperta, który mówiłby, że po wygranej Nawrockiego, GPW będzie rosło, poza specjalistami z forum bankiera.
Powtarzam, istotne jest to, co fundy zagraniczne obstawiały, a nie co Tusk mówi o Rafako, w który tylko hazardziści wchodzili. Obstawiały zwycięstwo Trzaskowskiego, dlatego wg mnie, sprzedadzą, i wrócą z odpowiednim dyskontem tychże wyborów,
Żyjcie ułudą i marzeniami. CPS urośnie i będę tutaj jeszcze długo, ale wg mnie rynek sobie zdyskontuje tenże wybór prezydenta. To tzw. premia za ryzyko, ryzyko polityczne na najbliższe lata.