w kwietniu tego roku weszła unijna dyrektywa w sprawie wymiany nieenergooszczędnego oświetlenia na energooszczędne, daje to tej spółce super korzystne warunki do rozwoju oraz zwiększania przychodów
Też tak uważam ale to jest spolka zapomniana ja na tej spolce zarobilam bardzo duzo ale dawno teraz mam po 4,85 juz moglam sprzedac ale wole czekac na lepsze czasy juz nizej chyba nie spadnie.WSZYSTKIM AKCJONARIUSZĄ zyczę duzego zysku.
diody typu LED są już od jakiegoś czasu stosowane przez essystem między innymi przy wykonaniu oświetlenia nowego gmachu opery w Oslo,a nie dawno podpisali kontrakt na wykonanie opraw oświetlenia ulicznego w Aarhus w Dani gdzie też podstawowym źródłem światła będą diody LED.Tak więc widać że branża się rozwija ,byle tak dalej.
Nowe kontrakty będą o to się nie martwię,prezes ostatnio w wypowiedzi w tvn biznes powiedział że planują wejść na rynek amerykański.W USA kryzys pierwszy dał znać o sobie ale teraz stany pierwsze będą wychodzić z kryzysu więc jeśli ess się tam za haczy to będą ZYSKI!!!!!!!
z całym szacunkiem ale ja zawsze będę powtarzał - analiza a nie pobożne życzenia, obserwacja rynku a nie powtarzanie komunikatów Prezesa.
Same zachwyty a nie widzicie tego co się dzieje wkoło firmy.
Ledy - na rynku od dwóch lat, a essystem jest w tyle za philipsem o 3-4 lata w nowych technologiach - to co robią to kopiowanie rozwiazań które nawet chińczycy mają od roku (pewnie od nich kupują gotowce)
Dwa lata temu olali temat i teraz szumnie zapowiadają rozwój rynku obstawiony przez konkurencję. Gdzie byliście w 2007 roku?
Rynki zagraniczne musza zdobywać bo ich metody zdobywania kontraktów wewnętrznych stracił rację bytu.
Przeanalizujcie ich kontrakty i miejsce realizacji - rynek krakowski - 60% dużych kontraktów - układy, układy,układy.
75% to rynek kontraktów państwowych załatwianych przez "zaprzyjaźnionych" projektantów, i od roku widac jak załamuje się sprzedaż poprzez kolesiostwo.
Każdego branżystę i kosztorysanta wkurzało takie działanie bo nie ma wolnej konkurencji i podatnicy wydający masę pieniędzy na niepotrzebne rzeczy.
A na rynku sprzedaży prywatnej mają ograniczone sukcesy bo tam liczy się fachowość, dobra cena i ciekawe pomysły a nie "urzędnicy" i cała otoczka pozyskiwania kontraktów.
EURO 2012 się zbliża a ich nie ma. Oświetlenie drogowe - Philips i inne zagraniczne firmy, oświetlenie stadionów - Niemcy, hotele - zerowy asortyment
A na koniec - taki potencjał rozpoznawalności marki i jednocześnie tak fatalna opinia na rynku wśród klientów "zmuszanych" do zakupu a nie zadowolonych ze współpracy i dostajacych dobry produkt za uczciwą cenę.
Kto z was przeanalizował opinie na forach branżowych na temat jakości obsługi? Zero terminowości, błedy w projektach i słaby dział reklamacji. Za to "obstawianie" projektantów - pierwsza klasa. I majac takie wejście nie potrafią zadbać o wizerunek u ludzi którzy z nimi mają kontakt.
A tak czytam wypowiedzi i zauważyłem że wzajemnie się wspieracie i potrzymujecie "propagandę sukcesu" To się ceni bo jak nawzajem się napędzicie to może coś sensownego z tego wyjdzie. Ale nic to nie zmieni w podejściu firmy do klientów i rynku
Kryzys dopadnie ich w pierwszej kolejności. Wspomnę tę słowa już niedługo...
Witam Karaoke mam małe pytanie, nieszkoda CI czasu pisać na watku essystemu o spółce która niema przyszłości.Jak jest taka beznadziejna to kup coś innego przeciez sam podejmujesz decyzje .Jest duzo osób które naganiają NA TYM FORUM NA SPADKI LUB WZROSTY potrafią opluwać sie wzajemni[ mam przekład z lotosu ] jak papier spadł do 8 naganiali na 5 zł gdy nagle wzrozło 100 % wszyscy zobaczyli perłe.PAPIER posiadam i tanio nieodam a tobie życze dużo zysku na innych społkach .które twoim zdaniem są lepsze np.FON
Nie szkoda... Towarzystwo wzajemnej adoracji to nie mój styl...
Inwestuję w branżę i mam kłopot...
Zastanawiam się na ile ludzie piszący na forum mają wiedzę o spółkach w które wkładają włąsną ciężko zarobioną kasę.
Pamiętacie debiut? i wzrost 3 krotny w czasach hossy?
Wkurza mnie jak spółka z takim potencjałem nie ma pomysłu na zyski poza "układami", ściaganiem od konkurencji i rozwijanie linii produktowych od dawna będących w obrocie.
I jak czytam artykuły sygnowane przez Zarząd w którym przedstawiają co to się nie będzie działo to liczę że będzie miało to przełożenie na wzrost wartości firmy. A tak dostaję stek propagandy bez cienia wizji. Już nie mówiąc o zmianie polityki w stosunku do ewolucji otoczenia (kryzys, spadki w budownictwie)
Nie odniosłaś się do merytrycznej części mojego wpisu - EURO to impuls dla całej gospodarki a wiodący producent tam nie istnieje!!!!!!! Ani autostrady, ani stadiony, ani hotele. Sorry - lampi dekoracyjne ledowe będa wprowadzać - tylko że w tym kraju obowiązują normy mówiące o parametrach które ledy neiespełniają jako oświetlenie podstawowe - no chyba że będziemy wszystko traktować jako dekoracje.
A zyski z ledów to radzę skalkulować analizując sprzedaż innych firm - królują chińczycy z materiałem za grosze...
Cóż, prawda w oczy kole co nie oznacza ze nie trzeba w nią wierzyć.
Giełda to biznes, i dobrze piszesz, nie trzeba kochać spółki by na niej zarabiać i nie trzeba jej nienawidzić gdy daj po d...
Czekam na realną prognozę i analizę rynku a nie na reklamówki rodem ze świata polityki...
pozdro dla wszystkich realistów.
a 4.06 zapraszam na wybory, nasz głos się liczy.
P.S. essów nie sprzedawać... poczekać aż wzrosną i położyć papiery na stół, zwinąć zyski i uciec przed katastrofą. Taki cel przyświeca każdemu kto zna budownictwo..
nie mam papierów ESS ale w 100% zgadzam się z Karaoke.
LED'y ESS kupuje od lidera w tej dziedzinie (Philips), projekty zdobywa poprzez umowy z projektantami (płaci za "przeforsowanie" projektu"), logistyka nie wspomnę.
Cenowo przegrywa z konkurencją - chociaż to może być traktowane "in +" marża!
Jedynę co można pochwalić to elastyczność produktowa, zrobią wszystko co Klient chce (oczywiście w tym przypadku także zawodzi logistyka).
EURO 2012 - już posprzątane!
Drogi - bierze Philips, długo długo nic i Schreder, ESS nie istnieje
Kolej - ESS jakieś 5 lat temu (jak skończyły się układy w PLK) wypadł z biznesu, poza tym jakość opraw dla PKP w wykonaniu ESS była dramatyczna
Stadiony - ESS nie ma oferty ale i tak jest już posprzątane
Hotele - małe szase - brak portfolio...
itd...
P.S.
Ale cenię ich za zbudowanie tej firmy od 0...
a to ciekawe że koleś który nie ma tych papierów tak się spuszcza aby ją przedstawić w jak najgorszym świetle,a może powiesz mi skoro tak źle to wszystko przedstawiasz dlaczego co kwartał generuje lepszy zysk i to od początku działalności.A jeśli nawet kupują gotowe ledy od philipsa to widocznie jej się to opłaca i na tym zarabia czy to takie złe,nie słyszałeś ze 100gr handlu jest lepsze od 1kg pracy.
Przeczytaj jeszcze raz wpis DIX'a we fragmencie mówiącym o "chodach u projektantów"
Naprawdę chcesz aby napisać na publicznym forum jak sie to odbywa????
Albo udajesz albo chcesz wierzyć w bajki.
Każdy wpis krytyczny ma Ci uzmysłowić ze inwestujemy w firmę o silidnych podstawach ale z wypalonym i niebezpiecznym systemem pozyskwiania klientów. Oczywiście nie w każdym przypadku ale neistety jedna wpadka z trzyliterową państwową agencją moze położyć interes i wizerunek firmy budowanej przez lata.
I najważniejsze: nie wczytałeś się w perspektywy i opis rynku przed Euro we wpisie DIx'a.
100% prawdy - największy polski gracz tam nie istnieje. I to jest powód do frustracji.
A Philips swoje ledy kupuje jeszcze w ciekawszym miejcu - popytaj bardziej zaznajomionych kolegów to Ci powiedzą. Gdzięś niedawno widziałem wpsiisk w innym wątku o Chińczykach. Jak to łaska Pańska na pstrym koniu jedzie:)
OK, być może masz racje. Nie pracuje w es .. tu akurat się mylisz. ale akcje mam.
A moja firma nawet nie jest związana z tą branżą. Poczekamy zobaczymy,
Jeśli masz taką wiedzę to podpowiedz którymi spółkami zainteresować się ... dla zdywersyfikowania portfela . Które spółki mogą przynieść godziwy zysk na przestrzeni 2-3 lat? tylko szczerze. proszę. Pozdrawiam Cię
Uczciwie Ci powiem że od przepowiadania przyszłości są wróżki.
I nie wierz żadnym analitykom ani forumowiczom tylko własnym przekonaniom i doświadczeniom.
Żaden analityk i forumowicz nie podzieli się z Tobą wiedzą.
Jeśli pytasz o branże to najstarsi górale mówią że najpewniejsza branża to... spożywka i produkcja jedzenia. Bo w końcu człowiek nie musi mieć telewizora, mieszkania (oczywiście własnego), samochodu ale jeść musi (i pić stąd CEDC na topie).
Hossa i bessa to nierozerwalni bracia.
Nieważne w co inwestujesz tylko kiedy i z kim. I tylko to się liczy
Kupić w dołku sprzedać na górce i od nowa, wciąż to samo...
Tak zarabiają maklerzy i macherzy. Na nas. A my się będziemy wzajemnie wspierać i kłócić a i tak nic mądrzejszego nie wymyślimy.
Kto pamięta 2007 rok i euforię? Nieruchomości w bajecznych cenach?
Albo bańkę interenetową?
Wszystko kiedyś się zawali i wszystko się odbuduje by zawalić się znowu.
Witam
a ja mam akcje od debiutu i stale dokupuję. To spółka jakich mało, zbudowana na zdrowych fundamentach. Takiego solidnego drzewa nawet wichura (kryzys) nie złamie Mają stały akcjonariat, fundusze nie sprzedały. ... traktuję inwestycje w tą spółkę długoterminowo. Na innych papierach można szaleć, a tu spokojnie się pomnoży. Im mniej "spekulantów" tym lepiej. I cieszę sie że ktoś z KONKURENCJI próbuje namieszać. Z chińskimi produktami Konkurencja daleko nie zajedzie. Waluty skoczyły, Chiny się wycfaniły. Tylko patrzeć jak zaczną przenosić produkcję do Europy. Poza tym ES daje pracę wielu ludziom w Polsce. Moze nie maja "kokosów" ale maja prace. A to w dzisiejszych czasach najważniejsze. I nie mówie to o Krakowie czy Rzeszowie ale o Wilkasach. Pozdrawiam stałych akcjonariuszy życzę słonecznej niedzieli. W wolnej chwili nowy zapraszam do poczytania innych wypowiedzi. Karakoke, Seniora, Halinki, Jacomelli i innych. Nikt nikogo nie zmusza do zakupu. Prosze poczytac raporty LUG'a czy LENY a potem ES. Potem można wdawac sie w dyskuje, tylko po co? https://www.bankier.pl/forum/pokaz_tresc.html?thread_id=1433128&strona=1
Pozdrawiam stałych akcjonariuszy życzę słonecznej niedzieli
totalna zgoda z ESS ! i pozdrowienia !!!!
P.S. gdzie nie spojrzę - inwestycje, galerie, uliczne oswietlenie to dominuje ES potem Thorn.. dla wtjamniczonych...... no i mamy nowe REGULACJE - BOOM na ENERGY SAVING LIGHTNING !