Zgodnie z obietnicą, otworzyłem nowy wątek, w związku z tym, że liczba zleceń sprzedaży równych i większych 25 zł utrzymała przewagę nad tymi poniżej 25.
Bilans w dn. 24 luty:
1. S = 25 zł: 83.633 szt. (3,24% sp., 5,91% ff).
2. S >= 25 zł: 107.275 szt. (4,15% sp., 7,58% ff).
Czyli delikatnie skorygowało dzisiaj.
Ważny odnotowania jest dzisiaj większy popyt, który pojawił się na papierze po dłuższym czasie.
Wiesz co, zauważyłem, że nasz bilans zachowuje się prawie dokładnie tak, jak jest na rynku: jak są minusy na WIG-ach, tu też z lekka ubywa, a jak robi się zielono, zaraz wieje optymizmem i tu też się rusza... Jutro zapowiada się zieleń, czyli tu też powinno przybyć. W ogóle ja spodziewam się jakiegoś większego i dłuższego odreagowania w Stanach, to i tu się powinno bardziej ruszyć przez następne dni. No i ciekawy jestem, czy jutro w końcu wystrzeli kurs Polnej, czy jeszcze nas przetrzyma w tej męczącej wszystkich konsolidacji, bo ta struna tak mocno już jest napięta...
masz rację bolo7, struna jest napięta do granic możliwości! Zobaczymy, jak długo kurs wytrwa jeszcze w tej konsolidacji? Miejmy nadzieję, że w końcu coś się ruszy. Stany w końcu się zazieleniły, ale oby to nie był jednodniowy optymizm?!
w razie czego, ja zachowuję spokój, na Polnej i tak zarobię nieźle; a jak ktoś ciężko znosi takie huśtawki, określony stan niepewności, to niech zostawi poustawiane zlecenia S 25 zł i zajrzy tu dopiero gdzieś w połowie marca, w wersji pesymistycznej najpóźniej do tego czasu powinien je zrealizować:)
a jeśli chodzi o Stany, to tam już też jest chyba takie wymęczenie materiału, że jankesi w końcu ochoczo ruszą do zakupów...
Dnia 2009-02-24 o godz. 20:06 bolo7 napisał(a):
> a jak ktoś ciężko znosi takie huśtawki, określony
> stan niepewności, to niech zostawi poustawiane zlecenia S
> 25 zł i zajrzy tu dopiero gdzieś w połowie marca, w wersji
> pesymistycznej najpóźniej do tego czasu powinien je
> zrealizować:)
Widać wyraźnie, że jest dużo lepiej przygotowana do wystrzału, niż to miało miejsce na początku stycznia. A i wyższy poziom startu mógłby w 2 dni wyprowadzić kurs do 13-14 zł. To by wystarczyło, że ściągnąć z rynku day traderów, którzy zrobiliby już za nas resztę roboty:)
i niech pociągną, jak to się zapowiada, nieco dłużej i wyżej, wtedy Jakubas nie zdąży wydać jakiegokolwiek komunikatu dotyczącego wezwania, bo tu Polna z 2, 3 z przodu...
No, spokojnie, chcielibyśmy, żeby już wystrzeliło (wtedy nam tu ściągnie darmową reklamę w necie w postaci DT, ha-ha), ale nawet jak nie dzisiaj, to jutro, jak nie jutro, to pojutrze... Jedno co jest pewne, że nie będzie to trwało miesiącami, czyli można spokojnie wyczekiwać, bo wynik jest prawie tak pewny jak odsetki w banku:)
Witajcie:) wydaje mi się, że dobrym pomysłem będzie, jak "wyciszymy" się na forum w trakcie sesji?! Trochę ostatnio za dużo było tego pisania na bieżąco - przynajmniej w moim wydaniu:) Teraz pozostaje nam spokojne czekanie i obserwowanie sytuacji. Jak uważacie? Oczywiście wieczorkami czekam na informację bolo odnośnie przebiegu akcji:)
fan, dobry pomysł; mi w tym skutecznie pomaga wyjeżdżanie na parę godzin w interesach, jak np. dzisiaj, bo jak jestem na miejscu, to korci, żeby coś tam zawsze skrobnąć, zwłaszcza, gdy ktoś tam coś napisze, ha-ha:)
ale faktycznie, nawet będąc na miejscu przy kompie, lepiej ten czas poświęcić na śledzenie wszelkich przydatnych info w mediach, niż na nerwowe wyczekiwanie ruchu na Polnej...
Co nie zmienia faktu, że jak ktoś tam coś skrobnie, to człowiek się uspokaja:), bo jak jest za długa cisza na forum, to wzbudza pewien rodzaj niepokoju...
Idzie to całkiem, całkiem. Chyba najwyższa pora, bo do wezwania, tak do wezwania - nie licząc dzisiejszej sesji - pozostało ich 12. Piszę świadomie . Gdyby ZJ miał inne zamiary, to już dawno podałby info o zmiejszeniu zaangażowania. Teraz tylko kwestia ceny. Wg mnie jak tylko średnia 6-miesięczna zejdzie poniżej 11 zł, powinien pojawić się stosowny komunikat.
Kontrakty w USA osłabły, co wskazuje, że sesja za oceanem może przebiegać różnie. Myślicie, że w najbliższych dniach będzie jeszcze okazja dobrać POLNĄ poniżej 8,30 zł.?
niby obecna cena też jest atrakcyjna /ciągle poniżej 9 zł./, ale jako to mówią "po co przepłacać".
jestem; o widzę, że dziś trochę przyjemniejsze obroty...
Fan, jeśli kurs dzisiaj nie przebije solidnie oporu (ok. 9 zł), to teoretycznie może wrócić do wsparcia (7,6 zł), a realniej 8,2-8,3. A więc jak dziś nagle nie ruszy (chyba już mało prawdopodobne), to jutro jeszcze powinieneś dobrać, albo i nie:), naprawdę, kurs porusza się już w tak wąskim kanale, że musi się rozstrzygnąć ten "kiszony" w tej chwili odpał.
po obrotach widać wzrost zainteresowania! Jak Stany skończą na obecnych poziomach, to jutro możliwe będzie dobranie poniżej 8,30 zł., chyba, że Panu J. zacznie się spieszyć? Pozdrowienia dla cierpliwych:)
Po prostu dzisiaj dokonano chirurgicznego cięcia pod koniec sesji - jak już kurs podszedł pod opór w postaci linii rocznego trendu spadkowego, to ktoś nagle wrzucił 1000 szt. S PKC i ściągnął kurs z powrotem do coraz węższego kanału (teraz to już: szczeliny)... Bawią się kurna do końca...
1. S = 25 zł: 80.706 szt. (3,12% sp., 5,7% ff).
2. S >= 25 zł: 104.086 szt. (4,03% sp., 7,35% ff).
Dzisiaj trochę mniej przybyło, więcej ubyło (czy jak to słusznie zauważył Daro - zdezaktualizowało się wystawionych zleceń). Ja swoje mam na wszelki wypadek powystawiane do końca marca...
Dzisiaj też pojawiło się więcej kupujących, nie jest to może jeszcze szczyt marzeń, ale ważne, że powoli rośnie zainteresowanie papierem:)
P.S. Od pewnego czasu mamy podobne poziomy wystawionych zleceń S>= 25, z małymi dziennymi korektami. Ciekawy jestem, czy już tak pozostanie do wystrzału, czy kolejka jeszcze mocniej przyrośnie przed godziną "w"?
bolo7, grunt że tych zleceń na S nie ubywa lawinowo:) róźnie można tłumaczyć zmniejszenie. Należy także brać pod uwagę zniecierpliwienie inwestorów, co w obliczu takiego "kiszenia" nie dziwi! No cóż, każdego dnia jesteśmy bliżej, jeszcze nie do końca wiemy czego, ale na pewno czegoś interesującego:) Pozytywny był dziś ten wzrost popytu.
I tak można pogratulować tym, którzy ne wymiękli. Przecież jak popatrzę sobie na inne fora, to tam aż kipi często od wygórowanych żądań dotyczących spółek i szybkich zysków. Po części nie dziwię się wcale ludziom, bo w tej chol...rnej bessie wszyscy jesteśmy już tak poobijani, że chciałoby się szybciuteńko zarobić. A szybciuteńko zarobić, to można albo przypadkiem, albo raczej najczęściej szybciuteńko się traci...
Ważne, że na "pozytywnej" podaży jest ponad 100 tys. papiera!
Obserwując determinację "zbijaczy" - chamskie wrzucenie po południu sprzedaży PKC-em, żeby tylko kurs nie przebił oporu, widzę, że możemy jeszcze parę dni pokisić. Ale może też być niespodzianka i kurs nagle wystrzeli (nawet jutro), bo ruszy wreszcie popyt, na którego już takie numery nie podziałają. Ważne, że dłużej niż do połowy marca (tego roku) takie coś nie będzie trwało. A jeśli tylko uda się pozostawić ten magnes podażowy (ponad 100 tys. szt na >=25 zł) do tego czasu, to w przypadku pojawienia się odpowiedniego popytu, będziesz miał te 25 i więcej. Jednak gdyby ludzie zaczęli wycofywać te zlecenia, to bez tego, to chyba może podejść maksymalnie na 15-17 zeta. Tak mi się przynajmniej wydaje...
sesja faktycznie pozytywna! Teraz czekamy na udane zamknięcie w USA. Chociaż po takich danych może być różnie! Jak dotąd Amerykanie ignorują te b. kiepskie dane! Jakie macie scenariusze dla Polnej na jutro? Pzdr.
Wydaje mi się, że jeszcze jutro to nie będzie ten wystrzał, na który czekamy, bo dzisiejszy bardzo ważny opór został wprawdzie naruszony, ale tylko trochę i przy względnie niedużych obrotach.
Jednak chyba najistotniejsze jest to, że wyjście z przedpołudniowego, przełomowego w swej wymowie impasu przeniosło Polną na wyższe poziomy! To już jest dobra jaskółka. Widać, jak kurs po tak długim dociskaniu po prostu wrze, a dzisiaj, choć jeszcze nie eksplodował, to upuścił już troszkę pary:)
Jednak cały czas pozostaje w żelaznym uścisku - spójrzcie tylko na te ponad 5 K papiera, wystawione na S 9,13 na jutro...
Trudno powiedzieć. To wszystko zależeć będzie od informacji z rynku USA, a przede wszystkim od infomacji z samej Polnej i ZJ. Cosik gdzieś ktoś coś przebąkiwał o jakimś intratnym kontrakcie dla POLNEJ - kwota z dużą ilością zer. Ale ja nie powtarzam plotek:)
To by było całkiem możliwe w ich przypadku, bo coś się tak zapowiadało. Czy dałbyś Jethro-Tull radę zweryfikować tą informację, bo wiadomo, że kupuje się plotki, a sprzedaje fakty, jednak lepiej mieć jakiekolwiek potwierdzenie - wtedy tak bardzo bym się nie spieszył ze sprzedażą papiera po 25 zł, tylko z 80% akcji przetrzymałbym na dużo wyższe poziomy...
Szkoda;/ Jesteś Jethro-Tull dobrze poinformowany, jeśli chodzi o Polną, to jakbyś gdzieś ten wyciek informacji choć trochę potwierdził, to daj od razu nam znać:) Naprawdę warto by było wtedy przetrzymać sporą część papiera nawet rok. Wtedy po realizacji wspominanych na tym forum pozytywnych scenariuszy + dodatkowo tego kontraktu, mówilibyśmy o w zasadzie gwarantowanej cenie akcji minimum 10 razy wyższej od obecnej.
1. S = 25: 81.706 szt. (3,16% sp., 5,77% ff).
2. S>= 25: 105.125 szt. (4,07% sp., 7,43% ff).
Po raz pierwszy od dłuższego czasu, dziś nie ubyło ani jedno zlecenie!
Przybyły 2 na 1K.
Przy spodziewanej jutro konsolidacji kursu w okolicach 9,13 zł, przygotowującej cenę do ostatecznego ruchu w górę, jest szansa, że nasza akcja zacznie znów nabierać tempa:)
hejka, ładnie jeszcze Ci się udało dobrać do tych wcześniejszych 2K:)
To nam się fajnie ruszy jutro, może dobijemy do 110 K na S>=25...
A Pablo brałeś może pod uwagę wrzucenie również części akcji na S powyżej 25?Czy zdecydowanie wystarczy Ci realizacja zysków na poziomie 25 zeta?
czesc bolo7 bralem pod uwage i ten wyzszy poziom ale narazie dorzuce na 25 najwyzej pozniej przesune na 35 czesc kapitalu i powiem ci bolo ze to nie koniec moich zakupow
ja przerzucę dużo więcej akcji, jak to w końcu ruszy; choć jestem ciekawy tego kontraktu Polnej, to by była gratka, wtedy trzeba by dokładne przemyśleć, po ile warto oddać papier...
no, to widzę, że ostro wchodzisz do gry, ale tu to akurat można bezpiecznie wchodzić, w najbardziej pesymistycznymn wariancie, który mam nadzieję się nie spełni, wyciągniesz minimum 50% w stosunkowo krótkim czasie, gdyby Ci się nie chciało długo czekać...
to udanego polowania Pablo:)
planowałem zakupy w okolicach 8,30 zł., ale widzę, że jutro, jak zejdzie poniżej 9,00 zł. to nie ma co czekać i trzeba dobierać! Planuję dokupić jeszcze ok. 1500 szt.