Jako pracownicy firmy Mennica Skarbowa SA, chcemy jednoznacznie wyrazić nasz stanowczy sprzeciw wobec nieuzasadnionego oczerniania, na forum bankier.pl, zarządu przez osoby, które zupełnie nie są zaznajomione z realiami panującymi w naszej spółce i z faktami z nią związanymi. Nasz zarząd, złożony z doświadczonych profesjonalistów, ciężko pracuje, podejmuje strategiczne decyzje i dąży do osiągnięcia sukcesu firmy. Oczernianie zarządu w celu szkalowania dobrego imienia naszego pracodawcy jest działaniem nieetycznym i szkodliwym dla nas wszystkich jako pracowników, w tym dla naszych rodzin.
Spółka nasza generuje bardzo dobre wyniki finansowe. W tak trudnej sytuacji rynkowej mało jest firm, które mogą poszczycić się milionowymi zyskami, prowadzeniem misji edukacyjnej czy wspierania akcji charytatywnych. Życzymy wszystkim, nieprzychylnym nam osobom, aby chodź jeden dzień przepracowały w takiej firmie jak Mennica Skarbowa SA oraz w tak zgranym gronie pracowniczym jakie współtworzymy.
Jesteśmy świadomi naszej wspólnej odpowiedzialności za budowanie pozytywnego wizerunku firmy, która jest naszym miejscem pracy i w którą wkładamy wysiłek w jej rozwój. Solidarnie opowiadamy się za ochroną godności naszego pracodawcy i naszego miejsca pracy oraz dążymy do promowania rzetelnych informacji opartych na faktach.
Czasem, aż oczy bolą patrzeć jak się przemęcza, dla naszego klubu, prezes naszej Mennicy. Ciągle pracuje! Wszystkiego przypilnuje i jeszcze inni, niektórzy wtykają mu szpilki. To nie ludzie - to wilki!
prezesie to ty? :) a tak na poważnie, jeśli ten wpis nie jest trolingiem i ktoś z firmy dał się sprowokować bzdurowpisami na bzduroforum to chyba powinien zrezygnować z internetów :)
Piękna Manifia xD ! Pytanko tylko: czy Pani Olewska podpisuje się również pod tym oświadczeniem :) ???
To w jaki sposób prezes MNS obszedł się z p. Olewską to najlepszy przykład na temat standardów panujących w tej firmie ! Co do profesjonalizmu i ciężkiej pracy jaką rzekomo wykonujecie to można było ją zobaczyć na podsumowaniu 2022 roku. Rzeczywiście "matołki" wydelegowane do sprawozdania rocznego zyskali zaufanie akcjonariuszy. A p. prezesie to nie wspomnę - "Mateuszek" jest przy nim malutki ! Przecież to nie kto inny jak właśnie miłościwie Wam panujący p. prezes jest odpowiedzialny za zdołowany kurs MNS ! Pytam się gdzie dywidenda za rok 21 (nie mówię o tej złotówce na zasadzie naplucia akcjonariuszom w twarz) ? Gdzie polityka dywidendowa ? Gdzie główny parkiet GPW ? Gdzie relacje inwestorskie ? Nie odpowiadacie ani na facebook'u, ani na maile ? To są suche fakty. W którym miejscu skłamałem ? W którym miejscu pomówiłem spółkę ?
Szczęśliwie jestem już poza MNS i patrzę z boku jak kurs się systematycznie osuwa. Dużo zdrowiej się żyje bez akcji MNS !
Hasła przez pana rzucane to populistyczne strajkowe ogólniki, które może przykleić do każdej spółki giełdowej. Co do relacji inwestorskich to średnio raz na dwa tygodnie prasa ogólnopolska pisze artykuły nie sponsorowane z udziałem czy o Mennicy. Raz w miesiącu Mennicy jest gościem audycji telewizyjnej. Dlaczego nie duży parkiet to taki samo pytanie a dlaczego wybuchał wojna na ukrainie w 2022 lub dlaczego upadają banki szwajcarskie w 2023? dlaczego taka dywidenda a dlaczego inflacja tak urosła? No chyba jeżeli Prezes nie wypłacił dużej dywidendy to również sobie jej nie wypłacił a zgarnął by jej sporo. Bo woli kasę przeznaczyć na rozwój i towar aby..... no właśnie sam Pan Sobie już dopisz! Co do braku odpowiedzi na fb to proszę wkleić prtsc jako dowód.
Co do p. Olewskiej to fakt jest taki, że najbliższa rodzina i przyjaciele Pani Olewskiej do dnia dzisiejszego pracują w Mennicy i nie zostali stygmatyzowani i wyrzuceni z pracy przez niedobrego prezesa. Pani Olewska jest znawcą pisma świętego i doskonale wie, że kto mieczem wojuje od miecza ginie.
Proszę w postach pisać o faktach a nie o marzeniach będzie Panu łatwiej świat zrozumieć i wykres techniczny MNS.
O marzeniach? Sam kłamca prezes mówił o GPW i polityce dywidendowej, więc pracowniku MNS przestań bronić tego kłamcy prezesika... Jestem, tak samo jak glokoo bez akcji i z przyjemnością oglądam jak kursik się osuwa. Ostrzegałem, mówiłem wielokrotnie, ale nikt nie słuchał, teraz macie za swoje - wisicie wysoko na lata jak nie do śmierci.
Kurs akcji w spółce giełdowej jest ważny ale nie najważniejszy. To 4-5 element całej układanki. Spółka musi najpierw sprzedawać, rozwijać się. Kto tego nie rozumie nie powinien się zajmować grą na giełdzie. Poza tym wszystko wymaga czasu. Polityka dyw. czy będzie pewnie i tak czy duży parkiet tego nie wiadomo. To spółce nie jest niezbędne do funkcjonowania tylko akcjonariuszom do zarabiania.
Poza tym za używanie słów obraźliwych zgłosiłem Pana post do moderatora więc pewnie zostanie usunięty.
Zgadzam się z ~piston , że ważne jest patrzenie na fakty, a nie na populistyczne, niemal strajkowe ogólniki. Mennica ma regularne wystąpienia w prasie i telewizji, prowadzi transparentny dialog z rynkiem, zarówno z inwestorami, jak również ze społeczeństwem. Decyzje dot. dywidendy i inflacja są skomplikowanymi zagadnieniami z wieloma czynnikami wpływającymi na ich wysokość i każda firma, podejmując decyzje dotyczące dywidendy, powinna uwzględniać potrzeby rozwoju firmy i alokacji kapitału. Nie ma sensu spekulować, dlaczego prezes nie wypłacił dużej dywidendy, ponieważ może mieć swoje uzasadnienie i celować w rozwój firmy. Zresztą, ten temat to już odgrzewany kotlet. Po co? Zaraz kolejne WZW i kolejne decyzje...
Czekam na manifest pracowników Orlenu w obronie Obajtka :)))) Tak go odsądzają od czci i wiary. Pracownicy są pewnie zdruzgotani, nie wspominając o ich rodzinach. Chyba marketing Mennicy miał gorszy dzień ;)
Panie „Piston”, Chyba strach zajrzał Wam głęboko w oczy skoro podjęliście tak desperacką próbę obrony „złotoustego” prezesa na zacnym forum Bankiera :) O co kaman ? Pan prezes przeszarżował ? Kurs spółki wymknął mu się spod kontroli ?
Coś w tym niestety jest. Jakby się tak przyjrzeć AT na dziennym to można się dopatrzeć RGR no i ta nieszczęsna luka 48-55 czekająca na domknięcie. Nienajlepsze perspektywy, przyzna Pan ;) ?
Korzystając z okazji ponawiam pytanie: czy Pani Olewska podpisuje się pod tą zacną manifą ???
Co do print screen’a przesyłanych do Was wiadomości to chyba raczy Pan żartować ? Może mam podać Panu jeszcze swoje dane teleadresowe ?
Szczerze zaskoczył mnie Pan informacjami o aktywności MNS w prasie i telewizji, ale chyba nie tylko mnie ? Będąc akcjonariuszem tej spółki miałem ogromny problem z dotarciem do informacji na temat aktualnej sytuacji w spółce oraz strategii obranej przez prezesa. Wystarczyło poinformować akcjonariuszy o powodach usunięcia p. Olewskiej z zarządu no i przede wszystkim wyjaśnić powody 1 złotówkowej dywidendy ! Tylko w trakcie jednej sesji 1 lipca 22 roku kurs zanurkował o niespełna 20%. Spółka z dnia na dzień stała się nieprzewidywalna = ryzykowna = nieinwestowalna dla inwestorów, ale wtedy wam to nie przeszkadzało ? Czy uważa Pan, że rynek się myli i źle wycenia akcje MNS ? Strata na poziomie 4 mln w IVQ 22, który powinien być mega w waszym wykonaniu! Inwestycje po 2 mln na tzw. „marketing” ;) Panie, daj Pan spokój ! Do roboty u podstaw zachęcam i służę przy okazji kilkoma radami: a) Dogadać się z p. Olewską i wycofać pozew z sądu przeciwko spółce; b) Ogłosić politykę dywidendową; c) Wypłacić dywidendę akcjonariuszom na poziomie 14 pln brutto; d) Nikt wam nie każe przechodzić na GPW, ale drastycznie podnosi to wiarygodność i bezpieczeństwo postrzegania danego podmiotu. Tyle z mojej strony Panie Piston. Na koniec jeszcze link do webinaru z zapowiedziami pana prezesa. Niby wszyscy już to wiedzą, ale jakby ktoś miał wątpliwości, czy prezes jest wiarygodny to polecam materiał ku przestrodze.
Przyznam, że otrzymałem niezwykle emocjonujący komentarz. Widzę, że dowcip nie jest Panu obcy, dlatego postaram się na tej samej fali. Ale Pan mnie zaskoczył swoim mistrzowskim poczuciem humoru! Naprawdę doceniam ten żart z "złotoustego" prezesa. Cóż, czasem nawet złote usta nie są w stanie zapanować nad rynkowymi niespodziankami, prawda?
Rozumiem, że analizuje Pan AT na dziennym, wyciągając z tego "RGR" i przeklętą lukę 48-55. No cóż, nikomu nie wolno zaniedbywać takich ważnych wskaźników jak RGR i luki, prawda? To absolutnie kluczowe dla przyszłości spółki. Chylę czoła przed Pańskim wnikliwym spojrzeniem!
Jeśli chodzi o Panią Olewską, niestety nie mam dostępu do jej podpisu, ale z pewnością warto byłoby zorganizować konkurs, aby zdobyć tę informację. Może wtedy atmosfera na forum Bankiera się rozjaśni?
A co do print screenów i danych teleadresowych, nie oczekuję ich od Pana, ale skoro Pan tak hojnie oferuje, to może warto rozważyć stworzenie bazy danych z osobami, które chcą podzielić się swoimi danymi? Byłoby to z pewnością fascynujące doświadczenie.
Co do informacji prasowych i telewizyjnych na temat MNS, rozumiem, że były one niezwykle ekscytujące. Przykro mi, że miało Pan trudności w dotarciu do informacji, ale wyobrażam sobie, że telewizja mogła mieć inne priorytety, takie jak transmisje z konkursu jedzenia hot dogów. To z pewnością bardziej paląca sprawa niż informacje na temat strategii prezesa.
Rozumiem, że jest Pan akcjonariuszem i martwi się Pan stratami. Być może warto byłoby podzielić się tymi radami z zarządem, ale być może moglibyśmy dodać jeszcze kilka punktów do listy: e) Wybudować maszynę czasu i cofnąć się do dnia przed tą nieszczęsną sesją 1 lipca 2022 roku, aby uniknąć zanurkowania kursu. f) Założyć własną giełdę, na której akcje MNS będą miały stały wzrost 14 zł brutto dziennie.
Dziękuję za link do webinaru z prezesem. Jesteśmy pewni, że wszyscy go już oglądali, ale z pewnością warto przypomnieć sobie, jakie zapowiedzi padły w trakcie, i zwrócić uwagę na te, które zostały jednak zrealizowane.
Dnia 2023-05-16 o godz. 11:00 ~piston napisał(a): >Widzę, że dowcip nie jest Panu obcy, dlatego postaram się na tej samej fali. Ale Pan mnie zaskoczył swoim mistrzowskim poczuciem humoru! Naprawdę doceniam ten żart z "złotoustego" prezesa.
Widzę, że dowcip nie jest obcy rzekomym pracownikom Skarbowej, np.:
"Zarząd złożony z doświadczonych profesjonalistów" "Zarząd ciężko pracuje" "dążymy do promowania rzetelnych informacji opartych na faktach"
średnio 10-20 w zależności od oddziału. jeżeli klient decyduje się na transakcję to prosta transakcja 10-15 min (do 15 tys. Euro). Skup złota nawet do godziny.
piston wyskoczyłeś przed szereg i próbujesz ratować dobre imię spółki to może uspokój akcjonariuszy, którzy mają kilkudziesięcio procentowe straty swoich ciężko zarobionych pieniędzy i napisz co się dzieje od wewnątrz spółki, na co idą pieniądze przez które są wykazywane kwartalne straty, co z obiecana polityką dywidendową, co ze sprzedażą na allegro bo jakoś was tam nie widzę, jakie plany na przyszłość, nad czym pracujecie co wpłynie na wartość spółki? jakie są pespektywy, podaj jakieś fakty bo zarząd jakoś się nie kwapi, samo strzelanie fochów na forum słabo wygląda. Pamiętaj, że jak Ty to nazywasz "oczernianie" spółki (niektórzy to nazwą faktami) nie jest spowodowane niechęcia do jakiś osób tylko stratą grubych pieniędzy przez akcjonariuszy do czego doprowadziły decyzje szefostwa.
No własnie w tym problem że w tym brzmiącym jak kiepski żart manifeście nazywa się oczernianiem podawanie faktów na temat Mennicy Skarbowej. Znamy to z tego forum aż za dobrze. To stara metoda stosowana m.in. w polityce albo przez hierarchię kościelną, gdzie odkrywanie prawdy nazywa się "atakiem", "oszczerstwami" itd.
Te wszystkie artykuły prasowe, które powstają w zaciszu pokoju działu marketingu w siedzibie Mennicy Skarbowej to wiesz ile są warte. To wszystko jedynie PR.
Dnia 2023-05-16 o godz. 22:50 ~piston napisał(a): > TVP Info to też wg Pana marketing? > > https://www.youtube.com/watch?v=WSqST6pUNSk&ab_channel=MennicaSkarbowa
Oczywiście, że tak! Co za różnica czy to TVP Info czy jakiś portal o finansach? Albo zapłacili za tę emisję, albo Żołędowski wykorzystał jakieś swoje dawne znajomości (https://wisla.naszemiasto.pl/wiceminister-gospodarki-wprowadza-wlasne-porzadki-w/ar/c3-6381395 - tu potwierdzenie politycznych powiązań prezesa). Chcesz mi wmówić, że dziennikarzy TVP Info ot tak zainteresowały wyniki jakiejś spółeczki z NewConnect?
Jest Strefa kolekcjonera MennicaSkarbowa na Allegro, ponad 50 ofert. Sprzedają też na Empiku, widziałem. I podobno na FB też. Sam kupiłem z Allegro. Przesyłka była super szybko, porządnie opakowana.
panie piston każda spółka się może pochwalić jakimiś artykułami na swój temat, ale jaką to wartość dodaną wnosi dla spółki? skomentuj pan to, że od czasu decyzji o 1zł dywidendzie akcjonariusze stracili 50% kapitału... powiesz pan, że kasa poszła na większe zatowarowanie, no i co z tego zatowarowania wynikło jak IVkw22 strata a I kw23 3 bańki?
Staram się tłumaczyć kolejno zarzuty stawiane spółce. Zarzuca się Spółce brak komunikacji z rynkiem, brak polityki informacyjnej. Dlatego też przekazuję fakty informacyjne.
zarzucam spółce, że przez podejmowane decyzję ludzie obecnie stracili 50% zainwestowanych pieniędzy, ale do tego nie widzę odniesienia :) dla mnie to koniec rozmowy
każdy kto zainwestował w mennice w 2021 2022 2023 jest obecnie na kolosalnej stracie, każdy kto inwestował pod dwie rzeczy, które miały zrobić spółkę bardziej wiarygodną czyli pod zapewnienia prezesa o polityce dywidendowej i przejściu na główny parkiet (prezes o tym mówił jak o pewnikach) widzi obecnie na rachunku maklerskim krwistą czerwień, bo żadna z tych dwóch obietnic nie została spełniona, więc panie piston nie mydl tu oczu ludziom którzy tracą pieniądze bo ich tylko to interesuje.
Zamiast strugać Greka i nieudolnie zaklinać rzeczywistość p. Piston zachęcam ponownie do rachunku sumienia i pracy u podstaw !!! Możesz Pan dalej kiepkować z aktualnej sytuacji spółki i jej akcjonariuszy, wypisywać dyrdymały, ale zapewniam Pana, że nie tędy droga ! Nikt nie kupuje Pańskich wytłumaczeń, apeli itd. To nie ma nic wspólnego z aktualną sytuacją w spółce i wokół spółki. Tyle Panie Piston z mojej strony kończąc dyskusje z Panem.
Szczerze to nie uważam, żeby to był aż taki zły pomysł. Przychodzi mi na myśl sytuacja, która miała miejsce około miesiąc temu na spółce Kęty. Tam spółka została po prostu niesłusznie pomawiana przez jakiegoś trolla lub grupę troli. Głos w obronie spółki zabrał człowiek odpowiedzialny za relacje inwestorskie w spółce Kęty z imienia i nazwiska. Facet kulturalnie i grzecznie obnażył wszystkie kłamstwa publikowane na temat spółki zamykając usta trollom spadkowym. Trolle się już nie odezwały, zapanowała głucha cisza :) !
Na MNS za to jest jakaś groteska i farsa ! Pojawia się nie stąd ni zowąd facet o pseudonimie "piston", wtóruje mu niejaki "bazuka", którzy wypisują brednie od których tylko ciśnienie człowiekowi podnieść się może.
Przecież poziom relacji inwestorskich to kolejny element, który podlega ocenie przez inwestorów i świadczy o spółce. Wychodzi na to że oni nawet tego nie rozumieją, a wzięli się za handel złotem ;) OMG !
Komunikacja z akcjonariatem to także część obowiązków służbowych. Jeśli akcjonariat jest aktywny na forum, to osoby od relacji inwestorskich także muszą być tu aktywne. To wydaje się całkiem naturalne przecież...
Przejście na rynek główny Giełdy Papierów Wartościowych nie gwarantuje automatycznej wzrostu wyceny akcji Spółki notowanej. Wycena akcji jest wynikiem wielu czynników, takich jak wyniki finansowe, perspektywy rozwoju, stan rynku, a także sentyment inwestorów. Przejście na rynek główny może przynieść korzyści Spółce, takie jak: większa widoczność, większy dostęp do kapitału i większe zaufanie inwestorów, ale to nie gwarantuje automatycznego wzrostu ceny akcji.
Drodzy Państwo ważne żeby zrozumieć, że wycena akcji zależy od oceny inwestorów i sił rynkowych. Inwestorzy analizują różne czynniki i dokonują swoich własnych ocen i prognoz dotyczących Spółki. Oczywiście, notowanie na głównym rynku może być postrzegane jako pozytywny sygnał, co może przyciągnąć większą uwagę inwestorów i zwiększyć zainteresowanie akcjami Spółki.
Jednak rzeczywisty wpływ na wycenę akcji będzie zależał od wyników operacyjnych, strategii Spółki oraz ogólnego stanu rynku.
Dobrym przykładem Szanowni Państwo jest Mennica Polska SA notowana na rynku głównym GPW. Mimo dobry wyników finansowych wycena Spółki jest długoterminowym trendzie w trendzie spadkowym.
Dnia 2023-05-17 o godz. 18:55 ~piston napisał(a): > Drodzy Akcjonariusze, > > Przejście na rynek główny Giełdy Papierów Wartościowych nie gwarantuje automatycznej wzrostu wyceny akcji Spółki notowanej. Wycena akcji jest wynikiem wielu czynników, takich jak wyniki finansowe, perspektywy rozwoju, stan rynku, a także sentyment inwestorów. Przejście na rynek główny może przynieść korzyści Spółce, takie jak: większa widoczność, większy dostęp do kapitału i większe zaufanie inwestorów, ale to nie gwarantuje automatycznego wzrostu ceny akcji. > > Drodzy Państwo ważne żeby zrozumieć, że wycena akcji zależy od oceny inwestorów i sił rynkowych. Inwestorzy analizują różne czynniki i dokonują swoich własnych ocen i prognoz dotyczących Spółki. (...)
Z powyższym nawet się zgodzę. Dodam jeszcze, że kurs zależy od polityki dywidendowej, przejrzystości (na GPW są większy wymagania co do sprawozdawczości), poziomu zaufania do zarządu, braku wewnętrznych konfliktów i perspektyw wynikowych jakie ma spółka. A jak z tym w Mennicy, no nie wiem czy jestem na bieżąco?
Przy okazji, czy w spółce jest ktoś kto potrafi wykonywać podstawowe działania matematyczne? W projekcie uchwały na ZWZ stoi, że spółka może kupić do 200k akcji po maks. 90zł. i ma na to 19.000.000. Kwotę obejmuje cenę akcji oraz "koszty nabycia". Nie trudno wyliczyć, że koszt akcji to 16-18mln zł, zatem 1-3 mln zł pozostaje na koszt nabycia. Jakkolwiek rozumiem, że to kwota maksymalna, tak niepokoi mnie przyzwolenie na poniesienie tak wysokich kosztów przez dowolnie wybrany przez zarząd podmiot obcy. Równie mocno niepokoi mnie, że zarząd nie wie w jakim celu nabywa akcje. Gdyby to była uchwała mówiąca o umorzeniu, sprawa byłaby jasna. Akcjonariusze zyskaliby poprzez zwiększenie udziału w spółce. Ale jeżeli jest tam program motywacyjny, to nic nie stanie na przeszkodzie, aby prezes sam sobie przyznał akcje w wątpliwym programie motywacyjnym i przygarnął za śmieszne pieniądze lub za darmo wszystkie zgromadzone akcje. Tym sposobem to co poszłoby do wszystkich jako dywidenda, trafić może do kieszeni prezesa. I jeśli prezes zechce, nikt tego nie zatrzyma. Transparentność! Śmieszne jest pisanie w komunikacie o korzyściach dla akcjonariatu w sytuacji, gdy może to być preludium do największego wypięcia się na akcjonariuszy od czasu zmniejszenia dywidendy na 1zł. Wzywam spółkę do skorygowania projektu uchwały i ustanowienie, że skup akcji dokonany zostanie tylko i wyłącznie celem ich umorzenia. Wzywam do transparentności oraz nie działania na szkodę spółki i akcjonariatu.
Panie Piston z marketingu, proszę o przekazanie Sz. P. Prezesowi wezwania do skorygowania projektu uchwały. Jeżeli mamy uwierzyć, że coś jest w spółce robione ku naszemu wspólnemu dobru, to niech to nie zostawia pola do "machlojek".
No jak tam z odpowiedzią drodzy marketingowcy? Zatkało kakao czy zgodnie z moją prośbą przekazano prezesowi wezwanie akcjonariusza do skorygowania projektu uchwały i biedny teraz siedzi i myśli co by tam wpisać?
Jeśli trzeba to pomogę, podyktuję, tak aby rzeczywiście skup się odbył z korzyścią dla akcjonariuszy, a nie akcjonariusza.
Chyba, że siedzi i myśli jak tu obejść system i jednak akcjonariuszy wydymać.
Halo, udawanie nieżywego liska to wszystko na co was stać? :( Wzywam dział marketingu oraz innych pracowników firmy Mennica Skarbowa S.A. do udzielenia odpowiedzi na mój post, w szczególności na przekazanie informacji czy moja prośba została przekazana Sz. P. Prezesowi i co on na to.