Dnia 2023-05-17 o godz. 18:55 ~piston napisał(a):
> Drodzy Akcjonariusze,
>
> Przejście na rynek główny Giełdy Papierów Wartościowych nie gwarantuje automatycznej wzrostu wyceny akcji Spółki notowanej. Wycena akcji jest wynikiem wielu czynników, takich jak wyniki finansowe, perspektywy rozwoju, stan rynku, a także sentyment inwestorów. Przejście na rynek główny może przynieść korzyści Spółce, takie jak: większa widoczność, większy dostęp do kapitału i większe zaufanie inwestorów, ale to nie gwarantuje automatycznego wzrostu ceny akcji.
>
> Drodzy Państwo ważne żeby zrozumieć, że wycena akcji zależy od oceny inwestorów i sił rynkowych. Inwestorzy analizują różne czynniki i dokonują swoich własnych ocen i prognoz dotyczących Spółki. (...)
Z powyższym nawet się zgodzę. Dodam jeszcze, że kurs zależy od polityki dywidendowej, przejrzystości (na GPW są większy wymagania co do sprawozdawczości), poziomu zaufania do zarządu, braku wewnętrznych konfliktów i perspektyw wynikowych jakie ma spółka. A jak z tym w Mennicy, no nie wiem czy jestem na bieżąco?
Przy okazji, czy w spółce jest ktoś kto potrafi wykonywać podstawowe działania matematyczne? W projekcie uchwały na ZWZ stoi, że spółka może kupić do 200k akcji po maks. 90zł. i ma na to 19.000.000. Kwotę obejmuje cenę akcji oraz "koszty nabycia". Nie trudno wyliczyć, że koszt akcji to 16-18mln zł, zatem 1-3 mln zł pozostaje na koszt nabycia. Jakkolwiek rozumiem, że to kwota maksymalna, tak niepokoi mnie przyzwolenie na poniesienie tak wysokich kosztów przez dowolnie wybrany przez zarząd podmiot obcy.
Równie mocno niepokoi mnie, że zarząd nie wie w jakim celu nabywa akcje. Gdyby to była uchwała mówiąca o umorzeniu, sprawa byłaby jasna. Akcjonariusze zyskaliby poprzez zwiększenie udziału w spółce. Ale jeżeli jest tam program motywacyjny, to nic nie stanie na przeszkodzie, aby prezes sam sobie przyznał akcje w wątpliwym programie motywacyjnym i przygarnął za śmieszne pieniądze lub za darmo wszystkie zgromadzone akcje. Tym sposobem to co poszłoby do wszystkich jako dywidenda, trafić może do kieszeni prezesa. I jeśli prezes zechce, nikt tego nie zatrzyma.
Transparentność!
Śmieszne jest pisanie w komunikacie o korzyściach dla akcjonariatu w sytuacji, gdy może to być preludium do największego wypięcia się na akcjonariuszy od czasu zmniejszenia dywidendy na 1zł.
Wzywam spółkę do skorygowania projektu uchwały i ustanowienie, że skup akcji dokonany zostanie tylko i wyłącznie celem ich umorzenia.
Wzywam do transparentności oraz nie działania na szkodę spółki i akcjonariatu.
Panie Piston z marketingu, proszę o przekazanie Sz. P. Prezesowi wezwania do skorygowania projektu uchwały. Jeżeli mamy uwierzyć, że coś jest w spółce robione ku naszemu wspólnemu dobru, to niech to nie zostawia pola do "machlojek".