• Teorie zarządu jakby glob miał leżeć u stóp i prosić o łaski. Autor: ~reto [188.146.205.*]
    W dzisiejszym komunikacie od zarządu scpl zalatuje jakby lewackim populizmem ale może to zbieżność przypadkowa..
  • Re: Teorie zarządu jakby glob miał leżeć u stóp i prosić o łaski. Autor: ~Czytelnik [31.61.178.*]
    A zatem co się w komunikacie nie spodobało?
  • Re: Teorie zarządu jakby glob miał leżeć u stóp i prosić o łaski. Autor: ~Otco [109.233.92.*]
    To nie teorie tylko plan rozwoju. Niedawno teorią była komercjalizacja PCR/one , a ona stała się faktycznie powodując , że SCP jest Pierwszym podmiotem z Med-Techu , który podpisał tego typu Globalny umowę. Dla kumatego inwestora to powinien być sygnał, że prezesi i spółka nie rzucają słów na wiatr. Jak ktoś kiedyś zaufał zarządom np CDR po W1 czy 11B po TWOM odnośnie perspektyw rozwoju to zarobił bardzo dużo pieniędzy. SCP jest tego typu spółką tylko że z PCR/ONE wyjęli już setki mln pln a nie jak w przypadki W1 czy Twom dziesiątki mln pln w pierwszych latach monetyzacji ich produktów
  • Re: Teorie zarządu jakby glob miał leżeć u stóp i prosić o łaski. Autor: ~Kamil [46.204.36.*]
    A co ze wspolpraca z firma Cormay ? Cormay kupil ich akcje za okolo chyba 6 ml po 160 zl ? No i byl list in... ?
  • Re: Teorie zarządu jakby glob miał leżeć u stóp i prosić o łaski. Autor: ~Ehh [46.204.40.*]
    Juz nie wiecie do czego się przyczepić, bo to niełatwa fucha dyskredytować obecnie scope. Konferencja bardzo dobra, strategia bardzo dobra, tylko dźwięk slaby:)
  • Re: Teorie zarządu jakby glob miał leżeć u stóp i prosić o łaski. Autor: ~Mj [83.9.170.*]
    Ale żeby za jakość dźwięku winą nie obarczali Scope, dodać należy, że to wina organizatora, który udostępnił swoją salę - strefainwestorow.pl
  • Re: Teorie zarządu jakby glob miał leżeć u stóp i prosić o łaski. Autor: ~Alfie [85.221.131.*]
    Dokładnie dźwięk słaby, reszta super
  • Re: Teorie zarządu jakby glob miał leżeć u stóp i prosić o łaski. Autor: ~qwerty2 [88.156.132.*]
    >> to wina organizatora, który udostępnił swoją salę 

Tu się nie zgodzę. To było najważniejsze w tym roku wydarzenie dla inwestorów.
    To miał być start starej spółki w nowej odsłonie.
    To miał być start Scope Discovery !

To była prezentacja nowych ludzi w firmie. Ważna, bo chcieliśmy usłyszeć co mają do powiedzenia.

A spółka ma na kontach 100milionów.
    To chyba można było to zrobić z większym rozmachem, a nie przez "Strefa inwestorów" dla startupów.

Można było wynająć profesjonalnego prowadzącego, który by to wszystko ogarnął, zapowiadał i prezentował członków zespołu. Oddawał głos poszczególnym osobom.

Który by przerwał całość (!!!) w związku z problemami technicznymi, a nie pozwolił grzebać komuś w garniturze (i nie tylko) przy mikrofonie w czasie prelekcji, bo wyglądało to fatalnie.

Do tego brak jednoczesnego pokazania slajdów i prelegenta. No marketingowo nie było po amerykańsku, ale i tak są super!!

ps. Operę teraz można wynająć za kilka tysięcy, to można było te trochę wydać :)

• Re: Teorie zarządu jakby glob miał leżeć u stóp i prosić o łaski. Autor: ~Dawid [83.26.219.*]
    Panowie mają w poważaniu mikrofony i spektakularne konferencje. Myślę że maja inne, ważniejsze rzeczy i za to ich cenimy. Niech robią swoje. A kwestie techniczne no cóż... Mogło by być lepiej ale jeżeli komercjalizacja Beactromica będzie tak dobra jak PCR ONE. To dla mnie mogą nagrywać konferencję kamerką internetową z jakościa 144pix.
  • nadal czekam Autor: ~wąs_od_lisa [89.64.85.*]
    Witam niektórych bardzo serdecznie!
    Spółkę „obserwuję” od pierwszego darmowego ciasteczka. Ostatnio ma bardzo duże "problemy" z komunikacją z inwestorami. Zatrudniają fachowców ale niestety brak im wyobraźni, że politykę informacyjną można kształtować na 100 różnych sposobów. Po początkowym (pierwsze 3 lata) zapale i w miarę poprawnej komunikacji (szanowni Panowie się uczyli)  zapał został ostudzony. Nie będę przytaczał co było przyczyną…
    Oczekiwania odnośnie dzisiejszej "prezentacji" były duże. Spółka zmieniła parkiet. Od dłuższego czasu nie było żadnych komunikatów odnośnie przyszłej strategii/projektów. Spółka ma projekt, który z jednej strony chce sprzedać, a z drugiej strony doskonalić. Ale żeby coś sprzedać, to musi być o czymś głośno. Sprzedaż wymaga reklamy. Jeśli będzie dobrze postrzegana (zarządzana) we własnym kraju, to tak również będzie postrzegana na świecie. Wieść się niesie. Spółka powinna wyrabiać swój brand. Nie tylko nagłówkami o najwyższej dywidendzie. Nie będę tłumaczył czym jest marketing dla tej spółki. Rzemieślnicze skrobanie w komórce już się skończyło. Teraz o tej spółce powinno być głośno. Powinno o niej się mówić. Akcje tej spółki powinny być POŻĄDANE. To leży w interesie Spółki, inwestorów, Zarządu-właścicieli. To nie mi powinno zależeć na tym, aby wartość moich papierów rosła jeśli mam na to wpływ. To współwłaściciele powinni o to zadbać. Mówię o Zarządzie i Totalu.
    Jak wyszło? Niestety miernie.
    Na scenie w pewnym momencie stało 840 tys. papierów. W przeliczeniu na złote po ostatnich spadkach to jest "ćwiartka". Wartość wypłaconej dywidendy dla trzech Tenorów to: ok, 70 mln.
    A wydaje się, że Panowie chcieli zaoszczędzić i zrobili „po taniości” w użyczonej sali na użyczonym sprzęcie. Miejsce i infrastruktura prezentacji była podobna do takiego pana co jeszcze niedawno nadawał ze schowka na szczotki – Max Kolonko się nazywa.
    Pan Prezes – poprawnie (chociaż za mało entuzjazmu ale składam to na karb tego jaki jest). Pan Ruta – poprawnie chociaż mógłby potrenować uśmiech i przestać opowiadać truizmy, że komfortowo się negocjuje, gdy ma się pełną kasę. Pan Izydorzak – nie powinien występować na scenie. Pani Gracjane – podobnie.

Od strony merytoryki? Każdy niech to oceni po swojemu. Zarząd czuje się bardzo bezpiecznie występując na scenie i opowiadając o roku 2025, 2028, 2033. Jednak czuję głęboki niedosyt, szczególnie, gdy informacje o najbliższych działaniach trzeba „wyciągać” z Pana Izydorzaka za pomocą pytań dodatkowych, tak jakby była to jakaś tajemnica, a nie przemyślana strategia marketingowa w oparciu o którą buduje się markę. Nie znamy kierunku rozwoju – obszarów w jakich są/będą prowadzone badania nad „pomysłami” i rynkiem dla tych „pomysłów”.  Niestety, chyba trzeba cierpliwie poczekać. Może nie tyko ja mam podobne odczucia, a Zarząd wyciągnie wnioski nie tylko z trzeszczących mikrofonów. Czekamy.
  • Re: Teorie zarządu jakby glob miał leżeć u stóp i prosić o łaski. Autor: ~qwerty2 [88.156.132.*]
    Pozwolę się nie zgodzić.
    Dlaczego ludzie chcą mieć telefony od Appla i samochody od Tesli. No przecież nie dlatego, że są takie rewelacyjne.
    Wydanie dodatkowych 50 tysięcy na tę konferencję z rozmachem mogłoby dać:
    * X milionów przy umowie sprzedaży,
    * dużo łatwiejsze starania o granty dla spółek córek, bo bezpiecznie dać grant znanej firmie,
    * więcej fajnych pomysłów, które chciałyby żeby je kupić.

Polecam obejrzeć (oczywiście z zachowaniem proporcji :)
    Apple Event — September 14 - YouTube
    np. część 3. Niby nic tak nie ma... ekran i 1 prelegentka, ale robi różnicę?

Mam nadzieję, że jest szansa na fajną prezentację 3 projektu. 

• Re: Teorie zarządu jakby glob miał leżeć u stóp i prosić o łaski. Autor: ~Car [89.64.36.*]
    A może jest tak że nie chcieli za dużo szumu robić i ujawniać wszystkiego coby niektórzy jeszcze mogli dokupić akcji póki tanio jest? Skąd wiecie że nie są dogadani z dużymi funduszami które chcą narazie po cichu akcje skupować? Według was mieli ogłosić że do połowy roku sprzedadzą bacteromic I dostaną za niego 400 mln dolarów? Na to przyjdzie czas w odpowiednim momencie i poinformują oficjalnie na espi. Cierpliwi zostaną wynagrodzeni a kolarze trole spadziowe zostaną odcięci od akcji w najmniej spodziewanym momencie...
    >> Według was mieli ogłosić że do połowy roku sprzedadzą bacteromic I dostaną za niego 400 mln dolarów?

Skąd taki nieuprawniony wniosek?
    To była konferencja poświęcona temu co w ESPI: "Strategia Rozwoju Scope Fluidics"
    Powiem szczerze, że zamiast informacji o Bacteromic oczekiwałem konkretniejszych informacji o 3 projekcie.
    Pomysł na Discovery jest super, ale zamiast "za 10 lat skomercjalizujemy 1 projekt na rok" wolałbym usłyszeć nowego szefa zespołu R&D,który poprowadzi te nowe 5 projektów w najbliższe 3 lata. Albo o jakimś funduszu stypendialnym dla świetnych studentów z Polski i Ukrainy, którzy przy tych projektach będą pracować.

Ale i tak najważniejsza dla mnie informacja z ESPI jest tutaj:
    2.Sprzedaż części istniejących lub nowoutworzonych udziałów w spółkach celowych rozwijających przełomowe technologie na rzecz inwestorów branżowych lub finansowych

oraz
    Transakcje mogą być przeprowadzane w różnych modelach [..] czy z tytułu tantiem.

Bo to jest zupełnie inna strategia, niż sprzedawanie całego podmiotu. Bo to są nie tylko super dywidendy, ale organiczny rozwój dużej, polskiej firmy :)
  • Re: Teorie zarządu jakby glob miał leżeć u stóp i prosić o łaski. Autor: ~otco [109.233.92.*]
    @ qwerty2-- osobiście się z tobą nie zgadzam i uzasadnie dlaczego.

1. Chyba jednak Grubo się mylisz --- i niewiele wyciagnąłeś z komunikacji spółki , ponieważ twoje stwierdzenie "za 10 lat skomercjalizujemy 1 projekt na rok" ---jest Fałszywe . SCP za 10 lat planuje poza PCR/ONE skomercjalizowac co najmniej 7 Projektów -- a to jest Diametralna różnica . Tutaj można się spodziewać że w ciągu tych 10 lat inwestorzy zainkasuja Poteżne Dywidendy wynikające nie TYlko z UP-FRONTÓW ale też kamieni milowych ( Tantiem od sprzedaży również) Które z tytułu samego PCR/ONE mogą zasilić spółke w kwocie powyzej 300 MLN PLN w kolejnych latach ---

2. Ja osobiście tak jak prezes wspominał woilałbym żeby do projektów werbowali wysokiej jakości Profesjonalistów w swojej dziedzinie ---to dla zarządu też bardzo ważna kwestia dlatego twoje wołanie na pustyni o tym żeby robic jakies fundacje dla studentów z Polski i Ukrainy , aby mogli kształcic sie i zdobywac dopiero doswiadczenie przy tak skomplikowanych technologicznie projektach w których potrzebna jest scisła współpraca zrozumienie i profesjonalizm w sumie relatywnie MAŁYCH zespołów badawczych , mogłoby być bardzo szkodliwe --- już nie jednak spółka technologiczna ( np growa ) pokazytwała że bardzo ważna jest JAKOŚC ekipy tworząca dane projekty ---zatrudnienie większej ilości ludzi bez odpowiedniego doświadczenia może mocno wpłynac na Pracę całego zespoły ze skutkiem oczywiscie Bardzo negatywnym dla całego projektu. --Dlatego czesto MNIejsze ale bardzo dobrze zgrane TEAMY moga rozbic duzo lepsze rzeczy niż Masowe duże zespoły ---Własnie dlatego WIELCY GRACZE czesto przejmuja projekty małych graczy Rynkowych bo są BArdziej kreatywne Wydajne i efektywne niż MOLOCHY zatrudniajace dzisiatki tysiecy ludzi .

3. Mnie bardzo podoba sie zaprezentowana strategia SCP --pokazali do czego dązą a dążą do poteżnejh efektywnosci i komecjalizacji 1 Projektu na ROK za kilka lat vs. komercjalizacja PCR/ONE 1 na 10 LAT --- i naprawde nie obchodzą mnie szczegóły jakie projekty beda robić BO TO ONI WIEDZA LEPIEJ CO MOGA OPCHNĄC NA RYNKU I JAKICH TECHNOLOGI RYNEK POTRZEBUJE --jesli twierdzisz że czujesz się na siłach oceniac przydatnosc i potencjał takiego a nie innego projektu nad którym będą pracowali Może powinieneś Aplikowac do SCOPE DISCOVERY . ----W mojej ocenie to co już udowodnili powoduje iż nie mam powodu wątpic w ich Zdolnosci Operacyjno - technologiczno - Biznesowe --Po prostu przekonali mnie że wiedzą co robią , i nie mam powodu watpic w ich strategie rozwoju , a jeszcze mniej będe miał pytań po komercjalizacji BActerOmic i po tym jak kolejne poważne pieniadzę będą napływały do moego portfela z Tytułu Dywidend TYLKO DLATEGO ŻE KIEDYS IM ZAUFAŁEM i postanowiłem zoistac akcjonariuszem SCP poświecając Kilka sekund na klikniecie myszka żeby zebrac akcje tyle ile mam. --Dla mnie świetny deal Mieć Bardzo duża pensje tylko dlatego ze mam papiery ---NIC nie robic a spijac smietanke rozwoju spółki , bo " kiedyś " zechciało mi sie kupić akcje owej spółki.
    ad.1.
    Kluczowe cele strategiczne Scope Fluidics: [...] 3. W latach 2029-2033 gotowość do przeprowadzania co najmniej jednej transakcji strategicznej średniorocznie.

Masz rację. Ma się zacząć za 6 lat, a skończyć za 10. Mój błąd, że napisałem za 10 lat.

ad.2.
    Chodzi mi o to, żeby zobaczyć nie tylko suchy plan, bo równie dobrze mogliby napisać 1 transakcja na dwa lata, albo dwie na rok. Pytanie jaki i kim? Chodzi o to, że pracownicy w ramach obecnej strategii odchodzą ze spółki, więc trzeba ich skądś brać.
    Co do profesjonalistów to właśnie dlatego teraz trzeba zgarnąć najlepszych absolwentów, żeby za 6-10 lat byli najlepszymi profesjonalistami. Ale generalnie to tylko przykład tego, czego mi zabrakło.

ad.3.
    >> jesli twierdzisz że czujesz się na siłach oceniac przydatnosc i potencjał takiego a nie innego projektu nad którym będą pracowali 

Ale gdzie twierdzę że mam oceniać przydatność projektu?? Tak, ich pomysł na discovery też uważam za doskonały, ale trochę zabrakło mi fajerwerków w tej konferencji. I tylko tyle. Ale może to po prostu za wcześnie na takie prezentacje.

• Re: Teorie zarządu jakby glob miał leżeć u stóp i prosić o łaski. Autor: ~Otco [31.61.253.*]
    Napisali bardzo klarownie -- bacteromic idzie na 1 ogień jeśli chodzi komercjalizacji, potem kolejny projekt który mają na tapecie do 2028 --- do 2025 roku chcą mieć 5 projektów czyli kolejne 3 zakładają że będą komercjalizowane po 2028 roku i w między czasie planują dorzucić kolejne 2 projekty do opracowania tak żeby w sumie z Bacteromic w ciągu 10 lat skomercjaluzowali 7 projektów co daje średnią ok 1 na 1.5 roku tyle że to nie będzie aż tak równomiernie rozłożone.
    Natomiast nie należy zapominać że do SCP w tym czasie powinna wpadać kasa NIE TYLKO za UP-FRONTY ale również za kamienie milowe czy też za tantiemy sprzedażowe więc przychody i zyski powinny z czasem coraz bardziej się kumulować.

Co do kadry to jak wspominałem ONI też na to zwracają wielką uwagę sądzę że wiedzą co robią poza tym Marka SCP sama w sobie może niedługo przyciągać najlepszych w branży tak jak to było z CDR.

Co do projektów , to napisałeś że dla ciebie ważne byłoby gdyby przedstawili konkrety większe co do nowych projektów . Ja wiem że w Tym temacie są duże doświadczenie już zdobyte jakie projekty wybierać , i nie mnie jako laikowi to oceniać w sumie. Zakładam, że ty masz większą wiedzę na temat technologii med techu niż ja , skoro to dla ciebie ważniejsza kwestia niż to że zapowiedzieli iż w 10 lat planują wypuścić na rynek 7 swoich nowych technologii.
[x]
SCPFL 0,24% 168,40 2025-09-26 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.