• akcje funda ktoś odebrał Autor: ~baza [95.215.232.*]
    tym samym na polu boju zostaje ok. 250 tys akcji po uwzględnieniu osoba/podmiot ma 86 tys akcji, Szpuda i ja

• Re: akcje funda ktoś odebrał Autor: ~baza [95.215.232.*]
    Gdyby normalnie działali w sensie najpierw propozycje, cięcie kosztów to te akcje (końcówkę od funda) mogli zostawić nam a nie samemu chapać przez co można by było z sensem myśleć o Marce. A tak infa zniechęcające i jak tutaj się opierać ewentualnie podejmować decyzje?

Ktoś z was widział jak się odbyła?
    wisiało przed równoważeniem?
    tylko jeszcze potwierdzenie

Obecnie Spółka posiada 98.799 akcji Emitenta, które stanowią 2,45% udziału w kapitale podstawowym oraz 2,04% w ogólnej liczbie głosów na Walnym Zgromadzeniu Emitenta.
    Spółka nie posiada podmiotów zależnych, nie występują również podmioty o których mowa w art. 87 ust. 1 pkt 3, Lit. c.
    Art. 69, ust. 4 pkt 7 oraz 8 Ustawy – nie dotyczy.
    Łączna suma liczby głosów wskazanych zgodnie z art. 69 ust. 4 pkt 9 – 251.799 akcji Emitenta, które stanowiły 6,24% udziału w kapitale podstawowym oraz 5,2% w ogólnej liczbie głosów na Walnym Zgromadzeniu Emitenta.

https://www.bankier.pl/wiadomosc/MARKA-S-A-w-restrukturyzacji-Zawiadomienie-o-zmniejszeniu-udzialu-w-ogolnej-liczbie-glosow-w-Marka-S-A-w-restrukturyzacji-7548368.html

Swoją drogą dziwnie ten fund sprzedaje akcje. Kontakt do nich ciężko uzyskać a gdyby chcieli uzyskać lepszą cenę to by wystawili
  • uzupełnienie Autor: ~baza [95.215.232.*]
    powyżej cytat z komunikat z października 2017. Zacytowałem tylko część jaka im została i dziś taka liczba poszla

• Re: uzupełnienie Autor: ~zxc [87.207.165.*]
    No to teraz Marka może już osiągnąć swoją wartość realną czyli 1gr.
    Wycena akcje w tej chwili jest już bez znaczenia.
  • Re: uzupełnienie Autor: ~baza [95.215.232.*]
    W takim scenariuszu sam bym wszedł do RN
    Naiwny jesteś w pewnym sensie.
    Jak sobie poszperasz to patrząc na powiązanie to można domniemywać potrzeby finansowe tej spółki fund i stąd pewnie sprzedaż.
    Nikt kto nie jest zmuszony nie sprzedaje w tych cenach bo np. z mojej perspektywy 15 gr to tak jak 1 grosz i w takim przypadku istotniejsze jest zajęcie pozycji (rozumianej jako procent a nie wartość)

• Re: uzupełnienie Autor: ~baza [95.215.232.*]
    Jak się odbyła transakcja? wisiało przed równoważeniem?

takimi metodami można zgnoić każdego ale słabo to świadczy zwłaszcza o inteligencji otoczenia skoro chełpienie się strzelaniem z armaty do wróbla daje taką satysfakcję.

patologia dotknęła zenitu!!! i nie to jest najgorsze, że ona jest lecz to, że występuje na wielu płaszczyznach! w tym na NC, oferujących obli itd. i nie chodzi o straty (bo te są też z powodu moich błedów) ale o wiele zależności, które wszyscy widzą! Nic dziwnego, że gielda zdycha (spadek obrotów w lutym! o kilkadziesiąt procent). Ludzie poczuli, że ktoś chce się rzucić na ich portfele.
    nie przebiję się przez to ale jak już życie pokazuje często i tak odwraca się to przeciwko

• Re: akcje funda ktoś odebrał Autor: ~Sławek [37.247.226.*]
    Osoby które czerpią zyski z firmy zabezpieczają się na wszelkie sposoby,nikt nowy nie może wejść do spółki,co utwierdza mnie w przekonaniu ze masz dużo racji baza.
    Ciekawe ile trzeba zaproponować by ktoś skusił się sprzedać swoje akcje ? jutro cena 0,33
    za chwilę animator zostanie bez akcji bo ile może mieć spośród 250 tys? zwłaszcza, że wysprzedał ostatnio ok. 8 tys akcji. gdyy uwzględnimy akcje w posiadaniu rodziny, pracowników i współpracowników to praktycznie akcji nie ma.

Ale co do ceny to przy niektórych poziomach sam bym się zdecydował i to z kilku co najmniej powodów.
    Pierwszym i podstawowym jest fakt, iż jestem tutaj piątym kołem u wozu a cała rozgrywka i tak rozegra się wśród głównych, bo są oni nie tylko akcjonariuszami ale też są zaangażowani na rynku długu i są też pracownikami.

33 gr-40 gr to dla mnie nadal duża strata z dwuletniej inwestycji ale popełniłem tutaj też kilka błędów. Akcji w obiegu dziś jest tak mało, że główni powinni skupić (na NC nie ma obowiązku wezwań po przekroczeniu progu przy czym forma jest dowolna i wezwania też są dopuszczalne) ... Każdy inny jest tutaj piątym kołem jest kimś kto znalazl się w nieodpowiednim miejscu i czasie.

Obecnie nie ma już ukrytych zleceń na takich spółkach jak Marka (z taką kapitalizacją). W przypadku takich spółek jak Marka jest to akurat pozytywne, bo min. dla ukrytego zlecenia to 50 tys zł a więc w przypadku Marki poziomy 5% tym samym to co w arkuszu jest fizyczne i nieukryte.
    Sytuacja jest patowa bo akcjonariusze z otoczenia Kowalczyka akcji nie sprzedają. Po wysprzedaży funda praktycznie ani w jedną ani w drugą stronę nie ma pola manewru. Free float na poziomie 6.5% to jest jak najbardziej pat i główni powinni go rozwiązać.

Już klika razy pokazałem w jaki sposób to policzyłem a i tak nie uwzględniam akcji np. Bartosza Konopki (nie ma obowiązku informacyjnego ale w raporcie rocznym jest mowa o pożyczkodawcy i akcjonariuszu)

Jest jeszcze taka opcja, że dociągamy do WZA i są przedstawione strategie dla spółki z twardymi liczbami. Jednak na pewno nie można (jest to już dla Kowalczyka nieopłacalne nawet z przyczyn wizerunkowych) zostawiać pozostałych w niepewności, zawieszeniu.

Ostatni raz pokaże w jaki sposób to liczę.

Ze strony marka sa free float wynosi 657.7 tys akcji i teraz odejmujemy
    1. Krzysztof Szpuda ujęty w raporcie rocznym (ma akcje na okaziciela i imienne) łącznie ok. 91 tys raport roczny za 2016 str. 21
    2. fund sprzedał ok. 99 tys - ktoś to ma w całym pakiecie
    3. transakcja z ubiegłego roku na ok. 86 tys też w jednym pakiecie
    4. moje akcje obecnie ok. 121.5 tys (zwiększyłem o ponad 20 tys)

liczymy
    wersja 1
    657.7-91-99-86-121.5= ok. 260 tys (260/4032=6.45%

w wersji 2j ewentualnie nie uwzględniamy podmiotu/osoby na 86 tys ale według trzeba to zrobić i wtedy ff równy jest ok. 336 tys a więc 8.3%

Wersja 3
    To założenie z wersji 1 minus akcje pracowników, współpracowników i rodzin oraz akcje uśpione i te które ew. mogę zakładać i w takim przypadku free float spada mocno poniżej 5%

Tak więc sami widzicie, że nie ma sensu się wzajemnie szarpać! Trzeba to rozwiązać. Gdy komuś zablokuje się wszelkie drogi wyjścia to trzeba odbierać jego reakcje jako obronne a nie jako formę ataku (Konopka właśnie błednie to odczytuje jako atak a przecież jest to desperacka obrona)
    Sami widzicie na dzisiejszej sesji, że animator jest jedyną podażą (schował akcje po równoważeniu) i to jest kolejna patologia, bo przecież animator ma równoważyć kurs a nie na niego wpływać. (piszę to trochę jako off topic bo te akcje, które ma animator i tak nie mają znaczenia - obecnie animator nie może zbyt długo blokować bo ma ich najzwyklej zbyt mało (wysprzedał się ostatnio na ponad 8 tys akcji)
  • Re: akcje funda ktoś odebrał Autor: ~zxc [87.207.165.*]
    I wy tak dla tych 112 zł obrotu gapicie się cały dzień w notowania ?
    1. Po pierwsze gdyby nawet to każdego indywidualna sprawa
    2. Po drugie są i istotniejsze są wykresy! i na nich widać każdy element zwłaszcza na spółce mało płynnej
    3. Po trzecie notowania mobilne i ogólnie internet mobilny

Straciłem tutaj sporo czasu i z tego powodu (mniej z powodu kwoty) jest to moja największa porażka inwestycyjna przez 15 lat pobytu na GPW

Jednak z tego też powodu każdy element jest dla mnie widoczny! Swoje błedy tutaj widzę, ale jednak gdy biegły i nadzorca przedstawiają 18.6 mln to nie masz szans tego zweryfikować co więcej są to podstawowe instytucje zaufania (jak widać w teorii) na których rynek powinien się opierać zwłaszcza w procesie naprawczym! a gdy do tego spółka niepłynna... dlatego głowni powinni zrobić wezwanie lub wykupić akcje. Natomiast obligatariuszom powinni jasno zakomunikować strategię i cele z jednoczesnym wdrożeniem narzędzi adekwatnych do sytuacji.
    Porażką jest to że dalej poświęcasz temu czas.
    I pozwalasz dalej się bogacić twoim kosztem.
    Pieniądze nie są do odzyskania, bo zapewne kurs musiał by wzrosnąć ze 100 razy abyś odzyskał kasę.
    Gdybyś miał jaja to być doprowadził spółkę do upadłości i dał kopa w D cwaniakom.
    Jeszcze zanim spłacą pożyczkę bankowi, bo wtedy to ich zaboli.

Większość ludzi którzy inwestują na NC traci swoje pieniądze.
    Kupowanie takich spółek jest głupotą.
    Obejżyj sobie Wilka z Wall Street, to być może zrozumiesz jak sprzedaje się naiwniakom bezwartościowe śmieci jako "perełki".
    No ale nie jestem Tobą i wolę się sugerować tym co mi powiedział mój 'anioł stróż' (osoba fizyczna aby była jasność) abym jednak w pierwszym froncie był nakierowany na porozumienie dialog, wdrażanie narzędzi a dopiero ew. w drugim kroku gdy zablkują drogi wyjścia trzeba się bronić (tak jak było to w ostatnim roku gdzie było luźne podejście do należności i kosztow mimo nadzoru Sądu, nadzorcy i obecności biegłego) jednocześnie na rynku akcji rynek nie płynny.

Zxc zawsze możesz odkupić ode mnie akcje i realizować swoją drogę do wyjścia z tej sytuacji.

W kontekście rynku to pełna zgoda przy czym spojrzałbym szerzej, bo problem dotyczy też oferujących w tym obligacje i jak się okazuje rynku biegłych rewidentow.
    W ostatnim czasie jest spory burdel na GPW na wielu płaszczyznach (na samym NC ponad 20 upadłości co przełożyło się na odsuniecie inwestorów - spadek obrotów o 65% w lutym) i jak Dietl się nie weźmie do roboty to wyleci najpewniej.
    Przy takim podejściu mentalnych i kontrolnych PPK stałaby się wałem XXI wieku i skończyłaby jak fundusze emerytalne gdzie dominowały jakieś niejasne przesilenia i wpływy co doprowadziło do patologii inwestycyjnych.

Dzięki ale ja z zasady nie inwestuje w spółki śmieciowe.
    Nawet gdybyś mi to chciał sprzedać za 1 gr to mnie to nie interesuje.
    Ta spółka w obecnej sytuacji jest nic nie warta.
    Ponieważ w ogóle nie posiada własnego majątku.
  • Re: akcje funda ktoś odebrał Autor: ~Slawek [188.146.64.*]
    Dużo akcji jest do kupienia
    Nie zmienia to wyliczeń i tez, które przedstawiłem z tego prostego powodu, że to moje akcje są wystawione. (ze znaczną stratą jako błąd)
    Główni akcjonariusze czerpią profity ze spółki w postaci wynagrodzeń to niech sobie działają ja nie mam zaufania do zarządu.

Nawet psychologicznie jestem nimi zmęczony. (obstawili się więc powinni według mnie zrobić wezwanie)
    Jak ktoś wie jak podejść to niech bierze. No ale tutaj nie o to chodzi, bo przecież nikt tutaj nie zarobił na akcjach! ani na obligacjach!
    Nawet należności w procesie naprawczym są przyjmowane na luźno podobnie jak wezwanie nadzorcy do obniżenia kosztów.
    Jeżeli ktoś ma takie poczucie na własnym terenie, że nie musi się przed nikim tlumaczyć albo że może robić co chce w tym należnościami mimo biegłego i nadzorcy no to niech zabiera spółkę z giełdy i robi sobie co chce...

27 gr to średnia 100 sesyjna i blisko 200 sesyjnej na interwale dziennym. I choć dla mnie bardziej wiarygodny tutaj jest interwał tygodniowy ze względu na niską płynność to nie tak jest.(na tygodniowym 100 sesyjna to ok. 33 gr)

Można by było powalczyć o wyżej ale jak to zrobić gdy nie masz oparcia? nie masz zaufania? w takich warunkach mogą inwestować tylko ci z otoczenia bo mają oparcie o fakty i liczby.

Gdyby przedstawiono wdrożenie realnych narzędzi adekwatnych do stanu należności no to wtedy jest już oparcie jakiś cel a tak...
    W kontekście obligatariuszy no to musiałaby dojść rola (odpowiedzialność) agiofunds jako, że ich klienci mają co najmniej 7.5 mln w obligacjach Marki (w innym funduszu tego tfi bodaj kolejne 1.5 mln) i to oni tutaj ew. poniosą nawięcej kosztów.
    takie warunki konieczne jakie musiałyby zajść aby myśleć w dłuższej perspektywie to
    1. zmiana zarządu
    2. zmiana bieglego rewidenta
    3. powołanie Rady Wierzycieli z agiofunds
    4. diagnoza stanu należności raportowych i windykacyjnych i w odniesieniu do tego wdrożenie narzędzi adekwatnych do stanu

Na ten moment anulowałem zlecenie ale nie dlatego, że się wycofuję a tylko dlatego aby znów nie zaśmiecić arkusza.
    Jednak to zlecenie można interpretować, że jak tylko pojawi się wezwanie na akcje to odpowiem na nie i w ten sposób otoczenie Konopki będzie miało pełny wpływ i decyzje będą wyłącznie w ich gestii.

Dziś jest arkusz wyczyszczony i teraz trzeba decyzji czy to fundamentalnych w kontekście funkcjonowania czy rynkowych w kontekście wezwania.

Nawet Lublin obecnie ściąga centra usług dla biznesu, powstają pierwsze biurowce a Białystok jest omijany i nie dlatego, że nie ma tam ludzi z kompetencjami. Są! Potwierdzają to zresztą wyjazdy ludzi młodych z Białegostoku do Warszawy! Przyczyna leży gdzie indziej. Najzwyklej inwestorzy nie chcą się przebijać przez mury i wolą ściągnąć takie osoby do Warszawy, Krakowa, Poznania, Wrocławia.

Centra usług dla biznesu są fundamentem wielu miast aglomeracyjnych i powodują zatrzymanie młodych ludzi w danym miejscu.
    Długofalowo takie destrukcyjne podejście jest wyniszczające. (można prowadzić dyskusję czy takie miejsca są trwałe ale nie zmienia to faktu, że są i można na nich opierać się z perspektywą co najmniej 10-letnią)
    Błędne jest założenie, że takie centra usług są konkurencją dla lokalnego biznesu (koszty pracy). Nie! fali i tak działaniami destrukcyjnymi nikt nie zatrzyma, bo najzwyklej efekt będzie jeszcze gorszy czyli opuszczanie Białegostoku.
    Piszę to w tym miejscu, bo akurat gdy zerkniemy na osoby finansujące Markę to można spokojnie mówić o lokalnym biznesie stąd miejsce jak najbardziej odpowiednie.

Do tego Konopka, który akurat do Białegostoku sprowadził szum i tak uczepił się Kowalczyka i wozi się na tym.
    Na otwarciu best-auto faktycznie było kilka osób ale to już historia.
    Lublin po prostu z tego co wiem zrywa z takim ręcznym sterowaniem za sprawą osób bez kompetencji (jeszcze dluga droga ale to zostało zapoczątkowane) i Białystok też powinien odesłać do domu Konopkę! Bo jak sam odpowiedział na NWZA nie miał czasu na dokształcanie (nie wymienił nawet jednego kursu, szkolenia o uczelni nie wspominając)
    Jako dowód => obecny proces restrukturyzacyjny ( a sami sobie odpowiedzcie co wam obiecywał Konopka? i czy obietnicy dotrzymał?)
    W takich spółkach jak KGHm, CCC itp prezes może pełnić funkcje reprezentatywne i realne zarządzanie odbywa się na niższym szczeblu choćby po to by pozwolić na spokojną pracę. Sam prezes ma się przebijać.
    Natomiast w takiej małej (na dziś) spółce prezes musi być koniem pociągowym ma mieć autorytet i ma kształtować (a z tego co wiem pracownicy nie traktują Konopki w tych kategoriach)
    Wszystko kręci się wokół Kowalczyka. I to poczucie jest takie.... skoro Kowalczyk trzyma Konopkę to trzeba to akceptować.
    I ja bym nie miał nic przeciwko jednak patrzę na efekty (i niestety dla Konopki ocena jest negatywna - nie zrealizował żadnej strategii-wręcz jesteśmy w procesie restrukturyzacyjnym)

Ok jest pewne finansowanie ze strony Konopki ale w takim przypadku najczęściej odpowiednim miejscem jest Rada Nadzorcza zwłaszcza, że jak sam powiedział ma inne biznesy tak więc po co walić głową mur? skoro nie wychodzi? dla profitów? innej odpowiedzi nie znajduję patrząc na wynagrodzenie (prezes zarządu - blisko 30 tys/miesiąc) i syna (dyrektor windykacji - 10 tys/ miesiąc).
    Ale nie tylko koszty są istotne ale też to, że kontroluje dwie najważniejsze pozycje a więc koszty i należności windykacyjne co według mnie samo w sobie jest patologiczne (powinno dojść do wyboru albo zostaje syn na stanowisku dyrektora windykacji albo on na stanowisku prezesa)

I mając taki obraz i spółkę niepłynną i proces restrukturyzacyjny i free float na poziomie 6.5% albo trzeba zaproponować rozwiązania fundamentalne by można było te wszystkie ryzyka skalkulować i ew. podejmować długofalowe decyzje albo zrobić wezwanie.
    Póki co brak infa o przekroczeniu lub zwiększeniu
    Dziś odczyt z rynku pracy i informacja o dalszym spadku w marcu. W kwietniu, maju i czerwcu najpewniej będzie podobnie.
    Ma to wymierny wpływ na obsługę należności przez klientów Marki (mowa o tych którzy utracili płynnośc z powodu utraty przychodów)
    Jednocześnie z końcem kwietnia powinny się już zakończyć historyczne przekształcenia.

Tym samym podtrzymuję, że czerwiec będzie odpowiednim momentem do diagnozy i propozycji.
  • Re: akcje funda ktoś odebrał Autor: ~ehh [83.22.157.*]
    Tylko co Ty chcesz tu diagnozować i o czym decydować skoro wyraźnie widać, że firma chce działać w swoim własnym gronie i nie znamy prawdziwego celu jej dalszego istnienia (czy ma zacząć zarabiać czy może po prostu to wyprowadzenie resztek pieniędzy z niej) ani nie mamy żadnych realnych narzędzi wpływu na nią. Tak, wiem, napiszesz, że walne, że wnioski, że sąd, że nadzór, że coś tam, tylko póki co z tych wszystkich narzędzi wynika tyle, że jak Konopka i syn (i nie wiadomo kto jeszcze) wyciągał pieniadze z Marki tak wyciąga i wyciągać będzie a tu przez kolejny rok będą dywagacje tego jakie pismo za pół roku można napisać w tej sprawie i dokąd.
    Niestety masz tutaj dużo racji. To jednak uważam, że przedstawianie tego wszystkiego na bankierze ogranicza pole manewru otoczenia. Jednak mimo wszystko udaje nam się zdobywać podstawowe dane i informacje również te w tle.

Proponuję zerknąć na inne spółki w restrukturyzacji lub upadłości gdzie obligatariusze i akcjonariusze olali sprawę (spisali na straty) a to jest przyzwolenie i efekty można samemu zobaczyć.

Niewiele mamy narzędzi ale możemy pokazywać patologie i w którymś momencie nadzorca będzie musiała zmierzyć się z faktami (nie da się w nieskończoność robić uników)
    Jeżeli chodzi o obligatariuszy to mogliby powołać Radę Wierzycieli bo ta ma narzędzia nadzorcze i wykonawcze (nie trzeba wiele - patrz. google) - nie trzeba mieć wartościowo dużo obligacji wystarczy kilku obligatariuszy.

Obecnie skierowałem dwa wnioski do nadzorcy w celu uzupełnienia akt procesu naprawczego w drugim sprawozdaniu (czekam na odpowiedź)
    Każdy taki element to dowód. I tylko gdy będziemy mieli twarde dowody można próbować iść dalej (zwróć uwagę, że mowa o lokalnym środowisku wpływu i palestry więc sam rozumiesz, że nie można iść na ścięcie a muszą to być twarde dowody i takimi są poniższe dwie kwestie)
    .... ale przede wszystkim uważam, że można to rozwiązać na poziomie dialogu akcjonariuszy i oblligatariuszy (z propozycjami wdrożenia rozwiązań adekwatnych do stanu) no ale póki co ten kierunek nie został rozpoczęty przez otoczenie.

poniżej cytat

Dzień dobry
    W odniesieniu do zawartości treści w sprawozdaniu ze swej strony nie znalazłem odniesienia Pani Nadzorcy do: 
    1. Spadku należności netto i w obrocie w okresie styczeń-sierpień 2017 r. (zaprotokołowane na NWZA o czym informowałem Panią)
    2. Informacji dla p. Sędziny o podaniu nieprawdziwej odpowiedzi ze strony spółki w imieniu zarządu na zapytanie Pani Nadzorcy o przyczyny spadku przychodów w II kwartale 2017 z czym zresztą się Pani zgodziła (powołuję się tutaj na korespondencję między mną a Panią) - z okresu między Dnia Poniedziałek, 28 Sierpnia 2017 11:55 do 27 wrz 2017 13:53

W związku z powyższym proszę o uzupełnienie tych dwóch bardzo ważnych kwestii w drugim sprawozdaniu.
    koniec cytatu
    Dobrze by było aby któryś z obligatariuszy również wysłał takie wnioski do nadzorcy

ps
    przez diagnozę rozumiem - ocena stanu należnosci windykacyjnych od strony prawnej i finansowej (realność ściągnięcia) i gdy zerkniesz na okres przekształcen a następnie dodasz ok. 3 miesiące to zauważysz, że jednak dopiero obecnie można wiarygodnie próbować to oszacować i pod to przedstawić nowe założenia. Odnośnie należności raportowych podobnie bo pod plan według mnie (i nie tylko mnie) zostały wlane wątpliwe należności i dopiero okres roku pozwala na oddzielenie, wydzielenie.

Cała myśl sprowadza się do tego, że mamy tutaj duże aktywa raportowe (28.8 mln) i windykacyjne (65.2-28.8=36.4 mln) i warto o nie powalczyć warto je przypilnować! To są wasze pieniądze. Trzeba cały czas monitorować i komunikować się z Sędziną, nadzorcą i spółką i trzeba te ruchy przedstawiać na bankierze.
    Tylko tyle i aż tyle (na tym etapie). Zbliżamy się do momentu sprawdzam.
    W tym wszystkim mimo wszystko trzeba mieć też wyczucie i uwzględniać to, że Kowalczyk obecnie jest filarem Marki (zabezpieczeniem można by powiedzieć w tym finansowym) Wcześniej był też agiofunds a dokładniej klienci tego TFIi. Natomiast Konopka się wozi bo patrząc nawet na poziom udzielonych przez niego pożyczek i porównując to z wynagrodzeniem w ostatnich 5 latach można z całą odpowiedzialnością stwierdzić iż on jako jedyny (i jeszcze Grabowski - dyrektor generalny i akcjonariusz) wychodzą na plus na Marce.

W 2016 pisałeś dokładnie to samo.
    O filarach bankach i funduszach.
    I dalej bełkoczesz to samo.

Żyjesz w świecie wyobraźni.
    Zxc, nie chcę się znęcać nad Tobą i gdybym był złośliwy odesłałbym cię do eurocenta. Najzwyklej jeszcze sporo rzeczy 'nie widzisz'
    Aby pewne elementy zobaczyć trzeba właczyć nieco abstrakcyjnego myślenia w połaczeniu ze skojarzeniem faktów i oceną tego co dziś a co wczoraj oraz spróbować równoległe projekcje dla procesu bez reakcji. Trzeba też widzieć jak przebiega procedura przekształceń i ściągania (tzw. dojrzewanie wierzytelności).

Nie chcę Cię obrażać ale przypomina mi to trochę takiego człowieka co krytykuje wyniki sportowca a sam siedzi i pierdzi w stołek.
    Na tyle ile mogę tyle działam. Ja z tych informacji potrafię wyciągać wnioski. Na szczęście mamy bankier z 2 mln real users. Z tego co wiem nie tylko ja ale jeszcze co najmniej kilka osób wykazuje się inicjatywą.

Trzecią pozycją jest dyrektor windykacji czyli Bartosz Konopka ale akurat tej pozycji aż tak bardzo się nie czepiam bo patrząc na windykacje jest tutaj realizacja celu. (są efekty niech działa - nie mam żadnych uprzedzeń do nikogo tutaj)

Problem jednak leży gdy spojrzymy na to jako całość a więc Konopka Jarosław - prezes plus asystentka - dyrektor generalny (Grabowski) i dyrektor windykacji wspomniany Bartosz Konopka (łącznie blisko 60 tys) i patrząc na to z tej perspektywy można pośrednio mówić o strukturze organizacyjnej z prezesem i dwoma wiceprezesami a to jak na spółkę z 46 osobami i w restrukturyzacji za dużo.

Stąd spokojnie można zrezygnować z usług Jarosława Konopki ew. nawet podciągnąć wynagrodzenia dla dwóch pozostałych.
    Ale to nie jedyna kwestia kosztowa bo inne to takie jak najem samochodów.

Te sprawy nie rozwiążą wszystkiego ale są jednym z ważnych elementów pokazujących kierunek i mentalność.
    W drugim kroku powinny być propozycje nowych warunków w odniesieniu do obecnego stanu.
    Ty to sobie możesz zrezygnować z obiadu.
    Tyle możesz.

Zajmujesz się tylko naganianiem i dezinformacją.
    Twoja wspaniała akcja za układem zapewniła sowite pensyjki do 2025.
    Na eurocencie zobaczysz te wspaniałe odzyski z likwidacji. Ile to już trwa? odzyskał ktoś grosz oprócz kilku uprzywilejowanych którym wypłacił zarząd co efekcie było przyczyną odebrania zarządu? I miedzy tym co na eurocencie a tym co jest dziś jest droga nowych propozycji w ramach procesu restrukturyzacyjnego.

Zobacz ktoś? fundowi sprzedał akcje po 15 gr gdy rynek kupiłby wyżej... jak sądzisz jaki będziesz miał wpływ na należności gdy jak sam twierdzisz nawet dziś w ramach procesu restrukturyzacyjnego wpływ jest minimalny?
    Propozycje które sugerowałeś nie tylko byłyby wyzerowaniem ale też dużym błędem.
    Zarząd ma zagwarantowany "odzysk" do 2025

To zagwarantowało twoje naganianie za układem.
    No ale ty już zapłaciłeś za to ze swojej kieszeni.
    Twój kapitał został wyzerowany.

Niestety Zxc nawet w tym poście widać błąd logiczny! Bo gdyby do 2025 zarząd pobierał wynagrodzenie to oznaczałoby, że do 2025 będą spłacane raty układowe a to nie oznacza wyzerowania a wręcz nieograniczone profity (problem leży w tym, że to iluzja!)

Problem leży w tym, iż dziś na bazie obecnego stanu należności muszą się zmienić założenia do Planu. (sam proce restrukturyzacyjny był wyborem właściwym jednak opartym na nierealnych należnościach tyle, że te należności były przedstawione przez instytucje zaufania czyli nadzorcę i biegłego rewidenta)
    Sam proces restrukturyzacyjny jest właściwym wyborem natomiast w ramach Planu przedstawiono delikatnie mówiąc niepewne należności i na tym oparto układ. I gdy ja czy ty to czytamy to nie mamy innych możliwości niż opieranie się na biegłym rewidencie i nadzorcy i choćby z tego powodu Kowalczyk powinien uznać nasze argumenty w tym w kontekście wezwania.
    Nie ma błędu logicznego.
    Firma może egzystować do momentu upadłości.
    A do tego ktoś musi złożyć wniosek.

Zobacz sobie dla przykładu taki BIOMAX.
    Firma "trwa"
    Nikt nie składa wniosku o upadłość bo szkoda 1000 zł tam i tak nić nie ma do odzyskania.

heh... sam sobie odpowiedziałeś twierdząco. Bo nie ma nic do odzyskania! Tutaj aktywa są na tyle duże, że z pewnością warto o nie powalczyć! To jest właśnie ta sytuacja gdzie ocenę trzeba wydać indywidualnie do sytuacji i może ona być wydana w oparciu o pewne skojarzenie faktów na bazie doświadczenia rynkowego.

I w marcu 2019 te aktywa też będą na tyle duże, że możesz być pewny o to iż ktoś się o nie upomni! dałeś przykład ale niestety nie ma on przełożenia.
    Wyznacznikiem jest eurocent, bo ten przykład pokaże Ci 'zapał' do odzysku cudzych należności. (eurocent funkcjonuje o inną strukturę organizacyjną ale sam spływ w ramach likwidacji będzie już tożsamy i jest wyznacznikiem z racji podobnego profilu i rynku)
    Nie chcę wyjść na egocentryka ani na narcyza ale powiem ci wprost Zxc, masz szczęście, że tutaj jestem a Konopka ma pecha. Ale tak już jest. Pecha ma też p. nadzorca bo będzie weryfikowana wiedza.
    Z jednym waznym elementem (są też inne osoby które tutaj wykazują inicjatywę)

Człowieku tu jest walka o te aktywa.
    I walkę tę toczą udziałowcy i zarząd Marki z wierzycielami.

Oni chcą te aktywa przejąć a na to potrzebują czasu.
    Czas mają zagwarantowany poprzez układ.

Straciłeś pewnie niezły majątek ale sam sobie jesteś winny ponieważ nie potrafisz trzeźwo ocenić sytuacji.
    Przezabawny jesteś.

Powiedz co takiego zrobiłeś Konopce.
    Zarabia chociaż 1 zł mniej.
    Ma się wspaniale - dzięki układowi za którym naganiałeś.
    A wiem.
    Informujesz te miliony czytelników Bankiera.
    Zapewniam cię, że im to lata.
    I znów jesteś w błędzie. Bankier to serwis ekonomiczny i inwestorski, i możesz być pewny, że miastu Białystok zależy i pewnym momencie również Sądowi przestanie się opłacać. Wiesz dlaczego nie ma na Ukrainie inwestorów? Nie?

Jest jeszcze coś takiego jak timing (nie lubię zapożyczeń ale to słowo oddaje stan) czyli tzw. odpowiedni czas a za pasem są wybory a Białystok chce pokazać się, że zerwał z ręcznym sterowaniem z kryciem nieudolności, że przeszedł na gospodarkę i funkcjonowanie opartą na jasnych zasadach i wiedzy. (czy tak będzie nie wnikam ale to będą chcieli wyeksponować)

I tak się trafia, że wokół Marki jest biznes białostocki i ludzie lokalnego wpływu i Konopka zacznie coraz bardziej wadzić.
    Pozornie nikt z urzedu białostockiego nie ma nawet jednej akcji ale pokazywanie patologii jest dla nich dużą stratą! I to już przestaje się opłacać na tak małej spółce.
    Żyjesz w świecie fantazji.

Powiem ci co ty robisz całymi dniami.
    Masz sobie taki arkusz excela niczym relikwia.
    Jest tam dużo różnych liczb i parę sum.

Siedzisz sobie całymi dniami i zmieniasz sobie te cyferki.
    I myślisz, co by było gdyby ta cyferka zmieniała się na inną.
    O jej to by było, a gdyby jeszcze tamta się zmieniła to by dopiero było.

Tylko, że ty nie masz wpływu na te cyferki.
    I tylko możesz sobie je zmieniać w excelu - w prawdziwym świecie nic się nie zmienia, to tylko twoje fantazje.
    W Białymstoku nikogo Marka nie obchodzi.
    TFI też nie.
    Bo stratę ponoszą klienci a fundusz dostaje i tak prowizje.
    Tak samo jak w Marce.
    Stratę mają wierzyciele a zarząd i udziałowcy żyją sobie z pensji.

heh no i problem w tym, że nie. Wszelkie ruchy są fizyczne! w tym na rynku akcji, w tym w korespondencji, uczestnictwa w NWZA a na życiu zawodowym kończąc. Zbudowałeś błędny obraz ale nawet gdyby to i tak ten kierunek będzie realizowany (nie ma szans byś mnie z niego wytrącił)

[x]
MARKA 0,00% 0,20 2026-04-10 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.