Niestety masz tutaj dużo racji. To jednak uważam, że przedstawianie tego wszystkiego na bankierze ogranicza pole manewru otoczenia. Jednak mimo wszystko udaje nam się zdobywać podstawowe dane i informacje również te w tle.
Proponuję zerknąć na inne spółki w restrukturyzacji lub upadłości gdzie obligatariusze i akcjonariusze olali sprawę (spisali na straty) a to jest przyzwolenie i efekty można samemu zobaczyć.
Niewiele mamy narzędzi ale możemy pokazywać patologie i w którymś momencie nadzorca będzie musiała zmierzyć się z faktami (nie da się w nieskończoność robić uników)
Jeżeli chodzi o obligatariuszy to mogliby powołać Radę Wierzycieli bo ta ma narzędzia nadzorcze i wykonawcze (nie trzeba wiele - patrz. google) - nie trzeba mieć wartościowo dużo obligacji wystarczy kilku obligatariuszy.
Obecnie skierowałem dwa wnioski do nadzorcy w celu uzupełnienia akt procesu naprawczego w drugim sprawozdaniu (czekam na odpowiedź)
Każdy taki element to dowód. I tylko gdy będziemy mieli twarde dowody można próbować iść dalej (zwróć uwagę, że mowa o lokalnym środowisku wpływu i palestry więc sam rozumiesz, że nie można iść na ścięcie a muszą to być twarde dowody i takimi są poniższe dwie kwestie)
.... ale przede wszystkim uważam, że można to rozwiązać na poziomie dialogu akcjonariuszy i oblligatariuszy (z propozycjami wdrożenia rozwiązań adekwatnych do stanu) no ale póki co ten kierunek nie został rozpoczęty przez otoczenie.
poniżej cytat
Dzień dobry
W odniesieniu do zawartości treści w sprawozdaniu ze swej strony nie znalazłem odniesienia Pani Nadzorcy do:
1. Spadku należności netto i w obrocie w okresie styczeń-sierpień 2017 r. (zaprotokołowane na NWZA o czym informowałem Panią)
2. Informacji dla p. Sędziny o podaniu nieprawdziwej odpowiedzi ze strony spółki w imieniu zarządu na zapytanie Pani Nadzorcy o przyczyny spadku przychodów w II kwartale 2017 z czym zresztą się Pani zgodziła (powołuję się tutaj na korespondencję między mną a Panią) - z okresu między Dnia Poniedziałek, 28 Sierpnia 2017 11:55 do 27 wrz 2017 13:53
W związku z powyższym proszę o uzupełnienie tych dwóch bardzo ważnych kwestii w drugim sprawozdaniu.
koniec cytatu
Dobrze by było aby któryś z obligatariuszy również wysłał takie wnioski do nadzorcy
ps
przez diagnozę rozumiem - ocena stanu należnosci windykacyjnych od strony prawnej i finansowej (realność ściągnięcia) i gdy zerkniesz na okres przekształcen a następnie dodasz ok. 3 miesiące to zauważysz, że jednak dopiero obecnie można wiarygodnie próbować to oszacować i pod to przedstawić nowe założenia. Odnośnie należności raportowych podobnie bo pod plan według mnie (i nie tylko mnie) zostały wlane wątpliwe należności i dopiero okres roku pozwala na oddzielenie, wydzielenie.