Witam!!!
Czy ktos z forumowiczów zapisał sie na WZA? PPP?. Mnie niestety w tym roku nie będzie. Przydałoby sie aby Zarzad i RN wytłumaczyli sie z pewnych rzeczy.
1. Brak DYWIDENDY. Blisko 200 mln zysku zatrzymanego za 2020. Zysk za 2021 86 mln. OK zysk za 1Q niewielki 2,5 mln brak KPO.
Backlog spółki nadal wysoki, niski zysk wynika z harmonogramu dostaw a wiec znów bedzie przesuniecie na III i IVQ. KPO nieoficjalnie dzisiaj 26.06.2022 -ZATWIERDZONE, oficjalnie bedzie uroczystość 1.06.2022.
Jak dla mnie w obecnej sytuacji brak dywidendy jest logiczny tylko w przypadku gdy Zarząd ma lepszy pomysł na spozytkowanie posiadanych pieniedzy np poprzez przejecia zwiekszajace wartość spółki jej KNOW HOW i przyszłe zyski dla akcjonariuszy. Mam tu na myśli np przejecie bedacego na sprzedaz Modertrans (niezła firma tramwajowa - a wiec zwieszenie portfolio Newagu bo projekt Novelo to juz chyba przeszłość). Ewentualnie przejecie od PFR części akcji Pesy ale interesy z Państwem to cięzka sprawa i nie wiem czy byłoby to dobre dla spółki)
2. Spalarnia story. czy tak duża inwestycja to nie rozmycie podstawowego biznesu. Czy jest jakis Biznes Plan który okresla jakich przyszłych zysków na akcje moga oczekiwac akcjonariusze przy tej inwestycji
Ogólnie wydaje mi sie że DYWIDENDA o wartości 1zł/ akcje jest jak najbardziej uzasadniona (to około 50% zysków za 2021, bez naruszenia zysków zatrzymanych). Pozdrawiam