Jestem długoterminowym akcjonariuszem PCM i nie zamierzam sprzedawać swoich akcji na proponowanych warunkach
Jeżeli do tego dojdzie - jestem przeciwny wykupowi przymusowemu PCM . Uważam że obecne ceny z wezwań naruszają interes długoterminowych akcjonariuszy i jeżeli do tego dojdzie zamierzam podjąć odpowiednie kroki prawne mające na celu ochronę swoich interesów jako akcjonariusza mniejszościowego .
Niestety wszystko co teraz się dzieje z PCM dzieje się w tzw majestacie prawa , prawa które wg mojej oceny nie jest sprawiedliwe dla akcjonariuszy mniejszościowych . Chciałbym zwrócić uwagę na zapisy ustawy o ofercie publicznej .... . art. 79 ust 1 tej ustawy
otóż w pkt 1 jest mowa o średniej cenie giełdowej z okresu 6 miesięcy poprzedzających ogłoszenie wezwania a w pkt 2 tego przepisu jest mowa o przypadku kiedy nie można ustalić ceny zgodnie z pkt 1 albo w przypadku spółki w stosunku do której otwarto postępowanie restrukturyzacyjne lub upadłościowe - nie może być NIŻSZA niż WARTOŚĆ GODZIWA .
Cóż to w naszym przypadku oznacza ? Ponieważ PCM nie jest w postępowaniu restrukturyzacyjnym ani upadłościowym to wzywający nie musi odnosić się do wartości godziwej ; podaje cenę nie mniejszą niż z 6 miesięcy poprzedzających nawet jeżeli jest to cena MNIEJSZA NIŻ WARTOŚĆ GODZIWA .
Dla mnie pytaniem zasadniczym jest określenie WARTOŚCI GODZIWEJ PCM .
Jeżeli cena w wykupie będzie mniejsza niż WARTOŚĆ GODZIWA to ja jako akcjonariusz spółki która nie jest w upadłości albo w restrukturyzacji będę słabiej chroniony ; bo mogą mnie wykupić po cenie giełdowej która jest mniejsza niż WARTOŚĆ GODZIWA .
Pytanie czy o słabszą ochronę akcjonariuszy spółek "zdrowych" chodziło ustawodawcy ??? Bardzo wątpię . Chciałbym aby któryś z Posłów lub Posłanek zadał pytanie odpowiedniemu ministrowi czy taka jest intencja tego przepisu prawnego ?
Żartując , można by powiedzieć ,że aby ratować PCM przed wykupem za cenę po niżej od WARTOŚCI GODZIWEJ było by otwarcie postępowania restrukturyzacyjnego .
Druga moja uwaga i zamyślenie ; czy ktoś nie pomógł zaniżyć kurs akcji do takiego absurdu ???
Jaka racjonalna przesłana sprowadziła kurs akcji do poziomów wg mojej oceny absurdalnie niskich ? Nawet gdyby PCM było z dnia na dzień postawione w stan likwidacji cena uzyskana ze spieniężenia nie powinna być mniejsza niż 15 - 18 zł na akcje .
W mojej ocenie coś tu nie ładnie pachnie ...
Ciekaw też jestem co w tej kwestii myślą Fundusze które są akcjonariuszami PCM .
Zarząd odniósł się do ceny z wezwania PKO Leasing ,określając je jako poniżej WARTOŚĆI GODZIWEJ , ale jej nie podał .
Dlatego chciałbym zrobić rozpoznanie wśród akcjonariuszy myślących w tej kwestii podobne jak ja i policzyć czy uzbiera się nas więcej niż 10 % / aby zablokować wykup przymusowy poniżej WARTOŚCI GODZIWEJ .
Jeżeli mówisz WYKUPOWI - STOP - proszę daj zlecenie sprzedaży posiadanych akcji po cenie np. 333,00 w pierwszych dwóch tygodniach stycznia .
pozdrawiam