Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  1,61 zł , zmiana od tamtej pory: 86,38%

Stan rzeczy

Chciałbym rzeczowo spojrzeć na sprawę tej spółki. Co chwilę jakiś gostek odgrzewa stare posty Matiza i tomali żeby ich niby kompromitować i pisać bezsensowne "buahaha ale mam z nich ubaw". Po co to komu? Faktycznie Matiz i tomala swego czasu dużo się angażowali w promowanie spółki, ale może nie zdawali sobie sprawy co planowały władze spółki. Zauważyć trzeba, że był okres kiedy spółka się fajnie rozwijała. Ja sam pisałem w 2019 r., że NVV będzie po 35-50 zeta za akcję. I moje szacunki nie były wzięte z sufitu - po pierwsze wiem jak wyceniać spółki, a po drugie w 2020 spółka była po 18 zeta. Gdyby ówczesny rozwój był kontynuowany, dziś mielibyśmy już może 30 zł za akcję.
Niemniej, zastanawiam się nad obecnym stanem rzeczy. To, że zrobiono wałek z CAC-em, nie ulega wątpliwości. Zastanawia mnie jednak motywacja głównych akcjonariuszy i zarządu. Motywacja do tego co się stało i co będzie.

1. Novavis Group będzie miał niezłą stratę na inwestycji z tytułu spadku wartości posiadanych akcji w Voolcie. Jego akcjonariusze raczej z tego tytułu nie są szczęśliwi. Generalnie Karmelita i całe towarzystwo z Rubikonu, czyli obecnego NVG, raczej nic nie zyskało na połączeniu z NVV, a obecnie większościowym akcjonariuszem jest Stachura. Karmelita, Kryształowicz i inni nic z tego dealu nie mają poza stratą na inwestycji w akcje byłego NVV, czyli obecnego Voolta.

2. Żak ma 516 tys. akcji. Obecnie jego akcje są warte tyle co niezłe auto. Sorry, ale chyba nie jest się udziałowcem spółki giełdowej po to by mieć akcje warte tyle co ludzie na jednoosobowej działalności potrafią w rok zarobić. Już nie mówiąc o tym, że Żak raczej z tytułu bycia prezesem niewiele zarobił (w sprawozdaniach o ile pamiętam koszty zarządu były bardzo małe). On jest tu największym przegranym i nie sądzie żeby to tak zostawił.

3. Stachura ma poprzez spółkę słupa (Marshal) 1,6 mln akcji. Obecnie są one warte 2,5 bańki. Czyli też grosze, patrząc z perspektywy inwestora, który zakłada giełdową spółkę. Raczej nie idzie się na giełdę żeby mieć akcje warte jakieś śmieszne 2 milioniki. Nawet jeśli je obejmował za grosze, to i tak deal jest słaby. Wprawdzie Stachura ma jeszcze udziały w Voolcie poprzez NVG, ale w dalszym ciągu to są śmieszne pieniądze.

4. Nawet jeśli Poeta (będę w tym punkcie tak nazywać wiecie kogo, z uwagi na zbieżność nazwisk ze znanym poetą z lat 60-70, a jak wiemy Poeta jest bardzo czuły na puncie swojej nie-uczciwości i lubi straszyć akcjonariuszy sądami itd) wyprowadził hajs poprzez lipną sprzedaż CAC-a samemu sobie i przejęciu należności CAC-a za wykonane umowy, to i tak nie były to ogromne pieniądze, tylko może parę, paręnaście milionów.

Zatem reasumując: na ostatnich zmianach w zasadzie nikt nie zyskał. Nawet jeśli Poeta wyprowadził hajs, to i tak stracił więcej na spadku wartości akcji Voolta (biorę pod uwagę wartość od szczytu z 2020 roku). Rubicon też stracił na całym połączeniu. No i najbardziej stracił Żak.
Czyli, biorąc pod uwagę, że nadal nikt znaczący nie pozbył się akcji, to wszystkim powinno zależeć na wzroście ich wartości.
I tu pojawia się pytanie czy obecne spadki nie są jakoś animowane. Oczywiście wyniki finansowe spółki są beznadziejne ostatnio, ale wszystkim wymienionym powyżej powinno zależeć, żeby się poprawiły i żeby wartość spółki rosła, a wraz z nią wartość ich akcji. Nawet ostatnia zmiana w zaprzestaniu publikacji raportów miesięcznych jest podejrzana. Jakoś wszyscy milczą. Może jest to specjalna cisza przed burzą? Naraz się okaże, że są jednak umowy itd.? Aczkolwiek jeśli spółka podpisuje umowy, a nie informuje o nich, to też by było złamanie przepisów. Chociaż z tymi ludźmi już wszystko jest możliwe...

Do tego trzeba dodać, że jednak spółka działa w branży, która będzie w najbliższych latach się silnie rozwijać, mimo różnych przeciwności infrastrukturalnych (kłopoty z przyłączaniem farm itd) rozwój OZE to jedyny kierunek, w szczególności w świetle koniecznej niezależności od Rosji oraz biorąc pod uwagę politykę klimatyczną UE, która teraz jeszcze bardziej przyspieszy.
Czemu zatem tu się nic nie dzieje? Czy nie dzieje się z nieudolności czy jest to specjalne działanie, żeby zebrać akcje za grosze?

To takie moje przemyślenia. Co sądzicie?

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
VOOLT -10,68% 3,01 2025-10-01 12:00:33
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.