To o czym piszesz, akurat nie jest problemem. Też o tym kiedyś pisałem, ale już wiem, że można to obejść korzystając z art. 17 par. 2 ksh
https://lexlege.pl/ksh/art-17/
Tylko to jest rozmowa na temat jak prezes może wybrać podmiot do prowadzenia rejestru bez zgody WZA. A u nas chodzi o to, że prezes tego nie zrobił i prawdopodobnie nie zrobi, chyba, że sąd mu to nakaże, ale nawet wtedy prawdopodobnie w pierwszej kolejności powie, że nie ma danych z biur maklerskich. Już w 2019 zgodnie z ksh miał obowiązek stworzyć odcinki zbiorowe i stwierdził, że nie ma danych. Minęły trzy lata i nadal tych danych nie ma. Według prawa w marcu 2026 roku dokument akcji w formie papierowej traci moc dowodową i nawet mając go w ręku nie będziemy mogli dopisać się do elektronicznego rejestru. Tylko u nas znowu jest inny przypadek, bo my nawet nie mamy tego papierowego dokumentu. Według mnie obecnie zgodnie z prawem nie da się wziąć udziału w NWZA. Chyba, że sąd stwierdzi, że zaświadczenie z biura maklerskiego na dzień 23 października 2018 roku jest wystarczającym dowodem.