Forum Giełda +Dodaj wątek

Re: zaangażowanie w spółkę

Aby nie robić szumu - Zenek z rankor2 do nory - nie odzywałem się

Jak widzisz sensowne pytania na tym forum nie znajdują wielu chętnych do udzielania odpowiedzi.

Wypowiedział się sensowny, oceniony przeze mnie na podstawie innych wypowiedzi, wilbek.
I to wszystko.

Nawet nie wiem czy mam ochotę podawać rozwiązanie zagadki, którą zadałeś.
Zrobię quiz. Wnioski wyciągniesz sobie sam.

Raport finansowy Sanilu:

"2.3.4. Instrumenty finansowe
W momencie początkowego ujęcia składnik aktywów finansowych [...] wycenia się według wartości
godziwej, powiększonej o koszty transakcji, które mogą być bezpośrednio przypisane do nabycia składnika aktywów
finansowych lub emisji zobowiązania finansowego.
Po początkowym ujęciu, aktywa finansowe wyceniane są, w zależności od zakwalifikowania do czterech następujących
kategorii:
a) aktywów finansowych i zobowiązań finansowych przeznaczonych do obrotu – w wartości godziwej;
[...]
d) aktywów finansowych dostępnych do sprzedaży – w wartości godziwej.

Pytanie nr1.
Co to jest "wartość godziwa"?

To jest bardzo ważne pytanie, aby odpowiedzieć, dlaczego na przykład Sanwil nie sprzedaje.

Gdyby sprzedał, to "wartość godziwa" stałaby się wartością po której sprzedał - ca 0,24.
Dopóki nie sprzedaje, to "wartość godziwa" jest .... właśnie ile wynosi?

Pytanie nr 2.
Ile wynosi "wartość godziwa" akcji Bomi w bilansie Sanwilu?

1,20? Bo po tyle będzie emisja? A może jeszcze więcej, bo Bomi przecież może wyjść na prostą.

Sanwil ma coś około 1,5 mln akcji. Jeśli wycenia dla nich wartość godziwą 1,20 to ma z racji posiadania akcji Bomi - ca. 18mln PLN aktywów.

Pytanie nr 3.
Ile straty musiałby wykazać Sanwil, gdyby sprzedał akcje BOMI w swoim bilansie?

Gdyby je sprzedał, to musiałby zaksięgować, z grubsza licząc, jakieś 13,5 mln straty.

Pytanie nr 4
Czy warto trzymać trupa w szafie?

Co by się stało, gdyby Sanwil oficjalnie ujawnił tę stratę? Jaki to miałoby wpływ na kurs jego własnych akcji? Na jego zdolność kredytową?

Czyż nie lepiej trzymać tego trupa w szafie? - Nie sprzedawać akcji po cenie rynkowej, tylko mydlić oczy "ceną godziwą"?

To oczywiście są moje osobiste spekulacje, bez dostępu do pełnych danych, które nie powinny być brane pod uwagę przy podejmowaniu jakichkolwiek decyzji.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
BOMI 0,00% 0,01 2013-09-26 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.