Ty widzisz podnietę, ja czystą kalkulację. Oczywiście może się zdarzyć tak, że nawet przy takiej ebitda jaką zakładam kurs będzie miał to w d***e. To na GPW dosyć częste, ale dlatego można kupić spółkę niedoszacowaną, a sprzedać mega przeszacowaną. To nie trwa nigdy wiecznie. Rozumiem, że wg ciebie ebitda na poziomie 20 mln za rok to bajki, tak? Że zakładam nierealne cele, tak? Ok. Ty może to widzieć inaczej. Spoko. Nic mi do tego. Zarobiony x2 to będę przy kursie 21zł, a pokazałem ci, że czekam na sporo więcej.... 21zł za papier to kapitalizacja 70 mln zł czyli wycena 7 x ebitda przy 10mln ebitda rocznej. Wg ciebie nie do zrobienia? Moim zdaniem bez wysiłku, może jeszcze nie w tym roku ale.... Spółka ma P/S=0,14 i nawet przy ujemnej rentowności to jest mega niedoszacowanie, ale jeśli poprawię rentowność to...
Wspominasz coś dolarze. O ile najlepsze wyniki mieli w 2022 przy faktycznie mocnym dolarze, to w 2021 wyniki mieli równiez bardzo dobre, przy dolarze 3,75-4,00 czyli raptem 10% droższym.....
https://stooq.pl/q/?s=usdpln&c=10y&t=l&a=lg&b=0No to sprawdźmy co mamy z dużych:1) 13% przychodów za rok 2024 czyli 20mln zł Termin zakończenia realizacji prac objętych Umową przypada na I kwartał 2027 roku.
2) 6% przychodów za 2024r czyli 9 mln zł Realizacja prac objętych Zamówieniem będzie prowadzona w 2025 i 2026 roku.
Razem 19%= 30 mln zł, oczywiście trzeba wziąć pod uwagę, że jakaś część drugiego zlecenie mogła być zaksięgowana w '25, a jakaś część pierwszego będzie zaksięgowana w '27r. Tyle, że te duże zlecenia dają renomę są głośne medialnie, ale rentowność mają wcale nie największą. Na '25 rok mieli zamówienia na chyba 25% ale od przychodów za 2023 (146mln zł) bo dwa zlecenia listopadowe grudniowe z 11.24r i 12.24r na bardzo szybko były do zrobienia jeszcze w grudniu 24! Zwiększyły co prawda przychody do rekordowych ale do rentowności nie dodały nic, a wręcz ją mocno obniżyły. Nie wiem więc, czy brak tych dużych zleceń na 2027, ale co kto lubi....
Piszesz, że znasz branże graficzną. Ok przyjmuję to i wcale tego nie neguję, tylko co z tego? Wiesz co spółka i z kim negocjuje? A tak przewrotnie zapytam czy informatyk jest fachowcem od sprzedaży w e-commerce bo umie w komputery, albo czy robotnik najemny produkujący buty zna branżę obuwniczą i offline i online?
Gdzieś napisałem, ze to jest biznes życia? No nie pamiętam. Taką mam strategię która sprawdza się od 18 lat na GPW. W domu spokojnej starości ludzie odkładają więcej i dlatego gdy napisałem, że mam tu w*****e ponad pół bańki, to forum pojechało po mnie? Takie tu mamy asy inwestowania że kwota raczej drobnego ze średnim portfelem jest taka dziwna? Bo przecież gdybym napisał, że mam 10 tyś albo 50 tyś PLNów to tak tyle to byłoby możliwe, ale pół bani to ściema, bo tu wszyscy zarabiają, ale takiej sumy sobie nie wyobrażają haha To powiem ci, że są tu ludzie na tej właśnie spółce o których wiem, że mają jeszcze większe pakiety akcji. Napisałem ci, że tylko 5-10% drobnych zarabia długoterminowo i to jest fakt nie jakiś mit z bankiera. Dlatego to co ludzie wypisują na bankierze biorą delikatnie mówiąc z uśmiechem na mordce....
Dobra wystarczy tych tłumaczeń, ja wiem po co tu jestem, ty wiesz dlaczego cię tu nie ma. Ok. Dziś to ty masz rację twoje jest na wierzchu. Luzik,.