Przegląd od AI na pytanie o wycofanie się przez OpenAI z rozwijania aplikacji Sora (co na to znawcy tematu, ja nigdy nie używałem nawet Photoshopa, więc jestem laikiem w temacie narzędzi)...
Tak, według doniesień z końca marca 2026 roku, OpenAI zdecydowało się wyłączyć aplikację Sora i zaprzestać jej rozwoju. Ta nagła decyzja nastąpiła zaledwie kilka miesięcy po starcie projektu, który miał być przełomem w generowaniu wideo.
Kluczowe informacje:- Zamknięcie aplikacji: OpenAI wygasza projekt Sora, a oficjalne komunikaty sugerują pożegnanie z tą technologią.
- Zmiana strategii: Firma tłumaczy tę decyzję nową strategią, koncentrując się na innych projektach AI oraz robotyce.
- Podłoże biznesowe: Decyzja wiąże się z restrukturyzacją zespołu i wycofaniem się z wcześniejszych planów, w tym współpracy z Disneyem, co oznacza również wycofanie się z miliardowych inwestycji przez partnerów.
Sora miała być przełomowym modelem tworzącym realistyczne filmy z tekstu, jednak ostatecznie firma zdecydowała się na zamknięcie tego rozdział